Spring naar content

Veiligheid en zichtbaarheid

Wanneer je in het buitenland gaat fietsen, kom je al gauw in landen waar automobilisten minder gewend zijn aan fietsers dan in Nederland. Twee adviezen om daarbij vervelende confrontaties te voorkomen:

  1. Zorg dat je goed zichtbaar bent
  2. Laat duidelijk zien wat je gaat doen

Wat dat eerste betreft: velen van ons kiezen bij hun kleding vaak voor minder opvallende kleuren, omdat we dat beter in het landschap vinden passen of omdat je de natuur niet wilt verstoren of welke andere overweging ook. Maar besef wel dat je dan voor medeweggebruikers ook veel minder zichtbaar bent. En zichtbaarheid is de eerste voorwaarde voor automobilisten om rekening met ons fietsers te kunnen houden!

In andere landen kom je ook wel eens op wegen terecht, die veel drukker blijken dan je tevoren dacht of waar minder uitwijkmogelijkheden zijn, kortom op wegen die je eigenlijk had willen vermijden. Of de weg voert je op een zonovergoten dag plotseling een donker bos binnen. Of het weer slaat om, of welke andere situatie dan ook. Dan is het van het grootste belang is dat automobilisten je duidelijk en tijdig zien.

Een geel of oranje reflectiehesje (of dito jack) is voor vakantiefietsers dan ook een onmisbaar onderdeel van de uitrusting.

Foto 1: 'normale' fietskleding
Foto 1: ‘normale’ fietskleding
Foto 2: met geel reflectiehesje
Foto 2: met geel reflectiehesje
Foto 3: reflectiehesje en gele fietstashoezen
Foto 3: reflectiehesje en gele fietstashoezen

En eigenlijk spreekt het vanzelf, maar geef steeds tijdig aan als je gaat afslaan of ‘voorsorteren’ en neem zo mogelijk dan ook je plek op de weg in, want als je gaat aarzelen, gaat een achteropkomende auto alsnog passeren.

Terug naar overzicht fietsvakantietips