Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers Frankrijk Ring 2

Langs Franse koningstuinen van Tours naar Nevers

(route van Clemens Sweerman)
De Loire Kastelen fietsroute leidt door het parkachtige landschap van het centrale Loiregebied. Ze voert je langs beroemde en minder bekende Châteaux van de vroegere Franse adel en koningshuizen. De sfeervolle historische Loiresteden maken af en toe plaats voor hoger gelegen wijngaarden of de uitgestrekte bossen van de Sologne. Bij de kastelen zijn vaak mooie tuinen, soms met siergroenten.

De route

Langs de Loire (Loire-à-vélo) is de afstand slechts 460 km. Aangezien veel kastelen niet direct aan de Loire liggen maken we enkele grote lussen: dat biedt meer afwisseling en meer kastelen. De varianten zijn deels in één, deels in twee richtingen beschreven: tussen Blois en Nevers in beide richtingen, de (langere) lussen alleen in oostelijke richting.

Zwaarte

Hier en daar moet er wat steiler uit het dal geklommen worden voor kasteelbezoek, maar over het algemeen is het een route die door velen gevolgd kan worden - ook kinderen.

Boekje

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen
 • Inleiding over de Franse koningshoven die (soms) grote delen van Europa van hieruit bestierden

De route is ingetekend op Michelin-kaarten met schaal 1:150.000

850 km
Saumur tot Nevers
vanaf 8
Deels Loire-à-vélo
Clemens Sweerman

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Openbaar vervoer

Trein

 • De Thalys neemt helaas geen fietsen mee.
 • De snelste treinreis met fiets: Intercity Amsterdam-Den Haag-Rotterdam-Dordrecht-Antwerpen; daar overstappen op de Intercity naar Lille.
 • In Lille 1x per uur TGV naar Paris. Door Parijs fietsen naar Gare d'Austerlitz (4,5 km) alwaar treinen naar Tours, Orléans of Nevers. v.v.
 • In Frankrijk gaat de fiets kosteloos mee in treinen met bagageruimte, de conducteur geeft aanwijzingen

Train Vélo Loire

Na een experimentele fase in 2011 is in 2012 een volledige dienst uitgevoerd tussen Orléans en St.Nazaire/Le Croisic met gratis fietsvervoer. De treinen hebben een speciale fietswagon (met 34 plaatsen), te herkennen aan de kleuren van Loire à Vélo. 3x per dag in de week, 2x per dag in de weekeinden. Let op: in 2012 alléén in juli en augustus! Het is op dit moment niet bekend of deze service ook in 2013 zal worden voortgezet (al lijkt dat waarschijnlijk). Zie hiervoor www.fietsen-loire.com/praktische-informatie/naar-route/trein

Vliegtuig

-

Fietsbussen

Fietsbussen rijden in juli en augustus naar/van Bleré en Saumur. Opstapplaatsen veranderen soms, informeer (en reserveer!)  tijdig bij de Fietsvakantiewinkel.
 

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Eén keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Opmerkingen bij 2e druk - bijdruk 2015

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
      Er zijn geen opmerkingen bij deze bijdruk  

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Opmerking melden

Heb je opmerkingen of suggesties over deze route, de overnachtingen of vervoer? Laat het ons weten! Geef ook aan om welke druk van het routeboekje (jaar) het gaat en op welk kaartnummer en op welke km de melding betrekking heeft.

Selecteer het betreffende deel van de route. Bestaat de route uit 1 deel, kies dan Nvt
Van de routegids (alleen cijfers, bv 2014)
Geef bij elke opmerking ook aan op welk kaartnummer en welke km de melding betrekking heeft.
Voorletter(s)/voornaam + tussenvoegsel + Achternaam
Vermeld eventueel je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als dat nodig is.
Is er een bestand (tekst, kaart, plaatje, foto, etc.) dat meegezonden moet worden ?
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf pdf doc docx odt xls xlsx gz zip gpx.
Voor meer informatie kijk op de pagina met ons Privacyreglement
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
To prevent automated spam submissions leave this field empty.