Deze route maakt deel uit van: Overige routes Alpenlanden Duitsland Ring 2

Van de Rijn naar en langs de "schöne blaue" Donau

De route

We volgen praktisch de EuroVelo 6 route over de waterscheiding van Rijn (Basel) naar Donau (Tuttlingen) en verder langs de Donau naar Regensburg. Het traject bestaat uit 3 landschappelijk geheel verschillende delen:

1.  Basel -> Schaffhausen 

Langs de Rijn volgen we de Rhein Radweg. De route voert langs de waterval van Schaffhausen, de grootste van Europa, met een breedte van 150 meter en een hoogte van 23 meter. Vanaf het nabijgelegen Schloss Laufen voert een voetweg naar een platform 'Känzeli' tot op een meter afstand van de waterval. Stein am Rhein heeft een oude authentieke stadskern.

2.  Schaffhausen -> Donau  (Tuttlingen)

Over de waterscheiding kan je kiezen we voor een variant van Europafietsers of EuroVelo 6. Op onze variant zijn de hellingen in beide richtingen wat minder steil, en bovendien fietsen we vlak langs het stadje Aach, waar zich de bron van de gelijknamige rivier bevindt. Deze bron is de grootste van Duitsland en maakt deel uit van een bijzonder natuurfenomeen. Tussen Immendingen en Möhringen, over een afstand van 3 km, sijpelt veel water van de Donau weg. Zoveel dat deze hier meer dan 200 dagen per jaar droog staat. Via kalksteenlagen die naar het zuiden aflopen, komt dit water in 2-5 dagen terecht in Aach, 15 km verderop en 180 meter lager. Zo stroomt Donau-water naar de Noordzee in plaats van de Zwarte Zee. De klim op dit traject is zeer geleidelijk. We overwinnen een hoogteverschil van 400 meter waarna we even geleidelijk afdalen naar de Donau, ongeveer 40 km vanaf de bron.

3.  Tuttlingen ->  Regensburg

Langs de Donau volgen we de Donau Radweg

Zwaarte

De trajecten langs Rijn en Donau zijn redelijk vlak. De klim over de waterscheiding is lang, maar niet zeer steil. Wie daar toch tegen op ziet, kan van Schaffhausen of Radolfzell de trein nemen naar Immendingen of Donaueschingen, maar dan mis je een mooi traject.

Boek, kaart en gps

Voor dit traject is een informatiebrochure (pdf, 280kB) samengesteld naar de situatie in juni 2017. Hierin vergelijken we ook de belangrijkste hieronder genoemde boekjes en kaarten.

  • Er is een Eurovelo 6 kaartenset (7 delen van Basel tot Budapest), waarvan de eerste 3 dit traject bestrijken. Een alternatief is per deeltraject te werken met lokale bewegwijzering en losse kaarten of gidsjes.
  • Recent (2019) uitgekomen: een (Frans) routeboekje "Bâle à Ulm". Dit dekt bijna het hele traject, op een Donau-stuk van Ulm naar Regensburg na.
  • Rhein-Radweg: er bestaan Duitse en Zwitserse boekjes, maar omdat we maar 2 dagen langs de Rijn fietsen, biedt ADFC-fietskaart 24 een goedkopere oplossing. Bewegwijzering met een Duitse route, een Zwitserse route of EuroVelo 6.
  • Over de waterscheiding naar Tuttlingen geldt deels hetzelfde: ADFC 24 als goedkoper alternatief voor de kaartenset. We ondersteunen deze route met 3 kaartjes en GPS.
  • Donau Radweg: voor dit veel langere stuk is het aan te raden een trajectgidsje aan te schaffen: Donau Radweg 1 (Donaueschingen-Passau). Alternatief: ADFC fietskaarten 22 en 25, evt. ook 24. 
550 km
Basel - Regensburg
8-10 dagen
Gedeeltelijk

Openbaar vervoer

  • Basel is goed bereikbaar met de trein (met fietsvervoer) uit Nederland.
  • Regensburg kan vanaf Münster en Düsseldorf met IC treinen goed bereikt worden.
  • Overige plaatsen langs Rijn en Donau zijn vaak met regiotreinen goed bereikbaar, bv vanuit Basel of Stuttgart en München.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Let op: onze GPS-tracks (hieronder aangegeven) zijn niet identiek aan de bewegwijzerde route, zie voor meer hierover de informatiebrochure.

1. Basel -> Schaffhausen

2. Schaffhausen -> Donau (Tuttlingen)

Download 3 kaartjes

3. Tuttlingen -> Regensburg

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.