Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers België en Luxemburg Frankrijk

Historische pelgrimsroutes naar de Pyreneeën

(route van Clemens Sweerman en Aart van Rossum†)
Het beginpunt is naar keuze in Maastricht of Aken. Je gaat langs beroemde pleisterplaatsen en prachtige vestingstadjes als Vézelay, Rocamadour, Cahors en Moissac, naar Oloron Ste.Marie aan de voet van de Pyreneeën. Uiteenlopende landschappen wisselen af met middeleeuwse plaatsen. De route vormt een ontdekkingstocht door de rijke Europese historie. Het karakter is heuvelachtig met een flinke start in de Ardennen, maar echte bergen boven de 550 meter zijn vermeden.

De route

We volgen oude verbindingswegen, vroeger druk gebruikt door pelgrims, handelaren, graven en ridders. Er is in deel 2 een routevariant over de bedevaartplaats Lourdes, en een keuze voor wie zijn weg voortzet met de St.Jacobs fietsroute deel 3: via St.Jean-Pied-de-Port en de Roelandspas, of vanaf Oloron over de Col de Somport.

Zwaarte

Het begin van de route door de Ardennen wordt door velen als pittig ervaren, maar daarna wordt het gemakkelijker. Deel 2 gaat door uitlopers van het Centraal Massief en is even zwaar als de Ardennen.

Meer informatie

In Frankrijk groeit het aantal pelgrimsgîtes, -refuges langzaam: voor onderdak is een credential nodig en bij drukte genieten wandelaars voorrang.

Boekjes

De route bestaat uit 2 delen:

De boekjes hebben de volgende kenmerken

  • Kaartjes met de route
  • Navigatietekst (in beide richtingen) met indicatie van voorzieningen
  • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
  • Informatie over historie en toeristische bezienswaardigheden
  • Overnachtingslijsten
  • Informatie over vervoer
  • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000

1.470 km
Maastricht - Oloron Ste. Marie
vanaf 22
Nee

Deel 1: Maastricht/Aken naar Nevers aan de Loire

Het begin wordt gekenmerkt door de heuvels van de Ardennen, daarna wisselen verschillende landschappen elkaar af, soms meerdere malen per dag. Besloten valleien, weidse uitzichten en eindeloze graanvelden kenmerken het traject. Je gaat langs prachtige vestingstadjes als Montmédy, Troyes, Auxerre en Vézelay naar Nevers aan de Loire.

Kaart van Deel 1: Maastricht/Aken naar Nevers aan de Loire
700 km
Maastricht - Nevers
vanaf 10

Deel 2: Nevers naar Oloron-Ste.Marie

Via middeleeuwse pelgrimsstadjes als la Châtre, Bénevent-l´Abbaye, St.Léonard-de-Noblat, Rocamadour, Cahors en Moissac naar Oloron Ste.Marie aan de voet van de Pyreneeën. Naarmate je zuidelijker komt verandert het landschap geleidelijk, het wordt droger en warmer en de stadjes veranderen mee met arcaden en overdekte marktpleinen. Meer nog dan in deel 1 zie je de Gallo-Romeinse en middeleeuwse historie en invloed van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Kaart van Deel 2: Nevers naar Oloron-Ste.Marie
700 km
Nevers - Pleron
vanaf 10
Clemens Sweerman

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Fietsvervoer naar Nederland

Vanuit St Jean Pied de Port naar huis: fietsvervoer via firma Soetens uit Vessem (zie www.fiets-vervoer.nl)

Openbaar vervoer

Trein

  • Vanuit Bordeaux gaat er een trein ( om +/- 13.30 uur ) per dag om Parijs heen direct naar Brussel in 6 uur.
  • In de TGV van Lille naar Agen of terug kan tegenwoordig de fiets meegenomen worden (reserveren).

Vliegtuig

Vanuit Biarritz enkele malen per week (Transavia, € 120)

Fietsbussen

  • Rijden in juli en augustus wekelijks vanuit Roufillac in de omgeving van Rocamadour en Fumel in de buurt van Cahors. Aangezien opstapplaatsen nogal eens wijzigen is het aan te raden om je tijdig hierover te informeren bij Cycletours of Fietsvakantiewinkel.

Tijdig reserveren bij www.cycletours.nl of www.fietsvakantiewinkel.nl

 

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Deel 1

Deel 2

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Package icon GPS-bestand Langs Oude Wegen

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Eén keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden: Deel 1

Opmerkingen bij uitgave 2015

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
63299-VerviersHHotel Amigo is gesloten.Ad Nous2016-10
152999!Dun-sur-MeuseChdHNaam overnachtingsplek en tel.nr. gewijzigd: Notre Paradis, Joost Boerdam, tel. 0031 - 6 51 41 86 31 of 32. Niet meer nodig om vooraf te melden.Joost Boerdam2016-06
164384-Romagne-s-Montf.ChdHIn La ferme Gabrielle tijdelijk geen kamerverhuur, camping wel geopend.Roland en Beatrice (eigenaren)2017-02
308556!AuxerreHHotel du Commerce: fietsonvriendelijkWieke Fennema2016-06
3212121!Merry-sur-YonneC en ChdHNaam camping en B&B gewijzigd in Merry-sur-Yonne, er is ook een restaurant aanwezig. Nieuwe Engelse eigenaren, tel. 0386-345955.Dominique Bolssens2017-01

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden: Deel 2

Opmerkingen bij uitgave 2015

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
2893,532,5+Castelnau-MontratierChdHLa Perle du Lot, Rob & Henny Engels, Bardouquet (500m op D26 ri Flaugnac), €85 pn (2 pers), €60 voor gebruikers van onze gids. +33 667516316/+33 56520 1314, www.laperledulot.com, henny.engels@orange.fr Ook ruimte voor kleine tentjes.eigenaar2015-05
301896+AuvillarCveldje bij NL particulier, Les Nids de Peyrat, reserveren via website www.gamping.fr/land/18687 of tel +33 648 578 746, €7 pp of €12/2p/nachteigenaar2016-07
313580-MiradouxCCamping à la ferme (Jean Laville) is opgehevenPeter Berkien2016-07
337144-St.PuyChdHLa Grangette is gestoptTom Geerts2015-06
337144+St.PuyChdHMireille Mabilat, La Lumiane, Grande Rue, tel.+33 562 289595, €75 pn (2 pers), TdH op voorbestelling, www.lalumiane.comTom Geerts2015-06
411210!(Oloron) Ste MarieCDe camping is geopend van 1 juli tot 30 septemberJohn Titulaer2016-06
4327 -Eslourenties-DabanCCamping Municipal les Noisetiers is opgeheven.Peter Berkien2016-07

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Opmerking melden

Heb je opmerkingen of suggesties over deze route, de overnachtingen of vervoer? Laat het ons weten! Geef ook aan om welke druk van het routeboekje (jaar) het gaat en op welk kaartnummer en op welke km de melding betrekking heeft.

Selecteer het betreffende deel van de route. Bestaat de route uit 1 deel, kies dan Nvt
Van de routegids (alleen cijfers, bv 2014)
Geef bij elke opmerking ook aan op welk kaartnummer en welke km de melding betrekking heeft.
Voorletter(s)/voornaam + tussenvoegsel + Achternaam
Vermeld eventueel je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als dat nodig is.
Is er een bestand (tekst, kaart, plaatje, foto, etc.) dat meegezonden moet worden ?
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf pdf doc docx odt xls xlsx gz zip gpx.

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

kaart 30 km 85 heen en 56 terug Zeer slechte ervaring met  hotel du Commerce in Auxerre. Had dag van tevoren gebeld met aardige dame en afgesproken dat ik om 17.00 uur met fiets zou aankomen. Toen ik op afgesproken tijd aankwam zat er een heer. Mijn fiets moest op straat blijven omdat garage vol was. Hij zou mij dan over ongeveer een uur bellen als er ruimte was (grote stad en op zaterdag erg druk op straat).  Ik zei dat het een zeer dure (elektrische) fiets is en of die dan niet in het halletje mocht staan. Nee hij moest op straat. Toen ik mijn fiets in de portiek mooi aan de kant aan het hek wilde kabelen, kwam hij naar buiten en schreeuwde dat de fiets op straat moest. Toen ik weer binnen kwam zei ik dat ik dit adres uit een ned. fietsboekje heb wat duizenden fietsers gebruiken en daar een slechte recensie op zou zetten. Toen zei hij dat hij mij een vervelend mens vond en dat ik kon gaan. En de boeking als niet geboekt kon beschouwen. Dit omdat ik toch geen bewijs had. Het feit dat je een alleenreizende vrouw van 65 op zaterdag om half zes op straat zet is erg. Maar de criminele uitspraak dat ik geen bewijs had, stoort mij nog meer. Ik zou zeggen haal dit adres uit het boekje. Gelukkig had ik bij de zeer aardige dame van Hotel La Poste binnen een half uur voor dezelfde prijs onderdak. Mijn fiets kon dadelijk in de garage waar wel 50 fietsen in passen. Ook het ontbijt was zeer goed.    Wieke Fennema

Wij reden in 2013 van Utrecht naar Vézelay, een fraaie route waarbij we vooral van de weidse landschappen in de Champagne genoten, vooral ook omdat het prachtig  weer was daar. In 2009 hadden we het traject van La Châtre naar de Spaanse grens al gereden, als onderdeel van de fietsroute naar Santiago. Verslagen met foto's vind je op onze website De Wijde wereld (route naar Vezelay en de  route naar de Spaanse grens, Langs Oude Wegen deel 2).  

Fietsvakantie 2011: Argelès-Gazost - Maastricht

Deel2:
- Kaart 12. km92 camping Montenon 1 pers. 12,50. 2 pers. 15,00 iedere verdere pers. 3,50. Elektriciteit 3 euro. Slechts 1 wc/douche. Geen faciliteiten voor afwas of was etc. Geen aparte prijs voor fietsers.
- Kaart 23. km2,5 Ferme  Gaby. Vies sanitair.
- Kaart 35. km109 camping niet bewaakt en er zijn veel festiviteiten op het chateau nu circustent etc
-; Kaart  50. km 70 St.jean-pied-de-port camping voor 1 pers. Net zo duur als 2 personen. Het gaat per tent om het even hoeveel personen er in de tent verblijven. Je kunt hier dus goedkoper in een Refusio! Zo schoon is het hier nu ook weer niet. De camping wordt alleen met een tuinslang met koud water schoon gespoeld.

Wij hebben onlangs met veel plezier 'Langs Oude Wegen' gefietst. De routebeschrijving en de info in de gidsen waren opnieuw voortreffelijk.
En tussen haakjes - op p 102 van Boekje 2 noemen jullie Castéra-Verduzan een "mondain" kuurplaatsje. Ik denk dat in Vlaanderen mondain iets anders betekent dan in Nederland.

Wij heben de route vanaf Cahors in noordelijke richting gefietst naar Maastricht. Zeer de moeite waard.
De camping Chateau de Lacomte [Red.: dl2, krt 23, km 15: Carlucet] wordt aangemerkt als duur. Dit is ten onrechte. Voor 2 personen plus tent betaalden we 12,50 euro.Dit is een gemiddelde prijs.Bovendien kun je daar een prima pastamaaltijd + salade + een bolletje ijs kopen voor 8 euro. Zeer vriendelijke bediening.
De goedkoopste campings waren de municipals in Neuvy-St.Sépulchre [Red.: dl2, krt8, km 18] en in Prémery [Red.: dl1,krt 35, km 63] : hiervoor betaalden we 7,40 euro met voortreffelijk sanitair. Echt een aanrader.
De duurste camping was de camping in Troyes [Red.: dl1, krt 25, km 95] (18 euro) en de in verhouding duurste camping was in Le Grand Bourg [Red.: dl2, krt 12, km 92] (Ferme de Montenon van de familie Jacobs). Hiervoor betaalden we 15 euro (wel of geen lid van de svr maakte niet uit) er werd niets genoteerd en de sanitaire voorzieningen waren zeer matig. Bovendien ligt deze camping ruim 5 km. van de route.Dit dient naar onze mening vermeld te worden.

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
Verversen Geef de karakters in die u in de afbeelding ziet. Neem de tekens uit het bovenstaande figuur over. Wanneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.  Audioverificatie gebruiken.