Spring naar content

Elbe-Radweg

Barby/Magdeburg – Cuxhaven/Hamburg

 • Afstand: 450 km
 • Barby/Magdeburg – Cuxhaven/Hamburg
 • Duur: 7-10 dagen
 • Bewegwijzerd: gedeeltelijk

Langs de rustige oevers van de Elbe en enkele cultureel interessante plaatsen: Magdeburg, Tangermünde, Jerichow, Arneburg, Havelberg, Wittenberge, Hitzacker, Bleckede, Lauenberg, Geesthacht en Hamburg.

De route

De bewegwijzering is niet overal even consequent uitgevoerd en hier en daar ontbreken bordjes. Het is aan te raden een routeboekje te gebruiken.

Dit deel van Ring 2 begint bij Barby en volgt eerst 65 km de Elbe Radweg deel 1 tot Magdeburg. Vandaar gaat het over de Elbe Radweg deel 2, door een “Hollands” aandoend dijklandschap richting Noordzeekust.

Praktische informatie

Doordat de route bijna vlak is (alleen bij Hitzacker is er een traject van zo’n 10 km met wat heuvels), is hij voor iedereen geschikt. De route gaat over rustige en meestal verharde fietspaden, maar ook wel over wat keienwegen.

 • BikeLine Elbe Radweg 1, von Prag nach Magdeburg (voor wie via de Saale Ring 2 volgt: in het boekje Saale-Radweg is ook Barby-Magdeburg opgenomen).
 • BikeLine Elbe Radweg 2, von Magdeburg nach Cuxhaven.
 • Eventueel de ADFC fietskaarten nr. 2 en 8

Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.

Meer informatie en gps-tracks op de site van Esterbauer

 • In Stendahl (10 km van de route) is er een directe treinverbinding naar Amsterdam.
 • Er zijn meerdere aansluitingen mogelijk via regionale treinverbindingen: Hamburg en Cuxhaven via Osnabrück naar de lijn Amsterdam – Berlijn, maar ook via Bremen en Leer naar Nieuweschans, of via Münster naar Enschede.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekjes en kaarten bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Route-App

Ook verkrijgbaar als Route-App

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Henrik
  op 22 maart 2021

  In 2020 heb ik de Elberadweg gefietst tot waar de Moldau in de Elbe stroomt in Tsjechië. Hier reed ik verder naar Praag.
  De Elberadweg is een gemakkelijke route om in Praag te komen. Het traject bestaat uit 4 gedeeltes: in Duitsland, noord – midden en zuid. en het Tsjechische deel. Over het algemeen vond ik, hoe zuidelijker je komt hoe sfeervoller en mooier de omgeving. Tot en met het middengedeelte is als rustig te bestempelen. Dit geldt ook voor de dorpen en steden. De conditie van de fietspaden is meest goed. Samengevat: minpunt zijn op sommige (m.n. de noordelijke) trajecten eentonige, stille dorpen/landschappen. Pluspunt: veel keuze mogelijk tussen boven- of onderlangs de Elbe, conditie van fietspaden, interessante steden als Maagdenburg, Dessau, Wittenberg, Dresden en natuurlijk Praag, op de route. De Sächsische- en Böhmische Schweiz zijn prachtige natuurparken om doorheen te fietsen.
  De dagelijkse blogs kun je teruglezen op: Fietsen in het buitenland – Tsjechie
  Veel plezier!

 2. Jan en Nanette
  op 4 juli 2019

  Wij hebben in mei en juni 2019 de hele Elbe, van (bijna) de bron tot aan Cuxhaven (en toen nog even door, terug naar Groningen) gefietst. Was prima te doen, ook omdat we geluk hadden met de wind. We hebben gekozen voor stroomafwaarts rijden, wat iedereen afraadt wegens wind tegen. Nou, we hebben twee dagen echt last van de wind gehad, de rest grotendeels mee of niet heel sterk. Leuke route, afwisselend, veel natuur.
  Je vindt een foto-impressie op onze website.

 3. Rene en Petra
  op 18 september 2017

  Wij hebben in de zomer van 2017 een deel van de Elbe route gereden tussen Dessau en Praag. Over onze ervaringen hebben we een dagboek bijgehouden dat je kunt vinden op “Arnhem-Praag van dag tot dag“.

 4. Jelle Jan Klinkert
  op 13 februari 2017

  Je kunt onze ervaring uitgebreid lezen op: 2014 Fietsen op de Elbe Radweg