Spring naar content
Europafietsers route

Spoor van de Vrijheid

Fietsend van Normandië invasiestrand naar Nederland

 • Afstand: 1.885 km
 • Ste.-Mère-Eglise – Wageningen
 • Duur: 20 – 30 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Roeland Janssen

‘Spoor van de vrijheid’ is een uitgave in de serie Europafietsers, gestoken in een bijzonder jasje door de samenwerking met ‘Liberationroute Europe’ en ‘RouteYou’. Europafietsers tekende voor de tracering en het drukwerk, Routeyou voor de smartfoon-app en ‘Liberationroute Europe’ voor uitgebreide achtergrond en diepgang van de WO2 informatie. Het gebruik van de digitale media staat voorop, het drukwerk is daarbij ondersteunend en bevat daarom geen navigatieteksten maar een summiere routebeschrijving.

De route bestaat uit drie delen, eerst een rondrit langs de invasiestranden in Normandië en vervolgens een route naar Nederland in twee stukken. Tussen Utah Beach en Bastogne volgt de route de ‘Voie de la Liberté’, het spoor, aangelegd in 1948, langs de weg die Amerikaanse strijdkrachten onder leiding van generaal Patton in 1944 aflegden. Het tweede stuk hebben we ‘Voie de la Liberté Xnl’ genoemd en loopt van Bastogne naar Nederland langs de slag om Aken, de operatie ‘Veritable’ (Rheinlandoffensief) en de operatie ‘Market Garden’ om te eindigen in Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’.

De route

De route leidt voor het grootste deel over secundaire wegen van goede kwaliteit, maar er zijn groene fietspaden (voie vertes) opgenomen, die niet altijd geasfalteerd zijn. Deze gravelpaden zijn steeds goed te berijden. 

De oorspronkelijke, met ‘bornes’ gemarkeerde, route wordt zoveel mogelijk gevolgd, maar voor drukke trajecten en autowegen is een nabijgelegen rustiger alternatief opgenomen. De belangrijkste steden en stadjes worden wel aangedaan.

Praktische informatie

De aanlooproute vanuit Cherbourg start met een paar klimmetjes maar daarna is het veel vlak rijden. Richting Bretagne is er meer reliëf,  maar bovenmatige inspanning is niet nodig. Toch kan het even doortrappen worden voor een bezoek aan de hoger geleden stadscentra. De hoogste toppen tref je in de Ardennen, maar daar wordt veel gereden op oude spoorbanen met een geleidelijke helling.

De route is niet altijd vlak maar kan met kinderen en karren worden gereden. Voor kinderen is het wel een erg lange route. Bovendien vereist de verkeerssituatie nogal eens extra oplettendheid.

De route bestaat uit drie delen, opgenomen in één boekje.
1.    Invasiestranden: Vlinderroute Bayeux
2.    Voie de la Liberté, Utah Beach-Bastogne
3.    Voie de la Liberté Xnl, Bastogne-Wageningen

Het boekje bevat:

 • Kaartjes met de route
 • Routebeschrijving in delen van ca. 100 km, geen navigatieteksten 
 • Navigatietekst (samengesteld door Leen en Marijke Kok) bieden we aan als aparte pdf (zie de link onder ‘Download aanvullingen’)
 • Informatie over WO 2 en verwijzingen naar digitale bronnen
 • Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
 • VVV adressen
 • Overnachtingslijsten voor Campings en Jeugdherbergen (geen hotellijst, raadpleeg hiervoor booking.com)
 • Koppeling aan routeviewer-app van RouteYou
 • Koppeling met de app “Liberationroute Europe”

De route is ingetekend op kaarten met een schaal 1:150.000

Route-app route*you

Het fietstraject is beschikbaar voor smartphone gebruik met de routeviewer van route*you. Deze is gratis te halen in de App-store en Android Market. Een overzicht van de trajectonderdelen en instructies vind je op de website van route*you. Ook de gps-tracks zijn daar te vinden.

Herinneringsspeldje en oorkonde Wageningen

De stad Wageningen wil de prestatie belonen en daarom  reikt de Burgemeester aan eenieder die aantoonbaar de reis van Normandië naar Nederland op eigen kracht heeft volbracht, een herinneringsspeldje met bijbehorende oorkonde uit. Hoe je dit verdient lees je in de instructies (zie de link onder ‘Extra informatie downloaden’).

Liberationroute Europe

Het routeboekje verwijst met regelmaat naar de website en smartphone-app van ‘Liberationroute Europe‘ voor diepgang en achtergrondinformatie. Ook deze app is gratis te downloaden in de App- Store en Android Market.

Hotellijst

Door Jos en Tonny de Jong is een lijst met overnachtingsadressen samengesteld (zie de link onder ‘Download aanvullingen’).

Trein

 • Als je in Nederland begint zijn de steden Ede-Wageningen, Nijmegen en Eindhoven makkelijk te bereiken. Naar Maastricht of Heerlen (startpunt Aken) gaat elk uur een trein.
 • Start je in Normandië dan kun je eerst met de trein naar Parijs (Gare du Nord) reizen en vervolgens van Gare St. Lazare naar Normandië. Tussen de twee stations is een fietsroute (ca. 2 km) op route*you te vinden.
 • De meeste TGV’s vervoeren geen fietsen, andere treinen uit Parijs wel, kosteloos.
 • Tussen Parijs en Lille rijdt een TGV waarin de fiets wel mee mag, of per sneltrein. Vandaar rijdt een intercity naar Antwerpen of Brussel (fietskaartje bij de conducteur). Vervolgens de IC naar Roosendaal en verder.
 • De trein tussen Normandië en Parijs heeft als eindstation Cherbourg en heeft tussenstops in Caen, Bayeux en Carentan.

Vliegtuig

Met een omweg: Met een lowbudget-vliegmaatschappij naar London Stansted. De tarieven variëren enorm, zijn afhankelijk van het tijdstip en lager naarmate men eerder boekt. Informeer op internet bij bijvoorbeeld Transavia, Ryanair of EasyJet. Vanaf Stansted met Ryan Air naar Deauville (=Caen) of Dinard (beperkt aantal vluchten per week). Vanwege de overstap zal 2x fietstoeslag betaald moeten worden!
Soms moet je de fiets verpakken in een kartonnen doos, te verkrijgen bij een plaatselijke fietsenhandelaar.
Informeer van tevoren goed naar de voorwaarden! Fiets mee: tijdig boeken.

Fietsbus

De fietsbus heeft als dichtstbij zijnde opstapplaats Saumur (55km vanaf Angers). Tijdig reserveren bij de Fietsvakantiewinkel.

Fietsvervoer

Camino Fietstransport kan je fiets halen en brengen op nagenoeg de hele route. Vooraf een goed bereikbare plaats (hotel of camping) afspreken.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Arie en Marjan Kooijman
  op 29 juli 2017

  We zijn nu elf fietsdagen onderweg zoals je kunt zien op ariefietst.wordpress.com.
  Gestart in Volonges en de eerste dag via VPSL 01 naar St. Mere d’Eglise. Vandaar via de vlinder langs de kust naar Bayeux en vandaar via het binnenland naar St.Lo. Daar hebben we VPSL 02 opgepakt. We maken dankbaar gebruik van de nieuwe sporen, die voor de Vélopalise zijn gemaakt.
  En toen werd het heel warm daarom hebben we ons persoonlijk hitteplan uitgevoerd (korte afstanden, 45 km), vroeg op en ’s middags in het zwembad. Vandaag zijn we in Angers aangekomen.
  Een impressie van de route tot nu toe:
  – Prima afwisseling van grotere en kleinere wegen. De route gaat dwars door plaatsen. Dat geeft een mooie indruk. Voldoende afwisseling tussen thema van de route en andere zaken.
  – De eerste dagen langs de stranden zijn erg indrukwekkend.
  – De plaatsen die aangedaan worden zijn meer dan de moeite waard.
  – Leuk om bewegwijzerd te worden naar de volgende camping.

  Ik gebruik de GPS en mijn vrouw het boekje. Ze maakt me attent op de wijzigingen. We merken dat er energie is gestoken in het vinden van kleinere weggetjes.
  Wat een afwisseling in campings: drie sterren met zwembad, maar gelukkig ook de traditionele camping municipal bij een sportaccommodatie.
  In dit deel van Frankrijk zijn er voldoende winkels voor onze boodschappen.

  Met vriendelijke groet,
  Arie en Marjan Kooijman