Spring naar content

Zilverroute

De Spaanse pelgrimsroute van Andalusië naar Santiago

 • Afstand: 1.000 km
 • Sevilla – Santiago de Compostela
 • Duur: 15-20 dagen
 • Bewegwijzerd: nee

Route van Paul Benjaminse

De Zilverroute (Via de la Plata), de pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago de Compostela, is gebaseerd op een oude Romeinse weg waarover zilver werd vervoerd naar Sevilla. Onder de overheersing door de Moren werd deze weg door de christelijke pelgrims gebruikt op weg naar Santiago.

De route

Inmiddels is deze pelgrimsroute uitgegroeid tot een begrip binnen Spanje. Alhoewel lang niet zo druk als de volle Camino Francès, verheugt ook de Via de la Plata zich in een warme belangstelling. Langs de route zijn albergues en hostals verrezen en de bewegwijzering voor wandelaars is vrijwel compleet.

Voor lange afstandsfietsers zijn de meeste van die paden ongeschikt. Alleen op sommige delen is de oude onverharde weg veel leuker en ook begaanbaar.

De route loopt van het hete Andalusiê, door de groene bossen van de Sierra Morena naar de verlatenheid van de Extremadura. Daar liggen parels van stadjes als Zafra, het Romeinse Merida en het middeleeuwse Cáceres. Een variant voert langs het eveneens prachtige Trujillo. Hoog boven je hoofd cirkelen adelaars en gieren.

Salamanca is de trotse universiteitsstad op deze route, met haar prachtige kathedraal, universiteit en natuurlijk de Plaza Mayor (nog mooier dan Madrid). Zamora aan de Duero heeft een eigen karakter, iets intiemer dan Salamanca.

Galicië lijkt niet Spaans, eerder Ierland op zuidelijke breedte. Langs kloosters en kapelletjes slingert de route zich door de hoge heuvels naar Santiago. Vanuit het laatste dal klim je dan omhoog naar de kathedraal.

Praktische informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers: www.cyclingeurope.nl

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Routeboekje bestellen

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Emile van den Haak
  op 22 februari 2023

  Vanaf half mei 2022 hebben wij ( Marijke en o.g) de Zilverroute gereden. Voor het eerst op ebikes (Worldtraveller Koga). Camino heeft onze fietsen, keurig verzorg en onbeschadigd, naar Sevilla gebracht. De route hebben we op gps bestanden gereden; dat is hoofdzakelijk de verharde route. Deze gaat over zeer rustige wegen waar het prettig fietsen is. In de grotere steden tref je vanzelfsprekend meer verkeer. Maar er wordt goed rekening gehouden met fietsers. Het routeboekje is gewoon handig als bron van informatie. Landschappelijk is het een zeer fraaie route. De Extramadura is stil, wijds, prairie-achtig. Gieren zweven boven je. Constant hoor je vogels en het wemelt van de ooievaars. De hittegolven neem je dan maar voorlief. Vroeg op pad en om een uur of 13.00 stoppen. Steden als Zaffra, Merida, Caceres en Salamanca zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Meestal hebben we gekampeerd. Hoewel, een albergue met 62 stapelbedden voor ons tweeën had ook wel wat! Bij hotels en hostels is men gewend aan fietsers en heeft men voor fietsen een speciale stalling. De ervaring met de ebike is zeer positief. Het zwoegen, hetgeen we jarenlang gedaan hebben op onze “gewone” Koga’s, was voorbij. We hebben meer genoten van het fietsen en de omgeving. Met de lichtste ondersteuning; de accu raakt anders (te) snel leeg. Het aantal hoogtemeters had wel invloed. 1700 hm was wel het maximum. Zelf had ik vier zijtassen plus stuurtas en Marijke twee achtertassen en een stuurtas. Op een dagetappe, gemiddeld 75 km, was het verschil in verbruik ongeveer 10/15 %. Opladen was nergens een probleem; stekkerdoos meenemen voor op de camping.
  Wat ons een beetje tegenstond was de “gekte” in Santiago. Alles gericht op de pelgrims. De beleving van de pelgrims ontbrak bij ons. Ieder zijn ding.
  Kortom: de Zilverroute is een aanrader.

  1. Ernst Schreurs
   op 1 juli 2024

   Goedenavond Emile, ik lees dat Camino jullie e-bikes naar Sevilla heeft gebracht. Mijn vriendin en ik willen ook de Ruta de la Plata fietsen met onze e-mountainbikes. Transport van de accu’s is het probleem.
   Kun je me vertellen hoe jullie dat geregeld hebben. Wat is Camino precies in dit geval? Het Santiago genootschap? Ik hoor het graag want het zou ons probleem oplossen.
   Alvast dank voor je reactie.
   M.vr.gr Ernst

 2. Bart Augustinus
  op 26 januari 2023

  Afgelopen september (2022) ben ik samen met een vriend van Hendaye (Frankrijk) naar Lagos (Portugal) gefietst. Wegens tijdgebrek en het slechte weer zijn we vanaf Burgos met de trein naar Salamanca gegaan. Vanaf Salamanca hebben we de Zilverroute gefietst in tegengestelde richting. De gpx’n die wij hadden, hadden kuren en omdat het stroomde van de regen konden we het boekje slecht lezen. Vanuit Salamanca was het dan ook lastig voor ons om de juiste weg te vinden, met google maps is het uiteindelijk goed gekomen. De route is prachtig en gaat langs fantastische mooie dorpjes en over leuke soms onverharde paadjes. Autoluw en als er af en toe een auto voorbij komt houden de Spanjaarden prima rekening met de fietser. De Vias-Verdes vanuit Bejar was prachtig en prima te fietsen.
  Wat betreft de zwaarte van de route, ik ben een redelijk goed getrainde fietser van toen 53 maar ik vond het pittig. In Spanje moet je zelfs in de afdaling af en toe klimmen. Dit noemde wij een Spaanse afdaling. In vergelijking met de groene weg naar de Middellandse Zee, hier fietste ik samen met mijn vrouw gemiddeld 90km per dag in Spanje kwam ik niet verder dan 75km per dag. Desalniettemin ga ik in april een rondje Andalusië fietsen. Spanje is een fantastisch fietsland. In elk dorpje zit wel een winkeltje en een kroeg, ook als het gehucht uit maar 10 huizen bestaat.

 3. Lex Schruijer
  op 30 juni 2017

  Van 23 mei tot en met 7 juni 2017 fietsten wij de Zilverroute. Een verslag daarvan, met veel foto’s, routekaartjes, hoogteprofielen, afgelegde trajecten en kilometers, tips voor het vervoer per vliegtuig vanuit Santiago, alsook links naar een filmpje van de reis zelf en van de pelgrimsmis in de kathedraal van Santiago, vind je op mijn website: De Zilverroute (Via de la Plata) per fiets
  Veel lees- en kijkplezier, Lex Schruijer (Europafietser)

  1. Jeanette Vroegh
   op 6 januari 2023

   Hoi Lex, voor u is het al weer even geleden dat u deze route heeft gereden. Ik ben van plan om deze route dit voorjaar te gaan fietsen. Het is de bedoeling dat ik het in me eentje ga fiksen en daarom heb ik een aantal vragen over de route waarvoor ik graag contact met u zou willen hebben. Is dat mogelijk?

   Mvg, Jeanette Vroegh

  2. Bernard Mulder
   op 17 mei 2022

   Geweldig werk sowieso de fietsreis, maar zeker het filmpje.
   Deze route staat al lang op onze verlanglijst. Nu kunnen we niet meer wachten. Dit jaar moet het gaan gebeuren.
   Dank voor de impressie