Deze route maakt deel uit van: Overige routes Spanje en Portugal

Van Burgos naar Valencia

Volg het spoor van de legendarische Rodrigo Diaz de Vivar, bijgenaamd El Cid, de roemruchte ridder. Een route van de 1.000 km lange veldtocht tegen de Moren in 1094, van Burgos naar Valencia.

Aanvullingen, GPS en overige informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de maker: www.elcidroute.nl.

 

900
Burgos - Valencia
Clemens Sweerman

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

In het spoor van el Cid

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Fietsen in Spanje eind juli.

Het werd door iedereen afgeraden, maar we hebben het toch gedaan. Voor de tweede keer. Vorig jaar de Zilverroute, dit jaar El CID. Fantastisch. Kamperen dit jaar niet gedaan, vanwege het kleine aantal campings onderweg, maar er zijn voldoende hostals. We hebben de routeren Clemens Sweerman gevolgd en dat was echt genieten. Authentieke dorpen, wegen waar bijna niemand rijdt, drie auto's per dag. Vier fietsers in 1000 km gezien. Albarracin was het hoogtepunt op de route. 
De warmte viel mee, je fietst op hoogte. In Nederland was het 38 graden, wij hebben iets meer dan 30 gehad, maximaal. We vertrokken dagelijks om 7 uur en fietsten tot 14.00 uur. Vervolgens eten in het ritme van de Spanjaarden, siësta, daarna het dorp of de stad in voor wat tapas en bezichtiging. Kan het iedereen aanraden! Ook als je aan schoolvakanties gebonden bent.

fiets ze!

Guus en Jose

 

Ik heb deze Camino gefietst half september-oktober 2019. Totaal zo,n 1200 km van Burgos naar Valencia en verder tot Xativa in het achterland van Alicante. Ik gebruikte de uitstekende Engelstalige Spaanse site CaminodelCid.org., ook voor historische informatie. Samen met de in 5 etappes verdeelde routekaarten, verkrijgbaar bij vele tourist offices onderweg, gaf dit voldoende houvast. Zowel de 'senderos' voor lopers en soms mountainbikers, als de route over 'carreteras', aanbevolen voor toerfietsen en (gering)gemotoriseerd verkeer, zijn doorgaans gemakkelijk te volgen. De Spaanse overheden pogen het verlaten, prachtige binnenland aantrekkelijker te maken voor reizigers en toeristen, vandaar de kaartservice en goede bewegwijzering, overal bordjes met Camino del Cid, soms standbeelden. De Camino leeft vrijwel overal: dorpelingen weten van de route, ik werd herkend als fietspelgrim, ook al zag ik in die 3 weken geen andere toerfietsers. (Vanaf Burgos gingen diverse pelgrims vanuit de herberg bij de kathedraal rechtsaf op de Camino naar Santiago, ik als enige linksaf op de Camino del Cid.) En soms niet meer dan 2 auto's per dag, net genoeg om me veilig te weten. Kortom, een geweldige ervaring van stilte, wonderschone natuur, oude vestingen, zwaar fietsen ook soms, ik moet lopen bij 8%, maar altijd adembenemend prachtig. Provincies Burgos en vooral Soria zijn het leegst, Zaragoza en zeker Valencia worden weer westerser, en Alicante een mooie, vruchtbare  achtertuin van de toerististische en industriele kustgebieden.Met enige moeite en hulp soms van de locale burgemeesters die zich commiteerden aan deze route toch steeds een slaapplek gevonden. Dat was ook wel een gymzaal, een gemeentehuis, een pastorie bij gebrek aan herbergen en hostals. Voordeel van alleen fietsen, ik weet niet of mijn seniorvrouwzijn ook een rol speelde, is dat je gemakkelijker deel uitmaakt van de omgeving. Ik was verrast door de hulp(v)aardigheid van jonge en oudere Spanjaarden. Wat een hartelijke, rustige mensen! En mijn weer was goed, warm zelfs nog, bij regenval en wind wordt het vast een ander verhaal op de kale hoogvlakte. Geweldige ervaring die inderdaad nog lang natintelt.

Hallo, heb je ook een weblog bijgehouden?

Wij hebben in mei 2016 de El Cid route van Burgos naar Teruel/Morella gefietst en aansluitend de route Onbegrensd Fietsen naar Andalusie, van Morella naar het vliegveld van Girona. Totaal ruim 1050 km.

Een werkelijk schitterende tocht door verschillende landschappen (hoogvlakte, kloven, rivierdalen, bossen etc.) en authentieke dorpjes en stadjes, vol met historie.

Het gidsje 'In het spoor van El Cid' van Clemens Sweerman laat het verhaal van El Cid regelmatig terugkomen bij de verschillende etappes. Beide gidsjes, dus ook 'Onbegrensd fietsen naar Andalusie' van Benjaminse, voorzien in uitstekende en overzichtelijke informatie over de route, de landschappen, stadjes en voorzieningen als overnachtingen, winkels en restaurants.

Het is wel een erg zware tocht, met in veel etappes behoorlijk veel en vaak klimmen. De hellingen zijn echter, een enkele uitzondering daar gelaten, weliswaar vaak kilometers lang, maar niet extreem steil: percentages van 6-8%.

Belangrijk is dus om bij de voorbereiding goed rekening te houden met de in de fietsgidsjes aangegeven zwaarte/hoogteprofielen van trajecten en daarop vervolgens je planning richten. Wij kozen voor etappes tussen de 55 en  maximaal 70 km op zware trajecten.

De 1050 km hebben wij in 15 fietsdagen afgelegd, dus met een gemiddelde van 70 km per etappe.

Overnachtingsmogelijkheden zijn op zich voldoende aangegeven in de gidsjes. Maar met toevoeging van info uit Google Maps en Booking.Com krijg je een nog completer beeld en meer mogelijkheden. 

Samengevat: een weliswaar zware, maar geweldig mooie tocht die nog lang op het netvlies blijft zitten!