Op zaterdag 11 november 2017 om 13.00 uur zal de burgemeester van gemeente Wageningen, de heer Geert van Rumund, officieel de zuil onthullen die nabij Museum De Casteelse Poort in Wageningen op dinsdag 31 oktober 2017 is geplaatst als fysiek eindpunt van de fietsroute "Spoor van de Vrijheid".
De zuil is aangeboden door Europafietsers, die deze fietsroute van Normandië naar Nederland heeft ontwikkeld in samenwerking met Liberationroute Europe.

Achtergrondinformatie
De markeringszuil is geplaatst nabij het Museum De Casteelse Poort, waar ook een replica van de capitulatiezaal is ingericht. Als datum voor de onthulling is gekozen voor de dag waarop de Amerikaanse piloot Dolor A. Martin in 1943 nabij de Krommesteeg (Binnenveld, Kraats) sneuvelde voor onze vrijheid.
De zuil is identiek aan de "bornes" van de Voie de la Liberté, een 1.147 km lange route van Utah Beach tot Bastogne, op elke kilometer gemarkeerd met een dergelijke zuil (borne). Na Bastogne tref je nog een zuil in Overloon (museum) en vanaf nu ook in Wageningen.
De route verbindt de invasie op D-Day 6 juni 1944 en de bevrijding op 5 mei 1945 langs het spoor van kilometerzuilen, al in 1948 aangelegd op de weg die Amerikaanse legers onder leiding van Generaal Patton hebben afgelegd. Daar waar het gemotoriseerd verkeer nu de overhand heeft genomen, is een nabijgelegen fietsvriendelijk tracé gekozen.
Hoewel de inspanning voor deze fietsroute in het niet valt bij de strijd van toen, beloont de Stad Wageningen deze prestatie toch met een oorkonde en herinneringsspeld.

Op de dag van onthulling zullen verschillende Europafietsers aanwezig zijn en wordt de route gepresenteerd met fotoboeken en diapresentaties.
Iedereen is van harte welkom bij de onthulling en om kennis te maken met de route, de makers en de fietsers. Wel graag even aanmelden via e-mail bij: beursinfo@europafietsers.nl 
Meer info: Fietsroute Spoor van de vrijheid