Deze route maakt deel uit van: Overige routes Duitsland Ring 2

Van Zell-im-Fichtelgebirge naar Barby aan de Elbe

Een mooie, geheel bewegwijzerde, tocht voor een groot deel door voormalig Oost-Duitsland. Veel natuurschoon onderweg, rivieren, grote stuwmeren in de bovenloop van de Saale en bergen.

Stadjes onderweg zijn over het algemeen typisch Duitse kleine plaatsen. 

Dicht bij de route liggen 'gekende' cultuursteden als Weimar en Bayreuth, maar ook Halle en Jena zijn interessant. Sinds de ‘Wende’ is er veel opgeknapt en gemoderniseerd. Ook het wegennet en de fietspaden zijn aangepakt. Je vergeet bijna dat je hier bent in een gebied dat de Koude Oorlog aan de ‘verkeerde’ kant beleefde.
Voor wie verder naar het noorden Ring 2 volgt: in het routeboekje van Bikeline is het Elbe-traject tot Magdeburg ook opgenomen.

Zwaarte

De route is in het noordelijke deel goed te fietsen. Dichter bij de bron is het zwaarder tot zwaar maar wel erg mooi. Sommige klimmen zijn onverhard.

De route gaat over rustige wegen, fietspaden, etc., meestal verhard doch nu en dan sintels of zand. In de 'neue Bundesländer' is er soms nog slecht asfalt en beton. Let op de waarschuwingen in het boekje en kies zo nodig een alternatief.

Meer informatie

Er is een aantal alternatieven mogelijk en soms zelfs zeer aan te raden. Deze staan in de meeste Duitse routeboekjes. De bewegwijzering is bijna overal aanwezig en kan met behulp van de diverse uitgaven van de Saale-Radweg goed gevolgd worden. Houd kaart of boekje bij de hand om de gewenste variant te controleren. De bordjes en stickers en het wit/blauw/wit getekende vlaggetje hebben niet altijd een M of een Q (M van "monding" en Q van "Quelle" bij Zell). Vooral bij de varianten wil de bewegwijzering je nogal eens verwarren doordat het woord variant niet op de bordjes wordt vermeld. B.v. daar waar de hoofdroute rechtdoor gaat en waar een bordje je bijna automatisch rechtsaf of linksaf stuurt en je dus een variant gaat volgen die je misschien niet gekozen had.

Boek, kaart en GPS

  • Bikeline Saale-Radweg (met gps)
  • of Kompass Radtourenkarte nr. 145 Saale Radwege, eventueel ook de ADFC Radtourenkarten 8, 13 en 18.
  • Onze Europafietsersbrochure ondersteunt de verbinding met de Naab-route.
410 km
Zell-im-Fichtelgebirge - Barby aan de Elbe
ca. 6 dagen
Grotendeels

Openbaar vervoer

Diverse plaatsen langs de Saale zijn met regiotreinen goed bereikbaar, bv. vanuit Regensburg, Jena of Magdeburg; tussen Naab en Saale is er echter geen directe treinverbinding. 

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Bikeline Saale-Radweg

GPS

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.