Op de fiets van huis naar de Méditerranée!

Deze route loopt van Nederland via België, Luxemburg en Oost-Frankrijk naar de Middellandse Zee en mijdt daarbij druk verkeer en grote steden. In het eerste deel domineren weidse heuvellandschappen en de lieflijke oevers van de Saône. In deel twee vind je een overweldigend landschap, maar ook eeuwenoude cultuur in Orange en Avignon en van Gogh-achtige sfeer in en rondom Arles. Uiteindelijk voert het vlakke land van de Camargue je naar de Middellandse Zee.

Route

De route leidt voor het grootste deel over secundaire wegen van uitstekende kwaliteit: geasfalteerd, behoudens enkele jaagpaden. Met 2 varianten voor de aanloop, (Ardennen en Vennbahn) is er  keuze voor pittige of geleidelijke klimmen. In Zuid-Frankrijk heb je de keuze uit de kust bij de Rhônedelta, en een variant die naar Narbonne leidt.

Zwaarte

De hoofdroute start met pittig klimmen door de Belgische Ardennen, maar wanneer je het alternatief over de Vennbahn kiest dan is het klimmen het gehele eerste deel geleidelijk en beperkt. In het tweede deel wordt er wat meer geklommen en gaat het enkele malen tot hooguit 600 meter. De route is vriendelijk en mijdt de passen van Vogezen, Jura en Alpen. Dit maakt het ook voor vakantiefietsers mogelijk de Middellandse Zee te bereiken zonder zich bovenmatig in te spannen.

Boekjes, GPS en app

De route bestaat uit 2 delen:

Het te downloaden gps-bestand bevat per deel een aparte track.

De boekjes hebben de volgende kenmerken

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst (in beide richtingen) met indicatie van voorzieningen.
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000

Route-app

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen, zie de bestelpagina “Routeboekje(s) en GPS”.

1.300 km
Maastricht - Sts. Maries
vanaf 20

Deel 1: van Maastricht naar Marnay

NB: vanaf de 7e druk wordt het Eifel-alternatief niet meer beschreven en is uitsluitend gekozen voor de Vennbahnvariant

Je start in Maastricht of Heerlen. Bij de hoofdvariant verandert het landschap spectaculair, kort nadat je Maastricht verlaten hebt, in de Belgische Ardennen. Wouden en schitterende vergezichten. Wil je geleidelijker klimmen, dan kun je kiezen voor de nieuwe Vennbahnvariant over een historische spoorlijn die start in Heerlen en zich op de grens van Luxemburg weer bij de hoofdroute voegt.  Daarna rijd je door de kalme heuvels van Lotharingen, de uitlopers van de Vogezen en een Hollands aandoend traject over een jaagpad langs de Saône.

 

 

Kaart van Deel 1: van Maastricht naar Marnay
660 km
Maastricht - Marnay
vanaf 10

Deel 2: van Marnay naar Stes-Maries-de-la-Mer

Na Poligny beklim je het Juraplateau naar het hoogste punt van deze route (600 m). Dan een mooie afdaling langs de oevers van de Ain met zijn stuwmeren. Na Loyettes door de spectaculaire Pas de Lauzens (500 m) en de valleien daarachter, tussen de oprijzende rotspartijen. En dan over de vlakke weg via indrukwekkende cultuur in Orange, Avignon en Arles, door het unieke deltalandschap van de Camargue met zijn rijstvelden en flamingo’s naar het voormalige vissersplaatsje Stes.Maries-de-la-Mer.

Kaart van Deel 2: van Marnay naar Stes-Maries-de-la-Mer
650 km
Marnay - Sts.Maries
vanaf 10
Samenstellers: Jules Noyons & Peter van Rossum

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Nieuwe druk Groene Weg deel 2

In januari 2019 is een nieuwe druk verschenen van De Groene weg naar de Middellandse Zee deel 2, met bijgewerkte informatie over wegen en verblijf, én een lijst met fietsenmakers. Ook is deze route opgenomen in de App van de fietsvakantiewinkel, handig om naast deze gids te gebruiken. 

Nieuwe druk Groene Weg deel 1


De nieuwe (7e) druk Groene Weg deel 1 is uit. In de nieuwe druk is het kaartbeeld sterk verbeterd, en is de derde aanrijvariant (via de Eifel) niet meer beschreven. Voor het overige is deze vanouds bekende en bijzonder populaire route naar het zuiden vrijwel ongewijzigd gebleven.
 

Openbaar vervoer

Deel 1

Trein

 • Maastricht-Luxemburg (stad), Thionville-Lunéville. Er is géén nachttrein meer naar Basel, dat wordt overstappen met dagtreinen en dan aansluitend via Ring 2 van het Fietsweb van Basel naar Marnay
 • Diverse Franse lokale treinverbindingen waarbij de fiets mee mag (hele jaar).
 • Zgn. Grande Lignes nemen geen fietsen mee. Sommige TGV's wel (fiets demonteren/inpakken).

Tips/Opmerkingen fietsers:

 • Een opmerking betreffende trein en fiets in Frankrijk: Wij hebben eigenlijk nooit moeilijkheden daarmee gehad. Zijn deze keer vanaf Luneville naar Maastricht gereisd zonder problemen, in het verleden vanaf Tours, Poitiers. Altijd kon de fiets probleemloos mee. Zelfs in de Thalys hebben we de fiets eens meegenomen. Dus wij begrijpen al die horrorverhalen niet zo goed... Of misschien hebben we gewoon altijd geluk gehad. Op de stations in Frankrijk zijn overigens foldertjes met de dienstregeling te vinden, waar keurig in staat waar de fiets mee kan en waar niet. - Bert Huizinga
 • Een tip: de afstand Luxemburg-Stes.Maries is echt niet voor onervaren fietsers in twee weken te doen, of ze moeten een beetje van afzien houden. Ik deed er drie weken over, kwam met de trein terug en ook dat ging prima.  Met die treinen heb ik wel het geluk dat ik in Maastricht woon. Vanaf Lyon gaat iedere ochtend vroeg een trein naar Metz, vandaaruit is het even overstappen naar Luxemburg en dan overstappen naar Luik en vervolgens Maastricht. Langs de route liggen een paar plaatsen met rechtstreekse verbindingen naar Lyon, o.a. Pont d'Ain en L'Isle d'Abbeye. Op jullie kaarten staan met kleine witte hokjes stationnetjes aangegeven. De fiets kan gratis mee binnen Frankrijk. Fietsvervoer in Nederland, Belgie en Luxemburg kost 6 Euro en is geldig voor de Benelux.
  Zelf ben ik op de terugweg, omdat ik tegen verwachting in de route uitreed, opgestapt in Arles. In Avignon stapte ik over op de nachttrein naar Luxemburg, met couchette, na een hele dag heerlijk geslapen! Volgende ochtend perfecte aansluiting op de trein Luik-Maastricht. Het was dat de trein vertraging had vanwege de bosbranden, maar in principe was ik in 12 uur thuis. De hulp onderweg was uitstekend. Een probleem is wel dat niet alle stations de juiste info in huis hebben. Van collega-fietsers hoorde ik dat ook aansluitingen via Parijs prima lopen, maar je moet dan wel in Parijs van het ene station naar het andere durven te fietsen. Van een Franse fietsactievoerder hoorde ik dat tegenwoordig speciaal voor fietsers de weg van Gare de Lyon naar Gare du Nord helemaal bewegwijzerd is. Dat zou een dappere vrijwilliger van jullie eens moeten nagaan. Zelfs op de Thalys kan wel eens een fiets mee! De SNCF geeft overigens een speciale folder uit: Le Train à Velo. Ze hebben hun beleid enorm verbeterd. Resumerend: de fietsbus is natuurlijk fijner. Maar het feit dat je dan aan een eindtijd vastzit vind ik bezwaarlijk. Het idee dat ik tijdens de hele route kon opgeven en dan de volgende dag met de trein thuis was, vond ik heel prettig. En natuurlijk het idee dat ik ook langer kon blijven. Overstappen met een fiets kost je altijd liters zweet en veel blauwe plekken. Ook moet je eten en drinken meenemen, restauratiewagens bestaan niet meer op dit traject. Toch zou ik onzekere fietsers aanraden om via Metz en Maastricht naar huis te treinen. En die nachttrein vanaf Avignon is helemaal te gek als het zo heet is! - Hannie Raaff
 • Voor de terugreis zijn we terug gefietst naar Avignon (met de mistral tegen!) en vandaar de slaaptrein naar Lille genomen. Ik moet zeggen dat het meenemen van de fietsen en bepakking in de trein een heel gedoe is. Vanwege de smalle treindeuren en gangetjes moet steeds alle bepakking van de fiets. Met vier fietsen kost een overstap dus heel wat tijd. Gelukkig zijn de deuren van de Nederlandse treinen breder, maar ook dan zit binnen de bepakking redelijk in de weg. Een aansluiting van 5 minuten in Antwerpen misten we dus, want in die tijd ben je amper de trein uitHoud daar dus rekening mee. - Jan van Veldhuizen
 • We poogden voorbije 2 weken de route uit te fietsen, maar werden overvallen door noodweer. Omwille van het gevaar voor overstromingen en aardverschuivingen moesten we onze tocht noodgedwongen opgeven ter hoogte van Valréas en wilden we met de trein terug naar huis gaan (België). De SNCF wou dit echter niet laten gebeuren zodat we een nacht vastzaten in Lyon. Boodschap die we kregen: "De SNCF neemt geen fietsen mee richting Lille." We maakten uiteindelijk nog een ommetje in de Landes (beter weer daar) en werden ook daar geconfronteerd met hetzelfde probleem. Maar uiteindelijk raakten we binnen de 24u thuis via een eenvoudige treinreis. TIP dus: blijf lang dralen, zagen, moeilijk doen, leg je niet neer bij de situatie (ook al moet je een half uur bij het loket staan), ze vinden altijd wel een oplossing. Als ze zeggen dat de trein 'complet' is, probeer dan eens via een ander loket of de telefoon, deze mensen vinden namelijk op wonderbaarlijke wijze wel nog een plekje (voor telefoon VISA noodzakelijk). Wij wisten dit enkel door de medewerking van een sympatieke voorbijganger, maar het zou bijzonder handig zijn als dit in het boekje zou staan (zodat je enerzijds weet dat het niet makkelijk wordt en anderszijds dat er ALTIJD een oplossing is. Vooral handig voor Belgen voor wie Fietsbussen niet altijd soelaas kunnen brengen) - Karlien Buelens

Bus

 • Er stoppen geen fietsbussen op dit traject.
 • Een aantrekkelijk en goedkoop alternatief dat ook (beperkt) fietsen meeneemt (geen e-bikes) en elke dag reist naar vele bestemmingen in Europa is de Flixbus (www.flixbus.nl).

Deel 2

Trein:

 • Men is aangewezen op lokale treinen, een avontuurlijke en tijdrovende geschiedenis, die nogal wat vergt van het improvisatievermogen.
 • Zie algemene links voor de laatste richtlijnen voor het meenemen van uw fiets in de trein, etc.

Bus

 • Er stoppen geen fietsbussen op dit traject.
 • Een aantrekkelijk en goedkoop alternatief dat ook (beperkt) fietsen meeneemt (geen e-bikes) en elke dag reist naar vele bestemmingen in Europa is de Flixbus (www.flixbus.nl).

Fietsbus:

 • Er rijden fietsbussen naar Suze la Rousse, Arles, en Carcassonne (80km van Narbonne). Met ingang van juni 2019 rijdt er ook een fietsbus op Bourg-en Bresse (25 km vanaf de route bij Serrière-sur-Ain). Alleen hoogseizoen. Aangezien opstapplaatsen en frequentie vaak wijzigen, adviseren we om altijd eerst te kijken op de website of de Fietsvakantiewinkel

Vliegtuig:

 • Om een vliegveld te vinden zult u een stuk extra moeten fietsen, bijvoorbeeld naar Toulon of Nice. De tarieven variëren enorm, zijn afhankelijk van het tijdstip en lager naarmate men eerder boekt. Informeer op internet bij bijvoorbeeld Transavia, Ryanair of EasyJet. Soms moet u uw fiets verpakken in een kartonnen doos, te verkrijgen bij een plaatselijke fietsenhandelaar. Informeer van tevoren goed naar de voorwaarden!

Tips/Opmerkingen van fietsers:

 • We zijn met de bus vanuit Arles teruggekomen. Dit was goed te doen (met Cycletours). Een echte plaats voor de tandem is er niet. Ze zetten de tandem dwars achterlangs de overige fietsen. Ze kunnen dan waarschijnlijk 4 tandems meenemen. Ze zijn er wel mee bekend. De bus zat lang niet voldus alles paste met gemak in de aanhangwagen van de bus.- Pieter Klompen en Mieke Rijs
 • Mei 2013: TGV van Avignon 14:56 (komt uit Marseille) naar Besancon (Groene Weg deel 2), 8 fietsplaatsen, tevoren reserveren www.sncf.fr. Reistijd 3,5 uur, kosten €10 per fiets - Margreet van Persie
 • Sinds begin 2009 vliegt Ryanair vanaf Weeze (ca 30 km onder Nijmegen) direct op Beziers. De vlucht kostte mij incl fiets, 2 stuks bagage (samen in gewicht minder dan 15 kg) en handbagage ongeveer 120 € (juli 2009). Wel vroeg boeken en als je je exact aan de voorwaarden van Ryanair houdt, zijn er overal behulpzame mensen. In  Beziers kon ik de fietsdoos en een paar oude tassen zonder probleem achterlaten. Beziers ligt op de route, eventueel rijdt vanuit Beziers een trein direct naar Arles - Peter Goes dd 2009-08

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Deel 1:

Deel 2:

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Route-App

Deze route is tegenwoordig ook als Route-App verkrijgbaar. Heel prettig en praktisch naast de fietsgids.


Klik hier om het filmpje beter te bekijken

De route-app kun je downloaden in App- of Playstore, zoek naar “Fietsvakantiewinkel”.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Groene Weg naar de Middellandse Zee: Deel 1

Opmerkingen bij 7e druk - 2018

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
46175!JalhayCCamping Spa d'Or is gesloten ivm de Corona maatregelen tot tenminste april 2022.Marjorie Kohlberg2021-08
87130,5!OberwampachrouteOp het overzichtskaartje van  traject 2 en de achterflap met de totale route staat per abuis bij het aansluitpunt van de Groene Weg deel 1 en de Vennbahn route de plaatsnaam Wormeldange dit moet Oberwampech zijn.A van Sprang2018-05
921114+WiltzCCamping Kaul, heeft ook trekkershutten met inventaris.Anton Verbeek2019-08
1512171!VolstroffCCamping Centre de Loisirs et Culture (Mirabelle) is wel het gehele jaar geopend maar voor tenten beperkt tot het zomerseizoen. Op dit moment is kamperen niet mogelijk, ze weten nog niet wanneer ze volgend jaar weer open gaan voor tenten.Carina Geurts2021-09
1754130!HémilyChdH

Her eerste telefoonnummer is niet meer in gebruik, het tweede wel. E-mail adres: jung.jean-francois@orange.fr

Gerard van der Schrier2021-08
1759124,5!ArrianceCHet trapveldje bij de kerk is op een aantrekkelijke locatie, naast stromend water is er nu ook een toilet aanwezig.Lidwien en Martien de Jong2019-06
35-36  !VennbahnrouterouteDe Vennbahn is inmiddels geheel geasfalteerd, dus in de navigatieteksten van de Vennbahn kunnen de opmerkingen "onverhard" en "slecht wegdek" worden genegeerd.  Peter van Rossum2019-09

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Groene Weg naar de Middellandse Zee: Deel 2

Opmerkingen bij 7e druk - 2019

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
338186!Arc-et-SenansCDe camping heeft nieuwe eigenaren, de naam is gewijzigd in La Saline. Internet: https://www.campinglasaline.fr. Mogelijk om eenvoudige maaltijd te gebruiken.Gerard van der Schrier2021-08
915075,5!ThoiretteCCamping Des gorges d'Origin is deze zomer (2021) door werkzaamheden gesloten.Jan Warning2021-08
1759,5182,5!FaramansChdHFam. de Bruler heeft nieuw telefoon nr 0427699712 of mob 0641567713Nadine de Bruler2019-08
23160,577,5+CrestrouteEr is nu een fietspad aan de andere oever tussen Crest en Aouste vanaf de camping in Crest parallel aan de spoorlijn (fietser die deze route fietst met GPS, graag tracks aanleveren aan de routemaker via meldingen)Peter Berkien2019-04
23163,5 _Aouste- sur SyeChdHGite Les Aubes geschikt alleen voor grote groepen, ligt ook buiten de route (fikse klim van een half uur)Peter Berkien2019-04
2926121,5!CaderousserouteLangs de D 237ri Roqeumaure ligt een nieuw fietspad volgen tot aan de brug over de Rhône.Marjorie Kohlberg2021-08
 92,560!ArlesCCamping City is tijdelijk gesloten.Marjorie Kohlberg2021-08

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Opmerking melden

Heb je opmerkingen of suggesties over deze route, de overnachtingen of vervoer? Laat het ons weten! Geef ook aan om welke druk van het routeboekje (jaar) het gaat en op welk kaartnummer en op welke km de melding betrekking heeft.

Selecteer het betreffende deel van de route. Bestaat de route uit 1 deel, kies dan Nvt
Van de routegids (alleen cijfers, bv 2014)
Geef bij elke opmerking ook aan op welk kaartnummer en welke km de melding betrekking heeft.
Voorletter(s)/voornaam + tussenvoegsel + Achternaam
Vermeld eventueel je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als dat nodig is.
Is er een bestand (tekst, kaart, plaatje, foto, etc.) dat meegezonden moet worden ?
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf pdf doc docx odt xls xlsx gz zip gpx.
Voor meer informatie kijk op de pagina met ons Privacyreglement
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst

Reacties

Veel handiger is om vanaf de Middellandsezee naar huis te fietsen. Je hebt dan alle tijd èn de Middellandsezee ligt hoger dan Nederland, dus minder klimmen.

Het gegeven dat de Middelandse Zee hoger ligt dan Nederland is onjuist. De hoogte is allebei zeeniveau en is gelijk. Alles tussen de Noordzee en Middelandse zee moet overbrugd worden en alles wat omhoog gaat, gaat ook weer omlaag. Vanaf de Middelandse Zee moet je vanaf zeeniveau ook gaan klimmen. 

Met een voornamelijke zuidwesten wind is het verstandiger om terug te fietsen.
Ik heb hem geplanned staan om deze zomer te doen in 5 dagen. 250km per dag en overnachten in hotels (minder bepakking)

Benieuwd of dit gelukt is in vijf dagen. Toch vraag ik me altijd af als ervaren vakantiefietser wat je er aan hebt om zoveel kilometer per dag te rijden. Wat zie je dan nog van het landschap? Is de tocht dan ontspannen en rustgevend? Heb je dan tijd om dingen te gaan bekijken? Geef mij maar een te behappen afstand per dag waardoor ik helemaal ontspannen thuis kom.

plan is om dit jaar met gerestaureerde bakfiets van vijftig á zestig jaar oud via Groene Weg naar Mont Ventoux te rijden vanuit Leuven. Eerst via knooppunten richting Ardennen en dan inpikken op route. Iemand nuttige tips die niet in de boekjes staan? Ik bestel ze nog. 

Beste Lieven, Ik heb de route in 2011 gedaan ben benieuwd of het je nog gelukt is. Denk er zelf over om deze volgende zomer weer te fietsen heb maximaal 3 weken vakantie in 2021 vandaar. 
Groet Jeroen 

7 juli vertrek ik naar de Middellandse zee met de fiets 

Heb al maasfietsroute gedaan en Santiago de compostela 

Ik heb de Groene Weg gefietst en wil laten weten dat het een geweldig mooie tocht is geweest. Alle dagen prachtig weer.
Mijn ervaringen staan op polarsteps. Zie mijn reis 'Op (Groene) Weg naar de Middellandse zee' via https://www.polarsteps.com/HenkvanderRiet/1982995-groene-weg-naar-de-middellandse-zee

Wat een mooi verslag Henk. Veel dank. Ik wil het in 2022 wellicht doen. Inclusief de Mont Ventoux :-)

Vanaf eind juli tot halverwege augustus heb ik de volledige route gefietst. Begonnen via de Ardennen en aan het einde afgebogen naar Narbonne. Mijn algemene indruk is een erg mooie en afwisselende route door prachtige bossen, mooie landschappen, bergen en sfeervolle dorpjes. Het weer was erg mooi; ik heb alleen in Noord-Frankrijk en de Jura wat regen gehad. De andere kant daarvan was dat door de hitte de klimmen soms wel stevig waren, zeker ook in de eindvariant naar Narbonne, maar meestal had ik wel plezier in een klimmetje. De hoeveelheid verkeer vond ik op een aantal plekken wel wat hinderlijk. Verder is het aan te raden om vooral bij de eindvariant de boekjes te gebruiken in combinatie met een GPS of telefoon, want daar vind ik de beschrijving soms erg onduidelijk.

3 juli 2019
Proloog
Ik heb een nieuwe navigatie-app op mijn I-phone: OsmAnd. Ge-wel-dig. De app doet precies wat hij moet doen. Met een duidelijke lijn aangeven waar ik heen moet, de hoogte en de snelheid geven, en met gratis offline kaarten van Europa (open street map).....

Klik hier voor het volledige verslag

Mooie route

De Groene Weg, juni/juli 2019

15 juni, aankomst in Arles met de nachtbus, niet heel comfortabel maar goed te doen.
We stapten op in Sloterdijk, spullen de bus in, fiets in de aanhanger en gaan…..

Klik hier voor het hele verslag

We hadden de boekjes van de Groene Weg naar de Middellandse Zee (deel 1 en 2) al in ons bezit, maar kozen toch een andere route, nl.de V50 en de Via Rhona die grotendeels de rivierdalen volgde (Moezel, Saone, Rhone). Dit op een E-bike met voorwielmotor. Van de V50 ontbreken echter delen van de route. Dus die is niet aan te raden. Aan het einde van de route hebben we wel stukken uit het groene boekje gedaan.
Verder is het abosuluut niet aan te raden van de Via Rhona het deel te fietsen tussen Lyon en Vienne. Een absolute ramp. Neem dit stuk met de trein!

Ook een ervaring en ter informatie maar na afsluiting van de laatste etappe (deel 1) is onze fiets gestolen op de camping in Marnay. (16 juni)  Kortom,  wees op je hoede!! 
 

12 juni 2019 ga ik met vriendinnen deze route fietsen. De boekjes zijn net aangeschaft en dus de nieuwste druk. 

Hai Katalin, heb je een verslag van je reis en met name ben ik benieuwd naar jullie ervaring en de manier van de terugreis naar Nederland.

Goed

hoi Eva, je kreeg een mail via de webmaster van Europafietsers. Daarin staat mijn 06 nummer. Kijk je je mail even na?

Ik overweeg om in september vanaf de Luxemburgse/Franse grens deze tocht te gaan fietsen. Zal dit qua weer nog goed zijn? Ook zal ik er een fiets voor aan moeten schaffen. Is zo'n 'randonneur' fiets onontbeerlijk of kan een goeie Gazelle ook deze reis aan zonder problemen? Hartelijk dank voor advies en tips!

Hoi, ook ik fiets de route in september. De hele route vanuit Maastricht. Ik fiets op een randonneur, met racestuur. Ik wil bij Orange afbuigen naar de Mt. Ventoux. Ik denk dat het op een Gazelle met enkele versnellingen zeker te fietsen is.
groet, Henk

Ik heb in juni de route gefietst (Antwerpen - Maastricht - Avignon - Marseille) op een 10 jaar oude Gazelle trekking. Prima gegaan en prachtige route. Succes!

hoi Suzanne, afhankelijk van je fietsconditie, de hoeveelheid bagage die je mee wilt nemen(tent?), zou je het kunnen proberen...
Ik geef je als alternatieve route de nieuwe route van Paul Benjaminse: Veloroute du Soleil. Een vrijwel volledig vlakke route naar Arles.
Of de Groene Weg combineren met de Benjamins route. Want die kun je echt met een gewone fiets rijden. Succes ermee.

 

Eind mei 2018 de Groene Weg gebruikt als belangrijk deel van een fietstrip van Haarlem naar Alpe d-Huez. We hebben gekozen voor het Vennbahn-alternatief: Ardennen al bekend terrein en ik moet zeggen dat de herinneringen aan het trein-verleden die je overal aantreft mij heel goed is bevallen. Wel de fout gemaakt om in Monschau te lunchen (alleen maar bejaarden en Chinezen, en de weg er naar toe is een fraaie kasseienklassieker waardig) maar verder heerlijke route.
Na wat hotelperikelen in Port-sur-Saône (last-minute boeking viel in het water, zoektocht van uren...) en panne in Besancon (ik ben de Decathlon eeuwig dankbaar) tot Lac de Coiselet (Jura) de route gevolgd (dus deel 1 en een stuk van deel 2) en daarna de eigen route. En dan krijg je meteen waardering voor de route-bouwers: met name de hoogtemeters zijn lastig te voorspellen op papier en mijn eigen mix van La Grande traversée du Jura en de ViaRhôna bleek dus in de praktijk flinke kuitenbijters te bevatten. Tja, het leverde deze nieuwbakken lange-afstandsfietsers in ieder geval mooie verhalen en een paar wijze lessen op.

Ik heb de route 100% op GPS (Garmin Oregon 600) gereden en de GPX klopt perfect. Ik heb het boekje ook gekocht natuurlijk voor de voorpret en onderweg als naslagwerk en voor de planning van de etappes en slaapplaatsen. 

Onderweg was er volop gelegenheid voor overnachten en eten, ook in het verder vrij desolate Noord-Frankrijk. Hou alleen wel de Franse lunchtijden (de keuken sluit echt om 14:00 uur...) in de gaten, en het feit dat de route vaak het centrum van dorpen en steden mijdt en je dus vaak zelf alert moet zijn bij het tijdig zoeken van een supermarkt of restaurant.

Je kunt ons verhaal nog teruglezen op https://www.polarsteps.com/RemcoTekstra/689494-road-to-alpe-d-huez-2018

 

Deze zomer ben ik in precies 3 weken van Hilversum naar de Cote d'Azur gefietst. Daarbij heb ik vanaf Heerlen tot aan Orange gebruik gemaakt van de geweldige boekjes van Europafietsers. De laatste 4 dagen moest ik vanaf Orange naar Frejus en toen was ik aangewezen op, onder andere, Google Maps. 

In die dagen ben ik pas echt gaan begrijpen wat het belang is van dit soort uitgewerkte routes. Ik miste de mooie weggetjes, de verstilde dorpjes en de geweldige natuur.

Ik heb genoten en deze 2 gekke boekjes waren 3 weken lang mijn oude en nieuwe testament. Heel veel dank aan de makers!!!

Heeft iemand ervaring met het fietsen van deze route op een ebike? Ik heb een (zeer goede) ebike met voormotor en 8 versnellingen. Zou dit geschikt zijn? Alvast bedankt!

Op deze website staat ook wat over e-bikes, bij de Fietsvakantietips. Ik vrees dat de voormotor niet de beste keuze is...

Ik sluit me bij Paul aan. Mijn eega heeft ook een paar jaar met NLse e-bike van 30kg met voormotor (en accu achterop) gefietst in Frankrijk. Geen succes in het buitenland, wel te doen in NL met zijn prachtige fietspaden. Nu rijdt ze op een Beierse e-MTB (CUBE Access WLS) van 20kg met middenmotor en accu op de plek van de bidon. Allround banden erop gezet i.p.v. de meegeleverde offroadbanden, en een bagagerekje. Het geheel is qua gewicht en balans prima, het is een brute machine, kan alle weg- en terreinsoorten aan.

Beste fietsliefhebbers,

Ik zou met twee andere vrienden deze fietstocht willen maken in juli! We vroegen ons af of 14 dagen voldoende is om deze tocht te maken (met dag TGV terugkeren inbegrepen)?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Simon

Hoi Simon,

 

Ik heb deze route in 2011 gefietst en heb er (zonder training en geen conditie) 17 dagen over gedaan met twee rustdagen. Dit was de langste variant door de Ardennen naar Narbonne. 14 dagen is te kort om ook nog te genieten van de route en al het moois wat er te zien en te bezoeken is. Volgend jaar ga ik hem weer fietsen met mijn zoon die dan 16 is. 

Hallo Simon,

Ik heb deze in 2013 gefietst in 2013 in 15 dagen, met 1 rustdag. 14 dagen is echt krap denk ik. 

Groet Yvonne

Wij willen de route graag dit jaar fietsen en we vroegen ons af wat de beste maand/data daarvoor is. Hebben jullie hiervoor tips?

Hoi Mariette, heb geen ervaring, maar ga deze tocht in juni doen. ( Van Maastricht in zuidelijke richting). Lijkt me ideale maand, niet te koud en hopenlijk ook niet te warm....Vorige week al stukje geoefend in de Ardennen, super...

Wij fietsten deze route in 2012, en voor ons blijft dit nog steeds één van de beste fietsherinneringen die we hebben. Autoluw, haalbaar voor niet echte klimmers en de beloning om na al die fietskilometers aan te komen bij de Middellandse Zee is heerlijk.

Ik maakte een uitgebreide fotoreportage van onze reis in 2 delen:
https://fietsenchrislu.wordpress.com/2012/09/01/frankrijk-groene-weg-1/
https://fietsenchrislu.wordpress.com/2012/09/02/frankrijk-groene-weg-2/

Zeker een aanrader.

Wij willen de route graag terug fietsen ofwel vanaf het zuiden van Frankrijk. Is dat mogelijk gezien de routebeschrijving en de bewegwijzering? En is half maart een goede periode om daar te starten gezien het weer? Bvd voor jullie tips,

Beste Gerard, onze boekjes geven de beschrijving in beide richtingen, terugfietsen is dus geen probleem. Specifieke bewegwijzering is er niet, wel uiteraard de gewone wegwijzers. Vwb de periode: als je van kou houdt, is half maart prima. Maar dan ben je dus begin april terug. Je weet zelf wel wat voor weer je dan kunt hebben. Vwb passen of sneeuw: dat speelt op deze route geen rol.

Ik ben voornemens om begin juni 2018 (een deel van) deze route te gaan fietsen. Uiteindelijk wil ik in week 24 bij Avignon zijn.

Ik wil de tocht zonder veel bepakking kunnen doen, dus ws wordt het overnachten in hostels, B&B's, Chambres d'hotes en goedkope hotelletjes. Of iemand moet zich aanbieden om dagelijks mijn tas en tentje te vervoeren naar mijn volgende overnachtingsplaats  ;-))

Ik heb nog wel wat vragen:

*) is dit een met borden bewegwijzerde route?

*) zijn er onderweg voldoende mogelijkheden om (goedkoop) te overnachten zonder dat ik alles tevoren gereserveerd heb?

*) is de ondergrond steeds berijdbaar voor een fiets met dunne bandjes?

 

 

Dag Peer,
*) De route is niet bewegwijzerd. Wel is een GPX-track gratis te downloaden vanaf de Groene Weg webpagina.

*) In het algemeen zijn er voldoende overnachtingsmodelijkheden, hoewel deze met name in Noord-Frankrijk schaars zijn. Aangeraden wordt om toch zoveel mogelijk tevoren te reserveren, zeker in de zomermaanden.
*) De route loopt in het algemeen over asfaltwegen, hoewel ook fijn-gravel wel voorkomt. Ik heb zelf ook weleens mijn racefiets opgetuigd met een bagagedrager. Wel heb ik mijn 23"-bandjes omgeruild voor 28"(voor) en 25"(achter). Neem wel een opvouwbaar reservebandje mee voor de zekerheid.
Groet,

Ik heb deze route in April 2017 gefietst. Van Zuid naar Noord, dus omgekeerd. Dat was niet zo'n goed idee. Het was nog zeer koud (vorst in de tent) en ik had een hele dikke tegenwind strak uit het noorden. Die wind schijnt regelmatig voor te komen in April ('Glacier' hoorde ik). Verder waren de meeste campings nog gesloten. Beste tijd om te beginnen aan de toch is half mei denk ik. Een voordeel: Vanuit het Zuiden heb je zo veel conditie opgebouwd dat het laatste stuk Ardennen een 'eitje' is ;-) Ik heb er 11 dagen over gedaan.

Van 25 Juli tot 8 September hebben wij deze route gefietst. Vanuit Arles naar Roermond via de Eifel-alternatief.

Hier onze reisimpressie (gemaakt met een praktische app.: Polarsteps.com)

Mijn vrouw en ik zijn begin 50 en redelijk getraind. Wel was dit onze eerste fietstocht van een dergelijke lange afstand. Tot nu toe hadden we niet meer dan enkele dagen tot een week achtereen gefietst.

We hebben de Groene Weg in ruim 3 weken gefietst, inclusief 3 rustdagen, en kwamen zodoende op gemiddeld 65 kilometer per dag. Dat liet ons voldoende ruimte om ook eens een stad te bekijken, een boek te lezen, te schrijven / fotograferen en dergelijke. De langste etappe was 94 kilometer en de kortste 45 kilometer.

We hebben de route gefietst vanaf Heerlen via de Vennbahn en vervolgens zijn we via Metz en Nancy  gegaan en zijn we bij Charmes weer op de officiële Groene Weg gekomen. De overnachtingen in B&B's, hotelletjes, chambre d'hotes, etc. hadden we van tevoren geboekt. We hadden dus geen kampeerspullen mee.

Zoals wij het deden vonden we de route erg leuk en prima te doen. Er zitten zeker genoeg stukken in die nagenoeg vlak zijn en de klimmetjes, die er af en toe ook zijn, vonden we niet al te lastig.

Terug gingen we met de fietsen in Montpellier op het vliegtuig (Transavia) en dat verliep prima.

Al met al vonden wij het een prachtige route en van harte aanbevolen.

Ik heb de route vanuit mijn woonplaats (bij Amersfoort) naar Stes Maries gefietst van 24 juli - 7 augustus 2017.  Groot compliment voor de samenstellers: een prachtige route! Ik moest wel wennen aan de routebeschrijving in de boekjes en in het begin reed ik nogal eens fout. Soms lijkt het meer op een fietspuzzeltocht dan een routebeschrijving maar na 3 dagen ging het al veel beter en heb ik nauwelijks meer fout gereden.

Volgend jaar een andere route! Ik ben enthousiast.

 

Wij hebben de volledige route gefietst op de tandem vanuit Delft - Maastricht - hoofroute door de Ardennen - Narbonne - Carcassonne.

Het is een zeer pittige route en wat opviel is dat de boekjes de route netjes weergeven maar niet altijd correct de hoogtemeters weergeven. Wij kwamen tot ongeveer 20.000 meters die om hoog gaan daar zit dan wel elke heuvel in opgenomen. De Narbonne variant is erg pittig met name het eerste stuk van deze route. Kortom een erg mooie route maar denk er niet te gemakkelijk over. Onze goedkoopste overnachting was 7,80 euro en de duurste ''over de top'' 67 euro (Blue-Bayou) 

opmerkingen die van belang zijn:

Camping Gritt bij Ingeldorf gaat dicht in oktober 2017 tot en met voorjaar 2019 wegens verbouwing.
Camping La Pinede bij Mondragon, niet fietsvriendelijk eigenaar plaatst je op een achteraf plekje waar werkelijk niets vlak loopt. Alleen doen als je een super kleine tent bij je hebt.
Valras-plage: camping Blue Bayou daar moet je niet wezen als fietser. Wij waren daar omdat we graag in de Middellandse zee wilden zwemmen. Voor de rest een zeer slechte camping de campings van 12 euro waren schoner dan deze zogenaamde 5 sterren camping
Narbonne: camping La-Nautique niet fietsvriendelijk je staat op een plekje vol in de wind ''tramontana'' als je pech hebt. Doe je het wel dan heb je rotsharingen nodig volledig steenachtige ondergrond

In Carcassonne hebben wij overnacht in een super leuk hotel dit omdat onze fiets daar wordt opgehaald. Niet duur 57 euro per nacht, ontbijt 7,50. enorm fietsvriendelijk en je kunt er super lekker eten voor niet veel geld. 
Hotel: L'Etoile volledige adres op Soetens fietsvervoer.

Wij hebben vanaf Dijon naar Marnay en vervolgens de Narbone variant gefietst. Valras Plage is een plaats waar we niet wilden zijn, maar aan de overkant van de Petit Rhone in Serignan Plage hadden we het een stuk beter naar onze zin. We zijn niet doorgereden naar Narbonne,maar langs de kust, deels langs het Canal du Midi, naar Saintes Maries de la Mer  gereden Van daar uit de route terug gereden tot Orange. Vanauit Orange met de trein (TER) terug naar Dijon. Mede dankzij de GPS tracks en het boekje.

Aandachtspunt voor wie de Narbonne variant rijden. De camping in Saint-Martin-de-Londes (pagina 44 van het boekje) is opgeheven. Genietend van de prachtige afdaling door de Georges-de-l'Herault zijn we daarom doorgereden naar Gignac.

Heel veel dank aan de auteurs en alle medewerkers voor het uitschrijven van deze schitterende route. Met beide boekjes ben ik zonder fout rijden van de Vennbahn tot in Sts Maries de la Mer geraakt.  Prachtige route, elke dag weer anders.  Zoals anderen reeds zeiden inderdaad ook wel een pittige route.  Wie niet graag klimt, kiest beter een andere route...  Maar de uitzichten die je telkens krijgt eens je boven bent zijn onbeschrijflijk!  Absolute aanrader!!

Ik reed de route in juni 2017 met zowat elke dag volle zon.

Ter inspiratie mijn traject:

Dag 1: vetrokken met trein van Ieper (Vl.) naar Welkenraedt en vandaar nog 20km naar Raeren met aansluiting op de Vennbahn tot Kuchelscheid.  Totaal: 56 km.
Overnachting: Casa Carmen (absolute aanrader!)

Dag 2: Kuchelscheid - Wiltz (102 km)
overnachting: camping in Wiltz (prima camping met lekker restaurant!)

Dag 3: Wiltz - Luxembourg (80km)
Overnachting jeugdherberg (lawaaierig en warm, tegenvaller)

Dag 4 Luxembourg - Brulange (116km)
Overnachting in Brulange (kaart 18), op ong. 3km van de route: Les Jardins de Noah (absolute aanrader en gastvrouw bereidt op vraag avondmaal voor fietsers, want in de nabijheid is er niets)

Dag 5 Brulange - Lunéville (79km)
overnachting: camping municipal (mooie rustige ligging aan park en vlakbij centrum met enkele restaurants)

Dag 6 Lunéville - Claudon (103 km)
Bedoeling was om halt te houden op camping in Darney maar die bleek definitief gesloten.  Nog wat verder gereden naar Claudon en daar bordjes 'Moulin de la Scie' gevolgd.  Zeer afgelegn, maar de meest unieke  locatie van de tour en als een koning ontvangen door een uitermate sympathiek koppel. Je slaapt hier boven de Saone in een gerestaureerde watermolen en voor een zeer klein prijsje!!! Schitterende locatie, de klim in het verlaten de volgende ochtend meer dan waard. Niet te missen als je hier je stop plant.

Dag 7 Claudon - Port sur Saône (55 km)
Rustige en vriendelijke camping, weg van de drukte van de stad (onaangenaam doorgaand verkeer). Lekker restaurant op wandelafstand (langs de route) Le Pomme d'or.

Dag 8: Port-sur-Saône - Arc et Senans (110km)
Overnachting in ietwat verouderd pensionnetje net naast de Salines maar met heel vriendelijke ontvangst en mogelijkheid tot eenvoudig avondmaal..

Dag 9 Arc et Senas - La Tour du Meix (82km)
Overnachting op camping Surchauffant net buiten La Tour du Meix.  Grote maar groene en rustige camping (met zwembad). Zeer fietsvriendelijk, ook het trekkerstarief (6,30 EUR).  Prachtige ligging aan het Lac du Vouglans.  Eetgelegenheid vooraan de camping.

Dag 10 La Tour du Meix - Priay (87km)
Overnachting: camping Priay, eenvoudig en wat verouderd sanitair maar aan de Ain gelegen (pootjebaden of zwemmen mogelijk).  Zeer eenvoudige snack te verkrijgen.

Dag 11 Priay - Faramans (96 km)
Zéér fietsvriendelijke camping, mooi uitgerust nieuw sanitair. Overdekte eet/zitplaats met microgolf en ijskast! Italiaans restaurant vlakbij camping.

Dag 12 Faramans (verplichte rustdag wegens fietspech en zondag: alles gesloten)

Dag 13: dankzij sympathieke campingeigenaar die me naar fietsenmaker bracht op 12km (!) toch de route kunnen aanvatten.
Faramans - Chabeuil (86km)
overnachting: verouderd hotel en ietwat duur Le Relais du Soleil, wel lekkere keuken

Dag 14 Chabeuil - Suze-La-Rousse (107km)
overnachting Ch dH 'Lo Rastelie' met ook lekkere table d'hote. Goed adresje vlakbij de wijnuniversiteit!

Dag 15 Suze-la-Rousse - Saint-Gilles (127km)
Overnachting: hotel Le Cours in centrum. OK adresje met lekker en zeer betaalbaar restaurant.

Dag 16 St-Gilles - Saintes Maries de la Mer - Sète (144 km)
overnachting in Sète omwille van fietstransport in hotel La Conga (zeer eenvoudig en goede keuken).

Terug met TGV Montpellier - Lille Europe (rechtstreeks, ong. 5u)

 

Ik wil de route eind juni gaan rijden met een Garmin Edge 1000. Heeft er iemand een TCX bestand van de route?

 

Hallo Arnold, hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb yeker interesse!! Vriendelijke groet, Raymond

 

 

Dag Raymond, ik ben ook van plan om deze eind route eind Juni begin Juli te gaan fietsen. Ik ben de route vanaf Roermond richting de Eiffel op Strava aan het uitstippelen (Weliswaar wel van rit naar rit zoals ik het wil rijden). Maar mocht je er belang bij hebben om hier de gpx/tcx bestanden van te hebben let me know ;-). Misschien kan u er wat mee.

In juli 2014 en april/mei 2017 hebben we de Barcelona route en de Groene Weg gecombineerd. In 2014 van Thoirette (aan de Ain) terug naar Diever (via de Eiffel), in 2017 van Thoirette naar Stes-Marie en Valras-Plage. Cluny was het keerpunt in de Barcelona route. We hebben zelf de ca. 100 km tussen beide routes binnendoor gefietst. De GW is over het algemeen een heel mooie route en niet echt zwaar. Hellingen boven de 6% komen zelden voor. Het mooiste deel vonden we de Languedoc vanaf Valras-Plage naar Causse-de-la-Selle, vanwaar we de (ook heel mooie) Barcelona route naar Cluny hebben gevolgd.

Van Stes-Maries naar Valras-Plage kan vrij autoluw worden gereden door de Voie Vertes te volgen en het gravelpad langs het Canal Rhône à Sète (hoewel daar borden staan dat je er niet mag fietsen, zijn er voldoende mensen die dat doen). Aigues-Mortes is een fraaie, ommuurde stad, maar ook eind april al heel druk.

Van Loyettes tot Arles hadden we de mistral, zonder de blauwe luchten zoals beschreven in de gids. Het was heel koud met als enige voordeel een sterke wind mee.

Wij hebben in juni 2016 de route gefietst, helaas niet verder dan Darney gekomen vanwege een polsbreuk. We vonden het mooie en afwisselende fietstocht, maar ook zwaarder dan verwacht. Er zitten idd geen zware Alpen klim in maar er is geen meter vlak. We zijn zeker van plan de route alsnog op een later tijdstip te fietsen.

Heb als onervaren fietser dus geen schijn van kans? Ben wel fit, 65, heb de tijd en wil zonder kampeeruitrusting gaan, dus lichter. Ik dacht: gaandeweg wordt de conditie wel beter... maar klimmen is niet mijn ding... De aanloop via de Vennbahn lijkt me wel iets...

Wij zijn via de Vennbahn gefietst naar Nice maar vinden deze behoorlijk saai. Is wel goed te fietsen. Maar inderdaad word je wel sterker terwijl je fietst hoor. Een keer naar Rome gefietst (langs de Rijn). Een keer nasr Nice (via Vennbahn). Misschien viel het daarom tegen. Was misschien de verkeerde volgorde. Nu fietsen we de Groene Weg maar dan terug vanaf Middellandse Zee. Ben benieuwd. Mijn man is ook 65. Dus gaat wel lukken Wim en neem er gewoon de tijd voor. Succes.

Beste Wim, neem de tijd, en laat je de kop niet gek maken. Een Alpenpas is soms 10-20km lang, op de Groene Weg zijn hellingen van 2km al uitzondering. Inderdaad, als je vlak wilt fietsen zul je je moeten beperken tot een rondje IJsselmeer.... Dus: weinig klimmen is inderdaad relatief, je moet diverse hellingen op. Maar een fitte 65-er zal daar geen bovenmatige moeite mee hebben. En een tip: oefen tenminste één keer in de Limburgse heuvels! Daar zitten veel gemenere klimmen dan je op de Groene Weg tegenkomt, en misschien neemt dat je idee van 'ik kan niet klimmen' een beetje weg. En gewoon in je eigen omgeving flink kilometers maken, dan is de basisconditie goed.

Wij fietsten deze route in 2008 in omgekeerde volgorde. Onze ervaringen lees je hier

Deze route hebben we in 2012 gefietst. Het reisverslag kun je hier lezen: www.vanderveeke.net/fiets2012/fietsen.htm

Afgelopen zomer met onze tandem de Groene Weg gefietst. Een prachtige en afwisselende route. Maar wel zwaarder dan we op grond van de informatie op website hadden vermoed: De route is vriendelijk en mijdt de passen van Vogezen, Jura en Alpen. Dit maakt het ook voor vakantiefietsers mogelijk de Middellandse Zee te bereiken zonder zich bovenmatig in te spannen.

Afgezien van de trajecten langs de Saone en de Rhone is er tot Avignon geen meter vlak. We kwamen regelmatig mensen tegen die dezelfde ervaring hadden. Dus al hoef je geen Alpenpas over, de route vonden wij best pittig.

Houd er rekening mee dat Noord Frankrijk dun bevolkt is, weinig voorzieningen om inkopen te doen, al was een bakker meestal nog wel voorhanden.

Terug vlogen we comfortabel vanuit Montpellier terug met Transavia, alleen een fietshoes was voldoende.

 

Wij zijn net terug van 4 weken fietsen langs de groene route. We hebben genoten!

Hier ons blog: http://fietsverhalen.reislogger.nl/welkom-reisblog.206813

Net terug na ruim drie weken fietsen een paar opmerkingen: de afsluiting van de Vennbahn kan genegeerd worden: er wordt wel geasfalteerd, maar slechts op een klein gedeelte van het afgezette stuk. Even goed opletten dat je niet over het net geasfalteerde pad rijdt en doorkachelen. Werklui gaven dat ook aan.

Voor de terugreis: we hebben goede ervaringen met terugvliegen vanaf Montpellier. Fietsen vanaf Saintes Maries naar de luchthaven is heel goed te doen, zeker het laatste stuk met een fietspad dat eerst langs de duinen (laatste sprong in de zee!) en vervolgens richting het vliegveld loopt.  Wij reden met GPS. Vanaf Montpellier gaan vluchten naar Rotterdam en Amsterdam met Transavia (die fietshoezen accepteert).

Wij hebben de route in juni 2016 gefietst en een blog bijgehouden.

rolandeensjoukedoendegroeneweg.wordpress.com

We hebben in 2014 de Groene Weg gefietst van Haarlem naar Saint Maries de la Mer. Over onze ervaringen hebben we een dagboek bijgehouden dat je kunt vinden op www.wegopdefiets.nl/groene_weg_van_dag_tot_dag

Het ook in het boek (deel 2) genoemde hotel 'Grand Hôtel' in Valréas (kaart 26) is een regelrechte aanrader. Dit vanwege een heerlijke tuin mét zwembad, iets waar je als bezwete, vermoeide fietser erg blij van wordt. Zeer aardige eigenaar ook.

28 Av. du Général de Gaulle, 84600 Valréas, France, +33 4 90 35 00 26

(Ervaring op 3 juni 2015)

Ik wil deze route deze zomer gaan fietsen met mijn vader. Wij zijn erover na aan het denken om deze route te fietsen met onze racefietsen. Dit omdat wij niet te lang vakantie kunnen nemen. Is dit aan te raden? Wat is de kwaliteit van de route qua wegdek? Verder willen wij een aanhangwagen voor de racefiets meenemen. Dit omdat niet alle bepakkingen op de racefiets passen. We vinden het alleen lastig om een manier te vinden om terug te komen vanuit Frankrijk met dit aanhangwagentje. Vluchtmaatschappijen willen dit niet. Heeft iemand hier ervaring mee of een tip voor ons? BvD!

Afgelopen zomer (eind juli/augustus 2016) samen met mijn zoon (16) met onze racefietsen - met minimale bagage en trekkerstentje - De Groene Weg gefietst. Ik had achter mijn fiets een Xtrawheel hangen met daaraan 2 Ortliebtassen daarop het tentje en kleine roltas. Mijn zoon had een grote zadeltas van 12 liter. Om comfortabel te kunnen fietsen op verschillend wegdek hebben we de fietsbanden gewisseld van 23 mm naar 25 mm. Er is slechts 2 keer lek gereden. De eerste keer door een pootje van een nietje op de Vennbahnweg. Dat was bijzonder omdat het asfalt er bijzonder glad bij lag. De tweede keer was de boosdoener een scherpe steen op een grove steenslagweg. Overigens kom je dergelijke wegen niet tegen op de route, tenzij je - zoals in ons geval - verkeerd rijdt en onbedoeld op zo'n pad terecht komt. Over het algemeen is de kwaliteit van de wegen goed, maar het blijft natuurlijk oppassen voor kuilen, scheuren en gaten.

Terug zijn we gereisd met de fietsbus van Cycletours. We zijn opgestapt in Arles. Alles kan mee in de bus, ook het aanhangwagentje. Voor het wagentje betaal je wel wat extra's.

Hoi Bas,

Ik heb deze route in 2011 gefietst tot Narbonne hele mooie route weg was over het algemeen erg goed op een paar kleine stukjes onverhard na. deze stukken waren nooit langer dan een paar honderd meter. Het is natuurlijk wel een tijd geleden in België zijn de wegen gewoon niet al te best maar in Luxemburg zijn de fietspaden uitstekend en in Frankrijk fiets je voornamelijk over goed onderhouden D wegen door de mooiste dorpjes het is echt een aanrader ik wilde dit jaar naar Rome fietsen maar omdat ik maar een korte vakantie heb denk ik er over om deze route nog eens te fietsen.  De aanhanger kan volgends mij gewoon mee met Soetsens transport daar heb ik goede ervaringen mee (een stuk beter dan met het vliegtuig mee terug)

Goede vakantie,

Jeroen ter Steege

PS; Als je op de racefiets gaat zou ik wel met een GPS systeem fietsen de boekjes zijn goed maaar op snelheid rij je snel verkeerd. Zelf heb ik een Garmin map 60S. laat je hiervoor goed adviseren door waypoint www.gps.nl

Beste Bas, ik heb de eerste 200 km in 2013 door de ardennen met de koersfiets gedaan. Het wegdek was op veel plaatsen een aaneenschakeling van diepe putten en levensgevaarlijk tijdens afdalingen (met de koersfiets ga je sneller he). We hebben zelfs van tijd over de middenlijn gereden om ze te kunnen mijden op drukke banen. Als ik de route opnieuw zou doen, dan met een fitnessfiets of een mtb met baanbanden voor het comfort. Wel mooie route. Succes! 

Oplossing: Beste Bas, Die aanhanger kan mee. Dat is geen probleem. We hebben wel meer "trekkers" aan boord. De toeslag is € 20,- per enkele reis. Wel op tijd boeken, want het aantal aanhangers, dat mee kan, is beperkt. Zie ook onze site: www.cycletours.nl onder kopje "fietsbussen". Met vriendelijke groet, Cycletours

Wij fietsten de "Groene Weg" in 2011, hier het adres van onze blog van toen: www.caubergslenaertsgroeneweg.blogspot.be

op woensdag 24 september vanuit mijn woonplaats maasmechelen vertrokken naar monschau (eerst fietsknooppunten, de vennbahn opgereden vanaf raeren), daarna overnacht in sankt vith, verder de vennbahn gebruikt tot in burg reuland, vandaar naar vianden langs grensriviertje de our, daags daarna de our en de moezel gevolgd tot aan de jeugdherberg in remerschen bij schengen overnacht, daar de grens met frankrijk over tot in piepklein dorpje thonville, waar ik zeer gastvrij ben ontvangen in 'relais saint vincent', vandaar naar het stadje lunéville, zeer verwend in de luxueuse chambre d'hôtes 'la condamine', waarna naar de vogezen, in het dorpje lerraine, in de lokale gîte, waar ik zeer goed ontvangen ben door oma en haar familie, en alsof het niet opkon, daags erna in scey sur saône in de 'ferme des vikings', waar ook een heerlijke table d' hôtes was. toen ik de volgende middag in saint vit arriveerde, wees de barometer slecht weer aan. daarom heb ik daar de trein genomen naar besancon, vandaar naar lyon en naar annecy, waar mijn dochter woont. op zaterdag 10/10 ben ik met de trein tot in luik geraakt (annecy-lyon-paris gare de lyon-paris gare de l'est- luembourg central-luik guillemins). ik heb zeer genoten van deze fietstocht, van de beginnende herfst, de rustige fietsroute, van de gastvrije mensen en van het redelijke weer. met de fiets op de trein in frankrijk is een avontuur op zich: tgv's hebben soms ruimte voor (gereserveerde) fietsen, de 'ter' (transport express régional) trein neemt gratis fietsen aan boord, die moeten worden opgehangen aan zo'n haak. dit jaar hoorde ik voor het eerst ook van de 'via rhona', een fietsverbinding-in-aanleg vanaf het meer van genève naar de middellandse zee langs de rhône, die onze 'groene weg' kruist in loyettes.

Ervaringen met Camping Bon Acceuil in Alzingen:
1. bepaald geen fiets(vriendelijke) camping
2. stond vol met met caravans en campers (periode eind mei 2015); om 18.00 uur COMPLET
3. receptie: zeer onpersoonlijk (bijna onvriendelijk)
4. avond en nacht: veel herrie/geluid van nabijgelegen weg door stadje
5. er is wifi op camping (zegt men); maar daarvan is geen sprake.

Ik heb deze route afgelopen zomer (2013) samen met mijn vriend gefietst. We hebben de Eifelvariant genomen. Met name de Eifel, Jura en Provence waren erg mooi. Er zitten echter ook wel mindere stukken in de route, zoals het stuk tussen de Jura en de Provence. Over het algemeen vonden we het echter een zeer geslaagde en mooie route!
De route viel ons wel zwaarder dan verwacht. Ondanks dat je niet tot grote hoogten stijgt, ben je wel continue aan het stijgen en dalen. Dit is misschien nog wel zwaarder en steiler, dan dat je grote passen moet beklimmen. We hoorde dit commentaar van verschillende mensen die we onderweg tegenkwamen dat ze het zwaarder vonden dan verwacht. Wij hadden daarnaast de pech dat we juist in dat stuk wind tegen hadden. Het is echter echt niet zo dat het niet te doen is, maar na aanleiding van het algemene stuk op de website hadden wij het lichter verwacht.
De route wordt door redelijk wat mensen gefietst, dus je komt op campings (zeker in het hoogseizoen) veel andere fietsers tegen. Wat zorgt voor een positieve sfeer en veel gezelligheid. Overdag zie je elkaar eigenlijk niet en fietst iedereen in zijn eigen tempo verder.
Het weer in Frankrijk is natuurlijk warm. Wij vonden dat geen probleem, maar we vertrokken om die reden wel elke dag op tijd, zodat je een deel van de ochtend nog in wat koelere omstandigheden kan fietsen. Je moet wel een goede tent meenemen, want als het onweert, dan regent het ook heel erg hard.
Dan nog wat tips betreft campings:
- Ga niet naar camping Hateboer in Roermond. Hier stonden alleen maar Duitsers die tot diep in de nacht muziek draaien, bier drinken en barbecuen.
- De camping in Baulay was op een miniboomgaardje van een vriendelijke Fransman. De voorzieningen waren niet heel speciaal, maar de sfeer was heel leuk. We stonden er maar met 2 andere mensen! Er kwamen echter ook nog mensen met paard en wagen :) Daarnaast kostte de camping maar 6,50 voor 2 personen.
- De camping in Trier (Treveris) is een goede uitvalsbasis om een dagje Trier in te gaan. Het sanitair is netjes en ook de camping is prima.
- De camping in Marnay (Vert Lagon), was erg fijn. Goed sanitair een mooi riviertje om in te zwemmen en prima plekken. Een goede plek voor een
rustdag. Er is ook een supermarkt in het dorp aanwezig.
- De camping in de Jura in Condes (Municipal Sous le Moulin) was niet een hele mooie camping (veel caravans), maar het meer erbij is echt prachtig
en heerlijk om in te zwemmen. Daarnaast kwam er nog een ouderwetse ijscoauto op de camping.
- De municipal campings waar wij waren, waren meestal ook prima.
- In de Camarque zaten we op een camping op ongeveer 10km van de eindbestemming (A la ferme du Clos Peyron). Dit was een mooie camping,redelijk sanitair en naar horen zeggen een stuk leuker dan in St Maries dela Mer zelf. Er zitten alleen heel veel muggen in de Camarque, dus neemwel deet mee!
- Verder is de camping in Trier ook prima.
Op de terugweg hebben we de fietsbus genomen (Cycletours) vanuit Arles. Dit was allemaal goed geregeld. De zitplaatsen in de bus waren ruim en de
sfeer was goed. Je moet wel je voordrager van je fiets halen en je stuur draaien.
Verder nog wat tips wat betreft GPS:
- Campings: download het bestand van Archies campings. Hier staan echt alle campings in. De niet bestaande uit het boekje waren in dit bestand ook verwijderd.

Als eindtip dus nog: kijk goed naar de wijzigingen op de site!

My dutch is so terrible so I ‘d prefer try in English… We receive many visitors from you country with your routbook : Groene Weg naar de Middellandse Zee.  Our small village , Marnay (1500 hab) was very proud to be at the connection of your 2 books, between Maastrich and Sainte Marie de la Mer!  Thanks again and don’t hesitate for any ideas to improve the quality of the welcome of your readers!!!!

Onlangs hebben wij de Groene Weg in z'n geheel gefietst en met veel plezier want ongelooflijk zoals u erin geslaagd bent om drukke autowegen te vermijden.Soms wat twijfel of dat ene kleine weggetje wel de bedoeling was en tot onze aangename verrassing bleek dat dan precies het weggetje te zijn om een drukke weg te omzeilen. Veel complimenten!!!  Doordat wij de Ardennen redelijk goed kennen hebben wij gekozen voor de variant via de Ruhr en de Eifel hetgeen een schitterende route was! U raadt deze route aan als variant met minder hoogteverschil maar wat ons betreft sowieso een aanrader.  Ons dagritme was om 's morgens vroeg te starten om 's ochtends al flink wat km's te maken waarna we - zo mogelijk - een restaurantje opzochten voor de 'plat du jour'. Ook in de Vogezen en in de Jura diverse restaurantjes getroffen waar men aanschoof voor 'wat de pot schafte' om daarna weer fris de tocht te vervolgen en om 's avonds niet te hoeven koken. In veel gevallen een hoofdgerecht met voor- of nagerecht voor 12 à 15 euro p.p. en een vriendelijk onthaal. Jammer dat daar - naar wij hoorden - nauwelijks gebruik van wordt gemaakt en wellicht aardig om daar enige aandacht aan te besteden in een toekomstige uitgave van de routeboekjes. De 'plat du jour' als practische suggestie en vooral ook om de Franse kost volgens oud recept en om de sfeer te beleven. En altijd wel iemand die desgevraagd het weerbericht voor de komende dag kent wat nogal eens uit kan lopen in een gezellig praatje.Ook deze tocht was weer een belevenis mede dankzij uw uitgekiende routebeschrijving.

Als eerste wil ik melden dat we een heerlijke en een geweldig leuke vakantie achter de rug hebben. We hebben met onze twee kinderen van 11 en 14 jaar voor het eerst vanaf Lunéville naar Stes Maries de la Mer  gefietst. De route was zeer nauwkeurig beschreven en gemakkelijk te volgen. Eigenlijk alles (de route en campings) klopte wel. De leukste camping vonden wij; “Ferme du Grand Goulet” in Chatonnay. Dit boertje was met name voor de kinderen heel actief met rondleidingen en uitleg. Alles in het Frans maar dat deerde hem, en ook de kinderen, niet. Eenmaal zijn we erg opzoek geweest naar een camping, dat was in Serignan-du-Comtat....  Maar kortom een zeer geslaagde vakantie. De kinderen wilde eerst niet mee, maar zijn nu ook besmet met het fiets virus.

Een erg mooie tocht. Genoten van de natuur en bevolking. Gebruik gemaakt van hotelovernachtingen, nergens een probleem hiermee gehad. Bedankt voor de uitstekende omschrijvingen. Met Rayanair vanuit Marseille terug gevlogen. Fietsen gingen zo mee, niets doos of iets eraf, en dat op 11 september. Zonder schade in Eindhoven.

Wij hebben afgelopen week een deel van de Groene Weg gefietst. We hebben een rondje gemaakt van het Eifelalternatief en de Ardennenvariant.
Het was echt een enorm mooie en rustige route. We hadden gelukkig ook prachtig weer, één dag regen mocht de pret niet drukken.

Hierbij complimenten voor de beschreven route.  Deze was zeer duidelijk en wij hebben zeer genoten van de reis. Het Eifel-alternatief is zeer mooi en een aanbeveling waard voor  een ieder die niet door de Ardennen wil fietsen.

Reisverslag De Groene Weg naar de Middellandse Zee

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Een vraag ter preventie van spam: 1 woord, 5 letters