Spring naar content

Veiligheid en zichtbaarheid

Wanneer je in het buitenland gaat fietsen, kom je al gauw in landen waar automobilisten minder gewend zijn aan fietsers dan in Nederland. Enkele adviezen om daarbij vervelende confrontaties te voorkomen:

  1. Zorg dat je goed zichtbaar
  2. Draag altijd een helm
  3. Laat duidelijk zien wat je gaat doen
  4. Laat je niet afleiden door je smartphone
  5. Wees je bewust van je kwetsbaarheid

Wat dat eerste betreft: velen van ons kiezen bij hun kleding vaak voor minder opvallende kleuren, omdat we dat beter in het landschap vinden passen of omdat je de natuur niet wilt verstoren of welke andere overweging ook. Maar besef wel dat je dan voor medeweggebruikers ook veel minder zichtbaar bent. En zichtbaarheid is de eerste voorwaarde voor automobilisten om rekening met ons fietsers te kunnen houden!

In andere landen kom je ook wel eens op wegen terecht, die veel drukker blijken dan je tevoren dacht of waar minder uitwijkmogelijkheden zijn, kortom op wegen die je eigenlijk had willen vermijden. Of de weg voert je op een zonovergoten dag plotseling een donker bos binnen. Of het weer slaat om, of welke andere situatie dan ook. Dan is het van het grootste belang is dat automobilisten je duidelijk en tijdig zien.
Een geel of oranje reflectiehesje (of dito jack) is voor vakantiefietsers dan ook een onmisbaar onderdeel van de uitrusting.

Dat geldt trouwens ook voor de fietshelm.
Die is in sommige landen zelfs verplicht. Bij warm weer kan een helm extra vervelend zijn, maar, geloof ons, het went snel! Hier vind je tips voor de aankoop van een fietshelm.

En eigenlijk spreekt het vanzelf, maar geef steeds tijdig aan als je gaat afslaan of ‘voorsorteren’ en neem zo mogelijk dan ook je plek op de weg in, want als je gaat aarzelen, gaat een achteropkomende auto alsnog passeren.

De smartphone is voor bijna iedereen een onmisbaar hulpmiddel geworden. Ook tijdens de fietsvakantie. Afleiding door de smartphone is inmiddels één van de belangrijkste oorzaken van fietsongelukken. Dus gebruik je smartphone tijdens het fietsen alleen voor de navigatie en niet om te bellen, appen of internetten !!!

Wees je er steeds van bewust dat jij veel kwetsbaarder bent dan een automobilist. Dus neem geen enkel risico en bedenk dat voorrang hebben iets anders is dan voorrang krijgen.

Tot slot, blijf steeds beheerst, ook al ben je woedend over een fout van een ander. Met vriendelijkheid blijft je stemming altijd beter, en je hebt per slot van rekening vakantie!

Meer informatie over oorzaken van fietsongelukken vind je hier.

Terug naar overzicht fietsvakantietips