Spring naar content

Duitsland

Naast de fietsroutes op deze website, zijn er ook andere routes die in of door Duitsland lopen. En er zijn handige websites waar je meer informatie vindt over routes plannen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Aanbevolen routes

Hieronder vind je een overzicht met goede fietsroutes die in of door Duitsland lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk ‘Fietsweb’. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Kurhessisches Bergland

De route gaat door een landelijk gebied met vriendelijke dalletjes en een enkel kasteel. De doorsteek van Lahn naar Fulda passeert een hoofdwaterscheiding in Europa.

Bodensee-Königssee-Radweg

Een gevarieerde route door het Duitse Alpenlandschap. Beginnende riviertjes lopen dwars op deze route. Langs mooie plaatsen, kuuroorden, meertjes, kerken en kastelen.

Limes fietsroute

Fietsroute dwars door Europa naar Hongarije en Roemenië. De resten van de verdedigingswerken (wallen, forten en wachttorens) zijn op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig.

Andere routes

Duitsland kent een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde fietsroutes. Soms wisselt het routebordje onderweg, omdat er een andere beheerder actief is. Vaak worden fietsroutes aangegeven door alleen maar een fietssymbool met pijltje (kleur is afhankelijk van het Bundesland waar je bent). Voor je het weet volg je dan de verkeerde route, let dus altijd óók goed op de kaart. De routekeuze is wat verkeer betreft vrijwel altijd fietsvriendelijk. Maar in Duitsland zijn de routebeheerders niet zo kieskeurig wat betreft wegdek, je komt regelmatig op onverharde paden (steenslag of graspaden). Ook hier geldt: let goed op de kaart, vaak kun je eenvoudig de onverharde stukken vermijden.

Enkele interessante lokale routes

  • Deutsch-Deutsche Radweg, de ‘IJzeren Gordijn-route’. Langs de Oostzeekust en vervolgens via de ‘Groene Band‘ van Lübeck naar Hof volgt deze route het voormalige IJzeren Gordijn. Deel van EuroVelo 13 en beschreven in Bikelinegidsje Europa Radweg Eiserner Vorhang. Ook in het Engels.
  • Rijnroute, EuroVelo 15. Geheel volgens EuroVelo-normen bewegwijzerd, langs de Rijn, soms op beide oevers aangegeven. Al kun je nauwelijks verkeerd rijden, boekjes zijn toch nuttig. Rheinradweg delen 2, 3 en 4 beschrijven het Duitse gedeelte.
  • Een uitstekend overzicht geeft de Bikeline-gids RadFernWege Deutschland. Meer dan 100 Duitse fietsroutes zijn in een handzaam overzicht gevat met afstanden, hoogtegrafieken, bezienswaardigheden en nog veel meer.
    Wie zich snel wil oriënteren op de vele routes, onder andere ook in het nabije grensgebied (Ems, Münsterland, rond het Ruhrgebied), kan ook de overzichtspagina van Bikeline bekijken.

Routeboekjes bestellen

Verzamelsites

Vrijwel elke regio heeft in zijn website een link naar fiets-activiteiten, vaak ook met (kleinere, lokale) routes.

  • Interessant vanuit Nederland is uiteraard de Eifel, met een netwerk van oude spoortracés. Zie de Radtourenplaner Eifel
  • Een andere zeer goede planner is van de deelstaat Beieren: Bayernetz für Radler.
  • Landelijke dekking geeft de website van de ADFC, en dan met name de pagina waar de lange routes (‘Der Routenfinder‘) zijn te vinden. Hier vind je ook een interactieve kaart die vele routes en gebieden ontsluit en een lijst met deze routes. Van elke route is er een pagina met kerninformatie: bezienswaardigheden, zwaarte, stations in de buurt, boekje (indien dat er is).

Vervoer

Duitsland is fietsvriendelijk voor wat betreft openbaar vervoer. In de meeste regionale treinen zijn goede plaatsen voor fietsen, en veel doorgaande treinen nemen ook fietsen mee. De website van de Deutsche Bahn is goed en informatief.
In en naar Duitsland bestaat ook een dicht netwerk van bussen die fietsen meenemen: Flixbus.