Spring naar content

Fietsvakantietips

Europafietsers stimuleert en ondersteunt sportieve fietsers om meerdaagse fietstochten over de grenzen te maken. Als je het goed voorbereidt, brengen zulke tochten je veel goeds. Dichter bij natuur, cultuur en bevolking, het gevoel van vrijheid en veel meer van nabij zien, ruiken en beleven dan vanuit de autostoel. En bovendien ook nog gezond en goed voor je conditie. Vaak zul je ook merken dat je als fietsreiziger met veel meer respect en gastvrijheid benaderd wordt.

Voor het voorbereiden hebben wij een aantal tips en aandachtspunten voor (beginnende) vakantiefietsers op een rij gezet.

Voor het eerst op pad

Als je twijfelt, moet je het echt een keer proberen. Je hoeft niet meteen lang en ver weg en een complete fietsvakantie-uitrusting aan te schaffen. Als je niet een te zware fietsroute kiest, kun je ook met eenvoudiger materieel op stap. Ook jouw te fietsen dagafstanden kies je zelf. Een ‘professionele’ uitrusting kun je langzaam opbouwen en vaak kun je ook spullen lenen van andere vakantiefietsers. Of kijk eens op marktplaats voor tweedehands spullen. Er zijn ook cursussen voor de (beginnende) vakantiefietser, bijv. de Vakantiefietser. Tot slot vind je veel praktische tips op ons forum of dat van de Wereldfietser

Waarom fietsroutes?

Het voordeel van het fietsen langs fietsroutes is, dat anderen al de moeite hebben gedaan om interessante paden te ontdekken. Het zijn routes die zo autoluw mogelijk zijn en die zo veel mogelijk langs mooie wegen leiden, waar natuur, riviertjes, monumenten en leuke dorpen of steden voor de afwisseling zorgen. Ook wordt bij fietsroutes aandacht besteed aan de mogelijkheden voor overnachten, horeca en het inslaan van levensmiddelen. Een ander voordeel is, dat je ook regelmatig andere fietsers ontmoet, met wie leuke contacten kunnen ontstaan.

Welke fietsroutes?

Er is een keur aan fietsroutes in Europa ontwikkeld, van dichtbij tot ver weg en van licht tot zwaar. Europafietsers spant zich in om een overzicht te bieden van alle interessante fietsroutes (veelal) vanuit Nederland, die door Europafietsers zelf of door andere routemakers uitgegeven worden. Ook van verbindingsroutes om van de ene naar de andere route door te steken (de zogenaamde Ringen) en routecombinaties te maken, wordt door ons een overzicht gemaakt. Van elke route wordt op deze site een korte beschrijving gegeven met een aantal kenmerken zoals de zwaarte. Heb je vragen over routes, dan kun je contact opnemen via het Contactformulier, kies bij Onderwerp voor ‘Algemeen’.

Route- en dagplanning

Niemand dwingt je om veel kilometers op een dag te fietsen. De één heeft de persoonlijke voorkeur om vaak op terrasjes en bankjes te vertoeven en regelmatig af te stappen om iets te gaan bezichtigen. De ander vindt het juist lekker om stug door te fietsen en veel kilometers te maken. Je route en dagplanning is ook van een groot aantal andere factoren afhankelijk.

Heuvels en bergen

Bij het fietsen buiten Nederland kun je regelmatig heuvels en bergen tegen komen. Velen zien daar tegenop, omdat klimmen (veel) extra inspanning kost. Anderen hebben het daar graag voor over, omdat het landschappelijk vaak interessanter is en omdat na het klimmen er ook weer heerlijke afdalingen volgen.

Een geschikte vakantiefiets

Van een fiets voor een tocht door Europa wordt veel meer gevergd dan je gewone thuis-fiets, je zit er hele dagen op, je neemt bagage mee en de wegen/terrein omstandigheden kunnen heel anders zijn.

De e-bike als vakantiefiets

Voor fietsers die opzien tegen heuvels of bergen fietsen of die om wat voor een reden minder in staat zijn langere afstanden te fietsen, kan een E-bike een prima alternatief zijn. Niet elke E-bike is even geschikt als vakantiefiets.

Gewicht en paklijsten

Het gewicht van je bagage zo laag mogelijk houden is een hele uitdaging. Vooral bij klimmen telt elke extra kilo. Als je zonder kampeeruitrusting fietst, kun je onder de 10 tot 15 kilo blijven. Fiets je met een kampeeruitrusting en kookspullen komt daar maximaal nog 10 kilo bij.

Eten en drinken

Of je onderweg de voorkeur hebt voor horeca of zelf picnicken/koken, besef dat niet op alle trajecten in Europa horeca of levensmiddelenwinkels even rijk gezaaid zijn. Oriënteer je vooraf op de aanwezigheid daarvan en sla tijdig een voorraadje  in.

Fietsen met kinderen

Als kinderen het naar hun zin hebben op langere fietstochten door Europa, dan blijven ze vaak voor langere tijd enthousiaste vakantiefietsers. Meer informatie is te vinden bij deze facebookgroep en de website de kleine spaak.

Veiligheid en zichtbaarheid

Wanneer je in het buitenland gaat fietsen, kom je al gauw in landen waar automobilisten minder gewend zijn aan fietsers dan in Nederland. Twee adviezen om daarbij vervelende confrontaties te voorkomen.

Fietstransport naar de route (of naar huis)

Het gebeurt niet vaak dat fietsers zowel heen als terug naar Nederland fietsen. Voor het transport terug naar huis of naar de eindbestemming (als je de route terug wilt fietsen) is bij de meeste routes op onze website of in de routegidsen informatie opgenomen over de mogelijkheden.

Internet en bellen onderweg

Je tablet of smartphone in Europa met internet verbinden en bellen, is sinds een nieuwe Europese telecom regeling vanaf medio 2017 aanzienlijk goedkoper geworden. De nieuwe regeling geldt voor bellen en internetten vanuit een van de EU-lidstaten. Wanneer je vanuit Nederland naar het buitenland belt, betaal je nog steeds een hoger tarief.

Ongemak

Tijdens je fietsvakantie kan er allemaal ‘ongemak’ ontstaan. Wat te doen?

Meer informatie

Download:

Heb jij een fietsvakantietip?

Laat het ons weten! (kies bij Onderwerp voor ‘Website’)