Spring naar content

Fietsen naar de Rivièra

Basel – Albenga – Nice

  • Afstand: 775 km
  • Basel – Nice
  • Duur: 10-15 dagen
  • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

Een natuurroute van 775 km van Basel door de Jura, dan via Bern naar de Alpen en door Piemonte naar de Middellandse Zeekust.

De route

Deze fietsroute begint achter Basel met het landschap van de Jura. Na de Jura kom je het meer van Biel en fiets je langs de Aare-fietsroute de Alpen van het Berner Oberland tegemoet. Na de oude hoofdstad Bern stijgt het geleidelijk verder en rijzen de bergen sneller op dan dat je zelf hoeft te klimmen. Alleen het laatste stuk naar Kandersteg gaat het echt omhoog. In Kandersteg brengt de trein je door de tunnel naar Wallis. In Wallis volgt de route de Rhône-fietsroute tot aan Brig. Daarna mag men kiezen: of met de trein onder de Simplon door of moedig de uitdaging aangaan en over de pas fietsen. Aan de andere zijde van de pas daal je af Italië in. Ook in het dal van de Ossola liggen kleine stukjes fietspad die de route volgt tot aan het Lago Maggiore. Vlak voor het Lago Maggiore buigt de route af (maar je kan natuurlijk wel even gaan kijken). De route voert dan langs het meer van Orta naar de rijstvelden van de Po-vlakte. Te midden van een paar heuveltjes ligt ook het meer van Viverone, waar je even een duik kan nemen. Hierna volgen kiwi-plantages en andere akkers tot aan de Po. Hier achter beginnen gelijk de mooie heuvels van de Monferrato.

Vanaf Barolo gaat het omhoog naar de uitlopers van de Alpen aan de zuidzijde. Nog eenmaal daal je af naar een iets lager gelegen dal voordat je dit geleidelijk stijgend volgt naar de laatste pas voor de afdaling naar zee. Hoe meer je daalt, hoe meer je de warmte tegemoet gaat. Beneden aan zee ligt Albenga, een mooi stadje met een oude kern van kleine straatjes en steegjes.

Vanaf Albenga kan men langs de kust verder fietsen, of nog een stuk door het rustiger binnenland tot Imperia. De weg langs de kust is druk maar kort na Imperia is er tot voorbij San Remo een zalig fietspad aangelegd over een oude spoorwegbedding die je kilometerslang langs de kust meevoert buiten alle drukte om. Vanaf Ventimiglia naar Frankrijk volgt de route de oude kleinere kustweg langs de tuinen van villa Hanbury. Vanaf Menton in Frankrijk klimt de route weer omhoog via de Grande Corniche zodat je neer kan kijken op Monaco

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS en meer informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Met hier en daar een uitstapje (bijvoorbeeld naar Turijn – via het Rondje Piëmont) en niet naar Nice maar naar Genua is hier het verslag door Zwitserland inclusief de aanrijroute vanaf NL.