Spring naar content

Reitsma’s Route naar Rome

Toeristische fietsroute van Amsterdam naar Rome

 • Afstand: 2.150 km
 • Amsterdam – Rome
 • Duur: 28-42 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Hans Reitsma

Fietsen naar Rome… het is eigenlijk net als fietsen naar Santiago: een prachtige route en een spiritueel doel er bij. Er is onderweg naar Italië al heel veel te zien: dat kan een vakantie op zichzelf vormen. In Italië zullen velen al die hele oude steden willen bezoeken, die niet voor niets zo beroemd zijn.

De route

 • Deel 1 – 1.079 km brengt je over zeer rustige, vaak autovrije wegen via Duitsland tot de voet van de Alpen bij Garmisch-Partenkirchen
 • Deel 2 – 577 of 653 km voert door de Oostenrijkse naar de Italiaanse Alpen. De twee passen (Buchener Höhe en Reschenpas) zijn niet moeilijk. Zonodig bieden trein of bus met fietsvervoer een alternatief. Beide passen zijn verder normaliter al vroeg sneeuwvrij, vaak al in april maar zeker in mei. Voor de berggeiten is er een ‘sportief alternatief’ met meer klimwerk. Onderweg is veel natuur, stedenschoon en afwisseling. De route volgt veel vrijliggende fietspaden. Eenmaal afgedaald is er een keuze tussen routes over Verona of over Venetië naar Ferrara.
 • Deel 3 – 500 km kent ook enkele varianten. De hoofdroute loopt via Ravenna en Assisi naar Rome. Deze route is zo licht mogelijk gehouden, ook al blijven er genoeg hoogtemeters te overwinnen. De pittige Toscane-route via Bologna, Florence en Siena is aanzienlijk zwaarder en voorbehouden aan fietsers die niet opzien tegen het nodige klimwerk. De beloning in de vorm van prachtige landschappen en uitzichten is echter groot.

De routeaanwijzingen zijn in beide richtingen beschreven.

Let op: vanaf de 4e druk (2016) is de route flink gewijzigd met een nieuwe overgang van de Alpen. Oudere drukken sluiten niet meer aan! Op de website van de maker is een verbindingstraject te vinden.

Praktische informatie

Deel 1 is niet moeilijk, behalve wat klimmen over de Schwäbische Alb. Deel 2 is zwaarder, met diverse beklimmingen in Alpen. Deel 3 hangt de zwaarte af van de gekozen variant, maar is nergens eenvoudig te noemen.

Naast de 3 boekjes is een overzichtkaart van de doorkruiste gebieden handig, maar niet strikt noodzakelijk.

Er bestaat een tweede -even gewaardeerde- westelijker route naar Rome van een Nederlandse samensteller: Benjaminse (Fietsen naar Rome). Op verschillende punten in Italië zoals Florence, Siena, Assisi kan er van route gewisseld worden.

Ook is er een, beknopt beschreven, historische route van de Groningse pelgrim Emo. Zie hiervoor: Emo’s Reis

Het openbaar vervoer is vanaf Nederland tot en met Zwitserland goed in orde, met heel veel fietsvervoersmogelijkheden. In Italië houdt dat een beetje op. Wat voor fietsers wél handig is, is een city-night trein van München naar Rome v.v. met fietsvervoer.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Door velen al gereden en ik mocht mijn ervaringen ‘eindelijk’ in 2021 opdoen. Ze staan hier vermeld.

 2. Marcel Linssen
  op 17 januari 2020

  De reis van mijn leven. In 2015 heb ik met twee vrienden de gehele route via Assisie gereden. In 2018 vanaf Trento het laatste stuk via Toscane gedaan. Beide routes waren fantastisch. De route is perfect beschreven en je komt op plekken die de meeste toeristen nooit zien. Zonder meer een aanrader.

 3. Alex Schaap
  op 24 maart 2018

  Alweer een tijd geleden (2013) maar voor herhaling vatbaar. De Reitsma-routes zijn ècht geweldig. Vooral de keuze voor auto luwe routes door de mooiste gebieden zonder grote stukken ‘om’ te rijden.
  De boekjes zijn hun prijs zoveel meer dan waard. Alle info die je nodig hebt. Waar zitten de slaapplaatsen (campings B&B etc).
  Goede beschrijving en info over de dagelijkse routes, die je zelf in kan delen. Duidelijke kaartjes, info over omgeving, kortom ik raad dit iedereen aan! Het was mijn eerste grote fietstocht en de boekjes van Reitsma maakten het alsof ik met een ervaren vriend onderweg was.
  Een reisverslag kan je lezen op fietsendschaap.waarbenjij.nu
  Bezoek sowieso Reitsma’s site!!