Spring naar content

Frankrijk

Naast de fietsroutes op deze website, zijn er ook andere routes die in of door Frankrijk lopen. En er zijn handige websites waar je meer informatie vindt over routes plannen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Aanbevolen routes

Hieronder vind je een overzicht met goede fietsroutes die in of door Frankrijk lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk ‘Fietsweb’. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Ruta Ibérica

Maak kennis met het schitterende binnenland van Spanje. Route van Pau of Lourdes naar Madrid, Sevilla of Lissabon.

Fietsen naar Barcelona

De route naar Barcelona is de meest groene route van Nederland en België naar het zuiden van Frankrijk en Spanje.

Ring 4

Route met een grote variëteit aan landschappen: van de Atlantische Oceaan naar de Oostzee door 6 landen.

Andere routes

Daarnaast kent Frankrijk diverse regionale en lokale initiatieven om fietsroutes te maken. Deze routes kunnen we niet allemaal controleren, dus we geven deze alleen ter informatie. Let wel: al deze sites zijn in het Frans!
Met name in West Frankrijk (Normandië, Bretagne en aangrenzend gebied) worden veel routes ontwikkeld. Er is inmiddels een heel netwerk ontstaan. Wij hebben hiervoor een klein overzichtje ontwikkeld waar de belangrijkste routes in vermeld zijn: fietsroute netwerk in West Frankrijk (pdf, 3.5Mb)

Enkele interessante lokale routes

  • La Véloscénie (www.veloscenie.com), van Parijs naar Mont-St.-Michel (484 km). Gedetailleerde informatie over route en omgeving.
  • La Vélo Francette (www.lavelofrancette.com), La Rochelle-Angers (Loire)-Caen (615 km), dus een doorsteek van de Vélodyssée naar de Normandische kust. Gedetailleerde informatie over route en omgeving.
  • La Scandibérique‘, deel van EuroVelo 3 (Pelgrimsroute), van Namen via Tours naar Biarritz. Weinig relatie met pelgrimeren, maar een aardig alternatief naar het zuiden. Er zijn 2 Franse boekjes: Namen-Tours en Tours-Côte Basque.
  • Autour du Luberon à vélo (www.veloloisirprovence.com). Rondom de bergen van de Luberon (236 km). Start in bijvoorbeeld Cavaillon of Apt. Bewegwijzerd. De website geeft routekaartjes, overnachtingen en toeristische informatie.
  • Grande Traversée du Jura (GTJ) (www.gtj.asso.fr), van Montbéliard naar Culoz (360 km). Kaart en gidsje te verkrijgen via de site.
  • Rondes in de wijnstreken van de Elzas: Radatlas Elsass (Bikeline).

Verzamelsites

Ook zijn er verzamelsites waar veel fietsbaars te vinden is:

Verder heeft vrijwel elk departement in zijn website een link naar fiets-activiteiten, vaak ook met (kleinere, lokale) routes.

Routeboekjes bestellen