Deze route maakt deel uit van: EuroVelo Alpenlanden Duitsland Frankrijk

Van bron tot monding van Europa's mooiste

De route

Victor Hugo wist het al: "De Rijn combineert alle goede eigenschappen die een rivier kan hebben: de snelle stroom van de Rhône, de breedte van de Loire, de rotsen van de Maas, de meanders van de Seine, de schitteringen van de Somme, de historische herinneringen van de Tiber, de koninklijke waardigheid van de Donau, de mysterieuze invloed van de Nijl, de gouden stranden van de schitterende rivieren van de Nieuwe Wereld, de geesten van een of andere Aziatische stroom”.
Al 2000 jaar vormt de Rijn een culturele en economische verbinding tussen de Alpen en Noord Europa. Je vindt een prachtige afwisseling tussen rivierlandschap en schilderachtige steden en dorpen, waarvan sommige op de UNESCO Werelderfgoed lijst staan.
De webpagina van EuroVelo 15 geeft meer wetenswaardigheden.

Zwaarte

De Rijnroute volgt een van de langste rivieren van Europa en is geschikt voor fietsers van alle leeftijden en conditionele vaardigheden. Vaak kun je kiezen langs welke oever je de rivier volgt. Het Zwitserse deel van de Rijnroute vormt ook een stuk van Ring 3 van het Fietsweb, en is daar in meer detail besproken. Dit stuk is zwaarder dan het deel langs en door Duitsland. De langste klim, de Oberalppas, kan eventueel met een treintje worden overwonnen. Ook verderop in het Zwitserse Rijndal is de trein mogelijk. Deze treintjes zijn ook te gebruiken voor onbegeleid bagagevervoer.

Boek en gps

De route is geheel bewegwijzerd, en er bestaan ook routeboekjes van Bikeline.
GPS is verkrijgbaar via een code in deze boekjes.

1250 km
Andermatt-Hoek van Holland
15-20
Ja, EuroVelobordjes

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Ring 3 (valt samen Andermatt-Bodensee)
Ring 2 (valt samen Schaffhausen-Basel)
Fietsen naar Rome (Basel)
Reitsma’s Route naar Rome (van Mannheim tot Koblenz)
Limes fietsroute (diverse plaatsen tussen Mainz en Wijk bij Duurstede)
Ring 1 (Koblenz)
Hanzefietsroute (Keulen)
Fietsen naar Praag (van Wesel tot Millingen)

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Deel 1, Andermatt-Basel
Deel 2, Basel-Mainz
Deel 3, Mainz-Duisburg
Deel 4, Köln-Hoek van Holland

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. GPS-bestanden zijn verkrijgbaar op de website van de uitgever, met een code in de routeboekjes

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Beste mensen,

zojuist thuis van het traject Brussel - Basel (CH). Enkele opmerkingen in telegramstijl