Spring naar content

EuroVelo 15, Rijnroute

Van bron tot monding van Europa’s mooiste rivier

 • Afstand: 1.250 km
 • Andermatt – Hoek van Holland
 • Duur: 15-20 dagen
 • Bewegwijzerd: ja

Victor Hugo wist het al: “De Rijn combineert alle goede eigenschappen die een rivier kan hebben: de snelle stroom van de Rhône, de breedte van de Loire, de rotsen van de Maas, de meanders van de Seine, de schitteringen van de Somme, de historische herinneringen van de Tiber, de koninklijke waardigheid van de Donau, de mysterieuze invloed van de Nijl, de gouden stranden van de schitterende rivieren van de Nieuwe Wereld, de geesten van een of andere Aziatische stroom”.

De route

Al 2.000 jaar vormt de Rijn een culturele en economische verbinding tussen de Alpen en Noord Europa. Je vindt een prachtige afwisseling tussen rivierlandschap en schilderachtige steden en dorpen, waarvan sommige op de UNESCO Werelderfgoed lijst staan.

De webpagina van EuroVelo 15 geeft meer wetenswaardigheden.

Praktische informatie

De Rijnroute volgt één van de langste rivieren van Europa en is geschikt voor fietsers van alle leeftijden en conditionele vaardigheden. Vaak kun je kiezen langs welke oever je de rivier volgt.

Het Zwitserse deel van de Rijnroute vormt ook een stuk van Ring 3 van het Fietsweb, en is daar in meer detail besproken. Dit stuk is zwaarder dan het deel langs en door Duitsland. De langste klim, de Oberalppas, kan eventueel met een treintje worden overwonnen. Ook verderop in het Zwitserse Rijndal is de trein mogelijk. Deze treintjes zijn ook te gebruiken voor onbegeleid bagagevervoer.

 • De route is geheel bewegwijzerd, en er bestaan ook routeboekjes van Bikeline.
 • GPS is verkrijgbaar via een code in deze boekjes.
 • Er zijn ook andere gidsen, zie deze link.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekjes bestellen

Meer informatie

GPS-track downloaden

 • Deze route is niet van Europafietsers. GPS-bestanden zijn verkrijgbaar op de website van de uitgever, met een code in de routeboekjes

Route App

Het Duitse deel is ook verkrijgbaar als Route-App.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Gerrit Antonides
  op 4 augustus 2022

  Van Rhenen naar Koblenz gefietst. Tot aan Duisburg zijn de fietsknooppunten behulpzaam, daarna is de bewegwijzering volstrekt onvoldoende (en ook geen knooppunten meer). Van Duisbug naar Keulen is erg weinig van de Rijn te zien.
  Eenmaal bij de Rijn zijn de Eurovelo15 bordjes goed te zien, maar zodra de route ervandaan gaat laten de wegwijzers je in de steek. De brug over de Aar is dicht (er staat opeens een hek) en er moet flink worden omgereden zonder enige aanwijzing.

  1. n. van Dijk
   op 22 april 2023

   Beste Gerrit,
   Het hek stond en staat (?) er omdat er bruggen en hele stukken dorp zijn weggevaagd met de overstromingen vorig jaar. De avontuurlijke fietser zoekt zijn weg, via een ommetje, in dit geval luttele km’s. Beseffende dat de Aartal bewoners eerst andere problemen op dienen te lossen.
   Voor de rest kwam ik in het Ruhrgebied ook her en der voor vraagtekens te staan.

  2. Harry Kanis
   op 19 maart 2023

   Beste Gerrit,

   Heb je ook gebruik gemaakt van de GPX? Dat maakt het vaak eenvoudig en ben je ook niet de hele vakantie aan het zoeken.