Spring naar content

Basel-Regensburg

Van de Rijn naar en langs de ‘schöne blaue’ Donau

 • Afstand: 550 km
 • Basel – Regensburg
 • Duur: 8-10 dagen
 • Bewegwijzerd: gedeeltelijk

De route

We volgen praktisch de EuroVelo 6 route over de waterscheiding van Rijn (Basel) naar Donau (Tuttlingen) en verder langs de Donau naar Regensburg. Het traject bestaat uit 3 landschappelijk geheel verschillende delen:

1. Basel – Schaffhausen 

Langs de Rijn volgen we de Rhein Radweg. De route voert langs de waterval van Schaffhausen, de grootste van Europa, met een breedte van 150 meter en een hoogte van 23 meter. Vanaf het nabijgelegen Schloss Laufen voert een voetweg naar een platform ‘Känzeli’ tot op een meter afstand van de waterval. Stein am Rhein heeft een oude authentieke stadskern.

2.  Schaffhausen – Donau  (Tuttlingen)

Over de waterscheiding kan je kiezen we voor een variant van Europafietsers of EuroVelo 6. Op onze variant zijn de hellingen in beide richtingen wat minder steil, en bovendien fietsen we vlak langs het stadje Aach, waar zich de bron van de gelijknamige rivier bevindt. Deze bron is de grootste van Duitsland en maakt deel uit van een bijzonder natuurfenomeen. Tussen Immendingen en Möhringen, over een afstand van 3 km, sijpelt veel water van de Donau weg. Zoveel dat deze hier meer dan 200 dagen per jaar droog staat. Via kalksteenlagen die naar het zuiden aflopen, komt dit water in 2-5 dagen terecht in Aach, 15 km verderop en 180 meter lager. Zo stroomt Donau-water naar de Noordzee in plaats van de Zwarte Zee. De klim op dit traject is zeer geleidelijk. We overwinnen een hoogteverschil van 400 meter waarna we even geleidelijk afdalen naar de Donau, ongeveer 40 km vanaf de bron.

3.  Tuttlingen –  Regensburg

Langs de Donau volgen we de Donau Radweg

Praktische informatie

De trajecten langs Rijn en Donau zijn redelijk vlak. De klim over de waterscheiding is lang, maar niet zeer steil. Wie daar toch tegen op ziet, kan van Schaffhausen of Radolfzell de trein nemen naar Immendingen of Donaueschingen, maar dan mis je een mooi traject.

 • Voor dit traject is een informatiebrochure samengesteld. Hierin vergelijken we ook de belangrijkste hieronder genoemde boekjes en kaarten. Deze brochure kun je downloaden bij ‘Brochure en kaartjes downloaden’.
 • Er is een Eurovelo 6 kaartenset (7 delen van Basel tot Budapest), waarvan de eerste 3 dit traject bestrijken. Een alternatief is per deeltraject te werken met lokale bewegwijzering en losse kaarten of gidsjes.
 • Recent (2019) uitgekomen: een (Frans) routeboekje ‘Bâle à Ulm’. Dit dekt bijna het hele traject, op een Donau-stuk van Ulm naar Regensburg na.
 • Rhein-Radweg: er bestaan Duitse en Zwitserse boekjes, maar omdat we maar 2 dagen langs de Rijn fietsen, biedt ADFC-fietskaart 24 een goedkopere oplossing. Bewegwijzering met een Duitse route, een Zwitserse route of EuroVelo 6.
 • Over de waterscheiding naar Tuttlingen geldt deels hetzelfde: ADFC 24 als goedkoper alternatief voor de kaartenset. We ondersteunen deze route met 3 kaartjes en GPS.
 • Donau Radweg: voor dit veel langere stuk is het aan te raden een trajectgidsje aan te schaffen: Donau Radweg 1 (Donaueschingen-Passau). Alternatief: ADFC fietskaarten 22 en 25, evt. ook 24.
 • Basel is goed bereikbaar met de trein (met fietsvervoer) uit Nederland.
 • Regensburg kan vanaf Münster en Düsseldorf met IC treinen goed bereikt worden.
 • Overige plaatsen langs Rijn en Donau zijn vaak met regiotreinen goed bereikbaar, bv vanuit Basel of Stuttgart en München.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Brochure en kaartjes downloaden

Boeken en kaarten bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Let op: onze GPS-tracks zijn niet identiek aan de bewegwijzerde route, zie voor meer informatie de informatiebrochure.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *