Van Noord-Noorwegen naar Zuid-Portugal, ruim 9.000 km

De Atlantische kust is afwisselend als Europa zelf: zonnige stranden, havenplaatsen, vissersdorpjes, ruige fjorden, groene heuvels met kliffen.

Het is niet erg waarschijnlijk dat iemand de hele route in één keer zal afleggen. Maar door de verscheidenheid van landen en mogelijkheden biedt ze voor elk wat wils en volop mogelijkheden voor een aantal gevarieerde vakantietochten.
EuroVelo 1, de Atlantische kustroute, is onderdeel van het netwerk van de European Cycling Federation (ECF). Veel van het netwerk bestaat alleen uit een lijntje op de kaart, of uit fragmenten. Europafietsers probeert deze lijntjes tot leven te wekken. Zo geven we al uitgebreide informatie over EV12 (Noordzee rond) en EV6 (Atlantische kust naar Zwarte Zee). Europafietsers voegt daar nu een overzicht van EuroVelo 1 aan toe. De website van EuroVelo 1 geeft toegang tot diverse landenpagina’s. Daar staat voorlopig nog geen complete routebeschrijving. Wij geven daarom in een brochure EuroVelo 1 (pdf, 1,7 Mb) een gedetailleerd overzicht van wat er wel is, wat daarvan de kwaliteit is, en waar je het kunt vinden. Met alle onderdelen samen, is de hele route afgedekt. De brochure is dus zelf géén fietsgids!

De route

Vanaf de Noordkaap gaat de route langs de Noorse kust, steekt over naar Aberdeen, doorkruist Schotland, en steekt dan over naar Belfast. Na een ronde om Ierland volgt opnieuw een oversteek naar Wales, en via Cornwall en de oversteek van Het Kanaal belanden we in Bretagne. Langs de Franse kust naar het zuiden, de Pyreneeën over en dan binnen door Spanje naar de zuidkust, west van Gibraltar. Tenslotte via de Algarve door Portugal naar Cabo de São Vicente, en nog een stukje Portugese westkust.
Voor de meeste oversteken zijn goede veerdiensten voorhanden. Deze worden genoemd in de brochure. Alleen tussen Aberdeen en Bergen (Noorwegen) is de enige verbinding door de lucht.

Zwaarte

Bij het woord ‘kust’ verwacht je een makkelijke route, Dat klopt alleen voor het traject in Frankrijk, en voor de kust in Zuid Spanje en een deel van Portugal. Noorwegen, al volg je de kust, is veel klimmen en dalen, in Schotland steek je dwars over, dus veel klimwerk. Ierland is niet al te zwaar, mede doordat de steilste kliffen alleen in varianten zijn opgenomen. Langs de Jacobsroute is het veel klimmen en dalen, vooral op de noordelijke variant. Het Spaanse binnenland is vooral heuvelachtig, niet bijzonder zwaar.

Boekje

Omdat de route niet als één geheel beschreven is, maar wel vrijwel helemaal wordt afgedekt door boekjes en kaarten geeft Europafietsers genoemde brochure uit met noodzakelijke aanvullende informatie voor een goede tochtplanning.

  • Overzicht van te gebruiken fietsboekjes of kaarten per land
  • Korte beschrijving per land
  • Beknopte informatie over zwaarte, bezienswaardigheden en wegkwaliteit

Voor een paar trajecten in Spanje waarvoor geen goede boekjes of kaarten bestaan zijn aparte brochures uitgebracht. Het betreft de verbinding tussen de St.Jacobsroute en de Zilverroute (pdf, 1,5 Mb) en de verbinding tussen de Zilverroute en de Spaans-Portugese grens bij Ayamonte aan de kust (pdf, 1,9 Mb).

ruim 9.000 km
Noordkaap tot Zuid-Portugal
100-150
P. Zandveld

Gezien de lengte van de route en de aard van de verschillende landen, kan voor vervoer beter gekeken worden bij de samenstellende delen.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Onderstaande routes zijn vaak voor een (groot) deel samenvallend met EuroVelo 1. Van noord naar zuid:

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Voor deze route heb je diverse boekjes van andere routes nodig. Begin daarom met het overzicht!

GPS

De overzichtsbrochure geeft aan waar voor de diverse secties van deze route de gps-informatie is te vinden.
De beide verbindingsbrochures zijn inclusief gps-tracks.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Opmerking melden

Heb je opmerkingen of suggesties over deze route, de overnachtingen of vervoer? Laat het ons weten! Geef ook aan om welke druk van het routeboekje (jaar) het gaat en op welk kaartnummer en op welke km de melding betrekking heeft.

Selecteer het betreffende deel van de route. Bestaat de route uit 1 deel, kies dan Nvt
Van de routegids (alleen cijfers, bv 2014)
Geef bij elke opmerking ook aan op welk kaartnummer en welke km de melding betrekking heeft.
Voorletter(s)/voornaam + tussenvoegsel + Achternaam
Vermeld eventueel je telefoonnummer, zodat we je kunnen bellen als dat nodig is.
Is er een bestand (tekst, kaart, plaatje, foto, etc.) dat meegezonden moet worden ?
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: gif jpg png txt rtf pdf doc docx odt xls xlsx gz zip gpx.
Voor meer informatie kijk op de pagina met ons Privacyreglement
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

In 2011 (april tot en met augustus) fietsten Jan-Willem en ik de EV1. Een ervaring om nooit meer te vergeten. We volgenden de lente naar het noorden toe en belandden op een mooie 'zomerse' dag op de Noordkaap.

Op www.2peoplecycling.com lees je onze ervaringen en vind je foto's van deze indrukwekkende fietstocht.

Reactie toevoegen

Deze wordt niet getoond aan gebruikers
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Een vraag ter preventie van spam: 1 woord, 5 letters