Deze route maakt deel uit van: Overige routes Groot-Brittannië en Ierland Frankrijk

Fietsen rond het Kanaal

Deel 1 volgt de Engelse Kanaalkust. Alle veerhavens aan deze kust zijn in de route opgenomen, zodat op verschillende plekken overgestoken kan worden om terug te fietsen langs de Franse Kanaalkust. De hoofdroute van Dover naar Plymouth is ruim 700 km lang. Zo'n 200 km is helemaal autovrij. Je komt langs kliffen, stranden en zeearmen, havensteden en badplaatsen, Nationale Parken: South Downs, New Forest en Dartmoor, ruïnes, kastelen, landhuizen, kerken en cottages, pubs en tearooms. Kortom: very British.
Ten westen van Poole valt de route vaak samen met de Frans-Britse 'Tour de Manche', maar Fietsen rond Het Kanaal laat wel vaker spectaculaire stukjes Kanaalkust zien en biedt meer alternatieven.
Voor degenen die van Hoek van Holland naar Harwich willen varen, is een 250 km lange route, waarvan bijna 50 km autovrij, van Harwich naar de Kanaalkust beschreven.
Ook de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey zijn opgenomen.

Deel 2 volgt de Franse Kanaalkust van Roscoff (Bretagne) tot De Panne net in België. Deels volgt de route bestaande bewegwijzering (Tour de Manche), vaak wordt gekozen voor alternatieven over rustiger of mooiere wegen, of waar de doorgaande bewegwijzering ontbreekt.
De ruige Bretonse kust, Mont-St.-Michel, Normandië met de invasiestranden en de prachtige Opaalkust vormen hoogtepunten op dit traject. In combinatie met de Normandië-Bretagneroute is een prachtige rondrit door dit deel van Frankrijk te maken.

Zwaarte

Engeland wordt ook hier gekenmerkt door korte, maar pittige hellingen. Zorg dat je je dagafstanden daar op aanpast. Echter: delen van de route, waar vlak en autovrij gefietst kan worden, zijn interessant voor dagtochtjes met het gezin (zoals het Cuckoo Trail van Heathfield naar Polegate, het Undercliff Path onder de krijtrotsen naar Brighton, de fietspaden door het New Forest, de oevers van de Exe en het Plym Valley Cycle Path van Dartmoor naar Plymouth).
Hier en daar zijn krappe hekjes die bedoeld zijn om snelverkeer van fietspaden te weren. De route gaat over rustige binnenwegen en paden, die voor een groot deel bewegwijzerd zijn.

Aanvullingen, GPS en overige informatie

Deze route is niet van Europafietsers. Daarom verwijzen we voor verdere informatie naar de website van de makers: Recreatief Fietsen

Boek en kaart 

Naast de gidsjes is een overzichtskaart van de doorkruiste gebieden handig, maar niet strikt noodzakelijk. 

Deel 1: 700 km, Deel 2: 1.500 km
Deel 1 van Dover tot Plymouth, Deel 2 van Roscoff tot De Panne
Deel 1: 2-3 weken, Deel 2: 3-4 weken
Kees Swart

Openbaar vervoer

  • De route is goed bereikbaar per veerboot vanuit Duinkerken, Calais of Hoek van Holland. Veel plaatsen op de route zijn met de fiets in de trein via Londen te bereiken.
  • Tussen Dover en Weymouth kan met de fiets in de trein gereisd worden zonder door Londen te hoeven.

Te combineren met

Deze route is te combineren met de volgende routes.

Routeboekje(s) en GPS

Met onderstaande link(s) kun je het gewenste boekje bestellen bij de Webwinkel van Europafietsers. Ben je donateur van Europafietsers, log dan na het plaatsen van je bestelling(en) eerst in voordat je de bestelling gaat afronden.

GPS

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS-informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Meer informatie

Hoe werkt het bestellen en donateursvoordelen

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, of wil je anderen laten delen in wat je beleefde? Wil je met ons een blog delen?
Vul dan hieronder je ervaring in. Je reactie wordt direct geplaatst.

Reacties

In augustus / september 2019 heb ik de Kanaalroute gefietst. Blog bijgehouden op Wordpress: https://gijsvanraamsdonk.wordpress.com/2019/09/02/kanaalroute-frankrijk/ en https://gijsvanraamsdonk.wordpress.com/2019/09/12/kanaalroute-engeland/

Geweldige tocht was het! Van Harwich naar Plymouth gefietst. Overweldigend, die Engelse kust. South Downs en Dartmoor waren ook onbetwiste hoogtepunten. Boekje was uitstekend; advies om samen met GPS te gebruiken. Boekje voor de details en GPS voor (het weer opzoeken van) de route. Volgend jaar beslist weer Engeland!

Kapotte fiets snel gerepareerd bij Planette Velo in Bayeux.

Wij hebben dit jaar met heel veel plezier in Engeland gefietst, wat hebben wij genoten.
Hier bij de link naar ons reisverslag

Bedankt voor de mooie route, volgend jaar gaan we het Franse deel fietsen en zijn zeer benieuwd. Reisverslag mag gedeeld worden.

Met vriendelijke groet
Piet en Mieke

In 2015 hebben we het Bretagne deel en het Engelse deel gefietst

Je kunt ons reisverslag hier vinden: www.vanderveeke.net/fiets2015/fietsen.htm

In 2016 hebben we deze route gefietst, zie ons reisverslag