Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers België en Luxemburg Frankrijk

"Spoor van de Vrijheid, fietsend van Normandië Invasiestrand naar Nederland"

is een uitgave in de serie Europafietsers, gestoken in een bijzonder jasje door de samenwerking met “Liberationroute Europe” en “RouteYou”. Europafietsers tekende voor de tracering en het drukwerk, Routeyou voor de smartfoon-app en "Liberationroute Europe" voor uitgebreide achtergrond en diepgang van de WO2 informatie. Het gebruik van de digitale media staat voorop, het drukwerk is daarbij ondersteunend en bevat daarom geen navigatieteksten maar een summiere routebeschrijving.

De route bestaat uit drie delen, eerst een rondrit langs de invasiestranden in Normandië en vervolgens een route naar Nederland in twee stukken. Tussen Utah Beach en Bastogne volgt de route de “Voie de la Liberté”, het spoor, aangelegd in 1948, langs de weg die Amerikaanse strijdkrachten onder leiding van generaal Patton in 1944 aflegden. Het tweede stuk hebben we “Voie de la Liberté Xnl” genoemd en loopt van Bastogne naar Nederland langs de slag om Aken, de operatie “Veritable” (Rheinlandoffensief) en de operatie “Market Garden” om te eindigen in Wageningen, “Stad der Bevrijding”.

Route

De route leidt voor het grootste deel over secundaire wegen van goede kwaliteit, maar er zijn groene fietspaden (voie vertes) opgenomen, die niet altijd geasfalteerd zijn. Deze gravelpaden zijn steeds goed te berijden. 
De oorspronkelijke, met “bornes” gemarkeerde, route wordt zoveel mogelijk gevolgd, maar voor drukke trajecten en autowegen is een nabijgelegen rustiger alternatief opgenomen. De belangrijkste steden en stadjes worden wel aangedaan.

Zwaarte

De aanlooproute vanuit Cherbourg start met een paar klimmetjes maar daarna is het veel vlak rijden. Richting Bretagne is er meer reliëf,  maar bovenmatige inspanning is niet nodig. Toch kan het even doortrappen worden voor een bezoek aan de hoger geleden stadscentra. De hoogste toppen tref je in de Ardennen, maar daar wordt veel gereden op oude spoorbanen met een geleidelijke helling.
De route is niet altijd vlak maar kan met kinderen en karren worden gereden. Voor kinderen is het wel een erg lange route. Bovendien vereist de verkeerssituatie nogal eens extra oplettendheid.

Boekje

De route bestaat uit drie delen, opgenomen in één boekje.
1.    Invasiestranden: Vlinderroute Bayeux
2.    Voie de la Liberté, Utah Beach-Bastogne
3.    Voie de la Liberté Xnl, Bastogne-Wageningen

Het boekje bevat:

 • Kaartjes met de route
 • Routebeschrijving in delen van ca. 100 km, geen navigatieteksten. 
  Navigatietekst bieden we aan als aparte pdf (1 Mb)
 • Informatie over WO 2 en verwijzingen naar digitale bronnen
 • Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
 • VVV adressen
 • Overnachtingslijsten voor Campings en Jeugdherbergen. (geen hotellijst, raadpleeg hiervoor booking.com)
 • Koppeling aan routeviewer-app van RouteYou
 • Koppeling met de app “Liberationroute Europe”

De route is ingetekend op kaarten met een schaal 1:150.000

Cover Spoor van de vrijheid

Meer informatie

Route-app route*you

Het fietstraject is beschikbaar voor smartphone gebruik met de routeviewer van route*you. Deze is gratis af te halen in de App-store en Android Market. Een overzicht van de trajectonderdelen en instructies vind je op de website van route*you. Ook de gps-tracks zijn daar te vinden.

Herinneringsspeldje en oorkonde Wageningen

De stad Wageningen wil de prestatie belonen en daarom  reikt de Burgemeester aan eenieder, die aantoonbaar de reis van Normandië naar Nederland op eigen kracht heeft volbracht, een herinneringsspeldje met bijbehorende oorkonde uit.
Hoe je dit verdient lees je in de instructies (pdf, 1,02 Mb)

Liberationroute Europe

Het routeboekje verwijst met regelmaat naar de website en smartphone-app van “Liberationroute Europe” voor diepgang en achtergrondinformatie. Ook deze app is gratis te downloaden in de App- Store en Android Market.

 

 

1.885 km
Ste.-Mère-Eglise - Wageningen
20-30
nee
Roeland Janssen

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Vélopalise-fietsers in de krant Frankrijk

22 augustus heeft een artikel in een Franse krant (pdf, 290 Kb) gestaan over de groep Vélopalise-fietsers (Normandië-Nederland). 

Onthulling zuil Spoor van de Vrijheid

Op zaterdag 11 november 2017 om 13.00 uur zal de burgemeester van gemeente Wageningen, de heer Geert van Rumund, officieel de zuil onthullen die nabij Museum De Casteelse Poort in Wageningen op dinsdag 31 oktober 2017 is geplaatst als fysiek eindpunt van de fietsroute "Spoor van de Vrijheid".
De zuil is aangeboden door Europafietsers, die deze fietsroute van Normandië naar Nederland heeft ontwikkeld in samenwerking met Liberationroute Europe.

Achtergrondinformatie
De markeringszuil is geplaatst nabij het Museum De Casteelse Poort, waar ook een replica van de capitulatiezaal is ingericht. Als datum voor de onthulling is gekozen voor de dag waarop de Amerikaanse piloot Dolor A. Martin in 1943 nabij de Krommesteeg (Binnenveld, Kraats) sneuvelde voor onze vrijheid.
De zuil is identiek aan de "bornes" van de Voie de la Liberté, een 1.147 km lange route van Utah Beach tot Bastogne, op elke kilometer gemarkeerd met een dergelijke zuil (borne). Na Bastogne tref je nog een zuil in Overloon (museum) en vanaf nu ook in Wageningen.
De route verbindt de invasie op D-Day 6 juni 1944 en de bevrijding op 5 mei 1945 langs het spoor van kilometerzuilen, al in 1948 aangelegd op de weg die Amerikaanse legers onder leiding van Generaal Patton hebben afgelegd. Daar waar het gemotoriseerd verkeer nu de overhand heeft genomen, is een nabijgelegen fietsvriendelijk tracé gekozen.
Hoewel de inspanning voor deze fietsroute in het niet valt bij de strijd van toen, beloont de Stad Wageningen deze prestatie toch met een oorkonde en herinneringsspeld.

Op de dag van onthulling zullen verschillende Europafietsers aanwezig zijn en wordt de route gepresenteerd met fotoboeken en diapresentaties.
Iedereen is van harte welkom bij de onthulling en om kennis te maken met de route, de makers en de fietsers. Wel graag even aanmelden via e-mail bij: beursinfo@europafietsers.nl 
Meer info: Fietsroute Spoor van de vrijheid

Uitreiking 1e oorkonde Spoor van de Vrijheid

In museum De Casteelse Poort kregen Douwien Hospers en Willem Jan de Vries uit Tynaarlo een oorkonde en een speldje uitgereikt. Zij hebben de fietsroute 'Spoor van de Vrijheid' (1.885 km) vanaf de stranden van Normandië naar Stad der Bevrijding Wageningen gereden.

Voor meer informatie: zie fotoverslag (pdf, 2,86 Mb).

 Uitreiking 1e oorkonde

Trein

 • Als je in Nederland begint zijn de steden Ede-Wageningen, Nijmegen en Eindhoven makkelijk te bereiken. Naar Maastricht of Heerlen (startpunt Aken) gaat elk uur een trein.
 • Start je in Normandië dan kun je eerst met de trein naar Parijs (Gare du Nord) reizen en vervolgens van Gare St. Lazare naar Normandië. Tussen de twee stations is een fietsroute (ca. 2 km) op route*you te vinden.
 • De meeste TGV's vervoeren geen fietsen, andere treinen uit Parijs wel, kosteloos.
 • Tussen Parijs en Lille rijdt een TGV waarin de fiets wel mee mag, of per sneltrein. Vandaar rijdt een intercity naar Antwerpen of Brussel (fietskaartje bij de conducteur). Vervolgens de IC naar Roosendaal en verder.
 • De trein tussen Normandië en Parijs heeft als eindstation Cherbourg en heeft tussenstops in Caen, Bayeux en Carentan.

Vliegtuig

Met een omweg: Met een lowbudget-vliegmaatschappij naar London Stansted. De tarieven variëren enorm, zijn afhankelijk van het tijdstip en lager naarmate men eerder boekt. Informeer op internet bij bijvoorbeeld Transavia, Ryanair of EasyJet. Vanaf Stansted met Ryan Air naar Deauville (=Caen) of Dinard (beperkt aantal vluchten per week). Vanwege de overstap zal 2x fietstoeslag betaald moeten worden!
Soms moet je de fiets verpakken in een kartonnen doos, te verkrijgen bij een plaatselijke fietsenhandelaar.
Informeer van tevoren goed naar de voorwaarden! Fiets mee: tijdig boeken.

Fietsbus

De fietsbus heeft als dichtstbij zijnde opstapplaats Saumur (55km vanaf Angers). Tijdig reserveren bij de Fietsvakantiewinkel.

Fietsvervoer

Camino Fietstransport kan je fiets halen en brengen op nagenoeg de hele route. Vooraf een goed bereikbare plaats (hotel of camping) afspreken.

 

 

 

 

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

GPS

Deze route is (mede) voor gebruik van smartphone opgezet, zie ook de overzichtspagina (onder "Meer informatie").
De gps-track is te vinden op de website van route*you.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
2335 !Arnage Voor wie eerst naar de camping wil, en daarna naar de stad (Le Mans) is er een alternatief langs de stad naar Yvré-l'Évêque, aangevuld met rondje centrum en abdij van Epau. Opgenomen in routeyou als VDLAV 03 alt Arnage-Yvré-l'ÉvêqueRoeland Janssen2016-07
260 !La Ferté Bernard Er is een alternatief voor de drukke D323: een onverhard pad langs de Huisne. Dit pad staat in routeyou als VDLAV 04 alt La Ferthé Bernard-Le Theil.Roeland Janssen2016-07
29125 !St. Symphorien

 

De (gps)route in RouteYou is aangepast omdat de D910 te druk is bevonden. In St. Symphorien nu langs Chateau d'Esclimont op D122.13 later rechtsaf de D122.14 die overgaat in de D168 via Prunay-en-Yvelines naar Ablis.Roeland Janssen2016-06
55/56129 !Margelange Tussen Martelange en Bastogne is de route verlegd naar Ravel L163, een voie verte over de voormalige spoorlijn, dat in 2016 is gerealiseerd en bewegwijzerd als onderdeel van EuroVelo 5. Het traject is in RouteYou aangepast!Roeland Janssen2016-11
6160 !Kalterherberg 

In RouteYou is de lus door de Eifel losgemaakt van de hoofdroute. De hoofdroute blijft daarmee de Vennbahn volgen. De lus ( kaart 62 en 63) is als apart rondje opgenomen als VDLAV 08a Rondje Hurtgenwald. Bij Nideggen iets ingekort. De route gaat veel over onverharde fietspaden!

Roeland Janssen2016-11

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

We zijn nu elf fietsdagen onderweg zoals je kunt zien op ariefietst.wordpress.com.  Gestart in Volonges en de eerste dag via VPSL 01 naar St. Mere d'Eglise. Vandaar via de vlinder langs de kust naar Bayeux en vandaar via het binnenland naar St.Lo. Daar hebben we VPSL 02 opgepakt. We maken dankbaar gebruik van de nieuwe sporen, die voor de Vélopalise zijn gemaakt.

En toen werd het heel warm daarom hebben we ons persoonlijk hitteplan uitgevoerd (korte afstanden, 45 km), vroeg op en 's middags in het zwembad. Vandaag zijn we in Angers aangekomen. 

Een impressie van de route tot nu toe:
- Prima afwisseling van grotere en kleinere wegen. De route gaat dwars door plaatsen. Dat geeft een mooie indruk. Voldoende afwisseling tussen thema van de route en andere zaken.
- De eerste dagen langs de stranden zijn erg indrukwekkend.
- De plaatsen die aangedaan worden zijn meer dan de moeite waard.
- Leuk om bewegwijzerd te worden naar de volgende camping.

Ik gebruik de GPS en mijn vrouw het boekje. Ze maakt me attent op de wijzigingen. We merken dat er energie is gestoken in het vinden van kleinere weggetjes.

Wat een afwisseling in campings: drie sterren met zwembad, maar gelukkig ook de traditionele camping municipal bij een sportaccommodatie.

In dit deel van Frankrijk zijn er voldoende winkels voor onze boodschappen.

Met vriendelijke groet,
Arie en Marjan Kooijman

Eind juni 2019 heb ik met heel mooi weer de route voor een groot deel, in tegengestelde richting, gefietst. Van Wageningen (kaart 75) t/m iets ten noorden van Dinan (kaart 10). Het thema is interessant, zeker dit jaar, en dat in het binnenland ook steden worden aangedaan is ook handig voor boodschappen doen enzo. Dat kan namelijk nogal lastig zijn in Noord Frankrijk.

Over de route was ik minder tevreden. Die paar kleine stukjes die vanwege wegdek niet te fietsen zijn die Jos en Tonny de Jong noemen heb ik ook gezien, maar vond dat geen probleem. Dat zijn maar kleine stukjes en je kunt je fiets ook duwen, dan kom je er ook.

Als ik geweten had dat deze route zulke lange stukken over 70 km wegen zou gaan had ik deze route nooit gekozen. Franse automobilisten tonen weliswaar respect tegenover fietsers, maar fietsen over wegen waar je in Nederland niet eens mag fietsen is echt niet leuk. Dat je dan elke km een zo'n borne ziet vergoed niet veel. 

Met de GPS tracks van routeyou was ik ook  niet zo blij. Deze bleken veelal anders te lopen dan de kaartjes en zijn duidelijk fietsend gemaakt, inclusief fout fietsen. Ik vraag me af of de voor-fietsers van routeyou wel goed op de hoogte waren van de geplande route?, of deze niet respecteerden? De GPS track van kaartje 16 leek me wel beter dan het boekje maar in andere gevallen (zoals kaart 10-11, 21, 23 (Le Mans), 26, 30, 40, 51, 69 en 75) kon ik niet bedenken waarom de GPS route beter zou zijn. Helemaal in het begin ging het gelijk al mis, van Heelsum tot Oosterbeek blijft de GPS route de drukke N225 volgen terwijl de route volgens het boekje een stuk leuker lijkt.

Daarnaast had ik het idee dat de verschillende GPS trajecten door verschillende voorfietsers zijn gefietst, zonder onderling af te spreken waar te eindigen / beginnen. Ze sloten veelal niet op elkaar aan.

Het is fijn dat achterin het boekje een lijst met campings staat. Alleen jammer dat de camping symbooltjes niet op de kaartjes staan. Dat zou een hoop gezoek schelen.

Ik vind het jammer dat alle energie en moeite die ongetwijfeld in dit boekje is gestopt niet geleid heeft tot een goede fietsroute die je anderen  zou aanraden.

Zeker jammer dat de route niet aan de verwachtingen voldeed. U brengt verschillende aspecten naar voren die we zeker ter harte nemen. In de concepten voor een nieuwe druk zijn al verbeteringen verwerkt en we horen graag meer specifieke opmerkingen. Mogelijk kunnen we daarover van gedachten wisselen.
Met name de opmerkingen over de tracks kunnen we niet plaatsen. De tracks zijn door ons steeds actueel aangepast met de opmerkingen die op deze website zijn vermeld, maar evengoed kunnen er andere elementen meespelen (bijvoorbeeld omdraaien van de track)    

In augustus/september fietsen we met een groep de route onder de naam Velopalise. Hierbij is nog meer gekozen voor kleinere parallelwegen ter vermijding van die 70 km wegen.

Nogmaals, stuur een mail naar info@europafietsers.nl dan maken we een afspraak voor een verhelderend gesprek.

Fietsvakantie 2018: www.wikno.nl/2018/index.php

We zijn net terug van de Vrijheidsroute en hebben deze op de GPS gereden. Wat op valt is dat de kaart en de GPS route niet overeenkomen. We begrijpen niet goed wat daar de reden van is.

Leuk dat jullie de route gefietst hebben! De GPS tracks zijn actueler dan het papier. Deze wijzigingen zijn gemeld bij opmerkingen en aanvullingen. Daarnaast is het mogelijk dat Routeyou (kleine) aanpassingen heeft doorgevoerd vanwege (nieuwe of tijdelijke) beperkingen of verbetering van wegen. Routeyou hanteert een dynamische routering. We proberen dat zo goed mogelijk te sturen en zijn benieuwd naar jullie ervaring op specifieke punten zodat we de informatie op dat punt kunnen optimaliseren!

Voor we onze ervaringen tijdens deze fietstocht delen beginnen we met ons voor te stellen: Jos en Tonny de Jong, nog 63 en 61 jaar jong. Fietsen  geeft ons een groot gevoel van vrijheid en het tempo waarin je de omgeving mag ervaren vinden wij heel prettig. We maken vaak dag tochten en hebben al verschillende grotere routes gemaakt bijv. Santiago en Rome.

Op 25 mei hebben onze dochter en haar vriend ons naar Normandië gebracht. Vooraf  al een appartementje gehuurd in een mooi kasteel in Brix. Gelukkig voor drie dagen, want de volgende dag was het moeilijk om een slaapplaats elders te boeken vanwege Hemelvaart. Dus  toen hebben een dagtocht naar Sainte Mere Eglise gemaakt.

We zaten toen meteen vol in het oorlog verleden, langs de kustlijn is veel te zien en natuurlijk ook bij Utah Beach waar we de eerste bornes fotografeerden.

Was meteen een pittige start, Normadie heeft meer heuvels dan we verwachtten en nog geen kilometers in de benen voordat de heuvels beginnen.

Op 28 mei zijn we dan toch echt gestart met de route. We hadden de overnachting voor deze avond al besproken  via booking.com. Ook daarna bleek booking.com een handige app. Wat ons betreft  is het snel goed: B&B , chambres d’hotes , trekkers hutjes, hotels.  Afwisseling en verrassend  waar je dan terecht komt.  Zo sliepen we in Aarlen in een Trolhuisje. We hebben alle overnachtingadressen opgenomen in een lijst.

Soms was het wat moeilijker om op de gekozen plaats een overnachting te vinden.en moesten we de afstand van de volgende dag aan moeten passen, maar  we hebben nooit op straat geslapen dus het is altijd gelukt.

Jos is bij ons degene die veel belangstelling heeft voor de oorlog en hij heeft er ook al veel over gelezen en films gezien, dus er was vaak veel herkenning. Op mij heeft vooral het verhaal van al die individuele mensen indruk gemaakt. Al die toch vaak jonge mannen die vanuit zoveel verschillende landen ons te hulp kwamen.

Wij kiezen er steeds voor om routes via de G.P.S.(garmin) te rijden. Jos is behoorlijk bedreven in het gebruik hiervan en het verbaast mij  hoe makkelijk we de weg vinden.
Het route boekje hebben we er wel bij maar gebruiken we niet voor het vinden van de weg.

Het G.P.S. systeem en het boekje komen ook niet altijd overeen, zelfs bij knooppunten is deze niet het zelfde. Voor 98 % klopte de route op G.P.S. soms moest je zelf wel logisch na blijven denken.

Mijn hobby is fotografie . Deze reis waren dat natuurlijk de bornes maar ook de vele kruisen en kapelletjes langs de weg heb ik vast gelegd. Alle bornes heb ik niet gefotografeerd, dit zou het tempo wel heel erg verlagen.

Noord Frankrijk was bij ons niet zo bekend en het was heerlijk om met de fiets hierdoor te trekken. Dat Frankrijk geen fietsland is zoals Nederland  kunnen we alleen maar beamen.

Regelmatig moesten we langs drukke wegen waar ze toch flink doorreden en een fietspad was er natuurlijk niet.
Jos vond het wel meevallen maar ik heb dit toch vaak als onveilig ervaren, ook al moet ik zeggen dat de fransen echt wel heer in het verkeer zijn.

In de route tussen Nogent-le -Rotrou en Chartres is en klein stukje weg wat per fiets niet begaanbaar is. Het is een karspoor en het gras stond er knie hoog. Net voor Monschau was een vergelijkbare situatie. We moesten daar volgens de G.P.S. van de Vehnbaan af via een smal voetpad. Dit was volgens ons geen doen waardoor we de lus in het Hurtgenwald niet gemaakt hebben. Jammer want dit was volgens mij wel een mooi stukje natuurgebied.

Wat wij erg leuk vonden van deze route was de afwisseling van grote steden en het platte land met zijn mooie dorpjes en gehuchtjes. Wij vertrekken graag s, morgens vroeg en dat heeft ons al heel vaak mooie plaatjes opgeleverd, zoals een prachtig zicht met mooi licht op Mont St. Michelle, of een mooie heuveltje, maar ook de stille stad.

Wij hebben wat betreft het weer heel veel geluk gehad, we hebben maar een dag echt regen gehad en twee dagen maar heel even.

De totale route hebben wij in 2 delen gefietst, want  4 weken vakantie  was voor ons te kort om de hele route te maken. we zijn toen tot Maastricht gekomen en 2 maanden later daar weer gestart en hebben de route naar Wageningen in een week,  heel op ons gemak,  afgemaakt.

Zie ook  het fotoverslag: www.polarsteps.com/TonnyenJosdeJong

Heel veel groetjes van Jos en Tonny de Jong

Wij hebben de route in de zomer van 2017 gefietst en zijn via Engeland naar het beginpunt in Cherbourg gefietst. Deze aanlooproute vanaf Harwich is ongeveer 450 kilometer lang. Meteen al als je in Cherbourg de boot afstapt zie je de eerste “borne” en de speurtocht naar de meer dan duizend volgende maakt deze fietstocht bijzonder. En dat gevoel wordt nog versterkt als je bedenkt  op de route te zijn, die de bevrijders in 44/45 hebben afgelegd. Ons fotoverslag  kun je bekijken op

https://www.polarsteps.com/MarijkeKok3/144019-spoor-van-de-vrijheid-via-engeland.

Wij hebben vrij veel fietservaring en vinden dit een mooie route. Andere toeristische routes kiezen vaak voor natuur en mijden dan de steden, maar deze route verbindt de steden met  kleinere wegen en paden door een natuurlijk landschap. Heel leuk vonden we de Oorkonde (en de speldjes!!), die we aan het eind van tocht van de Burgemeester van Wageningen ontvingen.

We hebben van onze route navigatieteksten gemaakt, aangevuld met wat op- en aanmerkingen. Het fietsen van deze route verdient in ieder geval veel navolging en we hopen dat anderen evenveel fietsplezier aan deze route gaan beleven.

 

 

Vandaag, 11 november 2017 heeft de burgemeester van Wageningen op gepaste wijze, al fietsend, de zuil onthuld, die als fysiek eindpunt van de route Spoor van de de Vrijheid nabij Museum  De Casteelse Poort in Wageningen is geplaatst. Een kort videoverslag vind je op YouTube

 

Op 26 mei 2017 zijn we begonnen aan de fietstocht "Spoor van de Vrijheid", We maken daar een fotoverslag van met de app "Polarsteps".
Je kunt ons volgen op https://www.polarsteps.com/TonnyenJosdeJong.

 

Wij hebben dit jaar deze route proberen te fietsen en wisten dat we 1 van de eerste waren.

Dit is een leuke route voor mensen die met caravan of camper op vakantie gaan en af en toe een leuk stukje willen fietsen. Echter totaal ongeschikt als lange vakantie fietstocht.

De route ging veel over 90 km wegen zonder fietsstroken, terwijl er mooie alternatieven waren. Ook over paden met het onkruid tot 1 meter hoog, die niet als fietspaden waren aangegeven,  hele stukken door mul zand of over de boulevard waar niet gefietst mocht worden.

In België en Nederland ook geprobeerd de uitgezette knooppunten route te fietsen, maar helaas deze klopte grotendeels niet.

Het is overduidelijk dat deze route nooit gefietst/gecontroleerd is.

Wanneer dit routeboekje representatief is voor de routeboekjes nieuwe stijl van Europafietsers heeft Europafietsers zijn langste tijd gehad. Erg jammer hoor.

​Dag Ans en Paul,

Jullie vinden de route totaal ongeschikt als lange fietstocht. Die mening deel ik niet, maar onvermijdelijk zijn er onderdelen die minder aantrekkelijk zijn voor de fietser, inherent aan een zeer lange gemarkeerde route (voie de la liberte) die niet als "fietspad" is aangelegd/ingericht. We hebben geprobeerd die stukken eruit te halen, waar "fietsen onmogelijk of gevaarlijk ' is. Ook gelet op jullie ervaring is dat blijkbaar onvoldoende gelukt. Daarom hebben we al  enige trajecten aangepast en die op de website vermeld. ( zie Opmerkingen)

De geuite kritiek richt zich op de trajectkeuze. Daar willen we graag verbetering in aanbrengen met de ervaringen van (veel) gebruikers. Nieuw daarbij is, dat die ervaring op de website gemeld kan worden.

Met 'Europafietsers nieuwe stijl' doelen wij op een andere wijze van informatie verstrekken door gebruik van de digitale media. Daar is nog een lange weg te gaan en we vertrouwen erop, daar als Europafietsers nog enige tijd voor te krijgen

 

Al vele jaren zijn wij tevreden gebruikers van de fietsrouteboekjes en van Europafietsers. Dit jaar hebben we het boekje "Spoor van de vrijheid" gekocht. Toen we het boekje ontvingen bleek dat we niet alleen op het boekje kunnen fietsen. Op jullie website hadden we al gezien dat de navigatieteksten ontbraken, maar nu bleek ook dat de stadsplattegronden ontbraken. En zonder deze plattegronden kun je niet op de juiste manier door de stad fietsen. De naam fietsrouteboekje is dus niet meer van toepassing.  

Je bent dus verplicht een GPS, smartphone, of tablet, mee te nemen. Wij hebben deze apparaten echter niet. 

Het zou eerlijk en ook duidelijk zijn als jullie bij de route op de website zouden zetten dat je niet alleen met het boekje kan fietsen, maar dat je verplicht bent de gratis GPS track te downloaden. 

Als we dit allemaal geweten hadden zouden we dit boekje zeker niet gekocht hebben. 

Dag Ans en Paul,

Dank voor jullie reactie. Het is spijtig, dat onze informatie niet helder en duidelijk is geweest. Het klopt, dat een gps of smartfoon onontbeerlijk is. Wij gaan er van uit, dat het overgrote deel van onze lezers hierover kan beschikken. Net als voor de auto lijkt "gps-navigatie" gemeengoed te zijn. Met de smartfoon heb je veel meer mogelijkheden om de kaart te lezen, meer detail en ook de positie waar je bent. Ik zou je aanraden een dergelijk apparaat te kopen of te lenen om het gemak te ervaren.

We hebben geen navigatieteksten in het boekje opgenomen omdat die niet op juistheid zijn gecontroleerd en het feit, dat wijzigingn snel en actueel in de gps-tracks worden verwerkt en dus kunnen afwijken van kaart.

We hebben wel een voorlopige beschrijving van navigatieteksten voor de route tussen Ste Mere Eglise en (einde voie de la liberte) Bastogne. Die kan ik toesturen met het verzoek deze te controleren/aan te passen.
Mochten we meer vragen hierover krijgen, dan kunnen we in een volgende druk mogelijk die teksten wel opnemen.  Iedereen kan nu via info@europafietsers.nl de concept-navigatietekst opvragen en een bijdrage leveren aan de controle

In het Belgische periodiek "Opweg" van de vereniging Groteroutepaden verscheen een aardig reisverslag, dat hier in de bijlage is opnomen

Een bijzonder ervaring Liberation Route Europe

Het was in 2014 tijdens mijn  jaarlijkse fietstocht www.henkopweg.nl , dit keer van Napels naar Pisa, dat ik overdacht: welke tocht ga ik volgend jaar maken?
Vreemd, je bent nog niet op je bestemming en begint al met de volgende tocht. Maar ja, Dr. Lely zei:”Een volk dat leeft, bouwt aan haar toekomst.” En zo ontstond het idee om de Liberation route van Normandië naar Arnhem te fietsen. Precies 70 jaar na de bevrijding  een mooi moment.

Het is een pelgrimstocht geworden. Een tocht waarin ik heb overdacht, wat oorlog en vrede betekenen. Meerdere malen heb ik bij gestaan en nagedacht over wat men voor onze vrijheid heeft gedaan. Jonge mannen die vochten in een vreemd land om de bezetter te verdrijven. Vele jonge mannen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Liberation Route Europe heeft daardoor een andere en diepere betekenis krijgen.

De verrassing was groot toen ik hoorde, dat Roeland Janssen van Wageningen Event, dezelfde gedachte had en de Liberation Route voor fietsers heeft uitgezet.  

Laat ik het anders omschrijven: Roeland je hebt wat moois neergezet. Een volk dat leeft bouwt aan haar toekomst, maar vergeet niet haar bevrijders. 

Een route om aan te bevelen. H