Ik heb deze route afgelopen zomer (2013) samen met mijn vriend gefietst. We hebben de Eifelvariant genomen. Met name de Eifel, Jura en Provence waren erg mooi. Er zitten echter ook wel mindere stukken in de route, zoals het stuk tussen de Jura en de Provence. Over het algemeen vonden we het echter een zeer geslaagde en mooie route!
De route viel ons wel zwaarder dan verwacht. Ondanks dat je niet tot grote hoogten stijgt, ben je wel continue aan het stijgen en dalen. Dit is misschien nog wel zwaarder en steiler, dan dat je grote passen moet beklimmen. We hoorde dit commentaar van verschillende mensen die we onderweg tegenkwamen dat ze het zwaarder vonden dan verwacht. Wij hadden daarnaast de pech dat we juist in dat stuk wind tegen hadden. Het is echter echt niet zo dat het niet te doen is, maar na aanleiding van het algemene stuk op de website hadden wij het lichter verwacht.
De route wordt door redelijk wat mensen gefietst, dus je komt op campings (zeker in het hoogseizoen) veel andere fietsers tegen. Wat zorgt voor een positieve sfeer en veel gezelligheid. Overdag zie je elkaar eigenlijk niet en fietst iedereen in zijn eigen tempo verder.
Het weer in Frankrijk is natuurlijk warm. Wij vonden dat geen probleem, maar we vertrokken om die reden wel elke dag op tijd, zodat je een deel van de ochtend nog in wat koelere omstandigheden kan fietsen. Je moet wel een goede tent meenemen, want als het onweert, dan regent het ook heel erg hard.
Dan nog wat tips betreft campings:
- Ga niet naar camping Hateboer in Roermond. Hier stonden alleen maar Duitsers die tot diep in de nacht muziek draaien, bier drinken en barbecuen.
- De camping in Baulay was op een miniboomgaardje van een vriendelijke Fransman. De voorzieningen waren niet heel speciaal, maar de sfeer was heel leuk. We stonden er maar met 2 andere mensen! Er kwamen echter ook nog mensen met paard en wagen :) Daarnaast kostte de camping maar 6,50 voor 2 personen.
- De camping in Trier (Treveris) is een goede uitvalsbasis om een dagje Trier in te gaan. Het sanitair is netjes en ook de camping is prima.
- De camping in Marnay (Vert Lagon), was erg fijn. Goed sanitair een mooi riviertje om in te zwemmen en prima plekken. Een goede plek voor een
rustdag. Er is ook een supermarkt in het dorp aanwezig.
- De camping in de Jura in Condes (Municipal Sous le Moulin) was niet een hele mooie camping (veel caravans), maar het meer erbij is echt prachtig
en heerlijk om in te zwemmen. Daarnaast kwam er nog een ouderwetse ijscoauto op de camping.
- De municipal campings waar wij waren, waren meestal ook prima.
- In de Camarque zaten we op een camping op ongeveer 10km van de eindbestemming (A la ferme du Clos Peyron). Dit was een mooie camping,redelijk sanitair en naar horen zeggen een stuk leuker dan in St Maries dela Mer zelf. Er zitten alleen heel veel muggen in de Camarque, dus neemwel deet mee!
- Verder is de camping in Trier ook prima.
Op de terugweg hebben we de fietsbus genomen (Cycletours) vanuit Arles. Dit was allemaal goed geregeld. De zitplaatsen in de bus waren ruim en de
sfeer was goed. Je moet wel je voordrager van je fiets halen en je stuur draaien.
Verder nog wat tips wat betreft GPS:
- Campings: download het bestand van Archies campings. Hier staan echt alle campings in. De niet bestaande uit het boekje waren in dit bestand ook verwijderd.

Als eindtip dus nog: kijk goed naar de wijzigingen op de site!

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Een vraag ter preventie van spam: 1 woord, 5 letters