Spring naar content

Fietsen met GPS

Steeds meer fietsers gebruiken GPS als hulpmiddel bij langere fietsroutes. Europafietsers ondersteunt deze ontwikkeling. Al onze routes zijn als GPS-spoor (=track) te downloaden en wij helpen beginnende GPS fietsers graag op weg.

Wat is GPS?

GPS (Global Positioning System) is een systeem, waarmee je overal op de wereld je positie kan bepalen met behulp van satellietsignalen. Er zijn voor ons 3 systemen: Amerikaans: GPS (oudste), Russisch: Glonass (paar jaar oud) en Europees: Galileo (deels beschikbaar).

Voor- en nadelen van het fietsen met GPS

Wat zijn de voordelen van het fietsen met GPS en wat zijn de nadelen? We hebben dit voor je op een rij gezet.

Ervaringen met GPS

Fietsers die ervaring hebben opgedaan met het rijden met een GPS-ontvanger willen vaak niet meer anders. Met name door de zekerheid dat je altijd weet waar je bent en voortdurend weet waar de fietsroute heen loopt. Van veel fietskoppels rijdt de één met de routegids en de andere met GPS: de ideale combinatie van een klassiek kaartbeeld met aanvullende route informatie en de exacte informatie waar je rijdt.

Als je besluit met GPS te gaan fietsen, neem dan wel de nodige weken vooraf de tijd om je het gebruik van ontvanger, sporen, kaartmateriaal (en eventuele programmatuur) eigen te maken.

GPS-ontvangers

Fietsers die gebruik willen maken van de routes die op deze website worden aangeboden, dienen vóór het gebruik of de aanschaf van een GPS-ontvanger te beseffen dat de routes op deze site worden aangeboden in de vorm van een spoor of track. Een track is niet meer dan een (kruimeltjes)spoor dat op het scherm van de GPS-ontvanger wordt getoond.

Belangrijke keuze-afwegingen

Waar moet je op letten voordat je voor een bepaald apparaat kiest. Veel van de punten zijn van toepassing op beide type apparaten (zowel Smartphone en als GPS-ontvanger).

Route App

Al een tijdje is het mogelijk om gratis een App te downloaden (‘fietsvakantiewinkel’) op je smartphone. Daarin vind je een veelheid aan fietsroutes in binnen- en buitenland. Deze app is ontwikkeld door de Fietsvakantiewinkel samen met Europafietsers.

GPS-kaartmateriaal

Om – naast het volgen van een spoor – te kunnen navigeren, is het noodzakelijk om goed kaartmateriaal in je GPS-ontvanger te hebben. Garmin verkoopt ’topografisch’ kaartmateriaal per land maar veel goedkoper en meestal kwalitatief beter is ‘open source’ kaartmateriaal. Dit kaartmateriaal wordt door vrijwilligers gemaakt en actueel gehouden en gratis of voor een laag bedrag via internet beschikbaar gesteld. Soms worden deze kaarten ook speciaal voor het fietsen aangepast. Als je redelijk met computers kunt omgaan, is het binnenhalen en gebruiken goed te doen. Internetsites waarop dit kaartmateriaal te vinden is, zijn:

Uitleg downloaden en installeren

Voor het downloaden en installeren van kaarten van de Engelstalige website  www.openfietsmap.nl, heeft het GPS-team van Europafietsers een instructie in het Nederlands gemaakt die hier te downloaden is: kaarten downloaden en installeren op SD-kaart voor Garmin-toestellen – bijgewerkt juli 2023 (pdf, 411 kB)

Verschil tussen ‘sporen’ en ‘routes

Technisch verschillen ‘sporen’ (=tracks) en ‘routes’ essentieel en dat kan voor een beginner heel verwarrend zijn, vooral omdat in het spraakgebruik alles als route wordt betiteld.

De sporen van Europafietsers

Alle sporen van onze routegidsen (en vele meer) zijn (gratis) binnen te halen vanaf de betreffende routepagina op deze website. Zij zitten verpakt in een zip-bestand, samen met toelichtende pdf-bestanden. Deze toelichtingen geven aan hoe je met je apparaat en de specifieke route-sporen moet omgaan. Gebruik geen andere bronnen. Deze zijn vaak niet actueel.

Meer informatie

Op internet is heel veel over fietsen met GPS te vinden. Europafietsers heeft om je te informeren een:

  • En verder is er een interessante website GPS wijzer waar ook praktische cursussen zijn te vinden. Bij ‘Nederland Fietsland’ is een online videocursus te bekijken.
  • Als boekje is ‘Gps Wijzer’ (8e druk 2021) van Reitsma en Verbeek aanbevelenswaardig, te bestellen via onze webwinkel.
  • Speciaal voor de Garmin Edge is het boekje ‘GPS wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser (2022)’ van Joost Verbeek interessant. Dit boek (als ringband-versie) is te bestellen via onze webwinkel.

Op de Fiets- en Wandelbeurs staat Europafietsers altijd met een aparte GPS-stand waar je ook met je vragen terecht kunt. Kun je zo lang niet wachten, stel je vraag via het Contactformulier. Selecteer ‘GPS’ als onderwerp.