Spring naar content

Internet en bellen onderweg

Met je tablet of smartphone in Europa internetten en bellen, is sinds een nieuwe Europese telecom regeling vanaf medio 2017 aanzienlijk goedkoper geworden. De nieuwe regeling geldt voor bellen en internetten vanuit een van de EU-lidstaten. Wanneer je vanuit Nederland naar het buitenland belt, betaal je nog steeds een hoger tarief, maar sinds 2019 geldt een maximum tarief om vanuit Nederland te bellen of een sms’je te versturen naar een ander land in de Europese Unie (EU). Een telefoontje mag niet meer dan €0,23 per minuut kosten en een sms’je €0,07. Deze regels gelden voor vast en mobiel bellen. Bij sommige providers kun je overigens vanuit Nederland naar het buitenland gewoon bellen binnen je bundel, informeer bij je provider. Bellen naar en vanuit Nederland kan natuurlijk ook via internet (bv Whatsapp of Signal).


Verblijven EU-burgers in een ander EU-land, dan geldt het ‘roam like at home’-principe. Dat houdt in dat zij voor bellen, sms’en en internetten in een ander land evenveel betalen als in eigen land. Roam like at home is alleen toepasbaar op burgers die af en toe in het buitenland verblijven, bijvoorbeeld voor vakantie, studie of werk. Bij een verblijf langer in het buitenland dan in het thuisland, kunnen telecommaatschappijen beperkingen opleggen om misbruik te voorkomen. Providers mogen daarvoor het roamingverbruik meten gedurende een periode van vier maanden. Maakt een consument in die periode misbruik van roam like at home, dan kunnen telecommaatschappijen toeslagen gaan rekenen.

Uiteraard kun je natuurlijk altijd zo veel mogelijk van gratis WiFi accespoints proberen gebruik maken om – ondanks roam like at home – je eigen datategoed te ontzien. Bedenk dat de nieuwe telecomregeling in principe alleen voor de EU lidstaten geldt.

Voorlopig geldt de regeling ondanks de Brexit ook nog voor het Verenigd Koninkrijk. Een aantal andere niet-lidstaten zoals Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland en IJsland vallen soms ook onder de regeling. Dat verschilt per provider en wijzigt soms ook. Ga dat dus na bij je eigen telefoon provider voordat je vertrekt. Voor landen die niet onder de regeling vallen worden nog steeds forse, zo niet torenhoge tarieven berekend. Dan is het vaak verstandig en veel goedkoper om in het betreffende land een nieuwe sim-kaart te kopen met een bel- en databundel. Bij de meeste grensovergangen kun je zo’n kaartje kopen.

Terug naar overzicht fietsvakantietips