Langs pelgrimswegen naar Santiago de Compostela

(route van Clemens Sweerman)
Santiago de Compostela had een magische klank in de oren van onze voorouders. Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwenlang naar deze Galicische stad in Noordwest-Spanje. Maanden waren zij onderweg op een inspirerende maar soms barre tocht vol belevenissen. Gedreven door een innerlijke drang naar wat achter de horizon lag waren zij voorlopers van de huidige lange-afstands wandelaars en fietsers.
De belangstelling voor de St.Jacobsroute is weer springlevend. Het idee pelgrim te zijn, trekken naar een nog ongekend doel, spreekt sterk tot de verbeelding. Voor velen is fietsen daarbij favoriet, het liefste over aangename landelijke wegen, geschikt voor een fiets met bepakking. Op eigen kracht en snelheid geniet men van rijk geschakeerde landschappen, groene riviertjes, dromerige dorpen en hoogtepunten van romaanse bouwkunst, op een route die behoort tot het Europese Culturele Erfgoed.

De route

De route is gebaseerd op oude pelgrimskaarten. Het Franse en Spaanse deel staan op de Unesco-Werelderfgoedlijst.

Zwaarte

De route is tot aan de Pyreneeën niet zwaar. Daarna, het Spaanse traject, blijft het behoorlijk klimmen, en is het - in de zomer -  erg warm, wat een behoorlijke aanpassing van de fietser vraagt.

Boekjes

De route bestaat uit 3 delen:

De boekjes hebben de volgende kenmerken:

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst met indicatie van voorzieningen (navigatie alléén van de route-alternatieven in beide richtingen!)
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over historische en toeristische bezienswaardigheden
 • Aanvullende informatie over pelgrimeren vroeger en nu
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000

Meer informatie

 • Fietspelgrims hebben als aanloop de keuze uit deze route of de wat oostelijker gelegen Europafietsers route "Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden". Vanaf de Pyreneeën wordt dan met deel 3 de Camino Frances gevolgd.
 • Er is een infocentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob: Janskerkhof 28a, 3512 BN Utrecht. Ingang pand aangebouwd tegen de Janskerk, nabij de Dom. Bekijk ook de website van het Genootschap.
 • In Frankrijk groeit het aantal pelgrimsgîtes / -refuges langzaam: voor onderdak is een credential nodig en bij drukte genieten wandelaars voorrang.
 • De St.Jacobs fietsroute begint in Haarlem (Rosenstock Huessy huis: Hagestraat 10). Een groep vrijwilligers van de Regio Bollenstreek van het Genootschap zorgt hier voor stempels en informatie. Indien gewenst krijg je hier een rondleiding door het oude Gasthuis met kapel waar al eeuwen geleden pelgrims langskwamen op weg naar Santiago. Het is belangrijk dat je vooraf een afspraak maakt : jacobskapel-haarlem@santiago.nl. Telefoonnummer, datum, tijd en lopend/fiets, vertrek vermelden: vrijwilligers nemen contact op.
2.500 km
Haarlem - Santiago de Compostela
Vanaf 32 dagen
Nee

Deel 1: Haarlem-Tours

De route gaat langs historische pelgrimswegen langs onder andere Compiègne en Chartres. Alternatieve routes leiden langs Antwerpen, Parijs en Orleans. Parijs-Orléans-Tours is in beide richtingen beschreven. Het landschap is vlak tot licht glooiend.

Cover St Jacobsroute deel 1

Kaart van Deel 1: Haarlem-Tours
870 km
Haarlem-Tours
Vanaf 10 dagen
Antwerpen90 km
Parijs / Orléans370 km

 

Deel 2: Tours - Oloron-Ste.Marie

De hoofdroute volgt historische pelgrimswegen naar de voet van de Pyreneeën. Door bekende wijnstreken (St.Emilion), langs bezienswaardige steden zoals Poitiers, via kleine rustige wegen, soms heuvelachtig maar niet echt moeilijk voor de gemiddelde vakantiefietser. Hier is in de dorpen, op campings en in hotelletjes de pelgrimsroute bekend. De alternatieve kustroute (360 km) maakt een rondrit mogelijk. Met name in het zuidelijke deel van de alternatieve kustroute is gekozen voor rustiger wegen en een nieuw fietspad door de bossen. Na Dax moet je kiezen tussen de westelijke route (St.Jean-Pied-de-Port, Roelandpas) of de oostelijke (Oloron-Ste.Marie, Col de Somport). De Col de Somport is hoger, maar klimt geleidelijker. Op het moeilijkste deel is de weg vrijwel autovrij, dankzij de autotunnel.

Cover St Jacobsroute deel 2

Kaart van Deel 2: Tours - Oloron-Ste.Marie
640 km
Tours - Oloron-Ste.Marie
Vanaf 8 dagen

Deel 3: Oloron-Santiago de Compostela

We vervolgen de route over de Pyreneeën, die een goede test blijken voor het Spaanse bergland. Dit worden de zwaarste delen, maar ook de hoogtepunten van de gehele route. Wie hier ongetraind begint moet oppassen voor onderschatting, er volgen meteen enkele bergetappes. We verbinden historische pelgrimsplaatsen langs de legendarische Camino, maar gaan waar mogelijk over rustiger wegen. Bergketens wisselen af met Rioja wijnvelden en Castiliaanse hoogvlakten. Ten gevolge van de verkeersontwikkelingen in Spanje zijn de stille weggetjes waarop het zo zorgeloos rijden was niet meer beschikbaar. De fietsroute is aangepast om onaangename en gevaarlijke trajecten zoveel mogelijk te mijden met behoud van de historische hoogtepunten die in deze pelgrimsroute thuis horen.
Dat betekent dat fietsers op veel plaatsen bewust afwijken van de alom aanwezige gele (pelgrims)pijlen. De hoofdroute is heengaand beschreven, de alternatieve route (Camino Antigua) teruggaand.

Cover St Jacobsroute deel 3

Kaart van Deel 3: Oloron-Santiago de Compostela
1.020 km
Oloron-Santiago de Compostela
Vanaf 14 dagen
Kustroute360 km
Navarra95 km

 

Clemens Sweerman

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Nieuwe druk St. Jacobsroute deel 1

In februari 2020 is een nieuwe druk verschenen van St. Jacobsfietsroute deel 1 (10e druk 2020).
Dit deel is echt vernieuwd, er zijn nieuwe kaarten opgenomen en er zijn een paar veranderingen in het verloop van de route en aanpassingen in de tekst. Helaas is er iets misgegaan met de voorzieningenlijst, waarin een aantal wijzigingen niet is verwerkt. Raadpleeg daarom ook de aanvullingen bij de 10e druk.

Fietsvervoer naar Nederland

 • Als je zonder fietsbeperkingen sneller wilt reizen, levert Camino Fietstransport de fiets vanuit Santiago thuis af in Nederland en Vlaanderen. Ze geven deze service langs de gehele route, en ook (met geringe frequentie) uit Sevilla. Informatie is te vinden op hun website.
 • Een nieuw alternatief is met UPS [=mailboxes, Carrer Santiago de Guayaquil 5]. Via kantoor ter plaatse: daar melden en betalen: € 95.  Komen fiets en bagage ophalen en zij pakken voor je in. [melding Herman Kusters]
 • Fietsen en bagage op je huisadres af laten leveren is een heel goed en betaalbaar: op het busstation in Santiago bij ALSA, Plaza Camilo Díaz Baliño s/n; +34 981586453 www.alsa.es. Ze rijden 3 keer per week en regelen met de vervoerder SEUR verder alles voor het vervoer van je fietsen en bagage. Na 2 werkdagen wordt alles keurig verpakt op je huisadres afgeleverd voor € 77,55 incl. btw per fiets of fietsaanhanger. [Bert & Tiny Guntlisbergen]
 • Fietsenwinkel in Rua de San Pedro pakt je fiets in voor €20 en regelt taxi voor fietser plus fiets naar vliegveld voor €40. [melding hr Slierendregt]

Openbaar vervoer

Trein

 • Het beginpunt Haarlem en verderop Leiden, Dordrecht, Breda, Antwerpen of Mechelen zijn eenvoudig te bereiken, ook met fietsen mee.
 • Terug vanaf Tours: de meeste TGV's vervoeren geen fietsen, echter andere treinen vanuit Tours (Dax, Pau) en Parijs wel, en wel kosteloos. De reis wordt in Parijs altijd onderbroken, waar men van het eindstation door het centrum naar het Gare du Nord moet fietsen (4,5 km). De fiets mag niet mee in de metro.
 • Er loopt een boemeltreintje van St Jean-Pied-de-Port naar Bayonne (TGV) , duurt een uur; direct aansluiting op tgv Bordeaux.
 • Vanuit Bordeaux gaat er een trein (om ca. 16.00 uur, kijk op www.bahn.de voor details) per dag om Parijs heen direct naar Brussel in 6 uur.
 • Vanuit Parijs rijdt een TGV naar Lille waarin de fiets mee mag. Evenzo in de sneltrein (Corail) naar Amiens, overstappen naar Lille. Vandaar Intercity naar Antwerpen of Brussel, waarvoor vanaf de grens een (naar Nederland internationaal) fietskaartje nodig is. Vervolgens nog de Intercity naar Roosendaal en verder.
 • Vanuit Santiago dagelijks 1 sneltrein naar Hendaye (De fiets mag niet mee, maar wordt per bodedienst bij een fietsenzaak in Irün afgeleverd. Deze winkel sluit om 20 uur, hetgeen meestal een overnachting betekent. ca € 55 plus € 35 voor de fiets. Adres bode: Avda de Lugo 193 of de fietsenmaker bij het Alsa Busstation. Er zijn geen berichten over schade.)
 • Vanaf Hendaye slaaptrein met fiets naar Parijs.
 • Binnen Spanje gaat de fiets gratis of tegen laag tarief met een aantal regionale treinen mee, maar dat hangt af van het soort trein en het levert regelmatig (taal-) problemen op. Vanuit Santiago lopen verbindingen via León, Palencia en Burgos naar Logroiïo en Santander (opstapplaats fietsbus). Reken vanwege soms slechte aansluitingen op een reisdag. Zie ook op www.renfe.es.
 • Een belevenis biedt een reis met de FEVE smal-spoorlijnen door het grillige berglandschap naar Bilbao en Santander (fietsbus). Vertrek vanuit León maar kan ook in Guardo of nabij Aguilar opgepakt worden. De fiets mag gratis mee: www.renfe.com. Treinliefhebbers kunnen dit smalspoor zelfs vanuit Ferrol langs de noordkust nemen met een overstap in Oviedo naar Santander. Vanuit de trein zie je met hoeveel kunst en moeite de spoorwegen door het mooie en bergachtige landschap zijn aangelegd met vele tunnels, bruggen en keerlussen.
 • Handige fietsers halen wielen, stuur, zadel en de nodige rekjes van het frame en nemen dit geheel in een foedraal mee als handbagage in de snelle Spaanse trein en bij max. 120x90 cm mag men vervolgens mee in de TGV van Irün/ Hendaye naar Paris Montparnasse of, nog sneller, met een overstap in Lille naar Brussel. Goede informatie geeft de Treinreiswinkel in Leiden (www.treinreiswinkel.nl).

Vliegtuig

 • Vliegen uit Santiago: in de zomer vliegen diverse maatschappijen rechtstreeks van Santiago naar Amsterdam, waarbij de fiets (soms zonder doos) mee kan. Het aanbod kan per jaar verschillen (Iberia, Vueling, Air Berlin...). Informeer daarom steeds naar de laatste stand van zaken, bijvoorbeeld via een ticketsite.
 • Bij lijnvluchten kan het bagageruim maar beperkt fietsen aan. Meestal moet er in Madrid overgestapt worden.

Fietsbussen

 • In de zomer rijden doorgaans 1x per 2 weken fietsbussen naar diverse bestemmingen, voorzien van een speciale aanhanger voor fietsvervoer.  Er moet ruim vooraf geboekt worden. De busmaatschappij rekent voor een enkeltje de halve retourprijs plus een toeslag. Tandems, ligfietsen en fietskarren kunnen na melding vooraf beperkt mee. Met één of twee reservedagen hoeft men niet bang te zijn de terugreisdatum te missen.
 • St.Jean-Pied-de-Port en de Spaanse grens over naar Pamplona (St. Jacobs fietsroute deel 3), vanaf half mei t/m eind augustus.
 • De meeste overige bestemmingen alleen in juli en augustus: Bleré, Saumur (nabij Tours), Bordeaux, Burgos, Aguilar de Campoo.

Opstapplaatsen en dienstregelingen wijzigen regelmatig. Informeer je daarom tijdig bij de Fietsvakantiewinkel. Je kunt hier ook reserveren.

Boot

 • Engels alternatief. Er is een leuk alternatief voor de thuisreis:  van Santander de boot naar Plymouth om van daaruit naar Nederland terug te fietsen of te treinen. (bij uitgeverij Free Musketeers is een lezenswaardig boekje daarover van Bram Stoffers verschenen)

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Deel 1: Haarlem-Tours

Deel 2: Tours - Pyreneeën

Deel 3: Oloron-Santiago

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Route-App

Deze route is tegenwoordig ook als Route-App verkrijgbaar. Heel prettig en praktisch naast de fietsgids.


Klik hier om het filmpje beter te bekijken

De route-app kun je downloaden in App- of Playstore, zoek naar “Fietsvakantiewinkel”.

St. Jacobsroute deel 2

Let op: onderstaand GPS-bestand is het bestand dat hoort bij de 7e druk 2018.
GPS-bestand 6e druk kan hier worden gedownload

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Eén keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

St. Jacobs fietsroute: Deel 1

Opmerkingen bij 10e druk - 2020 

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
         

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

St. Jacobs fietsroute: Deel 2

Opmerkingen bij 7e druk - 2018 en bijdruk - 2020

kaart   km heenkm terug    +/_                plaats           soort                                                               omschrijving                                              door wie                       jaar/maand
1158 -CharrouxCCamping 'poneyferme Yvonne Helias' is geslotenMarjo Lodewijk2021-06
255699,5-MousteyChdH Overnachtingsadres Grande Maison is geslotenHelmie Kanters2021-05
255699,5-MousteyChdHOvernachtingsadres Petite Ferme is geslotenHelmie Kanters2021-05
255699,5-MousteyChdHOvernachtingsadres Le Repos Landais is geslotenHelmie Kanters2021-05
2681 !LabouheyreChdHD en M Pressard ,La coque de Maripas zijn gestopt met B&B vanaf 2021 overnachten op een slaapzaal of op een slaapkamer voor pelgrims (1 beschikbaar) Website wordt per 1 okt 2020 aangepast . Hebben  een nieuw telefoonummer 0558 047224Marie -Laure Pressard2020-09
2710655,5-Onesse-et-LaharieChdH

Auberge Le Forge Caule is voorgoed gesloten

 

Helmie Kanters2021-05
663631,5!St PalaisChdH Maison Franciscaine heeft een nieuw telefoon nr+33 768977525 Wobien Doyer2015-07

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

St. Jacobs fietsroute: Deel 3

Opmerkingen bij 8e druk - 2019

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
472 -VillanúaH

Hotel Reno Avenida de Francia 23 in Villanúa is permanent gesloten

Helmie Kanters2021-06
586 !JacaHHotel Bucardo Avenida de Francia 13 heet nu Las NievesHelmie Kanters2021-06
12123 +Santo Domingo de la CalzadaCCamping Banares, https://campingbanares.es. Niet echt een leuke camping, ook vrij prijzig.Willem Poortvliet2021-06
2219,5 !Las HerreriasrouteDe NVI bij Las Herrerias is afgesloten voor fietsers, worden omgeleid naar het dorp Las Herrerias of deze afsluiting tijdelijk of permanent is, dat is nu nog onduidelijk. In en na het dorp volgen beperkte aanwijzingen om terug terug te keren na de route.    Ger Keijsers2021-07
3736 -San AntolinHHotel Gerardo, Carretera General, is gesloten.Helmie Kanters2021-06
3893 -CerredoChdHIbias, Carretera General, is geslotenHelmie Kanters2021-06
3893 +CerredoChdHApartamentos La Tía María, 33812 Calle Real, tel. 985818459 / 620564504 / 646182281. Helmie Kanters2021-06
45134 OñaChdHOnce Brutos is permanent gesloten.Helmie Kanters2021-06

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Opmerking melden

Heb je opmerkingen of suggesties over deze route, de overnachtingen of vervoer? Laat het ons weten! Geef ook aan om welke druk van het routeboekje (jaar) het gaat en op welk kaartnummer en op welke km de melding betrekking heeft.

Selecteer het betreffende deel van de route. Bestaat de route uit 1 deel, kies dan Nvt
Van de routegids (alleen cijfers, bv 2014)
Geef bij elke opmerking ook aan op welk kaartnummer en welke km de melding betrekking heeft.
Voorletter(s)/voornaam + tussenvoegsel + Achternaam
Vermeld eventueel je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als dat nodig is.
Is er een bestand (tekst, kaart, plaatje, foto, etc.) dat meegezonden moet worden ?
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf pdf doc docx odt xls xlsx gz zip gpx.
Voor meer informatie kijk op de pagina met ons Privacyreglement
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

We reden deze fraaie, pittige tocht in mei/juni 2021 in de verwarrende corona-tijd. Lekker rustig dat wel. Onze positieve ervarigen kan je lezen op WillemFietst.nl

Op maandag 29 april 2019 ben ik vertrokken vanuit Heerjansdam, via de St Jacobsroute tot aan Burgos, van daaruit een doorsteek gemaakt naar de Zilverroute, van Zamora naar Merida, daar overgegaan op de Route Iberica 2, van Merida tot aan Evora en van daaruit een eigen route via Coruche naar Fajarda. Daar ben ik op 29 mei aangekomen. Na een 2,5 week vakantie de fiets op de auto gezet en weer naar Zamora gereden, om daar op de fiets het laatste stuk in 4 dagen naar Santiago de Compostella te reizen. Het  was een geweldige ervaring. Ik was alleen, op m'n racefiets met een minimum aan bepakking bij me. Ik heb overnacht in jeugdherbergen, pelgrims hostels (credential aanvragen), herbergen en hotels als alles vol was. De mensen die ik onderweg ontmoet heb, vanuit Nederland tot en met Nieuw Zeeland, alle werelddelen waren vertegenwoordigd, het was geweldig. Tijdens de reis heb ik onder andere onderstaand gedicht gemaakt:

Mijn fiets en ik
Je weet wel dat fietsen mij best kan bekoren,
Het lijkt wel alsof ik in het zadel ben geboren. 
Mijn fiets is mijn maatje, die brengt me waar ik wil,
Alleen moet ik trappen, da’s wel een verschil!  
We zorgen zo samen wel goed voor elkaar,
Dat moet wel, en samen komen we daar!
Je wielen, je stuur, de remmen, een crank,
Zo’n fiets is geweldig, een “hemels” geschenk.  
Berregie op, berregie af, ik stuur waar ik wil,
Maar stop ik met trappen, dan vallen we stil.  
Ik olie je ketting, kijk de remmen weer na,
Dan loop je weer als een zonnetje, en lach ik ha ha.  
We ontmoeten veel mensen, ze komen overal vandaan,
En ik dank God op m’n knieën voor dit mooie bestaan.  
Ik peddel maar verder, ik lach smiley, ik huil cryingen ik zing laugh.
En m’n fiets? je moet maar denken da’s ook maar een ding.

Salut wink,
Jan-Evert Bom

deze zomer naar Santiago gefietst vanuit Westerlo (B).  prachtige route, niet twijfelen, gewoon doen!  ik verkoop mijn routeboekjes van Sweerman (St Jacobsroute (3 delen) en Langs oude wegen (2 delen)) voor 50 euro.  ze zijn gebruikt, maar in goede staat.  de minimale aantekeningen bij goede adresjes en de route krijg je er gratis bij.  contacteer me op kristofverhoeven79@gmail.com.

boekjes zijn niet meer beschikbaar.  succes voor iedereen die de tocht aanvat!

Samen met een vriend naar Santiago gefietst in 26 dagen (periode half juni-half juli) De route is super! als je spreekt van saai tot de Pyreneeen, ben ik het totaal niet eens met die stelling. Ik kom al jaren in Frankrijk maar wat je ziet tijdens deze route(St jacobsroute) via de Westkant van Frankrijk heb ik nog nooit gezien. Zijn er veel weilanden, ja die zijn er, maar in Nederland hebben wij dit niet, en het is erg mooi om dit telkens weer te mogen aanschouwen. De route is goed te doen voor de gemiddelde fietser, vergis je niet in de hoogtemeters als je om Parijs rijdt, dit gaat op en af. Spanje is klimmen, maar stem je tempo en afstanden goed af. Herzie eventueel je planning, mocht je die gemaakt hebben, en geniet!

In juni 2017 start ik mijn reis naar Santiago vanuit mijn geboorteplaats Haarlem. Op de website fietsendooreuropa.blog zal ik in de aanloop naar de reis mijn voorbereidingen bijhouden en tijdens de reis dagelijks een sfeerverslag plaatsen.

 4 jaar geleden hebben we een prachtige fietstocht naar Rome gemaakt en  2 jaar geleden van Salzburg naar Venetie via Slovenie en Kroatie. Dit jaar staat de route naar Santiago op de planning. Echter wij vragen ons af of de route landschappelijk wel interessant is. Met name het stuk van NL tot en met de Pyreneen. Als ik zo de ervaringen lees op internet, zien wij namelijk heel veel beschrijvingen van saaie dagen door  en langs weilanden.  Nu beginnen we een beetje te twijfelen.
Kun jij daar ons meer over vertellen? 

Alvast bedankt, 

met vriendelijke groet, 

Corinne Turel

Hi Corinne, hoe is het om van Salzburg naar Kroatie te fietsen. Zit er namelijk zelf over te denken. Ben benieuwd naar ervaringen.

Hoi,

 

ik heb samen met mijn echtgenote de route naar SdCompostela afgefietst via verschillende routes.

Sint-jacobsroute : inderdaad saai tot aan de pyreneeen

Langs oude wegen (sweerman)  vanuit maastricht zeer mooi maar wat heuveliger.

wil je meer weten.

stel maar uw vragen. 

Beste Corinne,

Als je bang bent dat het stuk naar de Pyreneeën saai is, kijk dan eens naar de route "Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden". Deze is landschappelijk afwisselender (afgezien van 1-2 dagen Noord Frankrijk), interessant met Nevers, Rocamadour, Vézelay, maar wel zwaarder. Succes!

Afgelopen zomer deze Route gefietst. Erg mooie dingen gezien en het boekje biedt veel leuke achtergrondinformatie. Mijn reisverslag met belevenissen en ervaringen: romynaarsantiago.blogspot.com

Net als jij hebben wij 4 jaar geleden een prachtige fietstocht naar Rome gemaakt en  2 jaar geleden van Salzburg naar Venetie via Slovenie en Kroatie. Dit jaar staat de route naar Santiago op de planning. Echter wij vragen ons af of de route landschappelijk wel interessant is. Met name het stuk van NL tot en met de Pyreneen. Als ik zo de ervaringen lees op internet, zien wij namelijk heel veel beschrijvingen van saaie dagen door  en langs weilanden. 
Kun jij daar ons meer over vertellen? 

Alvast bedankt, 

met vriendelijke groet, 

Corinne Turel

Mijn Santos en ik vertrekken 10 mei naar Santiago de Compostela. Ik heb een maand de tijd en onderweg houd ik een blog/fb-pagina 'Fietsen als smeermiddel voor openheid' bij. Het blog en de fb-pagina hebben als doel om meer openheid en bekendheid te geven over autisme en de bipolaire stoornis bij volwassenen. Daarnaast schrijf ik natuurlijk ook over mijn indrukken en belevenissen onderweg.

St.Jacobs fietsroute dl. 3.
Op blz. 22 van de laatste druk staat o.a.: "Trein  Vanuit Santiago rijdt 1x per dag een snelle dagtrein met weinig stops naar het Spaans-Franse grensplaatsje Irun-Hendaye. De fiets mag nietmee, enz. enz. t/m er zijn geen berichten over schade." Deze laatste regel zou ik graag willen laten schrappen in een volgende uitgave, omdat wij onze fietsen hebben laten verzenden en er wel schade was, die niet werd vergoed. Het zadel van de fiets van mijn vrouw was nl. gescheurd, omdat de handremgreep van mijn fiets er waarschijlijk doorheengegaan was tijdens het vervoer. De transporteur in Hendaye advieseerde ons een brief te schrijven en te versturen naar Irun, dat hebben wij gedaan, maar de transporteur in Irun scheef terug, dat het zadel overal kapot kon zijn gegaan. Hierop heb ik nog een keer gereageerd, dat het echt tijdens her transport gebeurd moest zijn, waarop niet meer is gereageerd. Vandaar mijn verzoek om die regel te schrappen.

Vervoer vanuit St Jean Pied de port naar huis Someren was goed geregeld . Voor 118 euro per fiets via firma Soetens uit Vessum; In Dax hadden we ook de tgv geregeld (Fietsroute loopt langs station van tgv. Er loopt een boemeltreintje van St Jean pied de port naar Bayonne (TGV), duurt een uur; direct aansluiting op tgv Bordeaux; Vanuit Bordeaux gaat er een trein ( om +/- 13.30 uur ) per dag om Parijs heen direct naar Brussel in 6 uur. Reisduur St Jean Pied de port-Eindhoven = 9.50uur -23.00 uur ; (1,5 uur wachten in Bordeaux op die directe trein naar Brussel)

Vorig jaar eind juni heb ik in Oloron Ste Marie een andere cassette laten plaatsen bij de plaatselijke fietsenmaker. Vriendelijke en vlotte bediening en perfect uitgevoerd. Ook de prijs was een meevaller. Ik heb hem dan ook beloofd dit te melden aan de makers van mijn reidgids, wat bij deze dus eindelijk gebeurd is.
Het adres: ets. Igouassel; Rue Despourrins; 64400 Oloron Ste Marie; tel: 05 59 39 06 00

"Hostens, een dorp met veel voorzieningen ...".(blz 76). Wij waren hier op 25/6 en mochten bij godsgratie mee eten met groep in Restaurant des sports. Eerst werden we geweigerd; alleen omdat er echt niets anders open was, mochten we toch mee eten. Twee andere pizzatenten waren dus dicht. De bewoners waaraan we vroegen waar we konden eten kregen medelijden, omdat er niets (open) was. We kregen zelfs wat water/brood aangeboden. We vroegen eigenaar Restaurant des sports om een kaartje voor telnr. Hij vertelde dat hij al lang van te voren vol zit met groepen. Dat betekent dat alleen Le Volcelest nog overnachting kan bieden (hier sliepen wij ook).
'Veel voorzieningen' zette ons dus op het verkeerde been; dat was nl. de reden waarom we naar dit dorp gefietst zijn ipv ons eigen plan om naar St Symphorien te fietsen.
Verder alles perfect!

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
To prevent automated spam submissions leave this field empty.