Spring naar content

Voor- en natransport

Het gebeurt niet vaak dat fietsers zowel heen als terug naar Nederland fietsen. Voor het transport terug naar huis of naar de eindbestemming (als je de route terug wilt fietsen) is bij de meeste routes of in de routegidsen informatie opgenomen over de mogelijkheden voor transport met je fiets. Fietsers zelf helpen deze informatie actueel te houden.

Naast de mogelijkheden om je fiets in internationale treinen mee te nemen (actuele informatie verkrijgbaar bij de Treinreiswinkel), bestaat er een netwerk van fietsbussen in de zomer, varen er tal van veerboten en is er een aantal transportondernemingen die je fiets en bagage apart vervoeren.

Trein

Nachttreinen worden steeds schaarser, en rijden niet meer vanuit Nederland. Alleen de Oostenrijkse spoorwegen onderhouden een nachttrein, de NightJet, deze rijdt onder andere vanuit Düsseldorf (bereikbaar zonder overstap vanuit Arnhem of Venlo met regionale treinen). 

Sinds september 2020 is Fiets Mee actief. Fiets Mee is gespecialiseerd in treinreizen met de fiets door heel Europa en kan ook ‘last minute’ voor je boeken.

Fietsvervoer

Fietsvervoer kan geregeld worden door Camino Fietstransport (naar of van Frankrijk, Midden-Spanje, Midden-Portugal en Italië).

Heel Europa wordt gedekt door MW Sneltransport, een algemene transportonderneming en door Care4Luggage (vervoer fiets en bagage).

Uiteraard kunnen pakketdiensten als UPS of DHL ook fietsen vervoeren, maar daarmee zijn de ervaringen beduidend slechter. Bovendien is daarbij vaak demontage nodig.

Vliegtuig

Bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen en tijdige reservering kun je je fiets in het vliegtuig meenemen, mits je hem volgens voorschriften verpakt. Géén e-bikes, wegens de accu!

Fiets meenemen in het vliegtuig
Fiets voorbereiden voor transport in het vliegtuig

Bus

Voor bussen met fietstransport (€9 per fiets) kun je gebruikmaken van het lijnnet van FlixBus. Een Duits bedrijf, met lijnen in heel Midden Europa (ook naar Nederland).

Er zijn ook speciale fietsbussen die in het hoogseizoen, meestal wekelijks, pendelen tussen diverse plaatsen in Nederland en Zuid- en Midden-Europa.

Meer informatie

Een compleet overzicht biedt de Fietsvakantiewinkel.

Terug naar overzicht fietsvakantietips