Deze route maakt deel uit van: Overige routes Groot-Brittannië en Ierland Frankrijk

Fietsen rond Het Kanaal in Zuid-Engeland en Noord-Frankrijk

De routes

In hoog tempo zijn diverse instanties aan weerszijden van Het Kanaal bezig om fietsroutes te ontwikkelen. We proberen deze ontwikkelingen te volgen. Op deze pagina geven we een overzicht van de mogelijkheden. Daarnaast hebben we een folder (pdf, 1,7 Mb) waarin deze mogelijkheden wat uitgebreider worden toegelicht.

Bijgevoegd kaartje geeft een indruk van de vele varianten.

Zuid-Engeland

Heen en terug gaat normaliter met de (nacht)boot: Hoek van Holland – Harwich of Calais – Dover.

In Engeland is de fietsorganisatie Sustrans actief met nieuwe routes (het netwerk NCN2). Sustrans geeft kaarten uit. Recent is de route Fietsen rond Het Kanaal gecompleteerd. In combinatie met de route Hart van Engeland route en het Engelse deel van de Velodyssee zijn diverse rondjes te maken. Uitgebreide toelichting op deze routes geven we in een Europafietsers brochure (pdf, 5,5MB). Deze is nog niet volmaakt. Om dit netwerk verder te volmaken (routes, slapen, kwaliteit routes, interessante punten, etc.) zoeken wij een enthousiasteling voor dit gebied die dat op zich neemt. Daarnaast is het fijn als iemand de informatiebrochure bijhoudt en completeert. Meld je aan!

Rondjes Engeland - Frankrijk

De overburen hebben elkaar ontdekt….en de fietsers kunnen daaraan meedoen.

 • Er is een website en.tourdemanche.com die informatie geeft over de 2 versies: een kleine en een grote. In beide gevallen vormt de oversteek Poole-Cherbourg de oostkant. Voor de kleine Tour is Weymouth-St. Malo de westkant, voor de grote is dat Plymouth-Roscoff. Het Franse stuk is redelijk bewegwijzerd met Tour de Manche en EuroVelo 4, in Engeland is de bewegwijzering afwezig. Bovendien zijn er in Engeland zeer veel steile stukken (tot 17%, soms meer dan 1 km). Pas je dagafstanden daar op aan!
 • Er zijn Franstalige gidsjes:
  Petit Tour de Manche
  Tour de Manche dl 1 (is Petit Tour)
  Tour de Manche dl 2 (vult aan tot Grand Tour)
  Let op: bewegwijzering, boekje en gps-track van de officiële site zijn het regelmatig oneens.
 • Voor een alternatieve oversteek kun je ook Parijs-Londen gebruiken.
  Hiervan zijn een Franstalige en een Engelstalige gids te koop.
 • Verder zijn er in deze regio in Frankrijk ook combinaties te maken met Europafietsers routes, zie hiervoor Normandië en BretagneVélodyssee en Fietsen rond Het Kanaal
 • Nieuwe ontwikkelingen:
  • EuroVelo 1 (in Frankrijk: Velodyssee) loopt nu door in Engeland; 
  • de EuroVelo 4 door Normandië is in 2013 geopend;
  • Fietsen rond Het Kanaal deel 2 is in 2016 toegevoegd

Zie het kaartje voor de vele mogelijkheden....

Overnachtingsmogelijkheden

Let op bij campings: niet alle (grotere) campings zijn fietsvriendelijk. Met opmerkingen als vol of geen plaats voor tenten, worden fietsers geweerd. Is er weinig alternatief dan kan je het beste toch even bellen: soms is er met enige overtuigingskracht iets te bereiken. Naast de echte campings zijn er ook grasveldjes bij pubs, jeugdherbergen of boeren. Deze staan meestal niet in gidsen en zijn ook niet altijd bij de VVV bekend.

VVV's helpen meestal bij het zoeken van overnachtingen in hun werkgebied; ze vragen daar een (kleine) vergoeding voor.

 

Deels (Sustrans)

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Er staan tracks op de website van Tour de Manche.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Wij reden een gedeelte Tour de Manche (Roskoff tot aan St Michel). Het is een prachtige route langs een grillige kust met af en toe stijle afdalingen en flinke klimmetjes (10-15%. niet ongewoon) Niet geschikt voor kinderen dus (hoewel dit wel wordt beweerd.) Maar mooi is het zeker.