Spring naar content
Europafietsers route

Normandië en Bretagne

Tussen Ansjovis en Anjou

 • Afstand: 1.100 km
 • Boulogne-sur-Mer > Loire 660km > Bretagne 300km > MtStMichel 140km
 • Duur: 21-28 dagen
 • Bewegwijzerd: Wegwijzers deels, stickers hele route

Route van Janneke en Rinus van Dijke-Janssen

De route loopt door overwegend vlak tot glooiend landschap van Boulogne-sur-Mer aan het Kanaal naar Saumur aan de Loire (660 km) en daar vandaan door naar Bretagne (300 km). In Normandië is er een aftakking naar Mont-Saint-Michel (140 km)

In Normandië fiets je langs rustige boerendorpjes over voornamelijk kleine weggetjes rechtstreeks naar de Loire. In Picardië, Normandië en Anjou zie je veel pittoreske vakwerkhuizen. Onderweg worden een aantal grotere en kleinere rivieren overgestoken en gevolgd, zoals Canche, het Kanaal van de Somme, Seine en Risle. Vlak bij Saumur bereik je de Loire. Na Sées volgen enkele heuvels, soms pittig. Het hoogste punt ligt op 417m. De beloning ligt in het prachtige landschap en de afdaling na de helling!

Langs de Loire, via Nantes, bereiken we Bretagne. De route gaat niet langs de bekende Bretonse kusten maar langs het Canal de Nantes à Brest. Dit kanaal is in opdracht van Napoleon gegraven en loopt langs verschillende historische stadjes. De jaagpaden langs het kanaal brengen je naar het binnenland. ‘Chemins de Halage’ overwinnen hoogteverschillen heel geleidelijk langs ruim 110 sluisjes! Vanaf Pontivy buigt de route naar het zuiden af naar Port-Louis aan de Atlantische kust.

De route

Behalve de hoofdroute zijn er nog enkele varianten mogelijk: bij Sées begint een verbinding (140km) naar het alom bekende werelderfgoed Mt.Saint-Michel. Dit traject loopt grotendeels over ‘Voies Vertes’ met hellingpercentages van niet meer dan 3%. Ongeveer de helft van deze verbinding ligt in het ‘Parc naturel régional Normandie-Maine’.

Langs de Loire kun je oostwaarts naar Saumur voor aansluiting op de Loire-Kastelenroute. Westwaarts voert de route naar Nantes. De Loiremonding bij St.Nazaire is te bereiken via een zijtak bij Redon.

Praktische informatie

Afgezien van de heuvels van Zuid-Normandië is de route niet zwaar. We volgen jaagpaden in Bretagne en ‘Voies Vertes’ op de verbinding naar Mt.-St.Michel.

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst in beide richtingen met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer

De route is ingetekend op OSM-kaarten met schaal 1:150.000

Pont

 • Veerpont Seine bij Yainville: vaart op zondag NIET. 
 • De pont bij Jumièges vaat op zondag WEL.
 • Op feestdagen varen de meeste ponten NIET
 • Ponten op de Seine: Complete vaarschema

Train Vélo Loire

’s Zomers (half juni – half september) rijdt deze trein tussen Orléans en St.Nazaire/Le Croisic met gratis fietsvervoer. De treinen hebben een speciale fietswagon (met 34 plaatsen), te herkennen aan de kleuren van Loire à Vélo. 3x per dag in de week, 2x per dag in de weekeinden.  Waarschijnlijk ook dit jaar. Zie www.laloireavelofietsroute.nl.

Lokale treinen TER

Lokale treinen nemen over het algemeen fietsen mee. Reserveren is niet nodig. Capaciteit kan beperkt zijn.

Fietsbussen

Kijk voor meer informatie, wijzigingen in opstapplaatsen en dienstregeling bij de Fietsvakantiewinkel.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. In 2022, als onderdeel van mijn terugkeerroute vanuit Spanje fietste ik door het westen van Frankrijk naar Nantes, waar ik deze route oppakte. Je leest hier het verslag.

 2. Paula en Johan uit Alkmaar
  op 13 juli 2022

  In juni 2022 hebben wij een deel van deze route gedaan vanaf Tanville (dat ligt even onder Sées), we zijn afgedaald naar de Loire, via Nantes, st Nazaire (daar extra lus gemaakt weer richting Redon) , Pontivy en Lorient. Daar houdt de route op maar daar hebben we ook een extra lus gemaakt naar Concarneau en verder noordwaarts naar Carhaix (+ uitstapje naar Huelgoat) en Hillion (nabij St Brieuc), daar de kustroute opgepikt naar Mont st MIchel en verder de voie verte richting Parijs om weer in Tanville uit te komen.
  Het boekje was duidelijk en behulpzaam, voor de overige routes hebben we ons gehouden aan routes en voie vertes en vooraf uitgezocht waar je kan kamperen en boodschappen doen.
  We hebben bijna 4 weken gefietst met een paar rustdagen.
  Geweldig mooi stuk van Frankrijk, erg afwisselend, kusten, kanalen en dorpjes.
  We hebben vnl gekampeerd, 2x een chambre geboekt vanwege te verwachten regen.
  Start en finish in Tanville bij een B&B waar auto mocht blijven staan. Erg handige formule.
  Paula en Johan uit Alkmaar

  1. Ed Albers
   op 28 april 2024

   Hoi Paula en Johan,
   Mooie route die jullie gefietst hebben! In aug/sept ga ik met een vriend die kant op. Kunnen jullie mij mailen hoe de B&B heet in Tanville?
   Dank je!
   Groet Ed Albers

 3. Hans van der Veeke
  op 21 oktober 2017

  In 2017 fietsten we deze route als onderdeel van een groter stuk door Frankrijk. Het is een mooie en gevarieerde route over rustige wegen, met niet teveel klimmen en door mooie dorpjes. Ons reisverslag: Fietsvakantie 2017 – Velodyssée-Normandië-Bretagne route-LF9