Spring naar content

Fietsen naar Barcelona

Onbegrensd fietsen naar Barcelona

Deel 1:

 • Afstand: 775 km
 • Eindhoven – Beaune – Cluny
 • Duur: 10 – 15 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Deel 2:

 • Afstand: 880 km
 • Cluny – Barcelona
 • Duur: 12-18 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

De Ardennen worden vrij eenvoudig, via Dinant, gepasseerd. Door Frankrijk volgt opnieuw de Maas tot Verdun naar de Bourgogne over veel vrij liggende fietspaden.

De route

Deel 2, vanaf Cluny, biedt varianten door sterk verschillende landschappen: het vulkaangebied bij Le Puy of de Beaujolais en de Rhônevallei. Ze komen samen in de Ardèche. Langs de Hérault en door Katharenland gaat het over een onbekende autovrije pas Spanje in. In de Baix Emporda, een mooie streek tussen de heuvels en de zee, ligt een fietspadennet waarlangs je rustig de kust en Blanes bereikt. Verder naar Barcelona (50 km) is niet fietsvriendelijk. Totdat ook hier een fietspad ligt, wordt de trein aanbevolen.

Praktische informatie

 • Deel 1 is vrij makkelijk, met 1 klim in de Ardennen.
 • Deel 2 door het Centraal Massief is zwaarder, met duidelijk wat meer klimmen, maar wel geleidelijk. Daarna een korte steile pas door de Pyreneeën. De rest naar Barcelona is weer makkelijk.

Naast de boekjes is een overzichtkaart van de doorkruiste gebieden zeer aan te bevelen.

In Frankrijk veel campings langs de Route; in Spanje veel goedkope hostels.

 • Het treinen naar Frankrijk voor deze route blijft problematisch.
 • Vliegen naar Girona is een regelmatig gebruikte optie.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Het zijn slechts de laatste 300 km die ik van deze route van Agde / Beziers tot Gerona gereden heb, maar hier zit in ieder geval wel het fameuze Pyreneeën pasje in. Je vindt mijn fietsdagberichten van Avignon tot Lorca (Spanje) op deze pagina.

 2. Rudi Kamp
  op 27 juni 2022

  Mijn zoon (23 jaar) in ik (55 jaar) zijn zojuist per vliegtuig uit Barcelona teruggekomen (26 juni 2022) van deze fietstocht. De route is zondermeer prachtig maar we willen wel een kanttekening plaatsen bij de zwaarte ervan; Paul Benjaminse doet hier doorgaans luchtig over, maar er zijn zeker best zware stukken in de Ardennen en helemaal in het 2e deel van de route. Wanneer u niet veel (fiets)ervaring heeft, houdt hier dan rekening mee en ruim hiervoor extra tijd in! Verder hebben wij veel plezier gehad van Google maps omdat de routeboekjes niet altijd de juiste weg/afslag vermelden. Ook de afstand was behoorlijk meer (wij hebben 1.865 KM i.p.v. 1.700 KM gereden, (wel de Rhone-route)) waarbij wij op het laatst van de route zijn afgeweken om het vliegtuig te halen. Kortom: zeker een aanrader maar onderschat de zwaarte en afstand ervan niet!

 3. M. vd Hoofd
  op 5 februari 2020

  Van 27 mei 2019 – 30 juni 2019 heb ik de route gereden. Na de start in Eindhoven de route gereden met gemiddeld zo’n 70-120 kilometer per dag. In totaal 3 rustdagen genomen en in Spanje nog wat dagen genoten in ’s Agaro.
  Wat een fantastische route is het, samen met de boekjes en de gpx tracks is verkeerd rijden bijna onmogelijk. Paul heeft werkelijk de mooiste wegen gevonden. Het grootste gedeelte over prachtig rustige wegen.
  Alle nachten op campings doorgebracht met hele normale prijzen, inkopen doen wel plannen, ik had altijd noodmaaltijden voor 1 à 2 dagen bij me. Dat geeft rust. Brood is eigenlijk overal wel te krijgen, of anders zijn er de stokbrood-automaten onderweg.
  Alles bij elkaar een reis om nooit te vergeten.

  1. Hans Terpstra
   op 26 februari 2023

   Hallo heer vd Hooft, wij willen volgend jaar vanuit Zeeland naar Spanje fietsen. Heeft u tips betreffende boekjes, routes gps e.o.? Ik hoor het graag.

 4. Rianne van Oort
  op 8 januari 2019

  Zaterdag 14 juli ben ik vertrokken in Bladel (NB) voor mijn allereerste grote fietstocht. In Hoegaarden (B) heb ik de route opgepikt. Ik ben 9 dagen onderweg geweest waarvan 1 rustdag. Het was een fantastische ervaring waar ik erg van genoten heb. Via de Maasroute en de route door Langres heb ik op zondag 22 juli Cluny bereikt waar manlief mij met de caravan stond op te wachten en onze vakantie verder ging. Vooraf waren de waarschuwingen niet van de lucht omdat ik als vrouw (56) deze tocht in mijn eentje ging maken. Eerlijk is eerlijk de weergoden waren mij gunstig gezind. Ik had een app van AirB&B en van Booking.com op mijn telefoon en het is goed gelukt om steeds een slaapplek te vinden. En overal zijn aardige mensen en alleen fietsen is ook geen moment saai geweest!
  Het routeboekje is heel duidelijk maar ik had ook in mijn fietsnavigatie (Mio) de route tot mijn beschikking. Ik ben zeker van plan om komende zomer deel 2 te fietsen. Ik begrijp uit de reacties dat die wel pittiger is maar dan doe ik er gewoon wat langer over. Misschien iets meer trainen en lukt het niet dan stop ik toch. De mooie ervaring van afgelopen zomer neemt niemand mij meer af.

 5. Rien Pekaar
  op 24 juli 2018

  Inmiddels hebben we een flink gedeelte van de route naar Barcelona gefietst. Ons eerste deel fietsten we in 7 dagen vanuit Kapelle (Zld) naar Virton (grens Bel-Lux) in 7 dagen. Met name doorsteek in de Ardennen vonden we erg zwaar mede door de hitte. Vanuit Virton weer terug naar NL met de trein.
  In de zomer gefietst vanaf Virton naar Dijon. Hier was met name de Col du Meuse een echte beproeving! Voor de rest prachtige route en goed beschreven alleen dat het niet zwaar moet je met een korrel zout nemen.
  Dit jaar starten we in Dijon en pakken daar de route weer op verder naar het zuiden. Vanaf Tournon pakken we dan de Via Rhône. Hopelijk wat minder klimmen!!

 6. Evelyn de Groot-Driehuis
  op 6 september 2017

  Wij, mijn man en twee kinderen van 16 en 18, hebben van 16 juli tot en met 10 augustus 2017 de route van Amsterdam naar Barcelona gefietst. Met deel 0 van Amstelveen tot Eindhoven vanwaar we de route opgepakt hebben. We hebben gefietst tot de aangegeven camping in Girona via de Auvergne en de Cevennen. In totaal hebben we 2.162 km gefietst. De route was prachtig en met de meest recente aanvullingen als omleidingen, gesloten campings etc. goed beschreven. De hoogteverschillen stonden goed aangeduid in de boekjes. Wij vonden het soms lastiger dat de teksten die bij de kaartjes hoorden niet op dezelfde bladzijden vermeld stond maar dat je soms moest zoeken waar het stond. Er zaten pittige klimmetjes in de tocht maar zelfs mijn dochter op haar fiets met 7 versnellingen heeft maar 2 keer af moeten stappen omdat het echt te steil werd voor haar. We vonden het een geweldige route en een hele mooie vakantie. Van de 25 overnachtingen hebben we driemaal in een hotel geslapen omdat we geen camping konden vinden die paste bij de afstand die we die dag wilden fietsen. Met een gemiddelde van 85 km per dag hebben we deze route gefietst. Omdat de route met name door kleine dorpjes en door prachtige natuur gaat was het soms wel lastig om een winkel te vinden voor de boodschappen. Vooral in Noord Frankrijk zijn de dorpjes uitgestorven, zelfs de bakker en de apotheek zijn verdwenen en vervangen door grote supermarché’s die zich buiten de dorpen bevinden. Mede hierdoor, en soms ook doordat je van de route af moet om naar de camping te komen is de route een stuk langer geworden dan dat beschreven staat in de boekjes. Gelukkig hadden we voldoende tijd al hebben we de geplande rustdagen moeten schrappen zodat we nog een paar dagen ‘over’ hadden om Girona te kunnen bekijken.

 7. Paul van der Vossen
  op 17 september 2016

  Afgelopen zomer heb ik het gedeelte tussen Cluny en Le Puy gereden als onderdeel van een groter rondje. Ik heb achtereenvolgens gekampeerd in Charlieu, Noirétable, camping Le Moulin de Pacros (even ten zuiden van Ambert, hebben soms groepen) en als laatste op camping De Bouthezard in Le Puy (ligt aan de route en vlak bij de belangrijkste bezienswaardigheden). De etappes waren gemiddeld 90 km. Le Puy is prima geschikt voor een rustdag. Alle campings zijn me goed bevallen, wel was ik nog in het voorseizoen.
  Ik heb verdeeld over een paar jaar de hele route gefietst op het gedeelte vanaf Narbonne na en vind deze route tot nog toe de mooiste van de beschreven routes die ik gereden heb.
  Dit jaar heb ik gebruik gemaakt van de Osmand navigatie app samen met het GPS bestand van de route en het routeboekje zelf. Verdwalen wordt dan een kunst.
  Als je getraind bent en heel zuinig pakt, is deze route ook voor iemand van 67 nog goed te doen.

 8. Wim en Corrie
  op 4 januari 2016

  Wij hebben deze tocht in 2013 gereden. Met de trein naar Lyon vanuit Nederland. Met Google even een plan uitgezocht om naar een startpunt te komen en gaan. Het is een prachtige tocht, maar wel een hele zware tocht, zeker hartje zomer als de zon hoog in de hemel staat. Er moet vrijwel elke dag geklommen worden en het zijn niet de minste… ! Wij hebben gefietst tot Girona overigens.
  Overnachtingen in Frankrijk zijn geen probleem, campings te over, maar in Spanje is dit anders. Daar ben je al gauw op andere mogelijkheden als B&B aangewezen.
  Wat wij mogelijk het meest frustrerend vonden is het routeboekje. Die was niet betrouwbaar, in de zin dat sommige stukken niet klopten, maar vooral de zwaarte (grafieken) kwam niet overeen met de werkelijkheid in veel gevallen. Dan dacht je een dag wat minder klimwerk te hoeven te verrichten en dan bleek het nog in 90% van de gevallen klimwerk te zijn.
  De route op zich is mooi, maar doe hem in voor- of najaar en zorg dat je getrainde berggeit bent.

  1. Eric Pailler
   op 2 maart 2016

   Dag Wim en Corrie,
   Ik vertrek 30 maart vanuit Antwerpen naar Barcelona. Ik schrok een beetje van jullie reactie over de route dat die zo zwaar is met veel klimmen, terwijl ze dit niet echt aangeven dat het veel klimmen is. Welk routeboekje hebben jullie ‘niet’ gebruikt? Ik sta op punt om deel en 1 en 2 van Benjaminse aan te schaffen.
   Groet Eric

   1. Wim en Corrie
    op 4 april 2016

    Hoi Eric,
    Wij hebben ook het boekje van Paul gebruikt. We hebben meerdere boekjes van hem, maar de deel 2 van Amsterdam naar Barcelona viel ons in de zin van zwaarte enorm tegen. Wij zijn van mening dat hij sommige dagen gewoon niet klopte. Dan verwachtte we een bijna vlakke route, maar bleek het volop op en af te gaan.
    De route is verder wel erg mooi. Goede en mooie wegen vinden is aan Paul wel toevertrouwd. Dit jaar gaan we de Zilverroute rijden van hem.
    Mocht je nog vragen hebben, horen we het graag.
    Groeten,
    Wim en Corrie