Spring naar content

Ring 2

Langs de grote rivieren van Europa, 2.900 km

Rondje grote rivieren

Ring 2 ligt op 600-800 km van Nederland en volgt de grote rivieren door Midden-Europa: Loire, Rijn, Donau, Saale en Elbe. Er moet hier en daar wel geklommen worden om van het ene rivierdal naar het andere te komen, maar over het algemeen zijn de routes gemakkelijk. De route is erg gevarieerd en gaat langs steden en door stille natuurgebieden. De rivierdalen van de Naab en de Saale zijn daarbij wat ruiger maar ook erg mooi.

De route, van west naar oost

Dit eerste deel van Ring 2 valt grotendeels samen met EuroVelo 6, Atlantische Oceaan naar Zwarte Zee. EV6 volgt nauwkeuriger de Loire, onze routeboekjes bieden je meer afwisseling.

We vervolgen met bewegwijzerde Duitse fietsroutes:

 • Naab-route (210 km), van Regensburg naar de bron van de Saale
 • Saale-Radweg (410 km), langs de Saale tot de monding bij Barby in de Elbe
 • Elbe-Radweg (550 km), van Barby via Magdeburg naar Hamburg en Cuxhaven aan de Noordzee

Praktische informatie

Van de meeste trajecten zijn gps-tracks beschikbaar, zie voor details de diverse routepagina’s.
Onze webwinkel heeft een overzicht van de boekjes bij elkaar gezet. Kijk ook bij de diverse deelroutes op de website. Daar vind je nog meer informatie en de benodigde brochures.

Eigenlijk overal zijn er voldoende onderkomens te vinden, zowel voor kampeerders als voor mensen die een bed prefereren. In het verre voor- en naseizoen is er wel veel dicht en in het hoogseizoen moet je vaak 1 of 2 dagen van te voren logies zoeken en reserveren. Ook rond Pinksteren kan dit nodig zijn.

 • In Frankrijk is de fiets niet altijd even gemakkelijk in de trein mee te nemen. Het is ook lastig om van Nederland in Frankrijk te komen. Er moet vaak worden overgestapt, maar uiteindelijk is bv. Tours of Orléans wel te halen in één dag. Hetzelfde geldt voor andere plaatsen langs het Franse traject.
 • Er zijn met regionale treinen ook mogelijkheden om deelstukken van de route met trein te overbruggen. Meer info: Franse spoorwegen of fiets-mee.nl
 • Er is geen nachttrein rechtstreeks vanuit Nederland, maar wel dagtreinen vanuit Münster en Düsseldorf. Nachttreinen rijden van Düsseldorf naar München en Passau, dus niet meer naar Basel.
 • In Duitsland zijn er veel mogelijkheden: In regionale treinen kan de fiets bijna onbeperkt worden meegenomen.
 • Op de grotere trajecten (met IC treinen) zijn er bijna altijd wel wagons met fietsplek, meestal is reserveren verplicht of aan te raden. Zo kom je redelijk gemakkelijk in Regensburg (vanuit Münster).
 • Goede startplaatsen zijn Düsseldorf (vanuit Venlo te bereiken) en Münster (vanuit Enschede te bereiken).
 • Voor Stendahl (vlak bij Magdeburg) kan de IC Amsterdam – Berlijn goed gebruikt worden (3 x per dag).
 • Vanaf Bremen kan via Leer Nieuweschans bereikt worden.

Wat zijn ringroutes?

Ringroutes zijn door Europafietsers bedacht om verschillende routes aan elkaar te verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld langs de ene route Nederland uit fietsen, en via een verbinding langs een andere route terugkomen. Of je combineert op een andere manier: de Ringen bieden een grote variatie aan mogelijkheden. Ringen liggen als cirkels om Nederland met elke volgende ring op grotere afstand. Niet alle delen van de Ringen zijn routes van Europafietsers, soms is er alleen maar een aanbeveling voor kaartmateriaal. Ze zijn wel allemaal door ervaren vrijwilligers gefietst.

Routeboekjes bestellen

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *