Spring naar content

Groot-Brittannië en Ierland

Naast de fietsroutes op deze website, zijn er ook andere routes die in of door Groot-Brittannië en Ierland lopen. En er zijn handige websites waar je meer informatie vindt over routes plannen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Aanbevolen routes

Onderaan deze pagina vind je een overzicht met goede fietsroutes die in of door Groot-Brittannië/Ierland lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk ‘Fietsweb’. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Andere routes

Op de website www.fietseninengeland.nl is informatie te vinden over fietsen in Zuid-Engeland en op de website cycle.travel is informatie te vinden over fietsen in diverse delen van Groot Brittannië.

Groot-Brittannië

 • Sustrans is een organisatie die de Britten op de fiets probeert te krijgen, onder andere met een uitgebreid netwerk van fietsroutes. Dit National Cycle Network (NCN) van meer dan 20.000 km is op een goede interactieve kaart te vinden. De kaart toont alle routes, rijp en groen. Lang niet alle routes zijn al volledig uitgewerkt, bewegwijzerd en fietsvriendelijk gemaakt. Klik je op één van de routes, dan krijg je deze informatie per route. Zie ‘how to use the map’ op de genoemde pagina. Je kunt ook een routenummer invullen om rechtstreeks bij een route te komen. Sustrans geeft daarnaast papieren kaarten uit, deze zijn uiteraard verkrijgbaar in de Webwinkel. Daar staat ook een overzicht bij van deze kaarten. Nog niet alle zijn beschikbaar, met name in Schotland en Noord Ierland ontbreekt nog vrij veel.
 • Enkele Europese fietsroutes (EuroVelo) lopen door Groot Brittannië. Ze zijn echter niet als EuroVelo-routes gemarkeerd, alleen als NCN-routes.
  • De Atlantische kustroute, EuroVelo1 wordt in Engeland en Wales gevormd door NCN27 (Devon coast-to-coast) van Plymouth tot  Barnstaple, dan NCN3 naar Bristol en vervolgens NCN4 naar de westpunt van Wales (Fishguard). Met name Devon coast-to-coast is de laatste jaren sterk verbeterd als vrijliggende fietsroute (160km, waarvan 115 verkeersvrij). De omgebouwde spoortrajecten Drake’s Trail (zuid, tot Tavistock) en Tarka Trail (noord, vanaf Meeth) maken er deel van uit.
  • De ‘hoofdstedenroute’, EuroVelo2 wordt gevormd door NCN8 en NCN42 door Wales van Holyhead naar Bristol, NCN4 (Bristol-Londen) en NCN1 (Londen-Noordzee).
   • NCN8 is zwaar, en loopt hoofdzakelijk over (rustige) wegen. Van deze route, ook Lôn Las Cymru genaamd, is een tweedelige kaart verkrijgbaar.
   • NCN4 en 1 zijn voor een belangrijk deel autovrij en gemakkelijker.
   • NCN42 is nog niet klaar, wie toch EV2 wil volgen kan het beste NCN8 aanhouden tot Cardiff, en daar overgaan op NCN4.
 • Land’s End to John o’Groats (LEJOG, 1.600 km) is een bekende fietsroute van het ene puntje van Engeland (Cornwall) tot het andere uiterste (Schotland). Het is echter géén officiële route! Populair bij Engelsen die er snelheidsrecords willen vestigen, is de oorspronkelijke route als toeristische fietsroute minder geschikt. Er zijn geen Nederlandstalige gidsjes.
  Gelukkig heeft Sustrans sinds kort ook een toeristische versie (ruim 1.800 km) samengesteld, over bewegwijzerde routes van het National Cycle network. Op vrijliggende fietspaden en rustige wegjes rijd je door de mooiste landschappen van Land’s End naar John o’Groats.

Routeboekjes bestellen

Ierland

Ierland heeft inmiddels ook diverse fietsroutes. Meer informatie is beschikbaar op het onderwerp ‘fietsen’ van de Ierland-promotiesite.

Overzicht van routes in/door Groot-Brittanië/Ierland

Groene Ronde van Ierland

Een rondrit door de mooiste delen van Ierland over een uitgebreid netwerk van stille plattelandswegen.

Hart van Engeland Route Oost-West

Route van de Engelse oostkust naar het meest westelijke puntje van Engeland langs mooie natuurgebieden en door historische steden.

Schotland Rond

“Schotland Rond” is een verzameling van rondgaande routes rond en door Schotland. Elk rondje is daarbij in een vakantie te fietsen, het geheel waarschijnlijk niet.