Spring naar content

Heuvels en bergen

Bij het fietsen buiten Nederland kun je regelmatig heuvels en bergen tegen komen. Velen zien daar tegenop, omdat klimmen (veel) extra inspanning kost. Anderen hebben het daar graag voor over, omdat het landschappelijk vaak interessanter is en omdat na het klimmen er ook weer heerlijke afdalingen volgen.

Fietsen en heuvels

Als je echt niet van klimmen houdt, zijn er genoeg mogelijkheden om fietsroutes in Europa met weinig klimmeters te volgen, bijvoorbeeld door de grotere rivierdalen. Bij de kenmerken van de op deze site opgenomen fietsroutes kun je gegevens over de zwaarte van de route vinden. Bij de meeste routes is ook per etappe het aantal te fietsen hoogtemeters aangegeven. Als je het klimmen niet van te voren uitsluit, kun je met een aantal zaken rekening houden.

Trainingseffect

Ook ervaren vakantiefietsers hebben met de eerste heuvels aan het begin van het seizoen moeite. Je zal merken dat naarmate de route vordert, het steeds eenvoudiger wordt om de hellingen te nemen. Je lichaam raakt wonderlijk snel gewend aan klimmen en sommigen krijgen daar ook steeds meer plezier in. Mocht je het klimmen voor je reis willen trainen, dan kun je op deze site kijken waar je dat kunt doen in Nederland.

Klimtechniek

Veel Nederlanders hebben leren fietsen op een versnellingsloze fiets en zijn gewend aan fietsen met een lage cadans (aantal omwentelingen die je met je benen maakt) en groot verzet, dus zwaar trappen. Klimmen vergt juist een hoge cadans (frequentie minstens 60-80/min) met een klein verzet, zodat je op souplesse kunt rijden. Omdat velen dit niet gewend zijn, moeten we dit echt bewust aanleren. Dit geeft uiteindelijk minder knieklachten en een groter uithoudingsvermogen. Forceer je op lange hellingen niet en rust regelmatig even uit. Hou ook met de keuze van de versnellingen op je fiets rekening dat een klein (berg) verzet mogelijk is. Houd je hartslag zo laag mogelijk, dan geniet je het meest van het klimmen. Kijk ook veel rond, zodat je afgeleid bent. Je komt dan “vanzelf” wel boven.

Hoeveelheid bagage

Bij klimmen gaat de hoeveelheid mee te nemen bagage enorm meetellen. Voor tips over besparen op bagage zie de pagina Gewicht en paklijsten.

Vochtopname

Bij klimmen, met name in de hitte, verlies je nog meer vocht dan anders. Voldoende drinken, vooraf en tijdens je tocht is noodzaak.

Afdalen

Afdaling is een beloning na het klimmen als je je ook maar realiseert dat je stabiliteit met bagage bij afdalingen meestal minder is, je remweg veel langer en je overzicht over een afdaling met (haarspeld)bochten veel minder.

E-bike

Steeds meer fietsers kiezen er tegenwoordig voor om met trapondersteuning op fietsvakantie te gaan, omdat ze dan de mogelijkheid hebben om in de heuvels/bergen te kunnen fietsen. Zie tips over de E-bike als vakantiefiets.

Terug naar overzicht fietsvakantietips