Deze route maakt deel uit van: Overige routes Alpenlanden Ring 3

Van Genève naar Andermatt

De route

Genève heeft een prachtige promenade langs het meer. Ook verder heeft deze multiculturele wereldstad veel te bieden. Maar let op: het is ook één van de duurste steden van de wereld. Langs het Meer van Genève liggen diverse mondaine steden: Nyon (eerste Romeinse vestiging in Zwitserland uit het jaar 50), Lausanne (Olympisch museum) en Montreux (festivals en het kasteel van Chillon). De route volgt deels fietspaden, soms drukkere wegen langs het meer, maar moet soms uitwijken tegen de (wijn) hellingen. Daarna volgt het brede Rhônedal waar de rivier, een snelweg, diverse andere wegen en een spoorweg de ruimte delen met aardige stadjes als Martigny en Sion, maar ook met industrie en wijnbouw. Kijk je omhoog, dan zie je een machtig Alpenlandschap en diverse kastelen. De route volgt veelal een jaagpad langs de rivier, van drukte heb je niet zo veel last.

De laatste 100 km wordt dat anders: bij Brig verdwijnt het meeste verkeer in de Simplontunnel en wordt het dal veel smaller. Behalve de (niet al te drukke) hoofdweg is er soms alleen een steil en onverhard pad voor de route.

De keuze van de bewegwijzering is niet altijd voor vakantiefietsers de meest geschikte. Zo sturen ze je via Ausserbinn. Dat is deels onverhard, erg steil, en veel langer. Volg de B19 tot Lax (met één klim van 3 km 8%) om dit te vermijden. Ook verderop in het dal zitten zeer slechte onverharde paadjes. Let op de kaart waar die zitten en waar je eventueel de B19 kunt nemen (niet in de tunnels!)

Het sluitstuk wordt gevormd door 17 km klimmen naar de Furkapas en 23 km afdalen naar Andermatt, temidden van de Alpenreuzen.

Zwaarte

Met 1.000 m klimmen in 17 km, is de Furkapas ‘een uitdaging’. Het steilste stuk ligt onder de Belvédère, bij de ijsgrot. Uiteraard kun je de trein nemen, maar dan mis je de nabijheid van de bergen. Helaas kun je niet meer de bagage per trein versturen, dus dat wordt werken. De afdaling is een geweldige ervaring. Boven Realp zitten wat haarspelden, maar voor de rest is het puur genieten van de omgeving.

De route is uitstekend bewegwijzerd met "Rhoneradweg 1". Toch is een routeboekje onmisbaar, ook om de (aangegeven) onverharde fietspaadjes te mijden en onlogische omwegen af te korten.

Al met al een gevarieerde bijzondere fietstocht voor de geoefende vakantiefietser. Fietsen met een bergverzet; banden minstens 32 mm breed. En vergeet je helm niet!

Boek & Kaart

  • Fietsen door Zwitserland
  • Bikeline Rhone-Radweg

De beide boekjes hebben duidelijk beschreven toeristische informatie, goede adviezen over dagindeling in combinatie met de langere klimmen. Symbolen in de kaart geven fietswinkels, klimmen, info en bijzondere aandachtspunten aan. 

Onderscheid tussen de twee boekjes:

  • Oteman (NL) bevat adressen voor overnachtingen. GPS op site www.recreatief-fietsen.nl
  • Bikeline (D) ook met adreslijsten, is de goedkoopste. GPS via code in het boekje op de site van de uitgever.

De zeer uitgebreide website Veloland Schweiz bevat o.a. alle overnachtingsmogelijkheden en openbaar vervoeradviezen. Het bijbehorende boekje is momenteel niet verkrijgbaar.

Overnachtingsmogelijkheden

  • Hotels zijn in Zwitserland vrij prijzig.
  • Goedkoper zijn B&B's, Jeugdherbergen/hostels. Zie Veloland Schweiz.
  • Campings: Vésenaz (zuidzijde meer van Geneve). Aan de route: Rolle, Tolachenaz, Morges, Lausanne, St. Saphorin, Villeneuve, Bouveret, Aisle, Massongex, Martigny, Sion, Aprox, Sierre, Susten, Visp, Brig, Uberrotte, Zum Lochen Andermatt.
325 km
Genève - Andermatt
ca. 4-5 dagen
Ja

Openbaar vervoer

  • De meeste grotere plaatsen langs de route zijn te bereiken via de trein naar Basel.
  • Langs de route volgt de trein hetzelfde traject van Genève tot Andermatt, met vele stations.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie van het Nederlandse boekje verwijzen we naar de website van de maker.
In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.