Spring naar content

Saale-Radweg

Van Zell-im-Fichtelgebirge naar Barby aan de Elbe

 • Afstand: 410 km
 • Zell-im-Fichtelgebirge – Barby aan de Elbe
 • Duur: 5-6 dagen
 • Bewegwijzerd: grotendeels

Een mooie, geheel bewegwijzerde, tocht voor een groot deel door voormalig Oost-Duitsland. Veel natuurschoon onderweg, rivieren, grote stuwmeren in de bovenloop van de Saale en bergen.

De route

Stadjes onderweg zijn over het algemeen typisch Duitse kleine plaatsen. 

Dicht bij de route liggen ‘gekende’ cultuursteden als Weimar en Bayreuth, maar ook Halle en Jena zijn interessant. Sinds de ‘Wende’ is er veel opgeknapt en gemoderniseerd. Ook het wegennet en de fietspaden zijn aangepakt. Je vergeet bijna dat je hier bent in een gebied dat de Koude Oorlog aan de ‘verkeerde’ kant beleefde.

Voor wie verder naar het noorden Ring 2 volgt: in het routeboekje van Bikeline is het Elbe-traject tot Magdeburg ook opgenomen.

Praktische informatie

 • De route is in het noordelijke deel goed te fietsen. Dichter bij de bron is het zwaarder tot zwaar maar wel erg mooi. Sommige klimmen zijn onverhard.
 • De route gaat over rustige wegen, fietspaden, etc., meestal verhard doch nu en dan sintels of zand. In de ‘neue Bundesländer’ is er soms nog slecht asfalt en beton. Let op de waarschuwingen in het boekje en kies zo nodig een alternatief.
 • Bikeline Saale-Radweg (met gps)
 • of Kompass Radtourenkarte nr. 145 Saale Radwege, eventueel ook de ADFC Radtourenkarten 8, 13 en 18.
 • Onze Europafietsersbrochure ondersteunt de verbinding met de Naab-route. Deze kun je downloaden via de link onder ‘Brochure downloaden’
 • Er is een aantal alternatieven mogelijk en soms zelfs zeer aan te raden. Deze staan in de meeste Duitse routeboekjes.
 • De bewegwijzering is bijna overal aanwezig en kan met behulp van de diverse uitgaven van de Saale-Radweg goed gevolgd worden. Houd kaart of boekje bij de hand om de gewenste variant te controleren. De bordjes en stickers en het wit/blauw/wit getekende vlaggetje hebben niet altijd een M of een Q (M van “monding” en Q van “Quelle” bij Zell). Vooral bij de varianten wil de bewegwijzering je nogal eens verwarren doordat het woord variant niet op de bordjes wordt vermeld. B.v. daar waar de hoofdroute rechtdoor gaat en waar een bordje je bijna automatisch rechtsaf of linksaf stuurt en je dus een variant gaat volgen die je misschien niet gekozen had.

Diverse plaatsen langs de Saale zijn met regiotreinen goed bereikbaar, bv. vanuit Regensburg, Jena of Magdeburg; tussen Naab en Saale is er echter geen directe treinverbinding. 

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Brochure downloaden

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Het routeboekje is niet van Europafietsers, maar van Bikeline. In het Bikelineboekje staat een QR-code waarmee de GPS kan worden gedownload.

Deel deze route

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *