Spring naar content

Fietsen naar Andalusië

Onbegrensd fietsen naar Andalusië

 • Afstand: 1.700 km
 • Girona – Sevilla
 • Duur: 25-35 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

De Andalusië-route loopt van Girona in Catalonië naar de Koningssteden in Andalusië. De route voert over 1.700 km door de binnenlanden van Spanje en laat de fietser kennismaken met een vrijwel onbekend maar prachtig deel van Spanje.

De route

Het binnenland van Catalonië is groen, met bossen en wijngaarden, maar ook met leuke stadjes en fraaie kloosters. Hoe meer je zuidelijk komt, hoe ruiger het landschap. Over een spoorwegbedding, compleet met (verlichte) tunnels en bruggen, fiets je naar de Maestrazgo toe. Geërodeerde bergen, waarboven gieren cirkelen. Dorpjes die als arendsnesten op bergtoppen staan. Naarmate je zuidelijker komt nemen ook de Moorse invloeden in de steden toe. Teruel en Cuenca zijn prachtige voorbeelden.

Daartussen liggen bergen met grillige rotsformaties zoals te zien bij de Betoverde Stad. Na Cuenca fietst men een klein stuk door La Mancha met een enkele oude windmolen. In kleine stadjes zoals Alarcon en Alcaraz is het goed verblijven. Men kan er doorgaans prima eten en slapen voor weinig geld. Na Alcaraz trekt de route de bergen door van de Sierra Segura. Uitgestrekte bossen bieden welkome schaduw. Door olijfgaarden en langs een stuwmeer bereikt men Cazorla, het eerste stadje in Andalusië. In Cazorla komt men op het deel van de route waarmee ook verschillende rondes door Andalusië kunnen worden gemaakt.

Praktische informatie

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lex Schruijer
  op 7 juni 2019

  Wij hebben enorm genoten van onze fietsreis van Gerona naar Malaga. Ook van deze reis heb ik weer een filmpje gemaakt. Hierbij de link: youtu.be/2nWob2kW5Vk
  Tevens de link naar de pagina ‘Fietsen naar Andalusië’ op mijn website, waarop een link naar het filmpje, een link naar een verslag van de reis met veel foto’s, routekaartjes, hoogteprofielen etc. en een link naar Google Maps, waarop de route tot in detail is te bekijken: Fietsen naar Andalusië

  Veel kijk- en leesplezier!

 2. H. Wesseling
  op 25 juni 2017

  Met een vriend heb ik in 40 dagen de schitterende route van Heiloo naar Torremolinos gefietst. Wij vonden het bijna elke dag een feest om de diverse landschappen te ervaren via de zeer stille en rustige wegen en paden.
  Ondanks onze leeftijd van 66 en 64 jaar is deze route goed te doen, je bouwt in Nederland en het vlakke deel van België voldoende fietsconditie op om Frankrijk en vooral Spanje op een aangename manier te doorkruizen. Spanje is inderdaad geen makkie, op en neer en slechts weinig vlakke delen, maar de opgelopen conditie doet je voor geen helling meer vrezen.
  Ook een rol speelde natuurlijk dat we weinig bagage aan de fiets hadden hangen, zo’n 12 kg, omdat we hotels en logies & ontbijt gebruikten.

 3. Hebben net de route (juni/juli 2016) gefietst en doorgestoken naar Portugal. Prachtig mooi, maar zeker voor een geoefende fietser. Wij (65+) waren met E bike en zelf dan is het geen peulenschilletje.