Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers België en Luxemburg Frankrijk

Fietsen met Vincent tussen Nuenen en Auvers-sur-Oise (nabij Parijs)

(route van Clemens Sweerman)
Vincent van Gogh biedt zelf volop inspiratie om zijn leven en werk te volgen. Op de fiets kun je de omgeving met aangepast tempo in je opnemen, dicht langs plaatsen waar hij woonde en door landschappen die hij op zijn expressieve manier vorm gaf. Je ademt de sfeer in van de opvolgende steden en streken en volgt met oog en oor wat zich in de omgeving afspeelt. 
Onderweg komt je tal van onverwachte onderwerpen en bezienswaardigheden tegen die niet met Van Gogh samenhangen, zoals historische binnensteden, het Middelpunt van Nederland, indrukwekkende scheepsliften en fraaie kastelen. De route begint met een blik op de Gennepse en Collse watermolens en eindigt bij de dorpskerk van Auvers-sur-Oise, of op Montmartre met uitzicht over de Parijse daken op de Notre Dame en de Eiffeltoren.

De route

Gekozen is voor een Nederlandse lus van Eindhoven over Amsterdam naar Zundert, en dan via Antwerpen, Brussel en Mons naar Auvers-sur-Oise en Parijs. Je kunt ook alleen een rondje Nederland fietsen door vanaf Zundert via LF13 weer naar Eindhoven te gaan.

De Van Gogh fietsroute combineert trajecten door rustige landelijke omgeving (met soms weinig voorzieningen) met bezoeken aan de centra van een aantal grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Antwerpen, Brussel en eventueel Parijs. Langs Amstel, Binnenhof, Het Steen, Grote Markt en Centre Pompidou, met bijbehorende drukte. Het kan dus ook een verbindingsroute tussen drie landenhoofdsteden genoemd worden. Telkens is gezocht naar goed fietsbare wegen, maar Parijs zal voor velen gezien de omvang en gebrek aan fietsvoorzieningen toch enig afzien betekenen.

Zwaarte

De route is niet echt zwaar of moeilijk, wél moet je met stedelijk verkeer redelijk uit de voeten kunnen, wat jongere kinderen niet altijd gegeven is.

Boekje

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst (vanaf Dordrecht in beide richtingen) met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Overnachtingslijsten
 • Vervoer
 • VVV-adressen
 • Uitgebreide informatie over relevante werken en brieven van Vincent van Gogh

De route is ingetekend op Michelin-kaarten met schaal 1:150.000 of 200.000. Daarnaast staan er veel stadsplattegronden in. 

Cover Van Gogh route

Meer informatie

John Leighton, van 1987 tot 2006 directeur Van Gogh Museum, zegt het volgende over deze route: "De gebruikelijke manier om het kronkelige pad van Van Goghs leven en werk te volgen, is om een van de grote collecties van zijn werk te bezoeken, in het Van Gogh Museum in Amsterdam of het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Ook is zijn werk beschreven en gereproduceerd in talloze boeken, films en zelfs toneelstukken.  Maar deze gids biedt de moderne liefhebber een nieuwe manier om de veelzijdigheid van Van Goghs levenspad te ervaren. De gedetailleerde fietsroute die hier wordt uitgezet voert langs tal van plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de schilder en de ontwikkeling van zijn kunst. Het is een reis in het spoor van de artistieke route die Van Gogh zelf heeft afgelegd, zoals hij zich in korte tijd ontwikkelde van een onbeholpen amateur tot een hoogst origineel vakman. Een reis die ons vanaf de eerste onzekere schilderijen en tekeningen die hij in Den Haag en Nuenen maakte, meevoert langs het groeiende zelfvertrouwen van zijn studies in Antwerpen en Parijs, tot aan de schitterende genialiteit van zijn volwassen werk in Frankrijk”.

Foto: Vincent van Gogh, De zaaier, ca 17–28 juni 1888, olieverf op doek, Kröller-Müller Museum Van Gogh schilderde de zon in geel

900 km
Nuenen - Parijs
Vanaf 12 dagen
Stickers (ondersteunend).De wegwijzers in Noord Brabant zijn niet van onze route.
Clemens Sweerman

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Van Gogh: het einde ontdekt

Bij toeval ontdekte de Van Gogh-expert Wouter van Veen de plek waar Vincent van Gogh zijn laatste schilderij, boomwortels, heeft gemaakt.
Het ligt op 150m van het eindpunt van de Van Goghroute, op de Rue Daubigny die achter de Auberge Ravoux langs loopt.
Een oude prentbriefkaart bracht Van Veen op het spoor van dit wegje. Je vindt dit punt door naast de Auberge omhoog te gaan, een smal wegje.
Een toelichting op deze vondst en aanwijzing waar precies deze bomen staan is opgenomen in het aanvullingenblad bij de Van Goghroute.

 

Nieuwe druk Van Goghroute

Lang gewacht, maar daar is hij dan: de 2e druk van onze Van Goghroute, fietsen met Vincent door Nederland en België naar Auvers-sur-Oise of Parijs. Voor wie dichter bij huis op zoek is naar Van Gogh kan de route gebruikt worden voor een Nederlandse ronde (Nuenen, Kröller-Müller, Van Goghmuseum, Zundert) in combinatie met de Brabantse Van Goghroute. In België is nabij Mons (in de Borinage) nog meer aandacht gegeven aan de omgeving waar Vincent enige tijd werkte, met een apart rondje. In Frankrijk fiets je van het graf van Vincent in Auvers-sur-Oise eenvoudig Parijs binnen.

Openbaar vervoer

Trein

 • Heen valt het beginpunt van de route in Eindhoven makkelijk te bereiken, of verderop bij Oss, Ede-Wageningen, Amersfoort, Amsterdam, Leiden, Den Haag,Delft, Dordrecht, Zevenbergen, Etten-Leur, Antwerpen, Mechelen of Brussel.
 • Terugfietsers kunnen eerst met de trein naar Parijs reizen in omgekeerde volgorde als hieronder aangegeven.
 • Terugreizen van Auvers-sur-Oise kan makkelijk met de trein naar het Gare du Nord in Parijs. De meeste TGV's vervoeren geen fietsen, andere treinen uit Parijs wel, en wel kosteloos.
 • Vanuit Parijs rijdt een TGV naar Lille waarin de fiets wel mee mag, of per sneltrein (Corail) naar Amiens en overstappen naar de grensplaats Lille. Vandaar rijdt een Intercity naar Antwerpen of Brussel (fietskaartje bij de conducteur). Vervolgens de IC naar Roosendaal en verder.
 • De sneltrein van Parijs naar Maubeuge geeft een omslachtiger verbinding, waarbij men de grens over fietst en in Quévy verder spoort naar Mons en Brussel.

Fietsbussen

Tijdig reserveren bij www.cycletours.nl of www.fietsvakantiewinkel.nl.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Eén keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Algemeen

Per 1-4-2013 heeft de Provincie Noord-Brabant een Van Gogh-route (ca. 300 km) uitgezet. Deze is met bordjes bewegwijzerd. Bordjes lijken op de knooppuntenbordjes. Let op: dit is een andere Van Gogh route dan op deze pagina staat beschreven.

Opmerkingen bij 2e druk - 2017

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
binnenzijde omslag     de nummers bij route 2 (Jacobsroute) en 3 (Brabantse Van Goghroute) zijn op het kaartje verwisseldClemens Sweerman2017-10
408498-VadencourtCCamping Municipal Bovalon is geslotenSjoerd Brouwer2020-09
50900-Auvers-sur OiseC Camping Bellerive is gesloten (op internet staat tijdelijk vermeld)Sjoerd Brouwer2020-09

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Tot onze grote vreugde hadden we weinig moeite met het vinden van de weg met de beschrijving uit de routegids. Slechts een enkele fout, die we door zullen geven. We hadden een onderdak in Mechelen waar ze volledig in de verbouwing zaten - maar dat hadden ze eerlijk gezegd. Wél apart tussen de bouwspullen slapen.... Minder was het met het verlopen hotel "In het witte paard" nabij st.Quentin waar het zo goor was dat we weggelopen zijn en dat gebeurt ons niet vaak. Het goede nieuws is, dat we daar een heel leuk hotel dicht bij de route vonden, vlak bij het kanaal, met een enorm gebied eromheen met vijver, kanoaanleg, etc.
Wat toch wel leuk aan deze route is, zijn de uitgebreide beschrijvingen rond van Gogh die de hele weg begeleiden.