9 januari: De Sultans trail: Van Wenen naar Istanbul

De Sultans trail is een geweldige fiets-route van Wenen naar Istanbul. Iris Bezuijen & Sedat Çakır hebben de Sultans trail gemaakt. De route is gebaseerd op de historische route van Sultan Suleyman langs de Douna. De tocht gaat door gebieden met een rijke historie: dwars door de Balkan naar de Oriënt met als eind-doel het prachtige Constantinopel.De Sultans trail is beschreven in twee boekjes:

  • Deel 1 vanaf Wenen tot aan Belgrado volgt voornamelijk de Donau met uitzondering van Székesfehérvár in Hongarije en Đakovo in Kroatië, omdat beide steden een rol gespeeld hebben tijdens de belegeringen van Wenen. Ze zijn van strategisch en historisch belang voor de Osmaanse geschiedenis in centraal Europa en daarom opgenomen in de route.
  • Deel 2 vanaf Belgradokent veel afwisselende landschappen waardoor de fietsroute bepaald niet saai is. Van natuurschoon, cultuur en idyllische fietspaadjes komt men niets te kort. Ook de klimmers kunnen hier in Servië hun hart ophalen; gelukkig goed te doen. Verder geeft de afwisseling van landen ook een extra dimensie, maar vergeet niet een visum mee te nemen voor degene die tot aan Istanbul fietst. Verder leent de route zich uitstekend voor de wereldfietsers op weg naar Azië. 

Kom luisteren naar de fascinerende lezing van Iris en Sedat. De lezing vind plaats op 9 januari van 18.30 tot 20.00 uur. De lezing is uiteraard bij Beagle Bikes en is gratis, maar we stellen het wel op prijs als u zich aanmeld middels een mailtje naar info@beaglebikes.nl 

23 januari: Fietsen in Azië en watertrappen van Athene naar Amsterdam - Alex Mutsaars

Alex MutsaarsTilburger Alex Mutsaars (50) voer voor het goede doel met een waterfiets van Athene naar Amsterdam, fietste door Zuidoost-Azië, reed met een oude taxi door Afrika en startte zijn eigen bedrijf. Zijn ervaringen, hoogte- en diepte-punten komt hij met ons delen.

De onderneming op de waterfiets was bijzonder avontuurlijk; zo worden ze verschillende malen bijna overvaren door de gigantische cruise- en container-schepen, moeten ze stormen uitzitten achter een parachute-anker en worden ze aan de ketting gelegd op een Italiaans gevangenen eiland.
Hierover schreef hij ook een boek: "Watertrappen" en haalde de landelijke media. Het watertrappen deed hij ook en vooral om geld bij elkaar te trappen om de plastic die onze oceanen teisteren tegen te gaan.

De lezing is op 23 januari 19.00 - 20.30 uur en gratis, graag wel even aanmelden via de info@beaglebikes.nl

6 februari: Lezing Limes route - Paulien van Gijn

Paulien van Gijn geeft een lezing over de schitterende Limes fietsroute. Deze lange-afstand-fietsroute volgt de noordgrens van het Romeinse Rijk. De route is bijna 3.400 kilometer lang, start in Katwijk en eindigt aan de Zwarte zee, in het Roemeense havenstadje Constanța.
Op de Limes route kom je regelmatig Romeinse overblijfselen tegen, maar ook zie je het hedendaagse Europa in al haar verscheidenheid. Van het perfect aangeharkte Nederland tot aan de uitgestrekte Poesta's in Hongarije.

Kom langs om te luisteren naar de avonturen die Paulien heeft beleefd op haar fietstocht. Uiteraard kun je ook genieten van mooie foto's en is er ruimte om vragen te stellen. De lezing duurt ongeveer een uur.
De lezing is op 6 februari 19.00 - 20.30 uur en gratis, graag wel even aanmelden via de info@beaglebikes.nl.

20 feb en 19 mrt - Rome route - Hans Reitsma

Hans geeft een lezing over zijn legendarische route naar Rome. De Reitsma-route loopt van Amsterdam naar Rome en is het levenswerk van Hans. Meer dan dertig jaar is de route continue in beweging en brengt Hans verbeteringen aan. Ook zijn er vele alternatieven in kaart gebracht. Er is waarschijnlijk geen andere fietsroute te vinden waar zo veel tijd en energie in gestopt is door de maker.

Over de route schrijft Reitsma het volgende: "Reitsma’s Route naar Rome is een schitterende toeristische fietsroute van ongeveer 2180 km van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. Je fietst door mooie, afwisselende landschappen en sfeervolle oude steden en stadjes. Vooral tot en met de Alpen is de route erg rustig, vaak zelfs autovrij. Toch kom je wel van tijd tot tijd door een plaatsje met winkels en horeca. Na de Alpen worden fietspaden en stille weggetjes schaarser. Ook daar is echter naar de rustigste wegen gezocht".

De route is al door velen gefietst en men is over het algemeen lyrisch. Kortom voor wie nog een mooie bestemming zoekt, de Reitsma-route is volgens ons een echte aanrader. Mocht je de route al hebben gekozen of reeds hebben gereden, ook voor hen is het natuurlijk leuk en leerzaam de maker te ontmoeten.

Deze twee lezingen vinden plaats op 20 februari en 19 maart van 19.30 tot 21.00 uur, graag wel even aanmelden via de info@beaglebikes.nl.

 

De lezingen worden gehouden bij: Beagle BikesWittevrouwenstraat 42 in Utrecht.  (inloop vanaf half uur voor aanvang)