Spring naar content

Zilverroute

De Spaanse pelgrimsroute van Andalusië naar Santiago

 • Afstand: 1.000 km
 • Sevilla – Santiago de Compostela
 • Duur: 15-20 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

De Zilverroute (Via de la Plata), de pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago de Compostela, is gebaseerd op een oude Romeinse weg waarover zilver werd vervoerd naar Sevilla. Onder de overheersing door de Moren werd deze weg door de christelijke pelgrims gebruikt op weg naar Santiago.

De route

Inmiddels is deze pelgrimsroute uitgegroeid tot een begrip binnen Spanje. Alhoewel lang niet zo druk als de volle Camino Francès, verheugt ook de Via de la Plata zich in een warme belangstelling. Langs de route zijn albergues en hostals verrezen en de bewegwijzering voor wandelaars is vrijwel compleet.

Voor lange afstandsfietsers zijn de meeste van die paden ongeschikt. Alleen op sommige delen is de oude onverharde weg veel leuker en ook begaanbaar.

De route loopt van het hete Andalusiê, door de groene bossen van de Sierra Morena naar de verlatenheid van de Extremadura. Daar liggen parels van stadjes als Zafra, het Romeinse Merida en het middeleeuwse Cáceres. Een variant voert langs het eveneens prachtige Trujillo. Hoog boven je hoofd cirkelen adelaars en gieren.

Salamanca is de trotse universiteitsstad op deze route, met haar prachtige kathedraal, universiteit en natuurlijk de Plaza Mayor (nog mooier dan Madrid). Zamora aan de Duero heeft een eigen karakter, iets intiemer dan Salamanca.

Galicië lijkt niet Spaans, eerder Ierland op zuidelijke breedte. Langs kloosters en kapelletjes slingert de route zich door de hoge heuvels naar Santiago. Vanuit het laatste dal klim je dan omhoog naar de kathedraal.

Praktische informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers: www.cyclingeurope.nl

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in. Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Bart Augustinus
  op 26 januari 2023

  Afgelopen september (2022) ben ik samen met een vriend van Hendaye (Frankrijk) naar Lagos (Portugal) gefietst. Wegens tijdgebrek en het slechte weer zijn we vanaf Burgos met de trein naar Salamanca gegaan. Vanaf Salamanca hebben we de Zilverroute gefietst in tegengestelde richting. De gpx’n die wij hadden, hadden kuren en omdat het stroomde van de regen konden we het boekje slecht lezen. Vanuit Salamanca was het dan ook lastig voor ons om de juiste weg te vinden, met google maps is het uiteindelijk goed gekomen. De route is prachtig en gaat langs fantastische mooie dorpjes en over leuke soms onverharde paadjes. Autoluw en als er af en toe een auto voorbij komt houden de Spanjaarden prima rekening met de fietser. De Vias-Verdes vanuit Bejar was prachtig en prima te fietsen.
  Wat betreft de zwaarte van de route, ik ben een redelijk goed getrainde fietser van toen 53 maar ik vond het pittig. In Spanje moet je zelfs in de afdaling af en toe klimmen. Dit noemde wij een Spaanse afdaling. In vergelijking met de groene weg naar de Middellandse Zee, hier fietste ik samen met mijn vrouw gemiddeld 90km per dag in Spanje kwam ik niet verder dan 75km per dag. Desalniettemin ga ik in april een rondje Andalusië fietsen. Spanje is een fantastisch fietsland. In elk dorpje zit wel een winkeltje en een kroeg, ook als het gehucht uit maar 10 huizen bestaat.

 2. Lex Schruijer
  op 30 juni 2017

  Van 23 mei tot en met 7 juni 2017 fietsten wij de Zilverroute. Een verslag daarvan, met veel foto’s, routekaartjes, hoogteprofielen, afgelegde trajecten en kilometers, tips voor het vervoer per vliegtuig vanuit Santiago, alsook links naar een filmpje van de reis zelf en van de pelgrimsmis in de kathedraal van Santiago, vind je op mijn website: De Zilverroute (Via de la Plata) per fiets
  Veel lees- en kijkplezier, Lex Schruijer (Europafietser)

  1. Jeanette Vroegh
   op 6 januari 2023

   Hoi Lex, voor u is het al weer even geleden dat u deze route heeft gereden. Ik ben van plan om deze route dit voorjaar te gaan fietsen. Het is de bedoeling dat ik het in me eentje ga fiksen en daarom heb ik een aantal vragen over de route waarvoor ik graag contact met u zou willen hebben. Is dat mogelijk?

   Mvg, Jeanette Vroegh

  2. Bernard Mulder
   op 17 mei 2022

   Geweldig werk sowieso de fietsreis, maar zeker het filmpje.
   Deze route staat al lang op onze verlanglijst. Nu kunnen we niet meer wachten. Dit jaar moet het gaan gebeuren.
   Dank voor de impressie