Spring naar content

België en Luxemburg

Naast de fietsroutes op deze website, er ook andere routes die in of door België en Luxemburg lopen. En er zijn handige websites waar je meer informatie vindt over routes plannen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Aanbevolen routes

Onderaan deze pagina vind je een overzicht met goede fietsroutes die in of door België/Luxemburg lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk ‘Fietsweb’. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Andere routes

België en Luxemburg kennen, net als Nederland, Landelijke Fietsroutes. In Vlaanderen LF, in Wallonië RV (RandoVélo) en in Luxemburg PC (Pistes Cyclables).

Vlaanderen

  • Een bekende combinatie van LF-routes is de Vlaanderenroute: 830 km bewegwijzerd langs de randen van de Vlaanderen. LF5 langs de noordrand, LF1 langs de kust, LF6 langs de taalgrens en LF7 langs Limburg.
  • Recent is een nieuwe route beschreven: de Grensroute. Deze volgt zo dicht mogelijk de grens tussen Nederland en België, van het Drielandenpunt in Vaals tot Cadzand. Onderweg wordt aandacht besteed aan de gezamenlijke historie, onder andere aan de beruchte Dodendraad, een versperring uit de Eerste Wereldoorlog. De route is 540 km lang en leent zich uiteraard prima voor een weekje lekker fietsen, niet te ver van huis.
  • Andere noord-zuid verbindingen door Vlaanderen zijn: LF30 (Schelde-Deltaroute), LF38 (Dender-Waaslandroute), LF2 (Stedenroute Amsterdam-Brussel) en LF35 (Kempen-Haspengouwroute), te vinden bij Grote Routepaden.
  • Sinds kort zijn er in Vlaanderen ook 9 zogenaamde icoonroutes. Elke icoonfietsroute haakt de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema. Alle icoonroutes zijn volledig en in twee richtingen bewegwijzerd. Je kiest dus zelf in welke richting je wil fietsen, en waar je wil starten of aankomen. Meer informatie is te vinden op https://www.vlaanderenmetdefiets.be/#routes

Wallonië

Enigszins verwarrend zijn de twee op elkaar lijkende namen van organisaties die zorgen voor fietsroutes: RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes), een overheidsorganisatie die oude spoorlijnen en jaagpaden ombouwt tot fietspaden en RandoVélo. Deze laatste is verantwoordelijk voor de routes RV1 t/m RV10. Dit zijn ’gewone’ lange-afstands fietsroutes, die deels ook gebruik maken van spoorlijnen en jaagpaden. De website van RandoVélo geeft van elke route korte beschrijvingen. Er bestaat een routegidsje (in het Frans) met een groot aantal van deze Voies Vertes, geschikt voor diverse rondjes in de Ardennen.

Luxemburg

Ook hier bestaat een netwerk van Pistes Cyclables. Van elke route wordt een beschrijving gegeven, een kaartje, gps-track en aansluitingen op andere routes. Ook te vinden (zonder gps, maar met hoogteprofiel) op de algemene site van Visit Luxembourg

Routeboekjes bestellen

Overzicht van routes in/door België/Luxemburg

Vélopalise Spoor van de Vrijheid

De route bestaat uit drie delen, eerst een rondrit langs de invasiestranden in Normandië en vervolgens een route naar Nederland in twee stukken.

LF Kustroute

Fietsroute door de Hollandse duinen, de Zeeuwse delta en de Vlaamse polders, langs het Franse houtland, over de heuvels van Artesië tot aan de witte krijtkusten van Boulonnais.

EuroVelo 12, North Sea Cycle Route

Afwisselende fietstocht langs de kusten van de Noordzee door zeven landen, elk land met hun karakteristieken.