Deze route maakt deel uit van: Routes Europafietsers Groot-Brittannië en Ierland

Een grote ontdekkingstocht door Schotland, inclusief de Hebriden, Orkneys, St. Columba en veel meer...

"Schotland Rond" is een verzameling van rondgaande routes rond en door Schotland (zie de te vergroten kaart hiernaast). Elk rondje is daarbij in een vakantie te fietsen, het geheel waarschijnlijk niet: het totaal is bijna 4.500 km. We gebruiken treinen en/of vliegtuigen als toe- en afvoer naar knooppunten. In een knooppunt kun je zo jouw fietstocht beginnen of eindigen. Uiteraard kan een knooppunt ook per fiets bereikt worden.

De route

Vanaf de boot (Newcastle) bereik je per trein -of fiets- een knooppunt om daar je Ronde naar keuze te beginnen. Ook vanaf de grote vliegvelden zijn toevoerroutes beschreven naar het dichtstbijzijnde knooppunt.
Knooppunten zijn: Newcastle, Oban, (Glasgow), Fort-William, Kyle, Ullapool, Tongue, Inverness, Edinburgh.

Zwaarte

Hoewel de hoogte nergens boven de 400 m komt, kan men over een groot deel van de route wel regelmatig korte, steile, klimmetjes verwachten. Niveau: Ardennen. De voorzieningen zijn soms, vooral in de routes van deel 2, dun gezaaid.

Boekjes

De route bestaat uit 2 delen:

De boekjes hebben de volgende kenmerken

  • Kaartjes met de route
  • Navigatietekst in één richting met indicatie van voorzieningen
  • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
  • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
  • Overnachtingslijsten
  • Informatie over vervoer

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:200.000, bij steden 1:50:000 

Overig boek, kaart

  • Brochure Schotland Rond (pdf, 2,39Mb)
  • Een goede overzichtskaart van Schotland is handig

 

2.940 km (+ 1.525 km)
Newcastle, vliegvelden <> knooppunten, dan rondgaande routes
Vanaf 20 dagen per deel
Deels

Deel 1: Zuidoost Schotland

Van Newcastle-upon-Tyne (met het klooster Jarrow waar in de achtste eeuw door de monnik Beda de hele geschiedenis is opgetekend) gaat de route door noord-Engeland, langs de verdedigingsmuur van de Romeinse keizer Hadrianus naar Oban aan de westkust. Je kunt (her)trouwen in Greta-Green. Er zijn ook diverse extra routes, o.a. naar Ninian's cave. Langs de Lochs (met monster?) en kanalen gaat het dwars door Schotland naar Inverness. Extra: een meerdaagse route langs de beste Whisky-distilleerderijen! Vervolgens een hele mooie route door de binnenlanden naar de grote steden Glasgow en Edinburgh die rustig -via kanalen- worden bereikt. Er is een speciale omweg rond Edinburgh voor wie de stad wil mijden. Tenslotte door de lieflijke Schotse Borderlands terug naar de oostkust (Holy Island) en van daar naar de boot in Newcastle.

Cover Schotland Rond deel 1

Kaart van Deel 1: Zuidoost Schotland
1.511 km (+818 km)
Newcastle > Oban > (Iona) > Fort-William > Inverness > Pitlochry > Falkirk > Innerleiten > HolyIsland > Newcastle [diverse alternatieven]
Vanaf 20 dagen

Deel 2: Noordwest Schotland

Dit is een drievoudige ronde: één over de (woeste, maar gevarieerde) Buiten-Hebriden en langs de westkust, één langs de west- en noordkust en vervolgens door de binnenlanden en de Lochs terug, en als derde de ronde naar de Orkneys met fraaie natuur en  opgravingen. Deze meer rurale gebieden van Schotland vergen een andere voorbereiding. Het landschap is wat steviger, maar ontzettend mooi (als het niet mist). Er zijn weinig echt toeristische uitspattingen, maar veel rust en oude natuur. Vanuit Ierland kwamen de monniken (Willebrord, Bonifatius) om Frisia te kerstenen. Sporen van deze geschiedenis zijn nog zichtbaar. De route met overtocht naar de Orkneys (met recente prehistorische opgravingen) kost je wel een kleine week. Vanuit Oban is het uitstapje naar Iona (Sint Columbus) bijna verplicht.

Cover Schotland Rond deel 2

Kaart van Deel 2: Noordwest Schotland
ongeveer 2200 km
Hebriden-Kust / Kusten-Hoogland-Lochs / ronde Orkneys
Vanaf 20 dagen

Hebriden-Kust Oban > Hebriden > Kyle / Ullapool > kustroute Mull > Oban
[alternatief: via Skye]

Kusten-Hoogland-Lochs Fort-William > Kyle > Ullapool > Tongue > Inverness > Fort-William

Ronde Orkneys Tongue > Thurso > John o'Groats > Orkneys > Wick  [> Inverness]

Het Schotland-team: Aad, Bert, Elze, Jan (Adwin, Pieter, Wouter, Ellen, Gijs, Roely)

Aanvullingen

Onze boekjes worden doorgaans elke 3 jaar herdrukt. In de tussentijd verandert er vaak wat, vooral op het gebied van logies. 1x per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je hieronder, voor de meest recente druk en de voorgaande druk.

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je onder de tab Opmerkingen. Ook deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is, bekijk die dus ook.

Nieuwe versie Schotland deel 2

In de zojuist verschenen 2e druk heeft een van de 'ruigste' routes van Europafietsers, Schotland Rond,  er nog een prachtig stuk bijgekregen: de route over de Orkneys is nu opgenomen als een volwaardige derde ronde. Daarmee heeft de ondernemende fietser nu keuze uit drie rondes, die verschillende delen van het meest verlaten stuk van Schotland en de eilanden beslaan.

Openbaar vervoer

Trein

Schotland Rond bestaat eigenlijk alleen doordat we maximaal gebruik maken van de treinen.
Daarbij is het zaak zo vroeg mogelijk tickets te kopen (als je al datums weet). Dat is meestal aanzienlijk goedkoper.
Daarnaast is fietsreservering bijna overal verplicht. Op vele trajecten is er niet al te veel fietsruimte: als je op goed geluk gaat, kun je wel eens een trein moeten wachten.....!

Via www.scotrail.co.uk kunnen kaartjes en fiets- en stoelreservering worden gekocht. Let op: losse trajecten zijn (soms?) véél goedkoper dan het hele stuk in 1x. Vb: Wick-Newcastle GBP124, Wick-Inverness+Inverness-Edinburg+Edinburgh-Newcastle samen GBP44, 1 maand vooruit. (Mariette van Oosterwijk Bruyn, 2013-07)

Speciale tickets

Voor 50+ is er meestal in de maanden mei en juni een zeer voordelige regeling. Ga dat van tevoren na. 

Vliegtuig

De fietser die met het vliegtuig terug of heen wil, kan als hij een handige zoeker is, op de vele websites best een goedkope vlucht vinden.
Meer informatie over trein- en vliegreizen bij de Treinreiswinkel in Leiden en bij de Fietsvakantiewinkel.

Bus

Er is slechts op de kustroute (gids 2) een beperkt busvervoer: langs de westkust vanaf Tongue zuidwaarts en dan oostwaarts doorstekend naar Inverness. Zie de routegids.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Deel 1:

Deel 2:

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

Opmerkingen

Voor het bijhouden van veranderingen hebben we de hulp van fietsers nodig: stuur je opmerkingen over de route in! De (nog niet gecontroleerde) opmerkingen vind je hieronder. Deze kunnen belangrijk zijn voor wie nu op weg gaat of op weg is.

Ongeveer één keer per jaar verzorgt de samensteller van de route een complete lijst met gecontroleerde aanvullingen. Die lijst vind je onder de tab Aanvullingen, voor de meest recente druk en de voorgaande druk. Vergeet niet om die te bekijken voor je vertrekt.

Schotland Rond: Deel 1

Opmerkingen bij 3e druk - 2019

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
627 +BramptonC6,6 km van de route  westelijk in Brampton ligt camping Irthing Vale Caravan Park Old Church Lane Brampton Cumbria CA8 2AA Tel 01697 389111 /07715 904321Theo van Duivenvoorden2019-05
871 -LochfootWIn Lochfoot  is geen winkel meerSue Goldberg2018-09
1114 -WigtownHWigton Ploughman bestaat niet meerRob van Eerde2016-08
121 !MinnigaffChdHNewton Stewart Hostel is zelden openWim van der Male2019-05
2128 !KilmartinB&BDunchraigaig Guest House heeft nieuw telefoon nr nu 01546 605300 of mobiel 07708958829Evert van Velthuizen2017-09
2128 !KilmartinHKilmartin Hotel heeft nieuw telefoon nr nu  01546 510250Evert van Velthuizen2017-09
2128 !KilmartinWKilmartin heeft geen winkel meerWim van der Male2019-05
3238,5 +NewtonmoreC

Camping Spey Bridge Caravan &Camping Park www.newtonmore.com.  ook tenten welkom.

Perth Road Newtonmore PH 20 1BB . Joey Leslie telefoon nr 01540 673275

Theo Duivenvoorden2019-05
499 +West KyloeC

West Kyloe Farm Old Mill (Caravan Site)  open van Pasen tot begin October, kleine tent £15 per nacht.West Kyloe Farm TD15 2PF, West Kyloe Berwick upon tweed Northumberland
telefoon +44 (0) 1289 381 295 mob +44 (0) 7791 976 535  

 

Theo  Duivenvoorden2020-02

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Schotland Rond: Deel 2

Opmerkingen bij 2e druk - 2017

kaartkm heenkm terug+/-plaatssoortomschrijvingdoor wiejaar/maand
    algemene info Openbaar vervoerroute

Er rijdt weer een bus met mogelijkheid voor fietsvervoer in het noordwesten van Schotland , tussen Durness en Lairg met diverse opstapmogelijkheden tussen Durness en Ullapool. Fietsers moeten voor 18.00 uur de dag voor de reis, vooruit boeken bij de busmaatschappij op telefoon nr +44 1971511223 mob +44 7782110007 web: www.farnorthbus.com. Vanaf Lairg kan men met de trein verder reizen naar Inverness(5 maal per dag)

Jan van Delft2019-01
387 -Richting LochmaddyrouteWinkel is geslotenJan van Delft2017-08
950 -BadcaulrouteWinkel is geslotenJovan Dierkx2019-06
970,5 -AultbearouteAultbea Hotel Restaurant is gesloten.Jaap Laméris2019-06
970,5 +AultbeaChdHCroft7 B&B, 7 Aultbea, tel. +44 1445 731068. Ze zijn bereid maaltijd te maken als je hen van te voren vraagt. (geen andere eetmogelijkheid in Aultbea)Jaap Laméris2019-06
1067 +ShieldaigrouteIn Shieldaig is nu een winkel.Jovan Dierkx2019-06
1124,5 +LochcarronrouteHeeft een winkel.Jovan Dierkx2019-06
115417-StromeferryChdHStationmaster`s Hostel bestaat niet meer is nu een Self Catering Holiday  Home gewordenSaskia  Schrijver2017-05
140 -TobermoryrouteBar/restaurant Macgochans is gesloten (staat als tip op pag. 50).Jaap Laméris2019-06
2348,5 -LochinverrouteToeristen informatie is geslotenJan van Delft2019-01
2348,5 +LochinverrouteEr is in Lochinver een fietsreparatie /verhuur mogelijkheidJan van Delft2019-01
2645 +TongueCBij Kyle of Tongue Youth Hostel & Holiday Park is ook de mogelijkheid om te kamperen. Bovendien is het hostel het hele jaar door geopend ipv alleen van april-september. Zie www.tonguehostelandholidaypark.co.ukIlja Peters2016-05
3066,5 !Nigg De ferry van Nigg naar Cromarty vaart alleen van juni t/m 30 september.J. Halewijn2016-05

     +/-  :      + = erbij       - = vervallen    ! = let-op   ... = zie tekst
     soort:      C = camping   ChdH = B&B    H = hotel    F = fietsenmaker   W = winkel    P= picknick

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

In april 2017 hebben wij in twee weken tijd een stuk van deel 2 gefietst. Eerst op de Buiten-Hebriden van Castlebay naar Stornoway en weer terug via 'the main land' van Ullapool naar Oban. De Buiten-Hebriden zijn werkelijk prachtig met al die witte zandstranden! Ook van Ullapool naar Oban is de route zeer afwisselend. 

We waren zo vroeg in het seizoen om de midgets te ontlopen. Een ander voordeel van zo vroeg op pad gaan is dat het overal heerlijk rustig is! En ondanks de kou zelfs nog 5 keer de tent opgezet. 

Voor ons waren niet de weersomstandigheden die het zwaar maakte, maar het aantal hoogtemeters. In 11 fietsdagen hebben wij 594 kilometer gefietst en maar liefst 8.879 hoogtemeters gemaakt. Dat is gemiddeld meer dan 800 per dag. Vooral van Ullapool naar Oban klommen we iedere dag tussen de 800 en 1.000 meter. En dat met volle bepakking. Omdat de knieën begonnen te protesteren hebben wij op Mull niet de hoofdroute gevolgd, maar de alternatieve route die veel minder heftig is.

Er naartoe reizen is ook een deel van het reisplezier. Zo vonden wij de treinrit van Glasgow naar Oban prachtig, maar ook met de boot van Oban naar Castlebay. Je hebt toch een beetje het gevoel dat je onderweg bent naar het 'einde van de wereld'.

Foto's, dagafstanden en onze ervaringen vind je op www.2peoplecycling.com

Ook hebben we een filmpje gemaakt: https://vimeo.com/215694147.

 

Wij zijn half juli tot 11 augustus 2016 op basis van vooral boekje 1 wezen fietsen. Vanaf Newcastle de trein naar Carlisle en daar aangetakt op de route vanaf Gretna Green. Na 1.000 km geëindigd in Glasgow en vanaf daar terug gevlogen met onze fietsen (ging prima).

Algemeen beeld: geen last van slechte wegen, wel hadden we (geen tent mee) behoorlijk wat moeite overnachtingsadressen te vinden. Hoe verder de Highlands in of hoe meer naar de westelijke eilanden, hoe moeilijker. Airbnb was een uitkomst in de helft van de gevallen (de andere helft zaten we in meer traditionele hotels of B&B's). Een prachtige tocht. Het weer viel mee (6 dagdelen regen). Amper last van midges. Hele vriendelijke en hulpvaardige mensen.

Voor sommige treinen geldt dat je telefonisch voor de fietsen moet reserveren, voor andere treinen is dat niet nodig. Het is handig om een app van Scotrail van te voren gedownload te hebben, kun je met wifi de actuele treintijden opzoeken en ook of het nodig is om te reserveren. Ook kun je digitaal kaartjes kopen (betalen met credit-card) waarna het reserveren van de plekken voor de fiets een stuk gemakkelijker gaat (je krijgt dan nl. een reserveringsnummer). 

De route ging vaak over fietsroutes van Sustrans (de Britse fietsersorganisatie). De complimenten voor Sustrans voor de goede bewegwijzering en de inspanningen om goede fietsroutes te realiseren. Zo hadden wij plezier van pas gereed gekomen nieuwe vrijliggende fietsroute van Oban naar Onich. Soms is er een fietsroute over een oude spoorlijn aangelegd. 

Soms hebben we noodgedwongen (geen overnachtingsmogelijkheid) anders gefietst en daardoor hebben we ook andere routes ontdekt. Een fantastisch mooi stuk was de route van Corran (onder Fort William) langs Loch Linnhe naar Lochaline (op schiereiland Morven). Daar hadden we een airbnb, vandaar. Een ander mooi stuk was van Rannoch station (gekomen daar met de trein vanaf Fort William) naar Blair Atholl. 

Op Arran hebben we een mooi dagtocht gemaakt vanaf Glenkiln via Glen Scorrodale dwars over het eiland en via de zuidpunt weer terug. Wel wat klimmen, maar geleidelijk en heel mooi. 

Gaan zeker nog een keer terug voor boekje 2, maar dan buiten hoogseizoen of boeken alles van tevorens (eilanden als Skye zijn ruim van tevoren fully booked tot september). 

Wij hebben een deel van deel 1 gefietst. We zijn vanuit NL naar IJmuiden gefiets naar de boot naar Newcastle. Vanaf Newcastle de trein genomen naar Glasgow en vanaf daar gefietst via de alternatieve route naar Oban en vanaf daar via de hoofdroute via Inverness weer terug naar in de buurt van Glasgow.

Echt een fantastisch mooie route en goed te doen in ruim 2 weken. Het is vaak alsof je door een ansichtkaart rijdt. Wij vonden de wegen overigens helemaal niet zo slecht op de route die wij reden. Hoewel er wel een aantal stukjes zijn die zeer beroerd zijn, is het grootste deel prima te doen met een trekkingfiets. We hebben nergens hoeven lopen.

Tips:
-extra remblokjes meenemen en/of met een nieuw setje beginnen.
-in het hoogseizoen van te voren B&B/hotels boeken (als je geen tent mee hebt), vooral in de buurt van Loch Ness kan alles vol zijn. Wij boekten de meeste dingen 1 dag van te voren, maar hebben ook een keer meer dan 15 B&B's/hotels/hostels moeten bellen.

Algemene opmerkingen over "Schotland Rond 1".

Ik heb Schotland Rond 1 gefietst. Een geweldige ervaring. prachtig land, schitterende route. Echt een bijzondere ervaring.

Toch heb ik wat kanttekeningen over het fietsen in de UK. Op de route zelf is niets aan te merken. Deze is samengesteld uit een aantal bestaande lange-afstandsroutes van de Britse organisatie Sustrans. De kwaliteit van het wegdek is echter bijzonder slecht, op een enkele kleine uitzondering na. Fietspaden zijn er nauwelijks en als ze er zijn, dan zijn het vaak onverharde paden vol losliggende grote stenen, kuilen en hobbels. In de bebouwde kom is het fietspad vaak de helft van het trottoir en moet je voortdurend allerlei obstakels ontwijken en op- en afstappen vanwege de stoepranden. Soms zijn er fietspaden langs een autoweg, maar deze zijn zo slecht onderhouden en veel te smal, zodat je noodgedwongen toch op de weg moet gaan fietsen. Verder rijd je over binnenwegen, die ook bijzonder slecht zijn. En dan bedoel ik echt heel erg slecht. Vaak moet je 'slalommen' om de gaten te ontwijken. Je moet voortdurend je oogen op het wegdek gericht houden en bij afdalingen kun je geen snelheid maken vanwege de kuilen en hobbels.

Als ik een rapportcijfer zou moeten geven voor de kwaliteit van het wegdek, kom ik op een magere 4. Dit geldt voor de gehele route. Sommige stukken waren zo slecht dat ik heb moeten lopen. Echt kilometers lang. Dit meld ik niet om te zeuren, maar als tip voor iedereen die overweegt om in de UK te gaan fietsen. De belabberde wegen kunnen af en toe je plezier in het fietsen behoorlijk vergallen.

Dus wees je dit bewust. Zorg in ieder geval voor goede wielen/spaken en banden. Dat kan je een hoop ellende besparen.

Het verkeer gaat overigens wel prima. Automobilisten houden keurig rekening met fietsers. Ik ben geen enkele keer afgesneden. Als er een klimmetje of onoverzichtelijke bocht is, wachten de automobilisten keurig netjes met inhalen tot het veilig is. Hier kunnen heel wat Nederlandse chauffeurs wat van leren !

Dus prachtige route, schitterend land, maar vreselijke wegen.

In de winter van 2015/2016 (o.a.) heeft Engeland en Schotland historisch veel overstromingen gehad, wat behoorlijk schade heeft gebracht aan fietspaden en kleine wegen (zoals gebruikt worden door Europafietsers routes).  Britse fietsorganisatie Sustrans probeert geld te verzamelen om de grote hoeveelheid reparaties te doen.  (zie o.a.  https://www.sustrans.org.uk/news/help-us-repair-flood-damaged-network).  Dus wanneer de Europafietsers routes waren uitgezet, waren veel van de gekozen wegen waarschijnlijk in betere staat, helaas. Des te meer reden dat iedereen die een route fietst, melding maakt van problemen met de route.

Hallo, Susan, al op 28 maart 2016 heeft Europafietsers middels een nieuwsbericht opgeroepen om te doneren. Dat nieuwsbericht is nu weggezakt, maar nog steeds te vinden. Ik hoop dat er toen ook al is gegeven!

Wij hebben afgelopen 3,5 weken Rondje Schotland deel 1 gefietst. Volledig bepakt met tent en alles erop en aan. De wegen zijn regelmatig/vaak niet erg best en tijdens het afdalen moet je echt je snelheid aanpassen. Onze remblokjes waren aardig versletten na de trip. Maar we hebben nergens hoeven lopen, zelfs niet bij de soms 20% steile klimmetjes. De gemiddelde snelheid tijdens deze tocht lag soms op 15km/u. Hou daar rekening mee in de etappe planning. Wij reden per dag tussen de 40 a 80 km en hebben ook wat rustdagen met toeristische uitjes gedaan.Wij zijn uiteindelijk tot Pitlochry gereden en hebben daar de trein terug naar huis genomen. Fiets op de trein gaat erg goed, maar wel van tevoren gratis een fiets plekje reserveren. Wij hebben dat 2 dagen van te voren gedaan in Aviemore.

Wij hebben een fantastische vakantie gehad, in totaal, ongeveer, slechts 3 uur een lichte regen. Deel 2 zit zeker in de planning voor een volgende vakantie.