Langs de sporen van de Koude Oorlog

De route

Bijna 50 jaar lang was het IJzeren Gordijn een fysieke barrière in Europa. Ruim 10.000km, van de Barentszee tot de Zwarte Zee liep een muur van versperringen en soms zelfs mijnenvelden. De versperringen zijn opgeruimd, en op de meeste plaatsen bestaat er geen barrière meer. Maar de historie is hier en daar nog steeds zichtbaar in bewaard gebleven stukken muur, bunkers en wachtposten. Opdat wij niet vergeten….
Deze lange route voert door alle mogelijke landschappen, van arctisch tot subtropisch, van eindeloze bossen tot eindeloze graanvelden. Op veel plaatsen heeft de natuur 50 jaar lang zijn gang kunnen gaan, en dat leidde tot bijzondere, beschermde gebieden. EuroVelo geeft meer informatie: www.eurovelo13.com

Zwaarte

De route is nog lang niet geheel bewegwijzerd, maar er is voldoende documentatie beschikbaar voor de ondernemende fietser. En grote stukken zijn ook voor de minder ervarenen prima te doen, zeker het stuk van de oude Duits-Duitse grens, en verder naar het zuiden langs de grens van Oostenrijk met Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Echt zwaar wordt het nergens, wel verlaten (Finland) of nog niet al te verkeersveilig (Balkan).

Boekjes en andere documentatie

Bikeline is al vroeg begonnen met het in kaart brengen van met name het Duits-Duitse deel. Voor de route ten noorden en ten zuiden van Duitsland volstonden veel grovere (1:300.000) boekjes. Inmiddels is deze oude serie vervangen door meer gedetailleerde beschrijvingen (1:85.000), alleen voor Finland en het deel van de Balkan voorbij Hongarije is de schaal wat grover. Het nieuwe boekje voor dit laatste deel is in 2019 verschenen. Naar het noorden toe ontbreekt nog een boekje over Noorwegen (en daar is de route ook nog niet echt ontwikkeld). Voor dit deel is wat meer improvisatie nodig:

 • Noorwegen: het is maar een klein stukje van Kirkenes tot de Finse grens: E6 tot Neiden (40km), daar linksaf RV893 tot Finse grens (9km), in Finland wegnr 971
 • Finland: er is sinds begin 2018 een Bikeline-boekje 'Europa-Radweg Eiserner Vorhang Finnland Ostseekuste Baltikum Bikeline Fietsgids'. Schaal 1:120.000 en 1:400.000.
  Verder is er een website eurovelo13finland.blogspot.nl/p/home.html met kaarten (ook print), voorzieningen, en een kml-file voor download.
 • Rusland: ons advies is om dit land voorlopig maar over te slaan, neem de boot naar Estland.
 • Vanaf Estland is de route afgedekt met Bikeline-boekjes:
  • Europa-Radweg Eiserner Vorhang Ostseeküsten Radweg, Riga-Lübeck (1:85.000)
  • Europa-Radweg Eiserner Vorhang Deutsch-Deutscher Radweg Lübeck-Hof (1:85.000)
  • Europa-Radweg Eiserner Vorhang, Hof-Szeged (1:85.000)
  • Europa-Radweg Eiserner Vorhang 5: Sudost-Europa, Szeged-Schwarzen Meer (1:120.000) 

De Bikelineboekjes bieden via een code toegang tot gps-tracks.
Oostenrijk heeft inmiddels een website EuroVelo, hier is ook EuroVelo 13 te vinden.

10500 km
Kirkenes tot Zwarte Zee
3-6 maanden
Gedeeltelijk

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Finnland-Riga 
Riga-Lübeck
Lübeck-Hof 
Hof-Szeged
Szeged-Zwarte Zee

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. GPS-bestanden zijn verkrijgbaar op de website van de uitgever, met een code in de routeboekjes. Let op: de oudere boekjes (Tallinn-Riga en Hof-Zwarte Zee) hebben nog géén gps-code!

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.