Spring naar content

Oost-Europa

Naast de fietsroutes op deze website, zijn er ook andere routes die in of door Oost-Europa lopen. En er zijn handige websites waar je meer informatie vindt over routes plannen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Aanbevolen routes

Hieronder vind je een overzicht met goede fietsroutes die in of door Oost-Europa lopen. Deze routes zijn in het Nederlands beschreven, of vormen een schakel in ons netwerk ‘Fietsweb’. Van al deze routes vind je meer informatie op de betrokken pagina van onze website.

Limes fietsroute

Fietsroute dwars door Europa naar Hongarije en Roemenië. De resten van de verdedigingswerken (wallen, forten en wachttorens) zijn op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig.

EuroVelo 13, IJzeren Gordijn

Route langs de sporen van de Koude Oorlog, door alle mogelijke landschappen.

Ring 3

Door Europa’s mooiste bergen, heuvels en dalen. Geschikt als verbinding tussen diverse routes maar ook voor langere tochten.

Andere routes

Tsjechië

  • Tsjechië heeft een goed netwerk van bewegwijzerde fietsroutes. In steden is het wel eens lastig zoeken, maar over het algemeen zijn de wegwijzers goed te vinden. De routes zijn ingetekend op de kaarten van SHOcart. De serie 1:100.000 voldoet, 1:60:000 is handig in stedelijk gebied.
    Let wel op: er zijn soms routes die wel op de kaart staan, maar in de praktijk niet of nauwelijks zijn aangegeven.
    Op internet is een goede website www.mapy.cz. De kaart kent diverse lagen die je kunt kiezen door linksboven “change map” aan te vinken. De versie ‘Tourist’ toont de fietsroutes met nummer, mits je voldoende inzoomt (tenminste tot 1:50.000!). Fietsroutes zijn paars, de andere kleuren zijn wandelroutes of ATB-routes.
  • Op veler verzoek zijn we een service aangegaan voor mensen die in Tsjechië (taal)moeilijkheden ondervinden: een 24 uurs telefonische hulpdienst. Dat gebeurt door een door ons goed-bevonden organisatie, die daarnaast ook onderdak voor u kan regelen, vervoer aanbiedt, etc. Het is essentieel van tevoren een  overeenkomst te sluiten: het is géén ANWB-noodlijn.

Slowakije

Dezelfde SHOcart heeft ook kaarten van Slowakije.
Het werkgebied van www.mapy.cz strekt zich ook uit over Slowakije, Polen en Hongarije. Het is ons niet bekend hoe betrouwbaar de gegevens buiten Tsjechië zijn, al is de gezamenlijke geschiedenis van Tsjechië en Slowakije reden om aan te nemen dat de kaarten van Slowakije goed bruikbaar zijn.

Polen

Recent is de GreenVelo geopend: bijna 2000 km langs de grens met Rusland (Kaliningrad), Wit-Rusland en Oekraïne. De route is bewegwijzerd. Veel informatie is te vinden op www.greenvelo.pl. Een deel van de teksten is in het Pools.