Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers België en Luxemburg Frankrijk

Historische pelgrimsroutes naar de Pyreneeën

(route van Clemens Sweerman en Aart van Rossum†)
Het beginpunt is naar keuze in Maastricht of Aken. Je gaat langs beroemde pleisterplaatsen en prachtige vestingstadjes als Vézelay, Rocamadour, Cahors en Moissac, naar Oloron Ste.Marie aan de voet van de Pyreneeën. Uiteenlopende landschappen wisselen af met middeleeuwse plaatsen. De route vormt een ontdekkingstocht door de rijke Europese historie. Het karakter is heuvelachtig met een flinke start in de Ardennen, maar echte bergen boven de 550 meter zijn vermeden.

De route

We volgen oude verbindingswegen, vroeger druk gebruikt door pelgrims, handelaren, graven en ridders. Er is in deel 2 een routevariant over de bedevaartplaats Lourdes, en een keuze voor wie zijn weg voortzet met de St.Jacobs fietsroute deel 3: via St.Jean-Pied-de-Port en de Roelandspas, of vanaf Oloron over de Col de Somport.

Zwaarte

Het begin van de route door de Ardennen wordt door velen als pittig ervaren, maar daarna wordt het gemakkelijker. Deel 2 gaat door uitlopers van het Centraal Massief en is even zwaar als de Ardennen.

Meer informatie

In Frankrijk groeit het aantal pelgrimsgîtes, -refuges langzaam: voor onderdak is een credential nodig en bij drukte genieten wandelaars voorrang.

Boekjes

De route bestaat uit 2 delen:

De boekjes hebben de volgende kenmerken

  • Kaartjes met de route
  • Navigatietekst (in beide richtingen) met indicatie van voorzieningen
  • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
  • Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
  • Overnachtingslijsten
  • Informatie over vervoer
  • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000

1.470 km
Maastricht - Oloron Ste. Marie
vanaf 22
Nee

Deel 1: Maastricht/Aken naar Nevers aan de Loire

Het begin wordt gekenmerkt door de heuvels van de Ardennen, daarna wisselen verschillende landschappen elkaar af, soms meerdere malen per dag. Besloten valleien, weidse uitzichten en eindeloze graanvelden kenmerken het traject. Je gaat langs prachtige vestingstadjes als Montmédy, Troyes, Auxerre en Vézelay naar Nevers aan de Loire.

Kaart van Deel 1: Maastricht/Aken naar Nevers aan de Loire
700 km
Maastricht - Nevers
vanaf 10

Deel 2: Nevers naar Oloron-Ste.Marie

Via middeleeuwse pelgrimsstadjes als la Châtre, Bénevent-l´Abbaye, St.Léonard-de-Noblat, Rocamadour, Cahors en Moissac naar Oloron Ste.Marie aan de voet van de Pyreneeën. Naarmate je zuidelijker komt verandert het landschap geleidelijk, het wordt droger en warmer en de stadjes veranderen mee met arcaden en overdekte marktpleinen. Meer nog dan in deel 1 zie je de Gallo-Romeinse en middeleeuwse historie en invloed van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Kaart van Deel 2: Nevers naar Oloron-Ste.Marie
700 km
Nevers - Pleron
vanaf 10
Clemens Sweerman

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Fietsvervoer naar Nederland

Vanuit St Jean Pied de Port naar huis: fietsvervoer via de firma Camino Transport.

Openbaar vervoer

Trein

  • Vanuit Bordeaux gaat er een trein ( om +/- 13.30 uur ) per dag om Parijs heen direct naar Brussel in 6 uur.
  • In de TGV van Lille naar Agen of terug kan tegenwoordig de fiets meegenomen worden (reserveren).

Vliegtuig

Vanuit Biarritz enkele malen per week (Transavia, € 120)

Fietsbussen

  • Opstapplaatsen (hoogseizoen) in Cahors, Souillac en St.Jean-Pied-de-Port. Aangezien opstapplaatsen nogal eens wijzigen is het aan te raden om je tijdig hierover te informeren bij de Fietsvakantiewinkel. Je kunt hier ook (tijdig!) reserveren.

 

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Deel 1

Deel 2

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Eén keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden: Deel 1

Opmerkingen bij 7e druk 2020

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
75285!La ReidHHotel Le Menobu is wat prijzig heeft een prijs vanaf 90€ per overnachting.Mr.Wuidar.2021-08
1225,553,5-EblyChdHGeen mogelijkheid meer om te overnachten bij mme. M. Goblet.Paulien van Gijn2021-06
223463-SoudécaféHet chauffeurscafé op de kruising met N4 is gesloten.Wobien Doyer2021-06
25951-TroyesCCamping Pont-Ste. Marie in Troyes is tijdelijk voor 2021 gesloten ivm werkzaamheden.Willy Smokers2021-07
260 !TroyesrouteTussen Troyes en St. Léonard-de-Noblat (kaart 14 deel II van de route) kan je wegwijzers tegenkomen naar Santiago die kunnen afwijken van de Oude Wegen route, en die zomaar ergens kunnen ophouden.Wobien Doyer2021-09
285677!Lordonnois N77ChdHNegatieve ervaring, mw. is ziek en het is er niet schoon.Paulien van Gijn2021-06

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden: Deel 2

Opmerkingen bij 6e druk 2019

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
14 0!St. Léonard-de- NoblatrouteTussen St. Léonard-de-Noblat en Troyes (kaart 26 deel I Langs Oude Wegen) kan je wegwijzers tegenkomen naar Santiago die kunnen afwijken van de Oude Wegen route, en die zomaar ergens kunnen ophouden.Wobien Doyer2021-09
2114222+MartelCCamping minicipal la Callopie,is nu geopend ivm Covid later open gegaan.Sjoukje Hussels2021-07
365114!PouylebonCNieuwe eigenaars: Job Geraets & Dominique Douwes, Tel.  +33 5 62 66 72 10Paulien van Gijn2021-06
373783-Lahitte TopièreChdHCamping Happy Coulson in Lahitte Topière heeft geen pelgrims gite meer.Willy Smokes2021-07
4328 -GardèresChdHJ. Laborde heeft geen overnachtingsmogelijkheden meer.Willy Smokes2021-07

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Ik heb in Augustus 2021 de route LOW gereden. Een mooie route die ik niet in Maastricht (of Aken) ben gestart maar vanuit Bergen op Zoom. Ik ben via Namen en Dinant richting Frankrijk gereden. Ter hoogte van Dun Sur Meuse de aansluiting op LOW genomen. Zie Volg me op mijn reis 'Langs oude wegen en pelgrimssteden naar Spanje' via https://www.polarsteps.com/HenkvanderRiet/4152433-langs-oude-wegen-en-pelgrimssteden

 

Van 16 mei tot 25 mei de route van Maastricht naar Moissac gefietst. Hier ben ik gestopt omdat ik met de tgv weer terug moest naar Nederland (mijn vakantiedagen waren helaas op.) Wel erg genoten van de tocht.

De schrijver beschrijft verschillende delen van de route erg goed, bijvoorbeeld de leegheid en de eenzaamheid in het noorden van Frankrijk. Verder zijn de beschrijvingen bij de plaatsen erg nuttig en plezierig om te lezen.

Waar men goed rekening mee moet worden gehouden is dat er onderweg niet overal voorzieningen zijn om te overnachten of te eten/te drinken. Op zondag had ik een hotel met restaurant, waarop de eigenaar doodleuk zei dat er op zondag en maandag geen eten gekookt werd, daar sta je dan in een dorpje met in de buurt verder niks. De volgende morgen had hij wel extra zijn best gedaan met het ontbijt.frown 

Terugkijkend op de tocht, heerlijk om te doen, en je ziet per dag het landschap erg veranderen.

Gert-Jan

Wij hebben de hele route vanaf Maastricht gefietst vanaf 11 juli t/m 12 augustus helemaal gefietst. In 2014 heb ik de westelijke pelgrimsroute gefietst. Deze oostelijke route is vele malen mooier met tal van hoogtepunten. Zowel landschappelijk als cultureel. De variatie in landschappen is heel groot. Op een dag fiets je binnen een uur bijvoorbeeld zo vanuit de groene, sappige Limousin in de meer kale, droge wereld van de Quercy Blanc. Wij zijn meer dan 25 grotere rivieren overgestoken. De route was zeer goed te volgen, ook zonder GPS. Zeldzaam adequate en correcte routebeschrijvingen. De routering is ook van grote klasse. De enige uitzondering is slechts 3 kilometer lang; het onvermijdelijke stuk bij Cahors. De route viel qua zwaarte niet tegen. Ardennen waren goed te doen. Wij vonden het zwaarste stuk het stuk tussen La Châtre en Rocamadour. De hitte was daar ook debet aan. De ontvolking in Frankrijk neemt dramatische vormen aan en gaat ook veel verder dan het deel ten noorden van Parijs.

Wij hebben ook van de landbouwgebieden genoten. De oogst was volle gang en de silo's stonden als agrarische kathedralen in het landschap.

Nog een verkeerskundige opmerking. In Zuidwest-Frankrijk is men dol op de zogeheten rijbaanscheiding. Elk dorp wordt ingeleid met zo'n versmalling, die bedoeld is om de snelheid van het autoverkeer terug te brengen. Dit lukt goed. Door de vernauwing pakt dit erg slecht uit voor de fietser. Deze vormt in Frankrijk natuurlijk geen factor van betekenis. Enige remedie is gewoon middenop de versmalde rijbaan te gaan rijden. Doe je dan niet dan gaat de automobilist rakelings langs je. Het fenomeen lokt inhalen op de tegenliggende rijbaan uit.

Wij fietsten 15/7/17 t/m 4/8/17 zo'n 1.300 km van deze route, van zuid naar noord. Gestart in St. Jean-Pied-de-Port dankzij de fietsbus (ging prima) en geëindigd in Chalons-en-Champagne. Was een mooie, goed beschreven route, vooral door de vele oude stadjes/dorpjes met 12e eeuwse kerkjes en burchten waar je doorheen komt. Landschappelijk wat minder spectactulair dan bijv. de Groene Route naar de Middellandse Zee. Wij vonden het iets inspannender dan de Groene Route.

Er waren genoeg voor ons geschikte campings: rustig, groen, ruime plekken. Mooiste 3 overnachtingen: 1) de boerencamping Ferme Landran bij Ordiarp ca. 35 km. van St-Jean-Pied de Port, 2) Ekoferme d'Hélice, Sarzay en 3) pelgrimsherberg L'Esprit du Chemin, ca. 25 km vanaf Vezelay. De municipals waren doorgaans prima, veel beter dan de *** campings van particulieren.

We hebben wel een paar dagen profijt gehad van de wind in de rug, omdat de overheersende windrichting zuidwest is. 

Het lukte ons niet goed om vanaf Chalons met de fietsen in de trein terug te reizen; hebben de fietsen door fa. Soetens laten ophalen. 

Kenmerkend: heel rustig, veel - deels verlaten - dorpjes waar ca. 1/3 van de huizen leeg staat en waar er eerder winkels/cafés sluiten, dan dat er bij komen. Mooie stukken: bij de Pyreneeën, in de Lot en in de Dordogne; bij de Yonne (in de Bourgogne). Veel rivieren overgestoken. Elke dag een ree en veel roofvogels gezien. Veel soorten koeien o.a. Limousin en Charolais. Het voor ons laatste stuk van Troyes tot Chalons vonden we niet zo boeiend, eerder saai (vrnl. lege grootschalige zwaar bespoten graanvelden met grote windmolens). Het alternatief traject 6a Maubourguet-Oloron viel ons landschappelijk een beetje tegen. 

Relatief veel andere fietsers tegen gekomen, zowel die ons tegemoet reden als wel op de campings. Gezellig. Merendeels Belgen en Nederlanders; de Fransen zie je ook steeds meer fietskamperen, maar die nemen eerder routes langs kanalen en rivieren. Het fietsroutenetwerk in Frankrijk komt steeds beter op orde.

kaart 30 km 85 heen en 56 terug Zeer slechte ervaring met  hotel du Commerce in Auxerre. Had dag van tevoren gebeld met aardige dame en afgesproken dat ik om 17.00 uur met fiets zou aankomen. Toen ik op afgesproken tijd aankwam zat er een heer. Mijn fiets moest op straat blijven omdat garage vol was. Hij zou mij dan over ongeveer een uur bellen als er ruimte was (grote stad en op zaterdag erg druk op straat).  Ik zei dat het een zeer dure (elektrische) fiets is en of die dan niet in het halletje mocht staan. Nee hij moest op straat. Toen ik mijn fiets in de portiek mooi aan de kant aan het hek wilde kabelen, kwam hij naar buiten en schreeuwde dat de fiets op straat moest. Toen ik weer binnen kwam zei ik dat ik dit adres uit een ned. fietsboekje heb wat duizenden fietsers gebruiken en daar een slechte recensie op zou zetten. Toen zei hij dat hij mij een vervelend mens vond en dat ik kon gaan. En de boeking als niet geboekt kon beschouwen. Dit omdat ik toch geen bewijs had. Het feit dat je een alleenreizende vrouw van 65 op zaterdag om half zes op straat zet is erg. Maar de criminele uitspraak dat ik geen bewijs had, stoort mij nog meer. Ik zou zeggen haal dit adres uit het boekje. Gelukkig had ik bij de zeer aardige dame van Hotel La Poste binnen een half uur voor dezelfde prijs onderdak. Mijn fiets kon dadelijk in de garage waar wel 50 fietsen in passen. Ook het ontbijt was zeer goed.    Wieke Fennema

Wij reden in 2013 van Utrecht naar Vézelay, een fraaie route waarbij we vooral van de weidse landschappen in de Champagne genoten, vooral ook omdat het prachtig  weer was daar. In 2009 hadden we het traject van La Châtre naar de Spaanse grens al gereden, als onderdeel van de fietsroute naar Santiago. Verslagen met foto's vind je op onze website De Wijde wereld (route naar Vezelay en de  route naar de Spaanse grens, Langs Oude Wegen deel 2).  

Fietsvakantie 2011: Argelès-Gazost - Maastricht

Deel2:
- Kaart 12. km92 camping Montenon 1 pers. 12,50. 2 pers. 15,00 iedere verdere pers. 3,50. Elektriciteit 3 euro. Slechts 1 wc/douche. Geen faciliteiten voor afwas of was etc. Geen aparte prijs voor fietsers.
- Kaart 23. km2,5 Ferme  Gaby. Vies sanitair.
- Kaart 35. km109 camping niet bewaakt en er zijn veel festiviteiten op het chateau nu circustent etc
-; Kaart  50. km 70 St.jean-pied-de-port camping voor 1 pers. Net zo duur als 2 personen. Het gaat per tent om het even hoeveel personen er in de tent verblijven. Je kunt hier dus goedkoper in een Refusio! Zo schoon is het hier nu ook weer niet. De camping wordt alleen met een tuinslang met koud water schoon gespoeld.

Wij hebben onlangs met veel plezier 'Langs Oude Wegen' gefietst. De routebeschrijving en de info in de gidsen waren opnieuw voortreffelijk.
En tussen haakjes - op p 102 van Boekje 2 noemen jullie Castéra-Verduzan een "mondain" kuurplaatsje. Ik denk dat in Vlaanderen mondain iets anders betekent dan in Nederland.

Wij heben de route vanaf Cahors in noordelijke richting gefietst naar Maastricht. Zeer de moeite waard.
De camping Chateau de Lacomte [Red.: dl2, krt 23, km 15: Carlucet] wordt aangemerkt als duur. Dit is ten onrechte. Voor 2 personen plus tent betaalden we 12,50 euro.Dit is een gemiddelde prijs.Bovendien kun je daar een prima pastamaaltijd + salade + een bolletje ijs kopen voor 8 euro. Zeer vriendelijke bediening.
De goedkoopste campings waren de municipals in Neuvy-St.Sépulchre [Red.: dl2, krt8, km 18] en in Prémery [Red.: dl1,krt 35, km 63] : hiervoor betaalden we 7,40 euro met voortreffelijk sanitair. Echt een aanrader.
De duurste camping was de camping in Troyes [Red.: dl1, krt 25, km 95] (18 euro) en de in verhouding duurste camping was in Le Grand Bourg [Red.: dl2, krt 12, km 92] (Ferme de Montenon van de familie Jacobs). Hiervoor betaalden we 15 euro (wel of geen lid van de svr maakte niet uit) er werd niets genoteerd en de sanitaire voorzieningen waren zeer matig. Bovendien ligt deze camping ruim 5 km. van de route.Dit dient naar onze mening vermeld te worden.