Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers Frankrijk Ring 4

Langs de historische plaatsen van de Katharen

(route van Peter van Rossum en Kees Mieras)
Proef de sfeer van de middeleeuwen als de dreigende contouren van een Katharenburcht plotseling hoog boven je opdoemen in de ochtendmist. Geniet van het welverdiende uitzicht vanaf zo'n burcht, na een stevige klim in het kleinste verzet, gevolgd door een fikse wandeling naar de top. Bezoek de levendige stadjes en slaperige dorpjes die onlosmakelijk verbonden zijn met de boeiende Katharenhistorie. Stap zo nu en dan eens af voor een picknick in het grootste aaneengesloten wijngebied van de wereld, de Languedoc. Laat je meevoeren door stille, groene rivierdalen en geniet van de weidse vergezichten met steeds wisselend uitzicht op de Pyreneeëntoppen. Verbaas je over de onverstaanbare en onuitspreekbare Baskische klanken in een plaatselijke kroeg of langs een Péloteveld.

De route

De route voert langs de historische plekken die een grote rol hebben gespeeld in de opkomst, maar vooral in de ondergang van de Katharen. De noordelijke route doet vooral steden en dorpen aan, zoals Minerve, Carcassonne, Bram, Mirepoix en Foix. De zuidelijke route gaat langs de legendarische Katharenburchten als Peyrepertuse, Quéribus en Montségur.

Vanaf Foix loopt de route zoveel mogelijk langs rivierdalen via o.a. Lourdes, door de Gascogne en het Franse Baskenland naar Biarritz.

De route is het eerste deel van ring 4 van het Fietsweb.

Zwaarte

Hoewel de duizendmetergrens slechts eenmaal wordt overschreden en de Pyreneeëntoppen dus worden gemeden, moet de route niet worden onderschat. Met name de zuidelijke Katharenroute en het middengedeelte, waaronder de Baronnies, zijn niet vrij van steile hellingen en dito afdalingen.

Kortom, geen route voor de ongetrainde fietser of gezin met kleine kinderen.

Boekje

 • Kaartjes met de route
 • Navigatietekst in 2 richtingen met indicatie van voorzieningen
 • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
 • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
 • Overnachtingslijsten
 • Informatie over vervoer
 • VVV-adressen

De route is ingetekend op Michelinkaarten met schaal 1:150.000

Meer informatie

Het is ook mogelijk een Katharenrondje te fietsen:
 • “Groot” rondje: Narbonne-Foix-Narbonne (+/- 400 km)
 • “Klein” rondje: Narbonne-Carcassonne-Couiza-Narbonne of Foix-Carcassone-Couiza-Foix (+/- 200km)
Literatuur over het leven Katharen en Basken:
 • Montaillou                              Emanuel Le Roy Ladurie
 • Het land der Katharen          Georges Serrus
 • Le Pays Basque                    Camille Fambon

 

600 km
Narbonne - Biarritz
vanaf 10 dagen
nee
Peter van Rossum

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Openbaar vervoer

Trein:

In het boekje staat nog aangegeven dat een autoslaaptrein naar Avignon gaat. Dit is inmiddels achterhaald. Met ingang van 2011 rijdt deze niet meer.

 • Een andere mogelijkheid is de Duitse autoslaaptrein van Düsseldorf naar Narbonne. Deze rijdt het gehele jaar.
 • Van/naar Bayonne is ook mogelijk: TGV van Lille - Bordeaux, en een lokale trein naar Boreaux - Bayonne.
 • Van/naar Narbonne, zie: intercites.voyages-sncf.com/train/intercites-nuit, nachttrein naar Luxemburg, en met lokale tereinen Luik-Maastricht.

Informeer bij www.treinreiswinkel.nl.

Vliegtuig:

 • Met een lowbudget-vliegmaatschappij naar Carcassonne. De tarieven variëren enorm, zijn afhankelijk van het tijdstip en lager naarmate men eerder boekt. Informeer op internet bij bijvoorbeeld Transavia, Ryanair of EasyJet.
 • Ook Lourdes, Nice en Toulouse zijn per vliegtuig te bereiken.
 • Soms moet u uw fiets verpakken in een kartonnen doos, te verkrijgen bij een plaatselijke fietsenhandelaar.

Informeer van tevoren goed naar de voorwaarden! Fiets-mee: tijdig boeken.

Fietsbussen

De fietsslaapbussen hebben de volgende opstapplaatsen:
Carcassonne, Saint-Jean-Pied-de-Port en Plage de Moliets. Aangezien opstapplaatsen en tijden regelmatig wijzigen is het aan te bevelen eerst te controleren bij de Fietsvakantiewinkel. Je kunt hier ook reserveren.
 

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Route-App

Deze route is tegenwoordig ook als Route-App verkrijgbaar. Heel prettig en praktisch naast de fietsgids.


Klik hier om het filmpje beter te bekijken

De route-app kun je downloaden in App- of Playstore, zoek naar “Fietsvakantiewinkel”.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Eén keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Opmerkingen bij 2e druk - 2011

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
1458,159,1!St LizierrouteHier is alleen een boulangerie aan het begin van de klim geen winkel met levensmiddelenHarm Boerma2019-08
3921,4 -LimouxrouteHet Katharen museum bestaat niet meerNanda van Keulen2019-08 

 

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

 

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

L.S.

Hier vermeld ik de link naar het verslag van de door mij gefietste Katharen-Basken route.

Ik reed op een zondag namiddag in regen en wind de zogenaamde Corniche Basque van Saint-Jean-de-Luz naar Hendaye. Conclusie: Nooit zoveel angst gehad op de fiets! 
In Espelette koos ik voor de minder zware weg langs de D 918. Daar heb ik geen spijt van. Er was wel geen apart fietspad maar over de ganse afstand van
Espelette naar Ascain ( ongeveer 15 km) was er een 'pechstrook' naast de weg van meestal één meter breed. Ik vond de kleine wegen van even voordien heel
wat minder confortabel en gevaarlijker door plots opduikend verkeer in beide richtingen.