Deze route maakt deel uit van: Overige routes Alpenlanden België en Luxemburg Frankrijk

van de Eerste Wereldoorlog

van Nieuwpoort in België naar Bazel in Zwitserland

Deze fietsroute loopt door het gebied waar tijdens de Eerste Wereldoorlog het westfront lag. Vier jaar lang deelde dit vastgelopen front België en Frankrijk in tweeën. Nu ligt hier een mysterieus landschap. Ruïnes van bunkers, restanten van loopgraven en groen uitgeslagen monumenten zijn oorlogserfgoed geworden.
Steden als Ieper en Verdun kennen grootschalig oorlogstoerisme, maar langs het grootste deel van de voormalige frontlijn heerst nu een serene rust. Deze route laat veel oorlogserfgoed zien, gaat ook door natuurgebieden, kent een grote variatie aan landschappen en loopt dwars door steden met een rijke cultuurhistorie.

Wie veel geschiedenis wil opsnuiven, wordt met deze gids goed bediend, maar ook voor fietsers die in de eerste plaats een mooie route naar Zwitserland zoeken, is de Frontlijnroute geschikt.

Drukke wegen worden vermeden. Waar dat mogelijk is, wordt gebruik gemaakt van ‘voies vertes’ en fietspaden, of anders gaat het over rustige binnenwegen.

De route is in één richting (van Nieuwpoort naar Bazel) beschreven, maar is met GPS ook goed in omgekeerde richting te rijden.

Zwaarte

Na een vlak begin komen er geleidelijk meer heuvels, die een goede voorbereiding zijn op de Vogezen die later verschijnen. In de Vogezen is er de keuze tussen een pittige route met veel cols en een lichter alternatief.

Aanvullingen, GPS en overige informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers: Recreatief Fietsen.

Boek en kaart

Naast de gids is een overzichtkaart van de doorkruiste gebieden handig, maar niet strikt noodzakelijk.

 

1.050 km
Nieuwpoort - Bazel
2 tot 3 weken
Kees Swart

Openbaar vervoer

Trein

  • Veel plaatsen langs de Frontlijnroute zijn met de fiets in de trein te bereiken. In het gebied tussen Compiègne en Nancy is de frequentie van deze treinen niet hoog, rond Reims en Verdun zelfs maar een paar per dag.
  • Het eindpunt Basel heeft goede treinverbindingen, waaronder een rechtstreekse dagtrein naar Brussel. Er is géén nachttrein meer naar Amsterdam, dat betekent dagtreinen en overstappen.
  • Het startpunt Nieuwpoort ligt 10 km van station Veurne en 20 km van station Oostende. Nieuwpoort is ook met de kusttram bereikbaar (vanaf Knokke of Oostende: achter in de tram is plek voor twee fietsen).

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Fietsen langs de Frontlijn

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Nu pas bekeken maar lijkt me zeer mooi  proficiat 

Zie hier een 2 delige foto reportage van onze ervaringen op de frontroute:
Frontlijnroute 1
Frontlijnroute 2