Spring naar content

E-bike als vakantiefiets

Voor fietsers die opzien tegen heuvels of bergen fietsen of die om wat voor een reden minder in staat zijn langere afstanden te fietsen, kan een E-bike een prima alternatief zijn. Niet elke E-bike is even geschikt als vakantiefiets.

Met name aan de geschiktheid als vakantiefiets (zie pagina ‘Een geschikte vakantiefiets‘) en actieradius (= de afstand die je op een volle accu kunt afleggen) worden eisen gesteld. Wat betreft de actieradius gaat het vooral om de keuze van een zwaardere accu (minstens 400Wh). Ook je eigen fietsgedrag heeft daarop een aanzienlijke invloed. Zo moet je naar vermogen gewoon meefietsen in een licht verzet met een hoge cadans, vooral in de bergen. Hoe meer pedaaldruk je echter in een lage cadans uitoefent, hoe meer vermogen de motor moet leveren en hoe meer energie de batterij verbruikt. Rijd je daarentegen in een licht verzet bergop, dan help je goed mee en kost dat minder batterij-energie. De afstand berg af kost geen batterij-energie omdat je dan niet hoeft te trappen. In feite krijg je wat betreft je batterijgebruik de afdaling cadeau, zodat je kunt stellen dat het verlies aan actieradius met bergop fietsen, grotendeels weer wordt gecompenseerd met de afdaling.

Kies ook steeds voor de laagst mogelijke stand van trapondersteuning. Bij verstandig gebruik van je E-bike kun je met bagage ook in heuvelachtig landschap zeker zo tussen de 80 en 110 km per volle accu fietsen.

Wind-tegen kost echter veel batterij-energie als je hard wilt fietsen. De luchtweerstand neemt kwadratisch toe met de snelheid, zodat rustig fietsen met trapondersteuning veel minder batterij-energie kost, dan tegen de wind in racen. In dat geval rijd je je accu snel leeg. Het is ook handig als je je accu los van je fiets kunt opladen, zodat je die onderweg in een café of ‘s nachts bij de receptie van de camping of B&B kunt opladen.

Probeer bij aanschaf van een E-bike deze fiets vooral ook zonder motor uit. Dan pas kun je de fietseigenschappen echt goed beoordelen. Met motor aan rijdt het meestal wel lekker licht.

Als je regelmatig in de bergen wilt fietsen, kun je beter niet kiezen voor een E-bike met een motor in het voorwiel, omdat het voorwiel op steilere stukken dan vaak de neiging heeft om door te slippen. Van vakantiefietsers met een E-bike hoor je vaak dat ze “alleen het leuke van fietsen” nog beleven.

Minpunten van de E-bike echter zijn dat de afschrijving sneller gaat dan die van een “normale” vakantiefiets, het gewicht toch bijna zo’n 8 kilo hoger is en de levensduur van de accu nog altijd een zwak punt van de E-bike is. Niettemin vergroot de E-bike voor velen de mogelijkheid te genieten van prachtige fietsroutes.

Voor meer informatie kun je terecht bij diverse websites, onder meer de Fietsersbond, de Vakantiefietser, Bike4Travel, 12GO Biking.

Terug naar overzicht fietsvakantietips