Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers Alpenlanden Frankrijk Ring 3

Over het Centraal Massief dwars door La douce France

(route van Jan Blankespoor en Frank Fiselier)
De Midden Frankrijkroute loopt van Bordeaux naar Genève of omgekeerd. Het is een rustige route, die door een aantal interessante plaatsen voert: Bordeaux, Cahors, Figéac, Le Puy-en-Velay en Genève zijn de grootste. Qua cultuur valt er in deze plaatsen een en ander te beleven, maar qua natuur is de route een echte topper. De aanloop vanaf de westkant is goed te doen: over een oude spoorbaan, door de wijngebieden van Bordeaux en Bergerac, langs de Dordogne en door het schilderachtige dalletje van de Lède en vervolgens langs de Lot. Daarna bereiken we het Centraal Massief. Dan wordt het klimmen en dalen geblazen, met schitterende vergezichten als beloning. De Loire, de Allier en tenslotte de Rhône worden gekruist. Daarna wordt het weer een makkelijke route, langs riviertjes en door een licht heuvelachtig gebied met nog een klein stukje door het wijngebied rondom Genève.

De route

De route is voor 98% geasfalteerd en voert over rustige D-weggetjes door het Franse land. In het Fietsweb van de Europafietsers maakt de route deel uit van Ring 3. Al worden toeristische plaatsen doorkruist, het is nergens hinderlijk druk, zelfs niet in het hoogseizoen. Er zijn voldoende voorzieningen. Een gedeelte kan met de trein worden verkort, maar dit vereist wel enig organisatietalent.

Zwaarte

De Midden-Frankrijkroute is geen route voor beginners! Dat komt natuurlijk door een aantal lange klimmen (hoogste punt 1200 m). Door een goede etappe-indeling kan het klimwerk verdeeld worden over een aantal dagen. Op het Centraal Massief kan het ’s nachts koud zijn, in de dalen heet, uiteraard vooral in de zomer.

Boekje

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:200.000 en voorzien van enkele stadsplattegronden.

Meer informatie

De route begint niet in Nederland. Daarom is de aanloop, indien niet gefietst, extra van belang. Voor wie de route in Genève of Bordeaux wil beginnen of eindigen, kan de treinreiswinkel (www.treinreiswinkel.nl) daarover informatie geven. Ook vliegen is eventueel mogelijk. Een goede mogelijkheid om de route te bereiken is met de Fietsbus. Zie hiervoor onder het kopje: Vervoer.

900 km
Bordeaux - Genève
2-3 weken
-
Jan Blankespoor

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Aanvullingen voorlaatste druk

Er zijn geen aanvullingen bij 7e dr. 2013

Openbaar vervoer

Fietsbussen

Op/afstapplaatsen aan of nabij de route:

 • Cahors (Lot), de enige Fietsbus-plaats die direct ligt aan de MF-route
 • ​Plage de Moliets ( 150 km ten zuiden van Bordeaux)
 • Suze la Rousse (Drôme) en dan noordwaarts tot Châtonnay op de Groene Weg naar de Middellandse Zee
 • Bourg-en-Bresse (125 km naar de route. Zie voor details in Aanvullingen)

Aangezien opstapplaatsen en dienstregeling regelmatig wijzigen is het zaak je tijdig te informeren. Reserveren bij de Fietsvakantiewinkel.

Trein

Dankzij de inzet van Franse fietsersorganisaties is het meenemen van fietsen in Franse treinen steeds meer verruimd. In nieuw materieel is een fietscompartiment met fietspictogram op de buitenkant. Binnenlands fietsvervoer is gratis, met uitzondering van de nachttreinen en de TGV's. Vooral in lokale en regionale treinen kan de fiets mee. Dit is echter per regio totaal verschillend en soms zijn de trajecten kort. Houd dus rekening met overstappen. In de dienstregeling geven pictogrammen aan of de fiets mee kan.
Ook in lange-afstandstreinen is het fietsvervoer verruimd, o.a. van Parijs naar Toulouse en Parijs naar Beziers. De fiets kan ook mee in een aantal nachttreinen en in een toenemend aantal TGV's. Reserveren voor de fiets in de nachttreinen en de TGV's is verplicht. Dit kost € 10,- per fiets.  Meestal moet de fiets dan ook gedeeltelijk gedemonteerd worden en in een hoes verpakt.
De Franse spoorwegen zijn elk jaar laat met vermelding van de mogelijkheden voor de zomerperiode (meestal pas in mei); zij heben wel een folder “Train et Vélo".
Zie ook de specifieke mogelijkheden van de Treinreiswinkel . Wanneer u met de fiets per trein van Nederland naar Frankrijk wilt reizen is reservering via de treinreiswinkel sowieso aan te raden.
Via België kan men ook reserveringen doen via de dienst Special Products van de NMBS (zie de extra pdf:  Vervoer TGV 159 Kb).

Plaatsen met station aan/nabij de route:
 • Bordeaux
 • Bergerac
 • Cahors
 • Figeac
 • Saint-Flour
 • Langeac
 • Le Puy en Vélay
 • Annonay
 • Avignon (autoslaaptrein, ook voor de fiets!)
 • Bourgoin Jallieu
 • Bellegarde
 • Genève

In het Centraal Massief liggen weinig spoorlijnen (en die er liggen lopen noord-zuid v.v.) Wanneer u een gedeelte van het Centraal Massief met de trein oost-west of west-oost wilt overbruggen is een omweg met enkele overstappen noodzakelijk.
Overigens is het te overwegen met de trein vanuit Nederland naar Basel (of terug) te reizen. Dit is eenvoudig en comfortabel.
[Via de Mittellandradweg en de Rhôneradweg, of de zwaardere Juraradweg (deze routes maken deel uit van het voortreffelijke fietswegennet van Veloland Schweiz) is Genève te bereiken.]

Vliegtuig

Wanneer de fiets per vliegtuig wordt meegenomen dient deze altijd verpakt te worden in een doos (te koop op de grotere luchthavens) of een hoes. Overigens komt de fiets niet altijd ongeschonden uit het vliegtuig, maar met een fietsdoos loopt men het minste risico op beschadiging.

Reservering is vrijwel altijd noodzakelijk, omdat er maar een paar fietsen door het vliegtuig kunnen worden meegenomen.

Luchthavens aan de Midden-Frankrijkroute zijn:

 • Bordeaux (KLM, Air France)
 • Bergerac (Transavia, Ryanair (vanaf Brussel))
 • Genève (Easyjet, KLM, British Airways)
 • Lyon (niet aan de MF-route, maar op dagafstand ervan)  (KLM, Air France) 
 • Basel (Easyjet).  (maar daar heb je ook prima treinen naar huis)

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Eén keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Opmerkingen bij 8e druk - 2017

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand7
Blz 7  ! route infoSteile hellingen (van meer dan 8%) komen vrijwel nergens voor ,MOET zijn Steile hellingen(van meer dan 8 %) komen in het Centaal Massief geregeld voorJohan Groenewold2018-08
563173!FlaujaguesWWinkel en restaurant gesloten tot overname kandidaat gevonden isJohan Groenewold2018-08
669,5167,5 Pessac-sur  -DordogneRouteD 130 ri Eynesse is afgesloten, bij controle goed begaanbaar, geen problemen . Misschien alleen bij hoog water in de Dordogne. Bewoners melden dat je er langs kunt anders via  D18 en D16 via Gensac. Omleiding is alleen geschikt voor auto's.Johan Groenewold2018-08
9138,5101+VilleréalChdHChambre d’hote Moulin Scalagrand. Ten zuiden van D250, rechtsaf  ri Scalagrand. tel:+33 553710648 Ned.eigenaresse.Frederique Peutz2018-09
9139,5 -VilleréalHHotel du Lac en Hotel de l'Europe zijn gesloten.Frederique Peutz2018-09
23189,5157!CantoinWCafé waarschijnlijk gesloten. Postkantoor/winkel is s'morgens open(waarschijnlijk)Johan Groenewold2018-08
23189,5157!CantoinC

Voor Camping Municipal zoek blauwe houten pijl met witte tent aan een boom, waar de route schuin links naar de D123 ri Vines gaat ,hier rechts D98 volgen eerste kruising rechts( om het dorpje) heen. Weg volgen ,Voorbij huizen is links  een veld met een bruin gebouwtje dit is de camping . Tegenover de camping omhoog richting kerk is gemeentehuis ,hier betalen. De camping is open van 1 juli t/m 31 augustus

De camping in Ste Geneviève is zekerder .Kaart 23 km 182,5 heen ,terug km 164,5.  Graag controle -melding of dit klopt . Ervaring is van vorig jaar en een melding van dit jaar

Johan Groenewold2018-08
4615815,5-VulbensHHotel de Vulbens Route de Faramaz in Vulbens is geslotenGeertje Bikker2018-07
4716112-VallairyHHotel Vincent Place de la Mairie is gesloten. In deze plaats geen andere overnachting accomodatie.Geertje Bikker2018-07

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Opmerking melden

Heb je opmerkingen of suggesties over deze route, de overnachtingen of vervoer? Laat het ons weten! Geef ook aan om welke druk van het routeboekje (jaar) het gaat en op welk kaartnummer en op welke km de melding betrekking heeft.

Selecteer het betreffende deel van de route. Bestaat de route uit 1 deel, kies dan Nvt
Van de routegids (alleen cijfers, bv 2014)
Geef bij elke opmerking ook aan op welk kaartnummer en welke km de melding betrekking heeft.
Voorletter(s)/voornaam + tussenvoegsel + Achternaam
Vermeld eventueel je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als dat nodig is.
Is er een bestand (tekst, kaart, plaatje, foto, etc.) dat meegezonden moet worden ?
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf pdf doc docx odt xls xlsx gz zip gpx.
Voor meer informatie kijk op de pagina met ons Privacyreglement
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring vin. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Midden FrankrijkRoute deel 2. Fietsen tussen Bordeaux en Figeachttp://johangfietst.blogspot.com/2018/08/midden-frankrijk-route-deel-2.html

De onderstaande link gaat naar het verhaal van mijn reis van Cahors naar Faramans en verder.

http://johangfietst.blogspot.nl/2017/08/midden-frankrijk-route-en-groene-weg.html

Wij hebben deze route gefietst van Cahors tot aan Le Puy en Velay. ( door naar de kust, daarna Lourdes en toen Cahors, Fantastisch .) We hebben zo genoten van de rust en prachtige uitzichten. Heel vriendelijke mensen die je willen helpen de weg te wijzen (niet nodig). De Fansen spreken ook eindelijk Engels. Er zitten heel pittige stukken qua klimmen bij, maar als je tijd hebt lukt dat prima. Prachtig!!

Fietsvakantie 2015: Bordeaux - Genève

Deze bijdrage over de Midden-Frankrijkroure vind ik fantastisch!

Vraagje: wat zijn zowat de gemiddelde snelheden die jullie gefietst hebben? Ist het te doen in minder dagen?

 

 

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
To prevent automated spam submissions leave this field empty.