Deze route maakt deel uit van: Overige routes Duitsland Alpenlanden Italië Ring 4

De route

Fietsen naar Rome…het is eigenlijk net als fietsen naar Santiago: een prachtige route en een spiritueel doel er bij. Er is onderweg naar Italië al heel veel te zien: dat kan een vakantie op zichzelf vormen. In Italië zullen velen al die hele oude steden willen bezoeken, die niet voor niets zo beroemd zijn.

  • Deel 1 - 1080 km brengt je over zeer rustige, vaak autovrije wegen via Duitsland tot de voet van de Alpen bij Garmisch-Partenkirchen
  • Deel 2 - 580 km voert door de Oostenrijkse naar de Italiaanse Alpen. De voornaamste passen (Buchener Höhe en Reschenpas) zijn niet moeilijk. Zonodig bieden trein of bus met fietsvervoer een alternatief. Voor de berggeiten is er een 'sportief alternatief' met meer klimwerk. Onderweg is veel natuur, stedenschoon en afwisseling. De route volgt veel vrijliggende fietspaden. Eenmaal afgedaald is er een keuze tussen routes over Verona of over Venetië naar Ferrara.
  • Deel 3 - 500 km kent ook enkele varianten. De hoofdroute loopt via Ravenna en Assisi naar Rome. Deze route is zo licht mogelijk gehouden, ook al blijven er genoeg hoogtemeters te overwinnen. De pittige Toscane-route via Bologna, Florence en Siena is aanzienlijk zwaarder en voorbehouden aan fietsers die niet opzien tegen het nodige klimwerk. De beloning in de vorm van prachtige landschappen en uitzichten is echter groot.

Alles is in beide richtingen beschreven.
Let op: vanaf de 4e druk (2016) is de route flink gewijzigd met een nieuwe overgang van de Alpen. Oudere drukken sluiten niet meer aan! Op de website van de maker (zie hieronder) is een verbindingstraject te vinden.

Zwaarte

Deel 1 is niet moeilijk, behalve wat klimmen over de Schwäbische Alb. Deel 2 is zwaarder, met diverse beklimmingen in Alpen. Deel 3 hangt de zwaarte af van de gekozen variant, maar is nergens eenvoudig te noemen.

Aanvullingen, GPS en overige informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de maker: www.reitsmaroutes.nl
Er bestaat een tweede -even gewaardeerde- westelijker route naar Rome van een Nederlandse samensteller: Benjaminse (Fietsen naar Rome). Op verschillende punten in Italië zoals Florence, Siena, Assisi kan er van route gewisseld worden.

Ook is er een, beknopt beschreven, historische route van de Groningse pelgrim Emo. Zie hiervoor: Emo's Reis

Boek en kaart 

Naast de 3 boekjes is een overzichtkaart van de doorkruiste gebieden handig, maar niet strikt noodzakelijk.

2.150 km
Amsterdam - Rome
4 tot 6 weken
Hans Reitsma

Openbaar vervoer

Het openaar vervoer is vanaf Nederland tot ne met Zwitserland goed in orde, met heel veel fietsvervoersmogelijkheden. In Italië houdt dat een beetje op. Wat voor fietsers wél handig is, is een city-night trein van München naar Rome v.v. met fietsvervoer.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

De reis van mijn leven. In 2015 heb ik met twee vrienden de gehele route via Assisie gereden. In 2018 vanaf Trento het laatste stuk via Toscane gedaan. Beide routes waren fantastisch. De route is perfect beschreven en je komt op plekken die de meeste toeristen nooit zien. Zonder meer een aanrader. 

Alweer een tijd geleden (2013) maar voor herhaling vatbaar. De Reitsma-routes zijn ècht geweldig. Vooral de keuze voor auto luwe routes door de mooiste gebieden zonder grote stukken "om" te rijden.
De boekjes zijn hun prijs zoveel meer dan waard. Alle info die je nodig hebt. Waar zitten de slaapplaatsen (campings B&B etc).
Goede beschrijving en info over de dagelijkse routes, die je zelf in kan delen. Duidelijke kaartjes, info over omgeving, kortom ik raad dit iedereen aan! Het was mijn eerste grote fietstocht en de boekjes van Reitsma maakten het alsof ik met een ervaren vriend onderweg was. 
Een reisverslag kan je lezen op fietsendschaap.waarbenjij.nu

Bezoek zowiezo Reitsma's site!!