Langs de noordgrens van het Romeinse Rijk

(route van Clemens Sweerman)
De grens (Limes) strekte zich uit vanaf de Noordzee bij Katwijk, langs Rijn en Donau tot aan de Zwarte Zee. De fietsroute biedt je een gids om op aantrekkelijke en relatief gemakkelijke manier dwars door Europa te fietsen naar Hongarije en Roemenië. De resten van de verdedigingswerken (wallen, forten en wachttorens) zijn op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig. Het Duitse deel van de Limes staat sinds 2005 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

De route

De natuurlijke grenzen (Rijn en Donau) vormen een ideale routekeuze. Langs zoveel mogelijk rustige wegen kom je langs fraaie stadjes en veel bezienswaardigheden.

Zwaarte

Tot aan de Karpaten (Roemenië) is de route niet zwaar. Het Karpaten-traject is pittig, maar leidt langs veel beroemde zeer oude kloosters, die zelf hoog op bergpieken liggen.

Boekjes

De route bestaat uit 3 delen:

Voor diegenen die vooral in het Nederlandse deel van de Limes zijn geïnteresseerd is er een "Deel 0" gemaakt, een uitgave van alléén het traject van Katwijk tot Xanten.

De boekjes hebben de volgende kenmerken

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst met indicatie van voorzieningen, deel 1 en 2 in beide richtingen beschreven, deel 3 alleen van west naar oost
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden en historische achtergrond van de Limes
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:100.000 (deel 1), 1:200.000 (deel 2) en  1:250.000 (deel 3)

3.360 km
Katwijk - Constanta
Vanaf 38 dagen
Stickers (ondersteunend)

Deel 1: Katwijk - Regensburg

In Nederland zijn vooral Romeinse fundamenten, gebruiksvoorwerpen en munten gevonden. In Duitsland is het wallensysteem in het landschap vaak nog zichtbaar. Een aantal Castella is met wachttorens gerestaureerd. In beide landen passeer je steden met Romeinse oorsprong. Rijn, Main en enkele kleinere rivieren bepalen het aantrekkelijke landschap en vormen een route die ook voor beginners goed te fietsen is. Wie de omgeving van Frankfurt wil mijden kiest voor de alternatieve route (met enig klimwerk) door de Taunus.

Cover Limes fietsroute deel 1

Kaart van Deel 1: Katwijk - Regensburg
1.000 km
Katwijk - Regensburg
Vanaf 12 dagen

Deel 2: Regensburg - Gyula

Of je nu kiest voor dit deel als voortzetting van de tocht naar het oosten of als op zichzelf staande Donau-fietsroute: dit stuk naar de Hongaarse Puszta is eenvoudig te fietsen over kleine wegen en fietspaden. Een alternatieve route langs het Balatonmeer (in één richting beschreven) is wat heuvelachtiger.

Kaart van Deel 2: Regensburg - Gyula
1.100 km
Regensburg - Gyula
Vanaf 14

Deel 3: Roemenië tot de Zwarte Zee

De hoofdroute doorkruist Transsylvanië, over de Draculapas naar de beroemde kloosters van de Bukovina en leidt door Moldavië naar de Romeinse havenstad Tomis, het huidige Constanta in de Donaudelta. Een routeverkorting die de kloosters niet aandoet, is in beide richtingen beschreven. De route heeft een totaal ander karakter dan deel 1 en 2. Met de bergketens van de Karpaten en enkele passen tot 1.250 meter, soms matig onderhouden wegen, beperkte en sobere voorzieningen, vereist dit deel een goede conditie. Roemenië is nog steeds een arm land met grote tegenstellingen en zonder luxe. De avontuurlijke fietser vindt echter uiteenlopende landschappen, een overwegend vriendelijke bevolking en een rijke -nog grotendeels authentieke- cultuur.

Kaart van Deel 3: Roemenië tot de Zwarte Zee
1.280 km
Gyula - Constanta
Vanaf 14 dagen
Clemens Sweerman

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Openbaar vervoer

Trein

 • In Duitsland kan men vanuit vrijwel alle grote steden aan de route de fiets tegen betaling meenemen in (inter)regionale treinen met een  ruime wagon waar men zelf ook in plaatsneemt. De vertrekstaten melden bij de betreffende treinen een fietssymbooltje en op het vertrekperron staat handig aangegeven waar de fietswagon ongeveer halt houdt. Vervolgens zelf in- en uitladen met losgemaakte bagage. Zitplaats en fiets worden meestal samen gereserveerd. 
 • De grens over gaat minder vlot in het 'verenigd' Europa van 2005: sinds de invoering van hogesnelheidstreinen (ICE) tussen Amsterdam-Arnhem-Keulen worden op deze verbinding geen fietsen meer vervoerd. De fietser moet uitwijken naar de 'Regionalexpress' met een uurverbinding over Mönchen-Gladbach-Venlo, de vier IC-treinen per dag over Bad Bentheim-Oldenzaal-Amsterdam, of eventueel het moderne boemeltje tussen Enschede-Gronau-Munster. En dat betekent één of meer keren overstappen.  
 • Redelijk goede treinverbindingen naar Regensburg, Passau-Wenen op vrij. za. en zo., waarop de fiets meegenomen kan worden. 
 • Binnen Hongarije reist men goedkoop en de fiets kan met de meeste treinen mee. De belangrijkste spoorverbinding loopt van Budapest Keleti Pu. (= ooststation!) naar Wenen waarop dagelijks enkele malen de fiets meegenomen kan worden (daarbuiten beslist de conducteur dit). 
 • Vanuit Wenen rijdt de NightJet nacht(slaap-)trein met fietsvervoer over Linz, Passau en Regensburg naar Düsseldorf, andersom gaat deze door tot Boedapest.
 • Overdag rijden interregiotreinen met fietsplaatsen over Regensburg, Neurenberg, Hannover (-Amsterdam). Of naar München en daar overstappen op de nachttrein naar Düsseldorf. 
 • ICE hogesnelheidstreinen nemen vrijwel geen fietsen mee, tenzij klein uit elkaar genomen en verpakt in een hoes.  [In steeds meer Duitse ICE's zijn aan de kop/staart fietscompartimenten voor wel 20 fietsen. red]
 • Dagtreinen met fietsvervoer over de grens rijden over de verbinding Düsseldorf-Köln-Venlo-Eindhoven en voor de zuiderlingen Köln-Aachen-Luik. 
 • Er worden flinke internationale kortingen gegeven, vooral als men met meerdere personen reist, en ook met een regio-dagkaart of een Schönes Wochenende Karte. In het weekeinde kan men in Duitsland, vooral met een groepje, een volle dag supergoedkoop reizen op een 'Schönes Wochenende' kaart van ca € 30,- mits men gebruik maakt van regionale treinen, dus met meer overstappen.

Fietsbussen​

Er zijn geen fietsbussen meer langs deze route.

Boot

Een heel aparte manier om van Budapest naar  Wenen te reizen gaat per draagvleugelboot over de Donau. In een halve dag raast men terug langs de stadjes van de heenweg, met een stop in Bratislava. Voor bagage boven 20 kg moet bijbetaald worden. Informeer vooraf steeds naar de nieuwe dienstregelingen met fietsvervoer, o.a. bij Treinreiswinkel en Fietsvakantiewinkel

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Route-App

Deze route is tegenwoordig ook als Route-App verkrijgbaar. Heel prettig en praktisch naast de fietsgids.


Klik hier om het filmpje beter te bekijken

De route-app kun je downloaden in App- of Playstore, zoek naar “Fietsvakantiewinkel”.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Ongeveer één keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Let op:
Wat de aanwezigheid van met name de b&b's of hotels uit het routeboekje betreft: of deze voorzieningen de pandemie overleefd hebben is ongewis, maar het is ondoenlijk om die allemaal nog dit jaar (2021) te checken. Geef bijzonderheden vooral door!

Voor fietsers die Limes 2, naar het Balaton willen fietsen: stuur foto's op en noteer bijzonderheden onderweg.
Gebruik je de Route-App, dan kan dat heel gemakkelijk!

Limes fietsroute: Deel 1

Opmerkingen bij 4e druk - 2017

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
15200,5!Valkenburgroute

De fietsroute over de Torenvlietslaan en langs de Romeinse mijlpaal en lopend langs de N206 is gestremd wegens uitbreiding van het wegvak. Heen: bij Mar. Postplein linksaf Mar. Poststraat blijven volgen, bij Hoofdstraat rechtsaf, rechtdoor over Voorschoterweg tot fp bij Rijnbrug.

Jan Risseeuw2021-06
812484!EldikrouteDe weg tussen de Oude Dijk en de Waalbandijk is gesloten voor autoverkeer, fietsers kunnen wel passeren. Jan Risseeuw2021-06
9142,563!OosterhoutrouteDe Waaldijk tussen Oosterhout en Nijmegen wordt van 31 augustus 2021 tot 31 december 2022 afgesloten voor alle verkeer (ook voetgangers), ivm de dijkverzwaring. Er is een omleiding door het dorp en Nijmegen Noord, die is goed aangegeven met borden.Ruud Geerts2021-08
1311221.5!MenzelenrouteBij kruising Bonningerstraße en de Heidestraße, rechtdoor op Römerweg ,route is hier omgelegd,komt vanzelf uit op route.Jan Risseeuw2021-08
1532,5198,5!Homburgroute

Het fietspad richting Homburg vanaf Baerl is bij de haven van Homburg afgesloten. Na bord → op volgende kruising ← aanhouden dit is Hochfeldstrasße deze uitrijden nu ← Friedrichstraße, bij km 35,96 → Rheinstraße, bij het eind ← Koningsstraße bij Homburger Kippendeponie km 36,2 kom je weer op de route. In de App route Limes staat de track al goed.

Vanuit Ashberg richting Homburg, bij Kippendeponie ← via Koningsstraße, Reinstraße, Friederichstraße en Hochfeldstraße tot tunneltje naar de Dammstraße aan het eind ← het dijkpad op, de route weer oppakken.

Zie kaartje (pdf, 529 kB)

Jan Risseeuw2021-08
1874,5 !Heerdtroute

Er zijn werkzaamheden aan de brug over de A52, fietsen is mogelijk, langs de bebakening naar beneden door het park, bij weg ← Schiesstraße rechtdoor tot Werfstraße bij Rheinallee ←  route vervolgen.

Zie kaartje (pdf, 382 kB)

Jan Risseeuw2021-08
1878 !HeerdtrouteDe route tussen Heerdt en Neuss is druk met vrachtverkeer.Jan Risseuw2021-08
2519141!KripprouteDe houten brug bij de monding van de Ahr is tijdelijk afgesloten voor al het verkeer (ivm de overstrommingen).Omleiding: 500 meter voor de brug het veer van Kripp naar Erpel nemen en 7,5 km later het veer nemen van Linz naar Kripp. Route vervolgen.Jan Risseuw2021-08
33126,566,5!KelsterbachrouteTunnel is afgesloten. Alternatief is in ontwikkelingPeter Jongh Visscher2020-09
4719416,5!Großenriedroute1 km heen na Großenried en 1 km voor Großenried zijn werkzaamheden . De omleidingsroute is voor fieters niet goed aangegeven voor auto's wel,Peter Jongh Visscher2020-09
488193,5!PfofeldrouteWegwerkzaamheden  omleidingsroute is goed aangegeven.Peter Jongh Visscher2020-09
4927175! WeißenburgrouteHoofdroute : 2km na Weißenburg heen of 2 km voor Weißenburg is een omleiding door werkzaamheden. De omleidingsroute is goed aangegeven.Peter Jongh Visscher2020-09
53119,583,5+PfraundorfChdHGoed pension Johann Ihrler Dorfstrasse 7 85125 Kinding  /Pfrandorf tel nr+49 8461433 . Peter Jongh Visscher2020-09 
55151,551,5!RiedenburgrouteBrug is afgesloten ,omleiding naar een burg verder is goed aangegeven.

Peter Jongh Visscher
 

2020-09

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Limes fietsroute: Deel 2

Opmerkingen bij 2e druk - 2009/bijdruk 2018

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
3817218,5!SzentendrerouteZie ook de aanvullingen (2019) Na het bruggetje km 172 in de aanvullingen gaat men nog steeds linksaf na 100m is er een splitsing met flauwe bocht na →, men komt hier zo te zien op een nieuw fietspad, halvewege het meertje ga je ← en kom je na 1,2 km weer samen met de oude route.Henk Vriend, Ton van der Laan2021-07
61111 !Szegedroute

In  de aanvullingen (2019) wordt hier gesproken over slecht wegdek; nu geheel gewijzigde route: km 111 rechtdoor (eigenlijk ietsjes schuin links) Joszef Attila Sugarut volgen (fietspad rechts van de weg) dit wordt Szent György tér. Na kruising van weg 43 wordt de route weg 47. Deze weg via fietspad volgen tot 400 m voor brug over Tisza. Hier eindigt fietspad. Brug over 400m na brug → en gelijk ←, deze weg komt weer uit bij de 47, dan op fietspad langs 47, na de rotonde wordt dit 472. Na 2 km tunneltje onder 472 door en aan de linkerkant verder. Na 2 km volg fietspad naar ←naast Ady Endre UT Hodmezovasarhely in. Na 1 km bij rotonde → en bij volgende rotonde←, fietspad links van de weg. Dit fietspad 600m volgen en je bent weer, op de hoofdroute kaart 46 km 38. Zie gecorrigeerd kaartje (pdf, 509 kB) De nieuwe route is in Cyaan aangegeven.

Henk Vriend, Ton van der Laan2021-07

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Limes fietsroute: Deel 3

Opmerkingen bij uitgave 2017

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiedatum
610 !ZdraptirouteEr is een begin gemaakt met de aanleg van een nieuwe weg. De fietser moet de oude weg (rechts aanhouden) blijven volgen. Henk Vriend2021-06

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Wij fietsten vorig jaar naar Wenen. We vonden het een schitterende tocht. Hier na te lezen: jeanetkees.waarbenjij.nu

 

Door nieuwe fietsreis wordt Limes-verslag niet rechtstreeks geopend. Makkelijker is om te gebruiken:  https://jeanetkees.waarbenjij.nu/reisverslagen/524001/op-de-fiets-naar-wenen/1

 

In juli 2019 vanuit Budapest naar huis gefietst. Schitterende ervaring. Lees ons blog https://hanzie54.blogspot.com/ van 3 juli tot 31 juli

Tussen 15 Juli en 21 Oktober gefietst van Amsterdam naar Constanta via de Limes route en terug naar Boedapest via de Donau route. Als laatste een paar dagen "uitgerust" in de Po Delta. Het was een genot om de route te fietsen en Europa langzaam te zien veranderen. Leuk was het om door zoveel verschillende landen te reizen. Hoewel vooral in Roemenie de automobilisten niet veel rekening houden met fietsers (ze kennen het verschijnsel vakantiefietsers niet) is het een mooi land om door heen te fietsen. Soms zijn de afstanden als je niet (wild) kampeert behoorlijk groot. Zie hieronder op Polarsteps een overzicht van hoe we gefietst zijn en wat we dagelijks tegengekomen zijn.
https://www.polarsteps.com/HaroldHulskers/1477363-all-the-way-to-the-black-sea

Harold Hulskers en Lanny van der Heijden

Wat een fantastische ervaring, heen èn terug!

In juni 2019 gefietst tot Rothenburg ob dem Tauber. Prachtige route met veel afwisseling, zelfs in het Ruhrgebied fiets je nog steeds door veel groen. Het eerste gedeelte staat de route vooral in het teken van de Romeinen, na Xanten werd dat steeds meer onzichtbaar, maar voor ons waren vooral mooie oude stadjes afgewisseld met niet saai wordende natuur het belangrijkste en aan die verwachting is volop voldaan. 
De beschreven route is duidelijk, maar lezen en fietsen gaat op de best drukke fietspaden niet goed samen. Daarom hadden we dan ook de track gedownload. Die loopt echter erg achter op de routewijzigingen, waardoor toch het boekje leidend moet zijn. Vonden wij erg vervelend. Misschien een idee om ook de tracks te updaten met een nieuwe uitgave? Een oplossing bleek wel domweg de Duitse routebordjes te volgen, die kwamen verbazend identiek overeen met de Limesroute. Eerst de Rheinradweg, daarna de Mainzradweg. Kort stukje boekje gevolgd en daarna de route van het Liebliches Taubertal. Toen dat duidelijk werd hebben we het boekje vooral gebruikt als naslag voor overnachtigen en algemene omgevingsinformatie.

Volgend jaar verder, we zijn benieuwd waar we dan uit gaan komen en hebben er nu al zin in!

Hoi Karin, wij gaan deze zomer het 1e gedeelte fietsen van de limesroute. Ik mis vaak nog om te lezen hoe mensen weer terug komen naar Nederland...trein, huurauto of id. Kan jij mij vertellen hoe jullie terug gekomen zijn?
Alvast bedankt.

Hartelijke groet, Magreet

Beste lezers,

Twee opmerkingen over de limesroute:
De gpx is niet altijd correct en soms verouderd waardoor je op de grote weg rijdt en niet op het fietspad. Aanrader is om via http://bayerninfo.de/rad de route te controleren, waardoor je goede zekerheid hebt welke duitse fietsroutebordjes je rustig kan volgen.

We hebben goede ervaringen met het terugvliegen met de fiets, vaak sneller en vaak goedkoper. Daarnaast veel minder gedoe met overstappen.

Veel plezier

ik heb de Limes route van Nijmegen tot en met Wenen gefietst in juli 2019 en ben terug gegaan met de FlixBus. Wel een paar dagen eerder boeken ivm prijs en plaats fiets reserveren, want die kan niet altijd mee. 

Wij zijn al twee keer met de nachttrein van en naar Wenen (vanaf Dusseldorf) gegaan. Relaxed reizen. Te boeken bij Treinreiswinkel.

Wij hebben, toen we een aardige inschatting konden maken tot waar we zouden komen, in Bonn treinkaartjes gekocht. Viel niet mee, de beambte heeft zeker een half uur gepuzzeld omdat de fiets met zitplaatsen al weg waren. De oplossing bleek het los te boeken, dus fietsen en zitplaatsen apart. Treinreis ging goed. Aansluiting in Venlo was niet haalbaar, maar dat wisten we al bij het boeken. Maar eenmaal in Nederland is het appeltje eitje en kom je altijd wel thuis.

Het eerste deel van deze route solo gefietst van Bunnik tot en met Regensburg, in twee etappes (Bunnik-Keulen september 2016 en Keulen Regensburg een jaar later).

Leuke route met verrassend veel vrije fietspaden en goed bereidbare onverharde weggetjes. Ik heb het Taunus alternatief gekozen, om de grote steden Mainz en Frankfurt te ontwijken, en om uit te proberen hoe klimmen gaat op mijn ligfiets. Dat was pittiger dan ik dacht, maar te doen, nergens hoeven lopen. Het alternatief kostte meer tijd dan ik verwachtte, vanwege de vele onverharde weggetjes, waardoor afdalen ook langzaam ging. Wel erg mooi, en met de meest tastbare overblijfselen van de Limes.  Ik heb de meeste tijd gekampeerd. Omdat het weer niet goed was (erg koud voor de tijd van het jaar), en buiig, waren sommige campings al min of meer gesloten, hou daar rekening mee! Slechts een keer heb ik overigens echt een alternatief hoeven zoeken). De camping in Detwang, bij Rothenburg, was gezellig, verder was ik de enige fietskampeerder, of zelfs de enige kampeerder, zonder veel aanspraak. Op de fietspaden langs de Main en Almuhl veel (oudere) duitse dagjesfietsers met electrische fietsen, verder rustig.

Af en toe heb ik gekozen voor een alternatieve lokale route, die vaak overlappen, en soms net andere keuzes maken, langs een dorp, of , zoals in de Erf / Erfa Vallei vanaf Miltenberg een onverhard bosweggetje  met veel korte klimmetjes in plaats van de (rustige) hoofdweg. Die waren te zien op mijn GPS (heb de open cycle map gebruikt)

Voor een foto verslag zie mijn Album op Flickr of op de kaart

Op 20 agustus 2016 begonnen wij aan een in onze ogen groot fietsavontuur!
​Drie studentes die net hun bachelor hadden afgerond en alvorens aan een master te beginnen toch nog graag even iets anders wilden doen. Fietsen naar de Zwarte zee, gewoon heel Europa door, van west naar oost, dat klonk ons geweldig in de oren.
Via het wereldfietsers forum wisten we goedkoop alle 3 de route boekjes, enigszins verouderd maar dat mocht de pret niet drukken, op de kop te tikken.
Eenmaal terug thuis kijken wij terug op een geweldig avontuur! De route is erg variërend; langs rivier, door bos, door de stad, over dijken, over een vlakte, door de heuvels en uiteindelijk langs de zee.
Vooraf lazen wij veel negatieve ervaringen van fietsers met fietsen in Roemenië, zodoende passeerden wij met enige angst maar ook voldoende optimisme de Hongaarse/Roemeense grens. We hadden ons voorgenomen dat als het echt onverantwoord was om daar te fietsen we dat ook gewoon moesten toegeven en een alternatief zouden bedenken. We geven eerlijk toe, het eerste stuk  na de grens passage was druk met veel vracht verkeer, maar al snel werd dit beter, veel beter!
Uiteindelijk vonden wij het fietsen in Roemenië geweldig, en  zijn wij van mening dat als je stopt bij de grens van dit prachtige en ongerepte land je juist het mooiste en meest avontuurlijke deel van de route aan je voorbij laat gaan.
In Roemenië hebben wij in tegenstelling tot de andere landen vrijwel elke nacht wild gekampeerd, ook een aantal keer bij mensen in huis mogen slapen omdat ze het onverantwoord vonden om ons buiten te laten slapen. De mensen zijn vriendelijk en erg gast vrij, wij hebben geen enkele negatieve ervaring gehad in dit land.
Eenmaal aangekomen in Constanta besloten wij ons avontuur nog niet ten einde te brengen en door te fietsen naar Bucharest om uiteindelijk vanuit daar met de trein terug te reizen naar Nederland.

Kortom; ga de uitdaging door de heuvels van Roemenië aan, er is daar zoveel moois om te zien en te ervaren!

Tijdens onze reis hebben wij via facebook een soort van blog bijgehouden, voor diegene die daar in geïnteresseerd zijn: www.facebook.com/adventurebybike

Dag Annelotte,

Ik lees hier over jullie Limesfietstocht, die ik graag in mei volgend jaar wil maken. Zou je iets meer willen vertellen over jullie treinreis met fiets retour Nederland? Ik vind daar weinig informatie over.

Bij voorbaat dank en met hartelijke groet,

Jos

 

In de zomer van 2015 hebben we de Limes gefietst van Katwijk tot Wenen. Aansluitend zijn we nog doorgefietst naar Bratislava. We hebben een dagboek bijgehouden dat je kunt vinden op www.wegopdefiets.nl/limes-route-van-dag-tot-dag 

Fietsvakantie 2010: Zevenaar - Wenen

2012-06.
Ik heb vorig jaar geprobeerd de complete Limes route tefietsen. Dus ook deel drie ... Dit is door de huidige verkeersdrukte, snelheid en asociaal rijgedrag in Roemenië absoluut onverantwoord om te doen. Ik zou NIEMAND aanraden deze route te fietsen door Roemenië.
EN... Na deel 1 en 2 gefietst te hebben is het in verhouding met de landen ervoor ook nog een grote teleurstelling.
Ikzelf heb de route door Roemenie totaal omgegooid om nog wat over rustige wegen te kunnen fietsen. Waarbij ik soms over zand/grindpaden kwam en soms over
vers gelegd asfalt, (Met de Europese subsidieborden er nog naast)
Roemenië is een prachtig land. Maar leent zich meer voor fietstochten door selectieve streken. Om bij Constanca te komen ontkom je er niet aan de drukke wegen.
Ik ben wel wat gewend. En dit was niet leuk...

beste Walter

ik zie dat de Limesroute door Roemenië niet verantwoord is maar is het doebaar om (redelijk) veilig door Roemenië te fietsen als je je eigen weg zoekt over selectieve wegen? want ik ben samen met een vriend van plan om naar Boekarest te fietsen. 

Gr Thijs

Je neemt je voor in de richting van of naar Boekarest te fietsen, ik raad je aan een goede kaart te kopen (Fietsvakantiewinkel) die de B-wegen goed weergeeft. (Voorlopig moeten we het nog doen met 1: 300.000). B-wegen in Roemenië zijn de zgn "Alte drumuri principale" en de "Alte strade". Vanaf Gyula (= begin Limes deel 3) rijd je dan over zo'n Alte strade. Dit zijn doorgaans asfaltwegen en in goede staat. Wegen met de classificatie Alte drumuri zijn over het algemeen klei- en zandwegen. Die kun je wel nemen als het op of daags voor je komst aldaar niet heeft geregend. Kuilen kunnen zich voordoen en vol water, waar je door moet en tot je trapas in het water raakt. Het wordt dus ff puzzelen voor je als je naar Boekarest wil fietsen.
Mijn ervaring is dat je van Gyula >  Abrud > Alba Julia goed en veilig kunt fietsen. Ik zou na Alba J kiezen voor de richting Blaj richting Medias tot aan Copsa Mica. (Saksisch gebied, "Siebenburgen"). Dan naar het zuiden naar Sibiu (pracht stad), naar Medias, Agnita, Carta en Cartisoara. Hier begint de Trans Fagarasan.
www.climbbybike.com
Vijf uur fors klimmen, naar Balea Lac. Dit is het hoogste punt van de Karpaten. (Je moet hier vóór 15 augustus zijn, daarna kan de pas door sneeuwval gesloten zijn en moet je via dezelfde weg terug). 
Balea Lac verlaat je weer via een donkere tunnel (niet verlicht) en fiets je in zuidelijke richting, naar Curtea de Arges  en naar Pitesti. Vanaf hier heb ik geen fietservaring. Je zou richting Bradu kunnen gaan > Negrasi en vanaf Poeni richting Boekarest.

Vermijd de E-hoofdwegen! zoals bijv die van Cisnadie > Rimnicu Valcea. Zoals altijd, zorg als fietser ervoor dat je opvalt in het verkeer.
Succes, ik hoor graag jouw ervaringen.

Dag Thijs, de respons die je leest over de Limesroute is gedateerd. In Roemenie verbetert de infrastructuur meer en meer, waardoor vele B-wegen zijn ontlast.
Ik heb de route twee keer gefietst en er zijn gedeelten die druk zijn. Waar mogelijk zal daarvoor naar een alternatief worden gezocht, dit jaar. Europafietsers verwacht komend jaar een nieuwe versie Limes 3 te kunnen presenteren. Op je overige vragen zal ik rechtstreeks reageren.  

Wij hebben dit jaar de Limesroute gefietst. Nou ja , we zijn in Roemenië in de plaats Roman gestopt vanwege het verkeer. Onze bevindingen: We hebben genoten van een mooie tocht. Vooral na Boedapest maak je meerdere keren mee dat de camping niet meer bestaat. Helaas hebben we daar ter plekke geen aantekeningen gemaakt, maar we hebben meerdere malen gezocht en kwamen erachter dat de camping niet meer bestond. Als je tegen iemand verteld dat je naar Roemenië gaat, krijg je allerlei waarschuwingen. Lees je het boekje, dan vind je hierin min of meer dezelfde waarschuwingen. Wij hebben alleen maar eerlijke en vriendelijke mensen ontmoet. Niet het volk en de loslopende honden zijn het probleem, maar het verkeer!! Op de N-wegen fiets je nog redelijk veilig, want dan is er naast de witte lijn nog een soort van vluchtstrook van 1 meter. Op alle andere wegen, die net iets breder zijn dan twee auto’s en geen vluchtstrook hebben, moet je elke keer maar hopen dat het goed gaat.Vanaf het moment dat je de Karpaten verlaat en vanaf het plaatsje Marginea (blz. 19 boekje 3) waar je rechts omlaag richting Solca fietst is er heel veel verkeer en ook vrachtverkeer op de weg. Roemenen nemen geen gas terug en wijken nauwelijks voor een fietser uit, passeren je regelmatig met 100 km op nog geen meter afstand van je. Na anderhalve dag fietsen in dit verkeer in combinatie met kruisjes met foto’s langs de weg, hebben we eigenlijk van het een op het andere moment besloten te stoppen en ons leven niet te wagen. Roemenië verdient toerisme: de mensen zijn aardig, betrouwbaar. Het land is prachtig, je hebt veel te zien en alles is heel goed betaalbaar. De pensions, waarin wij geslapen heb ben,zijn van uitstekende kwaliteit en doen niet onder aan een Nederlandse B&B, maar gezien de economische groei van het land, en daarmee het groeiende verkeer, zal het niet verantwoord meer zijn de huidige Limesroute binnen nu en 5 jaar te fietsen. De terugreis: Op stations verkoopt men kaartjes voor de passagiers en hoe je je fiets in de trein krijgt moet je op het perron bespreken met machinist of conducteur, maar in principe kunnen fietsen niet met de trein mee in Roemenië. Het was een heel gedoe, zowel van Roman naar Boekarest als wel van Boekarest naar Wenen. Gelukkig hadden we een slaapcoupé van drie personen voor onszelf besproken en konden we de fietsen na veel wringen en draaien, sturen los, uiteindelijk in de slaapcoupé plaatsen. De Duitse conducteur was zo aardig om ons hierbij te helpen en geen extra kosten in rekening te brengen, maar we raden je echter aan om vanaf de Hongaarse grens je deur gesloten te houden, want toen de Hongaarse conducteurs onze fietsen zagen moesten we direct 10 euro bijbetalen. Advies: Laat het idee Limesroute los en maak een fietsvriendelijke route door Roemenië. Wij zullen de eerste zijn die hem opnieuw gaan fietsen.

Met veel plezier hebben wij vorige maand een deel van de Limes fietsroute gefietst. We zijn thuis in Enschede gestart en via LF-routes naar Kleve gefietst waar we de Limesroute opgepakt hebben. Vanaf Koblenz hebben we het alternatief door het Taunusgebergte gefietst, erg mooi! Ook de rest van de route tot aan Wenen vonden we erg mooi met weinig drukke wegen. Alleen het stuk door het Ruhrgebied viel ons erg tegen. Veel (lelijke) industrie, erg druk en de route door de grote steden is soms lastig te vinden. Zeker omdat in de route aangegeven staat dat deze heel goed met kinderen te fietsen is. Wellicht is het een idee om hierover een opmerking in de tekst te plaatsen met de suggestie om vanuit Nederland de trein naar Keulen of Koblenz te nemen als men het Ruhrgebied wil vermijden. Wel vonden we het kaartmateriaal in het boekje erg tegenvallen. In deel 1 zelfs nog kaartmateriaal uit 1992! Zelfs in de nieuwe druk van deel 2, die nota bene net uit is, is kaartmateriaal uit 1998 opgenomen. Dat is al ruim 10 jaar oud! Wanneer we hier en daar de weg vroegen, werden we meerdere malen voor gek verklaard dat we met zulke oude kaarten fietsen ("Immer die Holländer!"). Als de routebeschrijving op sommige plekken voor ons niet helemaal duidelijk was konden we niet terugvallen op de kaart om de weg te vinden, er zijn veel wegen bijgekomen. Hopelijk is het mogelijk om in de nieuwe druk van deel 1 actueler kaartmateriaal op te nemen of op z'n minst een opmerking te plaatsen dat het kaartmateriaal slechts ter illustratie is en suggereren om up-to-date kaarten aan te schaffen. Ondanks alle wijzigingen hebben we genoten van de route en zijn we van plan volgend jaar de route te vervolgen verder oostwaarts!