Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers België en Luxemburg Frankrijk

"Spoor van de Vrijheid, fietsend van Normandië Invasiestrand naar Nederland"

is een uitgave in de serie Europafietsers, gestoken in een bijzonder jasje door de samenwerking met “Liberationroute Europe” en “RouteYou”. Europafietsers tekende voor de tracering en het drukwerk, Routeyou voor de smartfoon-app en "Liberationroute Europe" voor uitgebreide achtergrond en diepgang van de WO2 informatie. Het gebruik van de digitale media staat voorop, het drukwerk is daarbij ondersteunend en bevat daarom geen navigatieteksten maar een summiere routebeschrijving.

De route bestaat uit drie delen, eerst een rondrit langs de invasiestranden in Normandië en vervolgens een route naar Nederland in twee stukken. Tussen Utah Beach en Bastogne volgt de route de “Voie de la Liberté”, het spoor, aangelegd in 1948, langs de weg die Amerikaanse strijdkrachten onder leiding van generaal Patton in 1944 aflegden. Het tweede stuk hebben we “Voie de la Liberté Xnl” genoemd en loopt van Bastogne naar Nederland langs de slag om Aken, de operatie “Veritable” (Rheinlandoffensief) en de operatie “Market Garden” om te eindigen in Wageningen, “Stad der Bevrijding”.

Route

De route leidt voor het grootste deel over secundaire wegen van goede kwaliteit, maar er zijn groene fietspaden (voie vertes) opgenomen, die niet altijd geasfalteerd zijn. Deze gravelpaden zijn steeds goed te berijden. 
De oorspronkelijke, met “bornes” gemarkeerde, route wordt zoveel mogelijk gevolgd, maar voor drukke trajecten en autowegen is een nabijgelegen rustiger alternatief opgenomen. De belangrijkste steden en stadjes worden wel aangedaan.

Zwaarte

De aanlooproute vanuit Cherbourg start met een paar klimmetjes maar daarna is het veel vlak rijden. Richting Bretagne is er meer reliëf,  maar bovenmatige inspanning is niet nodig. Toch kan het even doortrappen worden voor een bezoek aan de hoger geleden stadscentra. De hoogste toppen tref je in de Ardennen, maar daar wordt veel gereden op oude spoorbanen met een geleidelijke helling.
De route is niet altijd vlak maar kan met kinderen en karren worden gereden. Voor kinderen is het wel een erg lange route. Bovendien vereist de verkeerssituatie nogal eens extra oplettendheid.

Boekje

De route bestaat uit drie delen, opgenomen in één boekje.
1.    Invasiestranden: Vlinderroute Bayeux
2.    Voie de la Liberté, Utah Beach-Bastogne
3.    Voie de la Liberté Xnl, Bastogne-Wageningen

Het boekje bevat:
•    Kaartjes met de route
•    Routebeschrijving in delen van ca. 100 km, geen navigatieteksten
•    Informatie over WO 2 en verwijzingen naar digitale bronnen
•    Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
•    VVV adressen
•    Overnachtingslijsten voor Campings en Jeugdherbergen. (geen hotellijst, raadpleeg hiervoor booking.com)
•    Koppeling aan routeviewer-app van RouteYou
•    Koppeling met de app “Liberationroute Europe”
De route is ingetekend op kaarten met een schaal 1:150.000

Cover Spoor van de vrijheid

Meer informatie

Route-app route*you

Het fietstraject is beschikbaar voor smartphone gebruik met de routeviewer van route*you. Deze is gratis af te halen in de App-store en Android Market. Een overzicht van de trajectonderdelen en instructies vind je op de website van route*you. Ook de gps-tracks zijn daar te vinden.

Herinneringsspeldje en oorkonde Wageningen

De stad Wageningen wil de prestatie belonen en daarom  reikt de Burgemeester aan eenieder, die aantoonbaar de reis van Normandië naar Nederland op eigen kracht heeft volbracht, een herinneringsspeldje met bijbehorende oorkonde uit.
Hoe je dit verdient lees je op de instructies (pdf, 2,5 Mb)

Liberationroute Europe

Het routeboekje verwijst met regelmaat naar de website en smartphone-app van “Liberationroute Europe” voor diepgang en achtergrondinformatie. Ook deze app is gratis te downloaden in de App- Store en Android Market.

 

 

1.885 km
Ste.-Mère-Eglise - Wageningen
20-30
nee
Roeland Janssen

Trein

  • Als je in Nederland begint zijn de steden Ede-Wageningen, Nijmegen en Eindhoven makkelijk te bereiken. Naar Maastricht of Heerlen (startpunt Aken) gaat elk uur een trein.
  • Start je in Normandië dan kun je eerst met de trein naar Parijs (Gare du Nord) reizen en vervolgens van Gare St. Lazare naar Normandië. Tussen de twee stations is een fietsroute (ca. 2 km) op route*you te vinden.
  • De meeste TGV's vervoeren geen fietsen, andere treinen uit Parijs wel, kosteloos.
  • Tussen Parijs en Lille rijdt een TGV waarin de fiets wel mee mag, of per sneltrein. Vandaar rijdt een intercity naar Antwerpen of Brussel (fietskaartje bij de conducteur). Vervolgens de IC naar Roosendaal en verder.
  • De trein tussen Normandië en Parijs heeft als eindstation Cherbourg en heeft tussenstops in Caen, Bayeux en Carentan.

Vliegtuig

Met een omweg: Met een lowbudget-vliegmaatschappij naar London Stansted. De tarieven variëren enorm, zijn afhankelijk van het tijdstip en lager naarmate men eerder boekt. Informeer op internet bij bijvoorbeeld Transavia, Ryanair of EasyJet. Vanaf Stansted met Ryan Air naar Deauville (=Caen) of Dinard (beperkt aantal vluchten per week). Vanwege de overstap zal 2x fietstoeslag betaald moeten worden!
Soms moet je de fiets verpakken in een kartonnen doos, te verkrijgen bij een plaatselijke fietsenhandelaar.
Informeer van tevoren goed naar de voorwaarden! Fiets mee: tijdig boeken.

Fietsbus

De fietsbus  heeft als dichtstbij zijnde opstapplaats Tours. Tijdig reserveren bij de Fietsvakantiewinkel.

Fietsvervoer

Soetens Transport kan je fiets halen en brengen op nagenoeg de hele route. Vooraf een goed bereikbare plaats (hotel of camping) afspreken.

 

 

 

 

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

GPS

Deze route is (mede) voor gebruik van smartphone opgezet, zie ook de overzichtspagina (onder "Meer informatie").
De gps-track is te vinden op de website van route*you.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
2335 !Arnage Voor wie eerst naar de camping wil, en daarna naar de stad (Le Mans) is er een alternatief langs de stad naar Yvré-l'Évêque, aangevuld met rondje centrum en abdij van Epau. Opgenomen in routeyou als VDLAV 03 alt Arnage-Yvré-l'ÉvêqueRoeland Janssen2016-07
260 !La Ferté Bernard Er is een alternatief voor de drukke D323: een onverhard pad langs de Huisne. Dit pad staat in routeyou als VDLAV 04 alt La Ferthé Bernard-Le Theil.Roeland Janssen2016-07
29125 !St. Symphorien

 

De (gps)route in RouteYou is aangepast omdat de D910 te druk is bevonden. In St. Symphorien nu langs Chateau d'Esclimont op D122.13 later rechtsaf de D122.14 die overgaat in de D168 via Prunay-en-Yvelines naar Ablis.Roeland Janssen2016-06
55/56129 !Margelange Tussen Martelange en Bastogne is de route verlegd naar Ravel L163, een voie verte over de voormalige spoorlijn, dat in 2016 is gerealiseerd en bewegwijzerd als onderdeel van EuroVelo 5. Het traject is in RouteYou aangepast!Roeland Janssen2016-11
6160 !Kalterherberg 

In RouteYou is de lus door de Eifel losgemaakt van de hoofdroute. De hoofdroute blijft daarmee de Vennbahn volgen. De lus ( kaart 62 en 63) is als apart rondje opgenomen als VDLAV 08a Rondje Hurtgenwald. Bij Nideggen iets ingekort. De route gaat veel over onverharde fietspaden!

Roeland Janssen2016-11

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Opmerking melden

Heb je opmerkingen of suggesties over deze route, de overnachtingen of vervoer? Laat het ons weten! Geef ook aan om welke druk van het routeboekje (jaar) het gaat en op welk kaartnummer en op welke km de melding betrekking heeft.

Selecteer het betreffende deel van de route. Bestaat de route uit 1 deel, kies dan Nvt
Van de routegids (alleen cijfers, bv 2014)
Geef bij elke opmerking ook aan op welk kaartnummer en welke km de melding betrekking heeft.
Voorletter(s)/voornaam + tussenvoegsel + Achternaam
Vermeld eventueel je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als dat nodig is.
Is er een bestand (tekst, kaart, plaatje, foto, etc.) dat meegezonden moet worden ?
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf pdf doc docx odt xls xlsx gz zip gpx.

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Wij hebben dit jaar deze route proberen te fietsen en wisten dat we 1 van de eerste waren.

Dit is een leuke route voor mensen die met caravan of camper op vakantie gaan en af en toe een leuk stukje willen fietsen. Echter totaal ongeschikt als lange vakantie fietstocht.

De route ging veel over 90 km wegen zonder fietsstroken, terwijl er mooie alternatieven waren. Ook over paden met het onkruid tot 1 meter hoog, die niet als fietspaden waren aangegeven,  hele stukken door mul zand of over de boulevard waar niet gefietst mocht worden.

In België en Nederland ook geprobeerd de uitgezette knooppunten route te fietsen, maar helaas deze klopte grotendeels niet.

Het is overduidelijk dat deze route nooit gefietst/gecontroleerd is.

Wanneer dit routeboekje representatief is voor de routeboekjes nieuwe stijl van Europafietsers heeft Europafietsers zijn langste tijd gehad. Erg jammer hoor.

​Dag Ans en Paul,

Jullie vinden de route totaal ongeschikt als lange fietstocht. Die mening deel ik niet, maar onvermijdelijk zijn er onderdelen die minder aantrekkelijk zijn voor de fietser, inherent aan een zeer lange gemarkeerde route (voie de la liberte) die niet als "fietspad" is aangelegd/ingericht. We hebben geprobeerd die stukken eruit te halen, waar "fietsen onmogelijk of gevaarlijk ' is. Ook gelet op jullie ervaring is dat blijkbaar onvoldoende gelukt.  Daarom hebben we al  enige trajecten aangepast en die op de website vermeldt. ( zie opmerkingen)

De geuite kritiek richt zich op de trajectkeuze. Daar willen we graag verbetering in aanbrengen met de ervaringen van (veel) gebruikers. Nieuw daarbij is, dat die ervaring op de website gemeld kan worden.

Met Europafietsers nieuwe stijl doelen wij op een andere wijze van informatie verstrekken door gebruik van de digitale media. Daar is nog een lange weg te gaan en we vertrouwen erop, daarvoor als Europafietsers nog enige tijd te krijgen

 

Al vele jaren zijn wij tevreden gebruikers van de fietsrouteboekjes en van Europafietsers. Dit jaar hebben we het boekje "Spoor van de vrijheid" gekocht. Toen we het boekje ontvingen bleek dat we niet alleen op het boekje kunnen fietsen. Op jullie website hadden we al gezien dat de navigatieteksten ontbraken, maar nu bleek ook dat de stadsplattegronden ontbraken. En zonder deze plattegronden kun je niet op de juiste manier door de stad fietsen. De naam fietsrouteboekje is dus niet meer van toepassing.  

Je bent dus verplicht een GPS, smartphone, of tablet, mee te nemen. Wij hebben deze apparaten echter niet. 

Het zou eerlijk en ook duidelijk zijn als jullie bij de route op de website zouden zetten dat je niet alleen met het boekje kan fietsen, maar dat je verplicht bent de gratis GPS track te downloaden. 

Als we dit allemaal geweten hadden zouden we dit boekje zeker niet gekocht hebben. 

Dag Ans en Paul,

Dank voor jullie reactie. Het is spijtig, dat onze informatie niet helder en duidelijk is geweest. Het klopt, dat een gps of smartfoon onontbeerlijk is. Wij gaan er van uit, dat het overgrote deel van onze lezers hierover kan beschikken. Net als voor de auto lijkt "gps-navigatie" gemeengoed te zijn. Met de smartfoon heb je veel meer mogelijkheden om de kaart te lezen, meer detail en ook de positie waar je bent. Ik zou je aanraden een dergelijk apparaat te kopen of te lenen om het gemak te ervaren.

We hebben geen navigatieteksten in het boekje opgenomen omdat die niet op juistheid zijn gecontroleerd en het feit, dat wijzigingn snel en actueel in de gps-tracks worden verwerkt en dus kunnen afwijken van kaart.

We hebben wel een voorlopige beschrijving van navigatieteksten voor de route tussen Ste Mere Eglise en (einde voie de la liberte) Bastogne. Die kan ik toesturen met het verzoek deze te controleren/aan te passen.
Mochten we meer vragen hierover krijgen, dan kunnen we in een volgende druk mogelijk die teksten wel opnemen.  Iedereen kan nu via info@europafietsers.nl de concept-navigatietekst opvragen en een bijdrage leveren aan de controle

In het Belgische periodiek "Opweg" van de vereniging Groteroutepaden verscheen een aardig reisverslag, dat hier in de bijlage is opnomen

Een bijzonder ervaring Liberation Route Europe

Het was in 2014 tijdens mijn  jaarlijkse fietstocht www.henkopweg.nl , dit keer van Napels naar Pisa, dat ik overdacht: welke tocht ga ik volgend jaar maken?
Vreemd, je bent nog niet op je bestemming en begint al met de volgende tocht. Maar ja, Dr. Lely zei:”Een volk dat leeft, bouwt aan haar toekomst.” En zo ontstond het idee om de Liberation route van Normandië naar Arnhem te fietsen. Precies 70 jaar na de bevrijding  een mooi moment.

Het is een pelgrimstocht geworden. Een tocht waarin ik heb overdacht, wat oorlog en vrede betekenen. Meerdere malen heb ik bij gestaan en nagedacht over wat men voor onze vrijheid heeft gedaan. Jonge mannen die vochten in een vreemd land om de bezetter te verdrijven. Vele jonge mannen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Liberation Route Europe heeft daardoor een andere en diepere betekenis krijgen.

De verrassing was groot toen ik hoorde, dat Roeland Janssen van Wageningen Event, dezelfde gedachte had en de Liberation Route voor fietsers heeft uitgezet.  

Laat ik het anders omschrijven: Roeland je hebt wat moois neergezet. Een volk dat leeft bouwt aan haar toekomst, maar vergeet niet haar bevrijders. 

Een route om aan te bevelen. H

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
Verversen Geef de karakters in die u in de afbeelding ziet. Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Wanneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.  Audioverificatie gebruiken.