Spring naar content

Internet en bellen onderweg

Je tablet of smartphone in Europa met internet verbinden en bellen, is sinds een nieuwe Europese telecom regeling vanaf medio 2017 aanzienlijk goedkoper geworden. De nieuwe regeling geldt voor bellen en internetten vanuit een van de EU-lidstaten. Wanneer je vanuit Nederland naar het buitenland belt, betaal je nog steeds een hoger tarief.

Verblijven EU-burgers in een ander EU-land, dan geldt het ‘roam like at home’-principe. Dat houdt in dat zij voor bellen, sms’en en internetten in een ander land evenveel betalen als in eigen land. Roam like at home is alleen toepasbaar op burgers die af en toe in het buitenland verblijven, bijvoorbeeld voor vakantie, studie of werk. Bij een verblijf langer in het buitenland dan in het thuisland, kunnen telecommaatschappijen beperkingen opleggen om misbruik te voorkomen. Providers mogen daarvoor het roamingverbruik meten gedurende een periode van vier maanden. Maakt een consument in die periode misbruik van roam like at home, dan kunnen telecommaatschappijen toeslagen gaan rekenen.

Uiteraard kun je natuurlijk altijd zo veel mogelijk van gratis WiFi accespoints proberen gebruik maken om – ondanks roam like at home – je eigen datategoed te ontzien. Bedenk dat de nieuwe telecomregeling in principe alleen voor de Europese lidstaten geldt.

Voor een aantal niet-lidstaten zoals Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland en IJsland worden door enkele providers uitzondering gemaakt. Dit beleid wijzigt regelmatig. Ga dat dus na bij je eigen telefoon provider voordat je vertrekt. Voor landen die niet onder de regeling vallen worden nog steeds forse, zo niet torenhoge tarieven berekend.

Terug naar overzicht fietsvakantietips