Spring naar content
Europafietsers route

Normandië en Bretagne

Tussen Ansjovis en Anjou

 • Afstand: 1.100 km
 • Boulogne-sur-Mer > Loire 660km > Bretagne 300km > MtStMichel 140km
 • Duur: 21-28 dagen
 • Bewegwijzerd: Wegwijzers deels, stickers hele route

Route van Janneke en Rinus van Dijke-Janssen

De route loopt door overwegend vlak tot glooiend landschap van Boulogne-sur-Mer aan het Kanaal naar Saumur aan de Loire (660 km) en daar vandaan door naar Bretagne (300 km). In Normandië is er een aftakking naar Mont-Saint-Michel (140 km)

In Normandië fiets je langs rustige boerendorpjes over voornamelijk kleine weggetjes rechtstreeks naar de Loire. In Picardië, Normandië en Anjou zie je veel pittoreske vakwerkhuizen. Onderweg worden een aantal grotere en kleinere rivieren overgestoken en gevolgd, zoals Canche, het Kanaal van de Somme, Seine en Risle. Vlak bij Saumur bereik je de Loire. Na Sées volgen enkele heuvels, soms pittig. Het hoogste punt ligt op 417m. De beloning ligt in het prachtige landschap en de afdaling na de helling!

Langs de Loire, via Nantes, bereiken we Bretagne. De route gaat niet langs de bekende Bretonse kusten maar langs het Canal de Nantes à Brest. Dit kanaal is in opdracht van Napoleon gegraven en loopt langs verschillende historische stadjes. De jaagpaden langs het kanaal brengen je naar het binnenland. ‘Chemins de Halage’ overwinnen hoogteverschillen heel geleidelijk langs ruim 110 sluisjes! Vanaf Pontivy buigt de route naar het zuiden af naar Port-Louis aan de Atlantische kust.

De route

Behalve de hoofdroute zijn er nog enkele varianten mogelijk: bij Sées begint een verbinding (140km) naar het alom bekende werelderfgoed Mt.Saint-Michel. Dit traject loopt grotendeels over ‘Voies Vertes’ met hellingpercentages van niet meer dan 3%. Ongeveer de helft van deze verbinding ligt in het ‘Parc naturel régional Normandie-Maine’.

Langs de Loire kun je oostwaarts naar Saumur voor aansluiting op de Loire-Kastelenroute. Westwaarts voert de route naar Nantes. De Loiremonding bij St.Nazaire is te bereiken via een zijtak bij Redon.

Praktische informatie

Afgezien van de heuvels van Zuid-Normandië is de route niet zwaar. We volgen jaagpaden in Bretagne en ‘Voies Vertes’ op de verbinding naar Mt.-St.Michel.

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst in beide richtingen met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer

De route is ingetekend op OSM-kaarten met schaal 1:150.000

Pont

 • Veerpont Seine bij Yainville: vaart op zondag NIET. 
 • De pont bij Jumièges vaat op zondag WEL.
 • Op feestdagen varen de meeste ponten NIET
 • Ponten op de Seine: Complete vaarschema

Train Vélo Loire

’s Zomers (half juni – half september) rijdt deze trein tussen Orléans en St.Nazaire/Le Croisic met gratis fietsvervoer. De treinen hebben een speciale fietswagon (met 34 plaatsen), te herkennen aan de kleuren van Loire à Vélo. 3x per dag in de week, 2x per dag in de weekeinden.  Waarschijnlijk ook dit jaar. Zie www.laloireavelofietsroute.nl.

Lokale treinen TER

Lokale treinen nemen over het algemeen fietsen mee. Reserveren is niet nodig. Capaciteit kan beperkt zijn.

Fietsbussen

Kijk voor meer informatie, wijzigingen in opstapplaatsen en dienstregeling bij de Fietsvakantiewinkel.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hans van der Veeke
  op 21 oktober 2017

  In 2017 fietsten we deze route als onderdeel van een groter stuk door Frankrijk. Het is een mooie en gevarieerde route over rustige wegen, met niet teveel klimmen en door mooie dorpjes. Ons reisverslag: Fietsvakantie 2017 – Velodyssée-Normandië-Bretagne route-LF9