Deze route maakt deel uit van: Overige routes Spanje en Portugal

De Spaanse pelgrimsroute van Andalusië naar Santiago

De Zilverroute (Via de la Plata), de pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago de Compostela, is gebaseerd op een oude Romeinse weg waarover zilver werd vervoerd naar Sevilla. Onder de overheersing door de Moren werd deze weg door de christelijke pelgrims gebruikt op weg naar Santiago. Inmiddels is deze pelgrimsroute uitgegroeid tot een begrip binnen Spanje. Alhoewel lang niet zo druk als de volle Camino Francès, verheugt ook de Via de la Plata zich in een warme belangstelling. Langs de route zijn albergues en hostals verrezen en de bewegwijzering voor wandelaars is vrijwel compleet.
Voor lange afstandsfietsers zijn de meeste van die paden ongeschikt. Alleen op sommige delen is de oude onverharde weg veel leuker en ook begaanbaar.
De route loopt van het hete Andalusiê, door de groene bossen van de Sierra Morena naar de verlatenheid van de Extremadura. Daar liggen parels van stadjes als Zafra, het Romeinse Merida en het middeleeuwse Cáceres. Een variant voert langs het eveneens prachtige Trujillo. Hoog boven je hoofd cirkelen adelaars en gieren.
Salamanca is de trotse universiteitsstad op deze route, met haar prachtige kathedraal, universiteit en natuurlijk de Plaza Mayor (nog mooier dan Madrid). Zamora aan de Duero heeft een eigen karakter, iets intiemer dan Salamanca.
Galicië lijkt niet Spaans, eerder Ierland op zuidelijke breedte. Langs kloosters en kapelletjes slingert de route zich door de hoge heuvels naar Santiago. Vanuit het laatste dal klim je dan omhoog naar de kathedraal.

Aanvullingen, GPS en overige informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers: www.cyclingeurope.nl

 

 

1.000 km
Sevilla - Santiago de Compostela
15 - 20
nee
Paul Benjaminse

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Zilverroute: Sevilla-Santiago

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

Van 23 mei tot en met 7 juni 2017 fietsten wij de Zilverroute. Een verslag daarvan, met veel foto's, routekaartjes, hoogteprofielen, afgelegde trajecten en kilometers, tips voor het vervoer per vliegtuig vanuit Santiago, alsook links naar een filmpje van de reis zelf en van de pelgrimsmis in de kathedraal van Santiago, vind je op mijn website:  https://lexschruijer.com/de-zilverroute-via-de-la-plata-per-fiets/

Veel lees- en kijkplezier, Lex Schruijer (Europafietser)