Spring naar content

Fietsen naar Andalusië

Onbegrensd fietsen naar Andalusië

 • Afstand: 1.700 km
 • Girona – Sevilla
 • Duur: 25-35 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

De Andalusië-route loopt van Girona in Catalonië naar de Koningssteden in Andalusië. De route voert over 1.700 km door de binnenlanden van Spanje en laat de fietser kennismaken met een vrijwel onbekend maar prachtig deel van Spanje.

De route

Het binnenland van Catalonië is groen, met bossen en wijngaarden, maar ook met leuke stadjes en fraaie kloosters. Hoe meer je zuidelijk komt, hoe ruiger het landschap. Over een spoorwegbedding, compleet met (verlichte) tunnels en bruggen, fiets je naar de Maestrazgo toe. Geërodeerde bergen, waarboven gieren cirkelen. Dorpjes die als arendsnesten op bergtoppen staan. Naarmate je zuidelijker komt nemen ook de Moorse invloeden in de steden toe. Teruel en Cuenca zijn prachtige voorbeelden.

Daartussen liggen bergen met grillige rotsformaties zoals te zien bij de Betoverde Stad. Na Cuenca fietst men een klein stuk door La Mancha met een enkele oude windmolen. In kleine stadjes zoals Alarcon en Alcaraz is het goed verblijven. Men kan er doorgaans prima eten en slapen voor weinig geld. Na Alcaraz trekt de route de bergen door van de Sierra Segura. Uitgestrekte bossen bieden welkome schaduw. Door olijfgaarden en langs een stuwmeer bereikt men Cazorla, het eerste stadje in Andalusië. In Cazorla komt men op het deel van de route waarmee ook verschillende rondes door Andalusië kunnen worden gemaakt.

Praktische informatie

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marta en Frank
  op 22 september 2023

  We zijn de voorbije lente (2023) van de buurt van Girona naar Granada gefietst en hebben daarbij de gids “Onbegrensd Fietsen naar Andalusië” gevolgd. Het was de zwaarste fietsvakantie die we tot hiertoe deden door het toch wel vele klimmen – we gaan regelmatig met de fiets op pad maar zijn alles behalve afgetrainde fietsers. Ook het weer maakte het bij momenten zwaar, niet de verwachte hitte maar de vele regen die niet echt typisch is voor deze route.

  Maar ondanks – misschien zelfs ook een beetje dankzij – de wat zwaardere omstandigheden was het een prachtige tocht. We hadden hoge verwachtingen van het landschap en zijn niet teleurgesteld.

  Om ons voor te bereiden op onze fietstochten lezen we graag de ervaringen van anderen en we willen graag onze ervaring delen, ook omdat we voor deze tocht niet zo heel veel reisverslagen vonden. Je vindt ons verslag hier. We doen er ook telkens een impressie bij van de adressen waar we verbleven.

  Groetjes en veel fietsplezier !

 2. In 2021 heb ik de 1.000 km van deze prachtige route gereden: van Girona tot Riopar. Daarna ging meer oostwaarts de regio Murcia in. Mijn bevindingen met mijn fietsbeleving vanaf Avignon staan hier.

 3. gilles peltier
  op 24 januari 2023

  I traveled by bike on this route in September 2022. It was part of my bike tour of Spain . I started from Lyon in France.
  Best periods: May/June and September/October. We are most of the time on the meseta (between 600 and 1000 m altitude).
  On my website (in French) a travel report

  If you have any further questions, please don’t hesitate to contact me.

  Noot webmaster: De site is in het Frans maar als je via Google kijkt, kun je de pagina gemakkelijk vertalen

 4. Cees Zwaan
  op 16 maart 2022

  Wij willen de route Sevilla- Barcelona vanuit Sevilla gaan fietsen, vanwege de hitte in de zomer. Starten in mei. Weet iemand of het boekje dus ook andersom te gebruiken is?
  Graag hoor ik.

  1. Edwin Balkema
   op 2 januari 2023

   Beste Cees,
   Hopelijk heeft je fietsplan afgelopen jaar kunnen plaatsvinden. Vraag mijnerzijds of je route van Sevill naar Barcelona afgelopen jaar idd in mei hebt gefietst, en zo ja, wat je ervaringen zijn om in die periode te fietsen. Ben zelf voornemens om dezelfde route dit jaar eveneens v.a. medio mei te gaan fietsen, dus benieuwd naar jouw bevindingen.

  2. Corine Westerlaken
   op 21 maart 2022

   Op de website van de maker staat vermeld dat de route in 2 richtingen is beschreven.

 5. Lex Schruijer
  op 7 juni 2019

  Wij hebben enorm genoten van onze fietsreis van Gerona naar Malaga. Ook van deze reis heb ik weer een filmpje gemaakt. Hierbij de link: youtu.be/2nWob2kW5Vk
  Tevens de link naar de pagina ‘Fietsen naar Andalusië’ op mijn website, waarop een link naar het filmpje, een link naar een verslag van de reis met veel foto’s, routekaartjes, hoogteprofielen etc. en een link naar Google Maps, waarop de route tot in detail is te bekijken: Fietsen naar Andalusië

  Veel kijk- en leesplezier!

 6. H. Wesseling
  op 25 juni 2017

  Met een vriend heb ik in 40 dagen de schitterende route van Heiloo naar Torremolinos gefietst. Wij vonden het bijna elke dag een feest om de diverse landschappen te ervaren via de zeer stille en rustige wegen en paden.
  Ondanks onze leeftijd van 66 en 64 jaar is deze route goed te doen, je bouwt in Nederland en het vlakke deel van België voldoende fietsconditie op om Frankrijk en vooral Spanje op een aangename manier te doorkruizen. Spanje is inderdaad geen makkie, op en neer en slechts weinig vlakke delen, maar de opgelopen conditie doet je voor geen helling meer vrezen.
  Ook een rol speelde natuurlijk dat we weinig bagage aan de fiets hadden hangen, zo’n 12 kg, omdat we hotels en logies & ontbijt gebruikten.

 7. Hebben net de route (juni/juli 2016) gefietst en doorgestoken naar Portugal. Prachtig mooi, maar zeker voor een geoefende fietser. Wij (65+) waren met E bike en zelf dan is het geen peulenschilletje.

  1. Gea Witteveen
   op 4 februari 2022

   Beste Henk, ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen met de Ebike tijdens de reis. Ik ben van plan om medio mei van Groningen naar Sevilla te fietsen. Alvast bedankt voor je reactie, met vriendelijke groet,
   Gea