Spring naar content
Europafietsers route

Fietsen naar Praag

Onbekommerd via bewegwijzerde fietsroutes naar Tsjechië

 • Afstand: 1.100 km
 • Millingen – Praag
 • Duur: vanaf 14 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

Route van Wouter Bazen en Wim Kooij.

Praag is schitterend langs de Moldau gebouwd met de Karelsbrug als één van de mooiste bruggen van Europa. Voor fietsers blijft Praag lokken als eindbestemming van een lange fietstocht: langs bruisende rivieren, onneembare vestingen, nostalgische kuuroorden en sfeervolle oude steden. Een mooi traject, steeds weer anders en nog met volop ruimte om je heen.

Landschap, cultuur en historie bieden voortdurend afwisseling. Tastbare herinneringen aan de Romeinse tijd zijn er langs Rijn en Lippe. Langs de Diemel en de Werra liggen verrassend mooie stadjes boordevol vakwerkgevels. Je ziet hier het verschil tussen het voormalige, landelijke Oost-Duitsland en het moderne West-Duitsland. Overal langs de route staan oude kloosters en kastelen, zoals de beroemde Wartburg in het Thüringerwoud en Karlstejn in Bohemen en niet te vergeten de barokke paleizen in Coburg en Bayreuth.

Onderga de vergane glorie in kuuroorden als Frantiskovy Lazne en Marianske Lazne, waar Goethe, Marx en keizer Franz troost zochten voor hun kwalen, katers en hopeloze liefdes.

De route

De route loopt grotendeels langs rivieren: in Nederland langs de Rijn en vervolgens in Duitsland  langs de Lippe, de Diemel, de Weser, de Werra, en de Main tot het Fichtelgebergte. Langs de Kösseine komen we in Tsjechië bij het stadje Cheb aan de Ohre. Na Plzen volgen we nog het riviertje de Klabava. Vlak bij Praag fietsen we langs de Berounka en de Moldau. Dankzij deze rivieren is de route voor ongeveer 90% bewegwijzerd.

Praktische informatie

Vaak loopt de route langs een rivier of, zoals in het Fichtelgebergte, over een geleidelijk stijgende voormalige spoorweg. Klimmen in de heuvelachtige etappes zijn nooit erg lang en zwaar. Dit maakt de route, vooral tot aan de Werra, ook geschikt voor kinderen. Onderbreken is eenvoudig dankzij het uitstekende treinnetwerk in Duitsland en Tsjechië.

 • Kaartjes met de route
 • Beperkte navigatietekst (dankzij de bewegwijzering) met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:100.000

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Voor wie terug wil per trein of vliegtuig heeft Europafietsers aanvullende routes gemaakt. Informatie hierover kun je downloaden via de link onder ‘Extra informatie downloaden’.

Trein

De trein is het meest geschikte middel om steden langs de route te bereiken of er van terug te keren. Alle Duitse en Tsjechische regionale treinen en de meeste intercity’s nemen fietsen mee. Praag kan helaas niet meer met nachttreinen bereikt worden.

De dagtrein gaat via een overstap in Berlijn IC Amsterdam-Berlijn. Het is vooral in het hoogseizoen aan te raden de terug-treinreis vanaf Praag vooraf te reserveren.

Trein onderweg

Bijna langs de gehele route kan de trein gebruikt worden als ondersteuning om zwaardere trajecten te overbruggen of onverwachte problemen op te lossen.

Etappe 1

Je kunt de route in Hamm beginnen of eindigen: elk uur gaat er een rechtstreekse trein vanuit Venlo zonder overstap of vanuit Enschede met één overstap, tijdsduur circa 2,5 uur.

Etappe 2

Langs de Werra rijdt een trein tussen Eisenach en Veilsdorf met meerdere haltes onderweg. Bij Eisenach maakt de Werra nogal een omweg. Het alternatief over de Rennsteig is vrij pittig. Er is elk uur een trein van Eisenach naar Bad Salzungen, tijdsduur een half uur.

Etappe 3 en 4

Van Meiningen kan Lichtenfels (via Coburg), incirca 2 uur bereikt worden. De trein rijdt elk uur en je moet 1 keer overstappen. Het traject van Bayreuth naar Marktredwitz is zwaar. Er gaat elk uur een trein, tijdsduur circa 1 uur.

Etappe 5

Van Marktredwitz kan je één keer per twee uur in Cheb komen. Van Cheb rijdt er elke twee uur een trein naar Praag met haltes in Marianske Lazne, Pilzen, Rokycany, en Horovice. Tijdsduur tot Praag ruim 4 uur.

Bij Praag zijn de plaatsjes Karlstejn (met camping) en Zadni Treban (met camping), Revnice en Cernosice goed te bereiken voor dagtrips naar Praag.

Speciale tickets in Duitsland
 • In Duitsland moet er € 4,50 voor de fiets worden betaald. Er zijn vaak mogelijkheden voor dagkaarten voor meerdere personen, Schönes Wochenende, en door-de-weekse Landeskarten. Deze kosten circa € 30,- 
 • De trein in Tsjechië is erg goedkoop, de fiets gaat mee voor minder dan één euro.

Vliegtuig

De fietser die met het vliegtuig terug of heen wil, kan als hij een handige zoeker is op de vele websites best een goedkope vlucht vinden.

Meer informatie over trein- en vliegreizen bij fiets-mee.nl en bij de Fietsvakantiewinkel.

Bus

 • Er is rechtstreeks busvervoer mogelijk naar Praag: Actief-in-Tsjechië of  Flixbus. Flixbus (Meinfernbus) heeft met ADFC afspraken gemaakt over goed fietsvervoer.
 • Fietsbus vanuit Nederland wordt aangeboden door de Fietsvakantiewinkel, 1x/14 dagen, alleen in juli en augustus.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie

GPS-track downloaden

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Extra informatie downloaden

Aanvullingen en opmerkingen

Download aanvullingen

Laatste wijzigingen op de route

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marjorie Kohlberg-Commandeur
  op 26 augustus 2022

  Afgelopen weken met veel plezier naar Praag gefietst. Leuke route, niet al te zwaar en Praag is prachtig en gezellig. Alleen de warmte speelde ons af en toe parten maar daar doe je natuurlijk niets aan. Wat ons in Tsjechië af en toe wel verbaasde is de ruime interpretatie van wat een fietspad zou kunnen zijn. We hebben van alles gehad tot aan – volgens ons dan – droge rivierbeddingen. Kortom, we raden deze route niet aan voor mensen met een racefiets met dunne bandjes.
  Via de aanbevolen route 3 en Limes weer een stuk richting Nederland gefietst. Was ook helemaal goed. De rest met de trein terug en dat ging goed al was het wel heel druk in de Duitse treinen.

 2. Hugo Verkley
  op 28 juli 2022

  Met veel plezier de voorbije weken naar Praag gefietst. Met mijn racefiets, dat prima te doen bleek met wat dikkere banden. Als iemand mij daarover vragen wil stellen, dan beantwoord ik deze gerust!

  Hartelijke groet,
  Hugo Verkley

  1. Jacob van der Vuurst
   op 3 januari 2023

   Hi Hugo,

   Ik was van plan om deze zomer op de racefiets naar Praag te fietsen via deze route. Adviseer je het om gravel banden te kopen of is het wel te doen op de 25mm banden?
   Ik hoor graag van je!

   Groetjes,
   Jacob

 3. Frans en Ellen Raijer
  op 3 april 2021

  Volg deze link naar ons reisverslag: Polarsteps: Fietsen naar Praag

 4. Afgelopen zomer toch ‘even snel’ op vakantie geweest. Naar Praag, via deze prachtige route. Achteraf gezien weet ik niet of het zo verstandig was om op de fiets te stappen voor een reis door 3 landen maar gelukkig is het allemaal goed gegaan. Ik had het voor geen goud willen missen. Kijk, als je benieuwd bent naar de verhalen en de foto’s, even op mijn blog voor het reisverslag.

 5. Ton van Oijen
  op 25 augustus 2020

  In de eerste drie weken van augustus samen met mijn vrouw gefietst naar Praag. Dank voor het samenstellen van deze fantastische route!
  Alle campings & hotels die wij wilden gebruiken waren open voor fietsers, alleen camping in Bad Karlshafen sanitaire voorzieningen problematisch (vanaf 20.00 tot ’s morgensvroeg gesloten). Verder bleek zelfbedieningspontje (alternatieve route bij Hamm / kaart 9) vanwege Covid-19 uit de vaart. Zie ook bij Opmerkingen.
  Volgens campinghouders dit jaar -zoals te verwachten- bijzonder weinig fietsters uit NL. Wij hebben geen andere fietser naar Praag gesproken. Voor wie nog wil gaan: DOEN!

 6. Henrik
  op 11 juni 2020

  De meesten van ‘ons’ fietsen naar Praag. Maar de route kan ook andersom worden gereden. Omdat ik 15 juni 2020 vertrek om naar Hamburg te fietsen en via de Elberadweg naar Praag, deel ik graag met jullie mijn ervaringen van de route andersom op Fietskriebels – Fietszomer 2020. Ik verwacht vanaf 6 juli uit Praag te vertrekken.

 7. Van Hecke Johan
  op 29 mei 2019

  Mijn indrukken en ervaringen tijdens de fietstocht naar Praag kan je lezen en bekijken op Voor wie graag fietst: Fietsen naar Praag
  Veel kijk- en leesplezier en wie weet wil je meteen vertrekken. Groetjes, Johan

 8. Petra en Rene
  op 16 februari 2018

  In de zomer van 2017 zijn we van Haarlem naar Praag gefietst. Van die reis hebben we een dagboek bijgehouden dat je kunt vinden op Arnhem- Praag van dag tot dag.
  Leuk detail: je kunt vanuit onze verhalen ook rechtstreeks doorklikken naar websites van campings en bezienswaardigheden. Altijd handig, toch?

 9. Roel Bosch
  op 4 september 2017

  In september 2017 ben ik vanuit Emmen via Praag naar Dresden gefietst. Mijn ervaringen staan op Fietstocht Praag. Hopelijk kan iemand er zijn voordeel mee doen.

 10. Hans van der Veeke
  op 24 januari 2017

  In 2014 zijn we van Wenen naar Praag gefietst en vervolgens naar huis via deze route (dus andersom).
  Je kunt het reisverslag hier vinden: Fietsvakantie 2014 – Wenen – Praag – Baflo

1 2